HTML

Hungarisztán

Etika, morál és ezek hiánya. Média, közélet, politika, és ezek csődje. Egybites userek, debilek, trollok, droidok, kézivezéreltek és egyéb állatfajok. Magyarország, én így szeretlek!

Friss topikok

Gyújtson fel középületet Ön is jól! – A Fővárosi Bíróság ismét lendületben.

hungarisztan 2010.02.03. 15:51

Törjön be középületbe Ön is! Lopjon onnan, gyújtson fel autókat, menjen neki a tehetetlen rendőrségnek, randalírozzon, verje szét a várost! Okozzon anyagi kárt! Vandálkodjon! Félemlítsen meg törvénytisztelő állampolgárokat (már ha talál még ilyet), legyen agresszív, szólítson fel másokat is ilyen magatartásra! Csináljon ebből akár rendszert is Ön! Erre buzdít a Fővárosi Bíróság legújabb, humoreszknek is beillő határozatában.

Na persze nem konkrétan ezt mondta a nagytiszteletű döntéshozó (avagy döntéshozó testület), de a rendőrség maradék tekintélyét ismételten (immáron szisztematikusan – ld. a korábbi bejegyzést hasonló ügyben) szétverő bíróság tulajdonképpen ezt az üzenetet közvetíti ezekkel az ítéleteivel és indoklásaival.

Ha ugyanis a bíróság szerint az nem szervezkedés, hogy „A tévészékház ostroma előtt Toroczkai László kihangosítva szólította fel az embereket, hogy vonuljanak a Kossuth térről a Szabadság térre”, akkor nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mi minősül annak.

Lehet, hogy jogi csűrés-csavarással be lehet bizonyítani, hogy a szervezkedés az valójában csak akkor áll fenn, ha emailen, faxon, telefonon, élőszóban, rádióban, tévében, interneten és írott sajtóban egyaránt bejelenti valaki a bíróságnak, hogy kéremszépen, én most akkor egy kicsit szervezkednék tévészékház ostrom ügyében; ezzel szemben minden más tulajdonképpen csak lírai költemények döngicsélése eolhárfa kísérettel. De vajon azért tartunk-e igazságszolgáltatást, hogy teljességgel ferde ítéleteket hozzon teljességgel abszurd indoklásokkal?

Kérdés, hogy mi értelme az értelem megerőszakolásának, és főképp a szerecsenmosdatásnak.

Egyszer már írtam, hogy szeretném azt hinni, hogy mindössze lefizették a bíróságot, hogy ilyen felelőtlen módon ítélkezik – ez lenne ugyanis az egyszerűbb eset. Ha nem ez áll fenn, akkor ugyanis sokkal nagyobb a baj: valakik valahol nagyon meghibbantak. Vagy azok, akik úgy érzik, teljesen korrekt, hogy magukat forradalmárnak képzelő legendás bajkeverők, nota bene: közönséges huligánok szabadon garázdálkodhatnak és tetteikért semmi felelősséggel nem tartoznak, vagy azok, akik ellehetetlenítik (akár jogalkotói, akár joggyakorlói szinten), hogy a társadalmi rendet, közbiztonságot veszélyeztető alakok elnyerjék méltó büntetésüket.

Mert az, hogy ezek a díszpintyek gondolnak egyet és törnek-zúznak, vandálkodnak, gyújtogatnak kedvük szerint, az egy dolog. Aljanép minden társadalomban akad.

Az is egy dolog (bár tény, hogy eléggé magáért beszél), hogy utólag, mikor a társadalom számonkérné a derék úriembereken és finom hölgyeken, hogy mégis hogyan képzelték mindezt, akkor sunyi módon, farkukat behúzva mutogatnak mindenki másra, ők nem csináltak semmit, ott sem voltak, pláne nem szervezkedtek, különben is tessenek bizonyítani bármit, mert ők maguk a ma született bárányok, a megtestesült ártatlanság. Az ő kezükhöz vandalizmus, bujtogatás, agresszió ugyan nem tapad! Még a feltételezés is sértő! (És közben cinikusan összeröhögnek az őket jó pénzért védő ügyvédmaffiával, akik majd behajtják az államon/felperesen (ami jelen esetben a rendőrség, tehát szintén az adófizetők) a perköltséget. Kicsit ugyan a hányinger kerülget, hogy tulajdonképpen én szponzorálom a tisztelt csürhe agresszióját, illetve mind az abból származó anyagi kárt, mind a tetemes ügyvédi költségekeit, de ezen felháborodni már fáradt vagyok – számoljanak el a lelkiismeretükkel ezen ügyvédek, már ha van még nekik olyan, vagy egyáltalán volt valaha.)

Az azonban egy teljesen más történet, amikor a társadalmi igazságosság letéteményesei, a bírák böfögik a képünkbe, hogy mehetünk a sunyiba, – Örkényt parafrazeálva – lófasz fog itt folyni, nem igazságszolgáltatás. Ez ugyanis már olyan kaliberű társadalomrombolás, amiről a napi szinten általuk felmentegetett pernahajderek még csak álmodozni sem mernek. Ezzel ugyanis azt mondják: merj Toroczkai / Budaházy stb. lenni, a következménye nulla. Tedd tönkre a környezeted, városod, hazád – mi nem fogunk érte elítélni. Megtaláljuk a módját, hogyan mosdassunk ki a szarból.

Mit mondhatnék? Alighanem ki kéne állnom néhány bíró villája elé, és hangosbeszélőn buzdítani a népet, hogy gyújtsák föl. Hiszen mint tudjuk, ez nem szervezkedés.

***

Körülbelül 15 éve hallottam a rádióban egy amúgy igen szimpatikus bíróval egy hosszú és elég erősre sikerült interjút. Egy ponton az úriember szomorúan azt találta mondani: Magyarországon nem igazságszolgáltatás van, hanem joggyakorlat. Finom distinkció, de egyre gyakrabban jut eszembe eme tényleíró megállapítás.
Egyetlen dolgot szeretnék tudni, de nagyon: vajon kinek jó ez, és miért.

Címkék: etika morál magyar ugar igazságszolgáltatás hányinger hungarisztán gerinctelen értékválság köztörvényes jogasz jogbizonytalanság fenyegetettség

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr81722826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.07. 01:22:24

Olvasták volna be a petíciót!
Tájékoztattak volna hitelesen, kiegyensúlyozottan, folyamatos ferdítésektől mentesen! Elkerülhető lett volna. Az akkori események nem aznap este kezdődtek!

hungarisztan 2010.03.07. 16:15:14

1) Már miért kéne minden futóbolond közleményét beolvasni bármilyen médiában?

2) A nem hiteles, nem kiegyensúlyozott tájékoztatás okot szolgáltat az erőszakra, vandalizmusra?
Banyek, minden nap föl lehetne gyújtani a fél országot! Azért ezt a logikát nem kéne annyira erőltetni...
(Különben is: nem azokon verik el a port, akik megérdemelnék, hanem rajtad, meg rajtam. Mert nekem kell megfizetnem az összes helyreállítási költséget (plusz azt, amit ennek kapcsán ellopnak a haveri kivitelező cégek), illetve az összes rendfenntartó erő kivonulását. Szerinted hány milát sikerült eltapsol(tat)ni erre?
Ugyan már, bohócok. Egy fél kiló túrót nem bíznék rájuk, aztán majd pont ők mondják meg a tutti frankót...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.07. 16:24:18

@hungarisztan:
Nem biztos, hogy egy több tízezres tömeg, plusz a vidéki mozgolódás az egyetlen futóbolond lenne. Erre faragtak rá, hogy ezt gondolták. Jobban kellene tisztelni a KÖZszolgálatban állóknak a KÖZ-t. A tévé nem pár benfenntes magánjátékszere.
Az a kár, amit ott okoztak nem tétel ahhoz képest, ami károkozás ügyén felháborodtak.
Hagyjuk ezeket félremagyarázó szövegeket. A világtörténelem nem szól másról, csak hasinló események láncolatáról. Aki azt hiszi, hogy ez megváltozik, csak azért, mert ő megmondta a frankót, könnyen pórul járhat.

hungarisztan 2010.03.07. 17:08:29

Csumpi, csak annyit kérnék: válaszd szét a dolgokat. Elégedetlennek lenni lehet, sőt: jog, szétverni a várost köztörvényes bűncselekmény.
Ha ezt már tisztán látjuk, akkor tovább lehet lépni.

Az egész blog erről szólna: helyére tenni a dolgokat, mármint úgy moralitás szempontjából.
Milyen jogalapja van bármilyen követelésre annak, aki semmivel sem különb annál, akit kritizál?
Arra meg végképp nem vagyok vevő, hogy a randalírozást, vandalizmust jól artikulált politikai véleménynyilvánításnak kéne tartani. Nevezzük nevén a dolgokat, és ne próbáljuk szépíteni, amit nem lehet, mert azzal senki nem jár jól. A tombolást/rombolást nem lehet (és nem szabad) szépíteni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.07. 17:52:55

@hungarisztan:
Remélem, abban akkor egyetértesz, hogy a rombolást, pusztítást (egészségügy, oktatás, nemzeti vagyon elsíbolása és eladása, közbiztonság, stb) nem lehet pusztán egy politikai ideológiaként felfogni, hanem az is köztörvényes bűncselekmény.
Miért lehet az egyik köztörvényest máskéntgondolkodóként feltűntetni és a másikat pusztán köztörvényesként?

A régi mondás igaz: az erőszak erőszakot szül. Azok, akik egy országon tesznek erőszakot (adósanyargatás, befolyt összegek ellopása, életfeltételek megnehezítése, stb), bátran számolhatnak azzal, hogy rajtuk is erőszakot tesznek.

Pusztán az okozatot vizsgálni, anélkül, hogy az okig elmennénk, vagy legalább megpróbálnánk elmenni, szigorúan csúsztatásnak minősül.

hungarisztan 2010.03.07. 18:16:53

Nincs vita közöttünk abban, hogy a fehérgalléros bűnözés ugyanúgy bűnözés, mint a tyúklopás. Sőt.
Mindazonáltal igenis VAN különbség bűncselekmény és erőszakos bűncselekmény között. A jog is különbséget tesz, és nem ok nélkül.

Másfelől nem győzöm hangsúlyozni: egy bűncselekmény - lett légyen bármely otromba elsíbolás, országos züllesztés stb. - NEM legitimál egy másik bűncselekményt!
A bűnök relativizálása NEM opció!

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.07. 18:31:29

@hungarisztan:

A bűncselekmény fogalma többféle. Az egyik egy felsőbb igazság szerint ítéltetik, a másik az általunk (tetszés szerint) meghozott törvények alapján.

Ha egy bűncselekmény az általunk hozott törvények alapján nem is bűn, de a felsőbb igazság szerint az, akkor mi a teendő?

Tény, hogy egyik bűncselekmény nem legitimálja a másikat. De akkor milyen retorzióra számíthat az a bűnöző, aki a saját maga által hozott törvények szerint nem bűnös? Viszont emberek tömegeire nézve rendkívül kártékony a tevékenysége?

Mit lehet tenni ilyen esetben? Lehet könyörögni sokáig? Parttalan üres vitákat folytatni a parlamentben?
Vedd észre, egy olyan világban élsz, ahol "jól bevált" módszerek működtek már azelőtt is, mielőtt Te megszülettél. Nem fog egycsapásra minden megváltozni, azért, mert másképp gondolod. Próbáld meg azt, hogy a történelmet ne megtanuld, hanem hagyd, hogy megtanítson.

Az üres eredménytelen, parttalan, értelmetlen hosszú ideje tartó vitákat az emberek egy része megunta. Teljesen érthető okokból. Történt ez azért, mert a hatalom gyakorlói nem tanultak a történelemből, pedig maguk is láthattak már fényképeket, rajzokat felnégyelt diktátorokról, lámpára felhúzott emberekről. Nagyon szomorú, hogy ilyenek is vannak a világban, de ha nem törekednek arra, hogy elkerüljék, lesznek is még.

Nagyon sajnálom a kiégett autókat.
De nagyon sajnálom azt a nyugdíjas nénit, aki megfagyott a lakásában. Nagyon sajnálom azt a rengeteg embert is, akik szorgalmasak, becsületesek, de semmi reményük, hogy egyszer saját lakásuk legyen, vagy egyáltalán munkájuk. Nagyon sajnálom azt a rengeteg olyan gyereket, aki emiatt nem születik meg.
Kit érdekel pár autó vagy pár tolvaj magyarázkodása?

hungarisztan 2010.03.07. 19:30:32

Igen, értem, amit mondasz.
Nem tudom, mi a megoldás, de az utcai erőszak egészen bizonyosan nem az. Pláne, ha nem az ellen irányul, aki ellen irányulnia kellene. (Márpedig ez nem az ellen irányult. Miként ez mindig benne van a pakliban, mikor az erőszak szabad utat talál magának. És az erőszakhullámban általában sosem azok szívnak, akiknek kellene – éppenhogy ezt kellene megtanulni a történelemből!)

Én hagytam a történelmet, hogy tanítson.
Megjártam Srebrenicát is, és elküldenék oda minden erőszakhívőt kicsit magába szállni.

Bővebb válasz a másik topikban.
süti beállítások módosítása