HTML

Hungarisztán

Etika, morál és ezek hiánya. Média, közélet, politika, és ezek csődje. Egybites userek, debilek, trollok, droidok, kézivezéreltek és egyéb állatfajok. Magyarország, én így szeretlek!

Friss topikok

Százezer kiközösített: a rendszerváltozás bukása

hungarisztan 2011.02.01. 17:59

A tegnapi határidő lejárta után napvilágot látott, hogy kicsivel több, mint százezer fő vállalta „önként”, hogy kiközösíttetik az állami nyugdíjrendszerből (illetve egyéb szociális juttatásokból) „most és mindörökké”. Nincs kétségünk afelől, hogy a társadalom egy széles rétegében támogatásra talál az a mélyen etikátlan (és alighanem jogszerűtlen) elgondolás (irigység forevör!), hogy miközben az utánam befizetett nyugdíjjárulékot más fogja megkapni, addig én cserébe nemcsakhogy nem leszek jogosult semmiféle állami nyugdíjra (se rokkantnyugdíjra, se betegbiztosításra), de még az eddigi állami befizetéseim is elúsznak, azaz papíron egy soha nem dolgozó polgárnak is több joga lesz az énutánam – valaha és a jövőben – befizetett, elméletileg nekem járó gyűlő nyugdíjamra, mint jómagamnak, másrészt afelől sincs kétségünk, hogy a szokásos kollektív memóriazavar pár éven belül valóban „önkéntes” választásként fog emlékezni a szégyenletes zsarolásra, melyet kormány népe ellen intézett (sok újbeszél kormányzati nyilatkozat ugyebár disznót győz!), pedig jelenleg alighanem még a legseggnyalóbb Fidesz/KDNP-szimpatizáns számára is nyilvánvaló, hogy itt két, potenciálisan tragikus kimenetelű „választási lehetőség” között kellett döntenie az egyszeri szavazóautomatának állampolgárnak, ahol a „lehetőség” inkább elméleti jelentőségű – ez utóbbi tételt amúgy a számok is bizonyítják. A kormány sikerrel kényszerítette bele a polgárait valamibe, ami többségüknek – bár egy részük tán nem tud róla – egyáltalán nem érdeke. Büszke lehet rá mind a kormány, mind seggnyalói talpnyalói hívei, kár, hogy e hatékony zsarolás valódi sikerességéről csak az utókor fog dönteni, az is szelektíven és szubjektíven.

Igen érdekes kérdést vet fel az, hogy vajon mit érdemel egy olyan ország, melynek a polgárai  nemcsakhogy tűrik bármely kormányzó párt zsarolását, de némelyek egyenesen éltetik azt. Jó, a többesszámból lejön 100ezer kivétel, ami azonban a 8millió fölötti szavazójogos polgárnak alig több, mint 1% körüli marginális csoportja, sőt, a 3700000 körüli aktív keresőnek is csak mintegy 2,7%-a (bár mióta a 2706292 kormánypárti szavazó 2/3-nak minősül, azóta én óvatosabban dobálózom a százalékokkal... – már megint az a fránya oktatási színvonal!)

1% (vagy statek szempontból engedékeny esetben 2,7%) döntött most úgy, hogy ellenébe megy a zsarolásnak. Vagy azért, mert így éri meg neki, vagy azért, mert döntését az mnyp-einstandolással szembeni protestálásnak szánta, erősen bízva benne, hogy egyszer majd valaki visszacsinálja az antidemokratikus, alkotmányellenes ámokfutást. Kétség nem fér hozzá, a társadalomnak ezt a szegmensét – még ha jellemzően a pénzügyi/értelmiségi elitről van is szó, vagy esetleg pont ezért – a politika egy mozdulattal lesöpri az asztalról. Nem tétel, úgymond. És ez még akkor is így van, ha a zsarolás következtében jóval többekben maradt – adott esetben elpártoláshoz vezető – tüske, mint amennyien effektíve a maradásra szavaztak.

Fontos-e a kormánynak ez a százezer (párszázezer) szavazó, vagy sem (jobbanmondva: fontosabb-e annál, mint hogy azonnal elverhető pénzhez jusson), nem túl érdekfeszítő. A „kétharmad” arroganciájából nem is látszik. Ellenben e pár százaléknyi protesztszavazat megmutatta, hogy 21 évvel a rendszerváltozás után visszatértünk a kiindulóponthoz: a hungarisztániak túlnyomó többsége úgy döntött, nem bízik eléggé a magántulajdonban, ami – tekintettel az állandóan változó, leginkább hatalmi harcoktól függő, a magántulajdont napi szinten kockára tevő körülményekre – persze nem is csoda, ellenben a Mindenható Állam(párt) Atyuska víziója, amelyik majd „valahonnan” [??? – a szerző értetlenkedése] pénzt szerez a gondoskodásra, nagyon is bejövős neki. A társadalom tulajdonképpen teljes egészében (mínusz pár százalék) azt jelezte: fogcsikorgatva vagy szívesen, de elhiszi azt a dajkamesét, hogy egy adott miniszterelnök és hatalommaximalizáló konzorciuma 2010-ben simán garantálja neki a 30-40 (stb.) évvel későbbi állami kifizetéseket, miközben az aktív keresők száma drasztikusan csökken (nem csak születési, hanem munkanélküliségi okokból is), az eltartottak száma (nyugdíjasok, leszázalékoltak, korkedvezményesek stb.) ezzel párhuzamosan drasztikusan nő. Mindezt egy olyan országban kajálják be, ahol még az sem biztos, tegnap mi volt, nemhogy az, holnap mi lesz. (Igaz, ha visszamenő törvénykezést lehet csinálni, akkor a 30-40 évre előre kiható törvénykezés ehhez képest smafu.)

Drága barátaim, nem szeretnék senkit sem riogatni, de kurva nagy lózungra tettétek fel a pénzeteket. Az a rendszer ugyanis, amelyikben az állampolgár a Mindenható Állam(párt) Atyuskától várja a sültgalambot, megbukott. Nem tudom, kinek tűnt fel például a SZU, vagy az úgynevezett „keleti blokk” összeomlása, lényeg az, hogy ez a rendszer akkora nagy zakót kapott, hogy még a kitalálója is belebukott, köszönik szépen, azóta sem bír(nak) kikecmeregni belőle. 1989-ben állítólag a dicső legvidámabb barakk is arra szavazott, hogy nem kér több kommunizmust, ellenberger inkább beengedi a rothadó állapotában is szemrevalóbb kapitalizmust, hogy ne kelljen már csóró és gyanús komcsiként Bécsbe sompolyogni hűtőszekrényért meg 300ezret futott kettes Golfért. Alig két évtized – no meg párezer szégyentelenül populista, pártos fejmosás – után a hungarisztáni pógár ismét úgy véli, hogy mégiscsak jó neki a langymeleg, fentrőlmegmondós államhatalom.

Álnaív persze nem szeretnék lenni, érzékeltem én is a nagyon durva zsarolást – senki nem szeret a szopóág szívó oldalára állni „önként” (hogy Matolcsy-t idézzem). Ám épp itt válna el egymástól a francia krémes és a szar: itt lett volna a lehetőség megmutatni, hogy egységben az erő. Itt lett volna az idő, hogy megmutassuk mennyire igaza volt a politikusnak, amely nem átallott azt mondani (persze mennyi mindent nem átallott már mondani az Ember, Aki Még Sosem Hazudott), hogy a „Nemzet nem lehet ellenzékben”. A derék szavazópolgárok itt és most megmutathatták volna, hogy a nemzet valóban nem lehet ellenzékben, ellentétben azzal a kormánnyal, amelyik megzsarolja őt. Ehelyett a nemzet igazodott, betagozódott, együttműködött a kormányzat eddigi legvadabb elképzelésével, ahelyett, hogy az együttműködést szajkózó kormányon kérte volna számon a saját maga által fabrikált minőségbiztosítási tanusítványukat kiáltványukat, a dicső NENyi-t.

Úgy tűnik, a zemberek még mindig nem tanulták meg, hogy a politika van őértük, és nem fordítva. Kár, mert amíg ez a lecke nem tiszta, addig nem lehet tovább menni.

A nép – megint egyszer – belement abba, hogy ledarálják „föntről” (istenem, be szép lett volna, ha mára ez kiveszik a magyar nyelvből – Pali bácsi, nem tudna tenni valamit onnan föntről?). A fogcsikorgatva tűrést – zsarolás esetében – valahogy még lehet védeni (bár az élhető ország víziójának szemszögéből nézve kérdés: kell-e, érdemes-e), viszont a támogatás, a kormány kommunikációs szólamainak („nyugdíjvédelem” – muhaha!) kritika nélküli bégetése, a hosszútávú megtakarítások pillanatok alatt történő felélésének éltetése védhetetlen és legott felveti az állampolgári felelősség kérdéskörét (ha már politikusok esetében nem beszélhetünk ilyen fogalomról). Ép ésszel nehezen érthető a kemény, le- és bedarálós államhatalmat kívánó közgondolkodás.

Megintcsak nem szeretnék álnaív lenni: pontosan tudom, hogy milyen válaszreakciót vált ki egy társadalomból az, hogyha az ún. „rendszerváltozása” utáni időszak szinte mással sem kapcsolódik össze, mint a „rend” hiányával (értsünk bármit is „rend” alatt). A folyamat, amely a keménykedő hatalom igényéhez vezetett, tehát érthető, ám továbbra is azt mondom: az a társadalom, amelyik élhető állam helyett túlszabályzott, erős államhatalmat (párthatalmat!) akar, az bizony meg is fogja kapni, amire vágyik, és az eme súlyos aránytévesztés következtében létrejövő kreálmány bizony köszönő viszonyban sem lesz egy olyan ország képével, ahol jó lenne élni. A „mit érdemel az a bűnös...” kérdése valamennyire tehát értelmetlen is, mert a büntetés nem fog elmaradni, automatikusan jár a lebutító csomaghoz: aki azt bírja gondolni, hogy mnyp-s megtakarításainak az einstandolása megmentette a nyugdíját (copyright by Selmeczi „Nyugdíjszócső” Gabriella), az óriásit fog koppanni, mikor odakerül. Nem hogy élhető társadalmat nem fog kapni sem időközben, sem akkor, de még csak a morzsáit sem; a vasárnapi csirkefarhát pedig egyenesen a luxus szimbóluma lesz. Minden létező szakértő évek óta mondogatja: a nyugdíjrendszer az idősödő társadalom következtében fenntarthatatlan; a nyugdíjrendszer összeomlása időzített bomba: eljön az a pont, amikor a fiatal generációk már nem tudják keresztfinanszírozni az eltartandókat. Ehhez képest Hungarisztán arra szavazott, aki azt handabandázta, hogy dehogynem. Majd az állam... (Mert az állam egy ilyen csodalény: ha kell, az majd szerez pénzt, vagy nyom, vagy akármi, lényeg az, hogy lesz majd...) Pedig ha az egész manyup-históriát övező hazugsághadjáratban egy biztos pont volt, az éppen az, hogy az államra semmit nem szabad bízni, mert a) ellopják, b) nem működik és a maradékot is ellopják. Az, hogy költségvetési kozmetikázás céljából a manyupoktól zabrált pénzek 20%-át („kétharmados” százalékszámítók kedvéért: a matematikában/statisztikában ez még mindig 1/5-öt jelent!) még idén belenyomják a folyó költségvetésbe, ékes bizonyítéka volt (lehetett volna) annak a tételnek, miszerint az állam a legrosszabb gazda. Ha a tendencia folytatódik (és egyelőre nemigen látszik, hogy miért ne folytatódna, hiszen Hungarisztán tartozásait csak töredékében fedezi a lenyúlt manyup pénz), akár még a saját ciklusuk alatt úgy fel tudják élni meg tudják védeni a nyugdíjainkat, hogy hírmondó sem marad belőle. Már azokét, akik beadták a közösbe. Én, és sorstársaim, akik kiközösíttettek, nos, mi csak szimplán nem kapunk a saját pénzünkből...

***

Százezer. Sokféleképp lehet értelmezni ezt a számot, és abban az országban, ahol eddig minden választást az összes párt megnyert, valamint ahol a 2706292-t folytatólagosan sikerül kétharmados felhatalmazásra kihozni, ott az elkövetkező hetekben valószínűleg sokan sokféleképp is fogják értelmezni. Egy dolog biztos: Hungarisztán végrehajtotta a lehetetlennel határos bravúrt: saját maga ellenzéke lett. Megszavazta magának nyugdíjának lenyúlását, valamint Mindenható Állam(párt) Atyuska visszatérését, aki majd gondoskodik róla.

A rendszerváltozás (ma is) megbukott.

Címkék: politika orbán viktor etika magyar ugar butaság szervilizmus hungarisztán tisztességtelenség fenyegetettség mnyp közgondolkodás manyup

630 komment · 12 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr812631370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szijjártó Péter nem ért a pénzügyekhez, vagy minket néz hülyének 2011.02.02. 17:39:03

A miniszterelnök személyes bullshit generátora a jóindulatú feltételezés szerint egyáltalán nem ért ahhoz, amiről beszél, amikor ismételten azt állítja, hogy a magánnyugdíjpénztárak eltőzsdézték a zemberek pénzét. Ugyanis nem tőzsdéznek, hanem minőségi...

Trackback: Másodrendű állampolgárok? 2011.02.02. 11:16:54

Megtörtént hát. A nyilatkozat beadási határidő lejártával elkezdett szakadozni, osztódni a magyar állampolgárok szövete.  Megjelentek a "közösségen kívüliek". Itt vannak közöttünk. Velünk utaznak a buszon, a metrón. Velünk állnak sorban ...

Trackback: 102 019 2011.02.02. 11:07:16

   Ennyi maradt. Hogy tiszteletre méltóak-e, és jól számoltak, vagy megveszekedett bolondok, azt majd a jövő politikusai eldöntik.   Egy tény: ennyi tökös ember maradt, akit az úthenger nem darált le.   Ez messze nem elég a kif...

Trackback: Kárpótoljuk a magánnyugdíjpénztári tagokat 2011.02.02. 11:04:51

Sorszám:  4 Szerző:  Ténytár Ígéret:  <p>&quot;Amint leh

Trackback: Miféle választás??? 2011.02.02. 01:29:49

"Óriási siker, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert" - mondta Selmeczi Gabriella annak kapcsán, hogy a mintegy hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból ali...

Trackback: Selmeczi az idióta... 2011.02.01. 23:23:22

Selmeczi szerint: ... kiderült az is a szocialisták reakcióiból, hogy politikai és anyagi összefonódások lehetnek az MSZP és a magánnyugdíjpénztár-tagok között.ForrásTényleg ennyire hülye vagy?

Trackback: Magánnyugdíjpénztár: Mennyi? Harminc? 2011.02.01. 21:52:18

A hírek és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint péntekig mintegy harmincezer ember nyilatkozott arról, hogy szeretne a magánnyugdíjpénztárában maradni. Nem valami sok. Sőt, kifejezetten kevés, és a várakozások alapján (számolva az "...

Trackback: Kisnyugdíjas Pom Pom 2011.02.01. 21:33:07

  index.hu/video/2011/01/20/aki_marad_megszivja_aki_megy_az_is_megszivja/

Trackback: Magyarország, én így szeretlek! 2011.02.01. 21:26:21

 Nem járok zsinóros mentében, de ingben, gatyában is szeretem a hazám.Az autómon nincs Nagy-Magyarország matrica, de a rendszáma magyar.A kokárdámat ünnepi alkalmakra tartogatom, mert hétköznapokon nem kell bizonygatnom, hova tartozom.Nem papolok ...

Trackback: Biztos, ami biztos 2011.02.01. 20:46:32

Énnekem minden bizodalmam Orbán Viktor miniszterelnök úrban van, áldassék a neve és a jóisten tartsa meg őt ezen a magas poszton, amíg jónak látja. És bár kétségem sincs afelől - hiszen Szalai Annamária óvó tekintete és gondos figyelme mellett hogyan i...

Trackback: Pilótajáték, államilag 2011.02.01. 20:46:03

Állítom: nem a magánnyugdíjpénztárak kényszerítették szerencsejátékra az elmúlt években az embereket, hanem a kormány kényszeríti most. Méghogy eltőzsdézték, meg kockára tették... Ugyan már! Ez addig sem volt igaz, amíg Szijjártó Péter kigondolta!Talál...

Trackback: Mennyi az annyi? Száááááááánalmas kiflibarbival 2011.02.01. 20:09:06

Ígérem, nem csak ez a rovat lesz.  Ígérem, nem a mentálisan gyengébbeket fogom rugdalni.  Különösen magas labda kiflibarbiba belekötni, számolni nem tud, a gazdaságról fogalma sincs, a sminkje rémes.  De, azért álljunk már meg egy szóra:...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neumarkter 2011.02.02. 11:20:30

Mo belügyei nem érdeklik a külföldet, max egy hírszalag erejéig. Ami EU jogszabalyok szempontjából aggályos azzal foglalkoznak (pld most médiatörvány),
de azt bármelyik uniós országgal kapcsolatban megteszik, tehát itt senki sem explicit támadja Mo-ot. A gerjesztés inkább otthon folyik, de a sajtó is pénzböl él ezért izgalmas híreket kell produkálni.

lkjpoi 2011.02.02. 11:20:59

@In Motion: ez így van, kaphatnának ők is állami nyugdíjat, de mondjuk 25%-kal kevesebbet, mint az, aki visszaviszi a megtakarítását az államhoz. Mert azért ugyanannyi nem járna, ez is tény. Csak úgy már nem 100 000 lettek volna, hanem sokkal többen. Elképesztő, hogy a mnyp lobbi mennyi embert meghülyített így is, mi lett volna, ha az van, hogy csak az állami nyugdíj egy részét veszítik el... a mnyp lobbi nem érted meg értem küzd, hanem a saját könnyen jött hasznáért. Az hogy nem zavarja ezt a 100 000 embert, hogy brókerek és menedzserek élnek a pénzükből...

Attilajukkaja 2011.02.02. 11:25:32

@lkjpoi:
"nem zavarja ezt a 100 000 embert, hogy brókerek és menedzserek élnek a pénzükből."
Miert zavarna? Ez errol szol! Mit gondolsz, az OTP-ben mit csinalnak a penzeddel? Egy kotlos alatt fialtatjak? A bankok, biztositok, befektetsi cegek ebbol elnek. De ok legalab nem dorgolik az orrod ala azt a hazugsagot, hogy mindezt csak erted teszik.

FüligJim 2011.02.02. 11:26:41

@Lucernaböde: ha jól tudom ezt az ügyvédi levelet egy másik blogban már pontról pontra cáfolták.

Attilajukkaja 2011.02.02. 11:28:42

@Twixxx:
"Rövid politikatörténet Magyarországról."
:o))))))))

reeve 2011.02.02. 11:29:42

@terszim: Van abban igazság, amit írsz, de azért van másik oldal is. Az egy dolog, hogy tessék gyereket szülni, hogy legyen nyugdíj, de azokat a gyerekeket egyrészt fel is kell nevelni (vajon miért csappant meg a gyerekvállalási kedv), másrészt annak a gyereknek majd annak idején munkát is kell adni, hogy legyen neki miből járulékot fizetni. vajon 20-30 év múlva hogy alakul a munkanélküliségi ráta? Ez is jó kérdés...
És az sem mindegy, hogy a most elzsarolt összeg igazából nem sokra elég, pláne úgy, hogy az állam kihúzott maga alól egy befektetői réteget (pont azt a pár millió embert, akik a manyup tagságukból eredően finanszírozták az államot.
Az viszont igaz, hogy ez a helyzet valószínűleg pár embernek elég volt arra, hogy erősen elgondolkodjanak az öngondoskodás más formáján. Bár lehet, hogy még így is lesz sok ember, akik az államtól várja majd, hogy tartsa el öregkorukban.

Atisz 2011.02.02. 11:33:41

A szerzőnek mielőbbi kigyógyulást kívánok a 2/3-os "sokkból" (csendben pedig megjegyzem, hogyha Magyarország Nagy-Britannia alsóházi mandátumainak elosztására a "first past the post" relatív többségi rendszerét használná, akkor ma 2 képviselő kivételével csupa fideszes ülne a parlamentben).

A cím egyébként hibás és félrevezető, javasolnám átjavítását "Olyan, hogy 2/3 márpedig nem létezik"-re.

isssti 2011.02.02. 11:37:17

@elemzo: Rendkivül egyszerű: a cim alapján ráklikkeltem a posztra, majd elborzadtam -tőletek.
Ennyi - de szerintem vagy olyan intellektuális szinten, hogy erre magadtól is rájöhess..

Pont.

Attilajukkaja 2011.02.02. 11:39:46

@Atisz:
Szamomra inkabb az a kerdes, hogy a 2/3-os sokkbol vagy a 2/3-os mamorbol kellene mindannyiunknak mielobb kigyogyulnunk es vegre a realitas talajara lepnunk?

Gyárfás 2011.02.02. 11:48:27

Azt gondolom, az ingyen azonnali pénz lesz az ami bizonyítja azt hogy mekkora rablás volt ez az egész pénztári rendszer.
Itt kifizetések alig lesznek, de ha mégis az csak néhány ezer forint nagyságrendben.

A módszer ahogy visszaszerezték a pénzt majdnem mellékes.A lényeg, az hogy VISSZA szerezték.Mindenki szajkózza, hogy az az ő pénze .Kurvára nem.
A folyamat az volt, hogy kötelezően elutalták valahová ahol leszedtek belőle 7%-ot a maradékot meg visszaadták kölcsönbe az államnak jó pénzért.
Erre a 7%-ra mindenki csak legyint.De belegondoltatok hogy ez mit jelent? kockázat nélkül jutott egy vállalat a nyugdíjpénzből(mert ez nem a pénztártagok pénze) az EU zóna kamat szintjének kb. a 3x-osához.
Tehát ha 5% volt az infláció, akkor ennek a pénztárnak minimum 13%os hozamot kellett termelni, hogy jól járjon a tag. Ez nonszensz.
Jól volt ez így? jó volt a 8%os lyuk a nyugdíjkasszán? Asszed azt nem te fizetted? meg annak a 8%-nak a kamatait?Meg a túlzott deficit eljárást?

Kurva nagy forradalmár az a 100.000 ember ünnepelni kell őket.

Atisz 2011.02.02. 11:51:40

@Attilajukkaja: Számold meg, hányszor említi meg a 2/3-ot a szerző. Komolyan mondom, miközben olvastam, nekem volt kínos :)

Egyébként már senki nem lovagol a 2/3-on (legalábbis kormányzati szinten). Aki ismeri a választási eredményeket, annak meg eszébe sem jut megkérdőjelezni.

lyin 2011.02.02. 11:52:12

@Attilajukkaja:

Az, hogy hogyan viselkedsz másokkal csakis rajtad múlik. Pár ember vérében meg benne van a csalás lopás nem tehetsz róla. Vagyis de, felemelheted a szavad, követelheted a megbüntetésüket esetleg hírdetheted, hogy ez nem helyes út. Az meg, hogy mennyit adsz magadra meg hogy mennyire vagy igényes egyáltalán nem bízonyít semmiféle kultúrális felsőbbrendűséget. Ismerek olyan embereket akik a világ legjobb emberei még sem költöttek a külső megjelenésükre semmit az utóbbi 20 évben. Ők a szememben kultúrálisan nagyságrendekkel feljebb vannak, mint a Zöld Pardonban (szerencsére már bezárták) szórakozó igényesnek mondott fiataljaink.
Kedves művészeink, tudósaink, orvosaink meg csak azért élnek külföldön, mert nekik elsősorban a pénz számít. Tudom, jobbak a körülmények meg ..., de azért mennyire becsülendőbb az, aki itthon küzd épp az általad annyira hiányolt kultúra elérésért. És szerintem ez is kultúra kérdése, hogy egyesek a magánérdekeik elé helyezik az egész közösség érdekeit.

Badbitie 2011.02.02. 12:02:42

Marhaság ez a poszt, közel sem erről van szó. Mármint az egyszerű polgárok motivációjának a szintjén. Itt arról van szó, amiről a TSZ szervezésekor volt az 50es években. Ott is mindenki belépett önként, akinek nem volt egy lépésnyi földje sem, és így lett egy csomó föld nélküli TSZ, aztán második körben felhúzták a kulákokat a lámpavasra és föld is lett.

Ami most történt az az első kör. Mert bár jól hangzik a fenti magántulajdonról szóló lózung, és egyéb bullshittek, de egy olyan ember, akinek 20 év minimálbér és 20 év munkanélküliség néz ki pontenciálisan mint 40 éves munkával töltött pálya, az ugyan mi a büdös fasznak maradna a magánban? Hogy kiszámolják neki, hogy 263 forint jár neki havonta? Az az állambácsi által igért már most 23 ezres minimálnyugdíj 1%-a.

Szóval most annyi történt, hogy mindenki önként és dalolva nyilatkozhatot, hogy kulák vagy nem kulák. 100.000 kulák van, most már csak a lámpaoszlopkat kell összeszámolni, és akkor kijön egy forgási sebesség, hogy hány akasztás/lámpaoszlop akcióval lehet ezt felszámolni.

dbeata 2011.02.02. 12:05:21

@szárny:

Tudod, az a baj velektek, Fideszesekkel, hogy az elmúlt 8 év alatt annyira frusztrálódtatok, bepipultatok, hogy már mindegy kinek, de valakinek neki kell támadni ugye, mert a feszkót le kell vezetni valakin...
Most pedig, hogy végre hatalomhoz jutott a vezéretek, most aztán jól elveri a port az egész országon, és sikerült berágatnia egy csomó olyan állampolgárt, aki csak békésen szerette volna élni az életét. Most pedig a fideszes arroganciával hesszelitek ezt a réteget. Remélem, jólesik.

Magam részéről nem vagyok sem zsidó, sem maszopos de a fidesz stílusa (és a stílus maga az ember) számomra is elfogadhatatlan. A haza pedig nem lehet ellenzékben. Köszönöm, hogy elolvastad.

dbeata 2011.02.02. 12:05:59

@szárny:

Tudod, az a baj velektek, Fideszesekkel, hogy az elmúlt 8 év alatt annyira frusztrálódtatok, bepipultatok, hogy már mindegy kinek, de valakinek neki kell támadni ugye, mert a feszkót le kell vezetni valakin...
Most pedig, hogy végre hatalomhoz jutott a vezéretek, most aztán jól elveri a port az egész országon, és sikerült berágatnia egy csomó olyan állampolgárt, aki csak békésen szerette volna élni az életét. Most pedig a fideszes arroganciával hesszelitek ezt a réteget. Remélem, jólesik.

Magam részéről nem vagyok sem zsidó, sem maszopos de a fidesz stílusa (és a stílus maga az ember) számomra is elfogadhatatlan. A haza pedig nem lehet ellenzékben. Köszönöm, hogy elolvastad.

komment2010 2011.02.02. 12:09:26

Üdv Mindenkinek!
sorokinV-nek és társainak akik az "individualista faszkalapokat" (köztúk engem is) lehülyéznik és a 2/3-os atyauristen és semmire sem alkalmas szőke ciklon után mindenféle aljas alaknak elmondják üzenem:
elegem van abból hogy én finanszirozzak mindent és mindenkit! Arról meg végképp elfeledkeztek hogy a helyzet ugyanilyen szar lenne akkor is ha a nyugdijjárulék anno nem a 2-ik pillérbe ment volna hanem az államhoz. Itt a baj nem az általam be nem fizette pénz miatt van hanem amiatt hogy sokan elkerülik a járulék fizetést (vállakozók, őstermelék stb.) és sokan élősködnek azon kevesek nyakán akik rendesen adóznak. Ha befizettük volna anno a pénzt az állami rendszerbe ma még lehet mindig lenne 13.havi nyögdij sőt a fidesz alapján még 14-ik is... És a befolyó pénzt meg elvitte volna más működési költség.
És még annyit fűzök hozzá, hogy most érte volna el a rendszer a megtérülési határt mert most jöttek volna ki lassan azok az emberkék akiknek nem kellett volna nyugdijat fizetni igy már ők nem növelték volna a nyugdijkassza terhét. Mert ugye nekem mint magánnyugis emberkének az állam csak minimális részt kellett volna hogy fizessen, a java a saját pénzemből menne. A Te bajod az hogy egy begyöpösödött, irigy szemellenzős emberke vagy. Ideális mintaállampolgára vitya királynak.
Abba már bele sem megyek hogy vajon Te mennyi járulékot fizetsz, ha fizetsz agyáltalán. Nagyon erős a gyanúm hogy semennyit vagy csak minimálist!
Az én magánnyugi számlámon az átlag befizetések összegének a többszöröse van... Hivatalosan adózott fizetésem után!! A sok naplopónak azt nem adom! Ha nem kellek az államnak mint munkavállaló akkor keresek máshol állást! Fekete gazdaság, külföld. Elvagyok én igy is ti meg aszalódjatok!
Oszt jónapot!!
P.S.: az itt kommentelők és a manyup ellen szonoklók 95%-án jobb magyar vagyok, mégsem verem a mellem! Illetve eddig nem tettem!
SZÁNALMAS BANDA!

Attilajukkaja 2011.02.02. 12:11:14

@Atisz:
Persze, hogy senki nem kerdojelezi meg a 2/3-ot. Es a szerzot sem akarom vedeni, de bosszant, hogy ket szelsoseges tabor jott letre: akiket sokkolt es akik ettol elszalltak. Ez mind e ket felet rendesen elvakitja, az pedig nem vezet semmi jora.

Gyárfás 2011.02.02. 12:16:41

@komment2010:

Igen ebből a hozzászólásból szerintem mindenkinek lejött, hogy te milyen jó ember vagy.

elemzo 2011.02.02. 12:23:41

@lyin: Oké. A magyar valóságot én így látom: Az emberek olyanok mint a zsidók a pusztában, amikor szembesültek azzal, hogy mennyi nehézség van (nincs víz, étel, hagyma, stb). S visszasírták Egyiptom biztonságát, persze a korbácsütésekről már elfeledkezve. Ilyen az átlag magyar. Kell neki a nyugati életszínvonal munka, felelősség és kockázatvállalás nélkül. Ha meg baj van segítsen az ÁLLAM. (persze az is jó kérdés ki az állam?)
Jelenleg Magyarországon részleges politikai szabadság van, (amit igyekeznek még lejjebb építeni) A gazdasági szabadság meg nagyon-nagyon alacsony szinten van, de nagyon-nagyon meg kellene szabadság politikai szintjét is becsülni és védelmezni, ápolni és ebből kialakulhatna egy gazdasági szabadság is. Valódi, öntudatos, nem szolgalelkű polgári réteg is, aki nem fél.

elemzo 2011.02.02. 12:25:47

@isssti: Ne félj tőlünk. Mi nem anyázunk le. Legfeljebb a véleményed kritizáljuk. Persze ha mit. Ezen pl. nincs.

Attilajukkaja 2011.02.02. 12:28:07

@lyin:
"Az, hogy hogyan viselkedsz másokkal csakis rajtad múlik. Pár ember vérében meg benne van a csalás lopás nem tehetsz róla."
Nem egeszen, nagyon is fugg a kozegtol, a kozerkolcstol, amiben felnottel, szocializalodtal, attol, amit magad korul latsz. Es attol is, ahogy masok viselkednek veled es korulotted.
Az igenyesseg pedig nem csak kulsosegekben jelentkezik, nem hivalkodo es nem azonnal eszreveheto valakin.
"mennyire becsülendőbb az, aki itthon küzd épp az általad annyira hiányolt kultúra elérésért."
Becsulendo, ha engedik. De nem engedik. Ha a Magyar Allamon mulott volna, a vilag sohasem ismerte volna meg a Rubik kockat vagy az uvegbetont. A Nobel dijasaink nem penzehsegbol tudtak ezt a dijat csupan a kulfoldon vegzett munkaik alapjan elnyerni. Es amig itthon egy harmadosztalyu futbalistat tobbre becsulnek, mint egy szakorvost, addig ez igy is marad. Most sem a korhazainkat, egyetemeinket ujitjuk fel, hanem uj stadionokra koltunk majd milliardokat. De megerdemeljuk, mert annyira jok vagyunk fociban. Hajra Magyarorszag! Lehet, hogy ez valaki szamara demagogia, de a kultura es a megbecsules nem pusztan penz kerdese, hanem attol is fugg, hogy mit tartunk fontosnak.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 12:40:57

@Zabalint: mindenkinek megérte volna a maradás:

1) Viktor NEM örök, legalább a nyudíjjogosultságodat vissza fogod kapni.
2) az AB egyszerűen NEM TEHETI MEG (nem tehetné meg), hogy ne semmisítse meg a törvény diszkriminatív rendelkezéseit, ha mégsem, lásd első pont.
3) amit a cikkíró is írt: hahó, NEM lesz nyugdíjad. Fenntarthatatlan a rendszer, össze fog omlani.

Egy elsős közgazdászhallgató meg tudja mondani azt az arany tényt: az állam ROSSZ gazda.

Ilyen egyszerű.

A cikk kiváló, minden egyes szavával egyetértek!!!

Attilajukkaja 2011.02.02. 12:42:05

@elemzo:
"kialakulhatna egy gazdasági szabadság is. Valódi, öntudatos, nem szolgalelkű polgári réteg is, aki nem fél."
Talan ha a vallalkozoktol nem vennek el a nyereseguk nagy reszet, ha nem valtoztatnanak a szabalyokon minden evben (akar visszamenoleg is), ha hagynak oket kibontakozni, akkor jobban menne a termeles es nem felnenek az emberek. A vadkapitalizmus sem egy jarhato ut, de biztosan van egy koztes megoldas, ahol mind az allam, mind a vallalkozo jol jar. Ehhez viszont komolyan le kellene epiteni a kozalkalmazotti szferat, csokkenteni a segelyeket, stb. Nem tudom, nem vagyok kozgazdasz,...csak hangosan gondolkodom.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 12:46:04

@Zabalint: mindenkinek megérte volna a maradás:

1) Viktor NEM örök, legalább a nyudíjjogosultságodat vissza fogod kapni.
2) az AB egyszerűen NEM TEHETI MEG (nem tehetné meg), hogy ne semmisítse meg a törvény diszkriminatív rendelkezéseit, ha mégsem, lásd első pont.
3) amit a cikkíró is írt: hahó, NEM lesz nyugdíjad. Fenntarthatatlan a rendszer, össze fog omlani.

Egy elsős közgazdászhallgató meg tudja mondani azt az arany tényt: az állam ROSSZ gazda.

Ilyen egyszerű.

A cikk kiváló, minden egyes szavával egyetértek!!!

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 12:47:48

@This_is_Sparta: ez mennyire és MENNYIRE IGAZ!!!
Mi, 102 ezren meg ne is pályázzunk állami állásokra... :) Tudjátok, miért.
(No nem mintha enne a fene, csak...)

komment2010 2011.02.02. 12:51:01

@Gyárfás:
Igen olyan ember aki kiáll az igazáért és nem itél el másokat ezért!
Több évtizede dolgozom és van még vagy minimum ennyi.. Sőt több mert tuti emelik addig vagy 10-15%-al a nyugdijkorhatárt! Eddig mindig adóztam soha nem volt fekete jövedelmem és azért köpködsz mert megvédem a sajátomat?
Soha nem voltam munkanélkülin, soha nem kértem segélyt sőt eddig /kopp-kopp/ beteg sem voltam tovább mint 1 hét!
Nem azért melózok hogy másokat eltartsak akik nem jogosultak rá!!
Ellentétben veled én téged nem minősitelek ismeretlenül! Rajtam fogott a magyar oktatás és megtanultam a viselkedési alapnormákat!
Tudod mit, éld az életed ahogy eddig élted és nézz tükörbe ahogy eddig tetted! Én is ezt teszem és veled ellentétben én tudok még tükörbe nézni bár szerintem te is de ez már csak téged minősit!!
Élek a még meglévő törvény adta szólásszabadságommal és elmondtam a véleményem ahogy Te is. Elfogadom a véleményed bár nem értek vele egyet, elvárom hogy tedd ezt te is!
Oszt jónapot!!

Vad.Korte (törölt) 2011.02.02. 12:55:16

Jópofa a játék a százalékokkal. De nem az az érdekes, hogy az össznépességnek, vagy az összes adózónak hány százaléka maradt a mnydp-ban, hanem hogy az összes mnydp tagnak hány százaléka ez a 102e ember. S ebből nyugodtan levehetjük azokat, akik kényszerpályán mozognak, mert abba a csoportba tartoznak, akinek nem érdemes maradnia. Vagyis azt kéne megnézni, hogy ez a 102e ember azoknak hány százaléka, aki valóban döntéshelyzetben volt...

Gyárfás 2011.02.02. 13:02:03

@komment2010:
@komment2010:

Nyilván ha te egyenes gerinccel éltél abból az következik, hogy más nem.
Az sosem volt a TE pénzed. ez a probléma. Amit te a TE pénzednek hívsz az hiányzik minden hónapban valahonnan, TE azt nem spóroltad,TE azt nem tartogattad, hanem azt tőled LEVONTÁK.És a kamatokat amiért visszaadták ÉN is Fizettem, mint ahogy a deficit eljárást is fizetettem.
Milyen világképed van neked, ha azt gondolod, hogy TE be vagy jelentve a többiek meg szar emberek.
Elmondom mi a TE pénzed az ÖNKÉNTES magánnyugdíj pénztár.
Én a többszörösét viszem vissza az állami rendszerbe mint az átlag mégsem sírok.Mert felérem ésszel, hogy az sosem volt az ÉN pénzem.
Közel 9M ft. nyugodtan kiszámíthatod belőle az átlag fizetésemet.
Az az én pénzem amit ÉN megtakarítok, és forgatok,jobban mint a Magyup.(sokkal jobban)

Én nem minősítettelek,egy árva szóval sem, ellentétben veled.

Gyárfás 2011.02.02. 13:02:58

@komment2010:
@komment2010:

Nyilván ha te egyenes gerinccel éltél abból az következik, hogy más nem.
Az sosem volt a TE pénzed. ez a probléma. Amit te a TE pénzednek hívsz az hiányzik minden hónapban valahonnan, TE azt nem spóroltad,TE azt nem tartogattad, hanem azt tőled LEVONTÁK.És a kamatokat amiért visszaadták ÉN is Fizettem, mint ahogy a deficit eljárást is fizetettem.
Milyen világképed van neked, ha azt gondolod, hogy TE be vagy jelentve a többiek meg szar emberek.
Elmondom mi a TE pénzed az ÖNKÉNTES magánnyugdíj pénztár.
Én a többszörösét viszem vissza az állami rendszerbe mint az átlag mégsem sírok.Mert felérem ésszel, hogy az sosem volt az ÉN pénzem.
Közel 9M ft. nyugodtan kiszámíthatod belőle az átlag fizetésemet.
Az az én pénzem amit ÉN megtakarítok, és forgatok,jobban mint a Magyup.(sokkal jobban)

Én nem minősítettelek,egy árva szóval sem, ellentétben veled.

Attilajukkaja 2011.02.02. 13:07:43

@Gyárfás:
Mi a kulonbseg az onkentes- es a magannyugdijpenztar kozott? Vagyis az egyik mennyiben inkabb az en penzem, a masik miert nem? Nem kekeckedni akarok, hanem komolyan kerdem. Vagy arra gondolsz, hogy az onkentesbol az allamnak nem jut semmi?

ze11 2011.02.02. 13:16:29

@Attilajukkaja: 34%-ból csinál a magyar rendszer 67+%-ot,és ez baj.
@Kismac: Pontosan.

ze11 2011.02.02. 13:20:27

@Kismac: És viszont: aki állami/közalkalmazott, az ne merjen maradni... Igaz, ezt nem mondták így en bloc ki, de az indiklás nélkül felmenthetőség eléggé egyértelmű...

@Gyárfás: Ha NEM a nyugdíjpénztári tag pénze, vagyona, akkor a HOZAM hogy lehet az övé? Valaminek, aminek nem tulajdonosa, hogyan szedheti a hasznát? Hmmm? Ha NEM az övé, akkor a hozama SEM az övé.

Gyárfás 2011.02.02. 13:21:38

@Attilajukkaja:

98-ban a natív felosztó kirovó rendszernek megfelelően mindenki befizetett 31%-ot a nyugdíjkasszába.
Ez változott a kötelező magyup választás után úgy, hogy 24 % ment a közösbe a maradék 7% meg a pénztárakba.
ezt később 8%ra emelték.

Ez mivel a kifizetések a felosztó kirovó rend szerint történtek hiányzott a közösből.

Az önkéntes pénztár azért az én pénzem, mert azt az előző kötelező járulék fölött az adózás utáni béremből takarítom meg.

A számok fejből mentek, lehet hogy nem pont ennyi, de nagyságrendileg stimmelnek.

ze11 2011.02.02. 13:22:00

@Gyárfás: Most beraksz prompt eltapsolásra 9M Ft-ot, hogy egy igéret alapján majd valamikor az arányait tekintve a jelenleginél jóval kevesebb aktív ki fogja neked termelni az állami nyugdíjadat... Naív vagy, de nagyon.

komment2010 2011.02.02. 13:25:27

@Gyárfás:
"Igen ebből a hozzászólásból szerintem mindenkinek lejött, hogy te milyen jó ember vagy."
Ez a Te mondatod! Ebből nehéz nem levenni milyen emberbnek is gondolsz.
Bár annak ellenére hogy a 9milla szép szám de gondolom arra magad is rájöttél hogy ez ledolgozott évek nélkül sokat nem ér. Nekem ennél kevesebb van benne de ha annyit dolgoztál mint én akkor szép kereset! Hogy miért gondolom hogy más nem becsületes? Ember jársz te olyan emberek között akik nem 500-600.000 Ft bruttóval vannak megáldva? Vannak barátaid és ismerőseid? Csináltam egy röpke felmérést és 50% felett volt a feketén vagy szürkén dolgozók aránya. A minta 100 feletti volt.
Na ilyen az én világképem: realista és elég elszomoritó!!
És a gerinctelen rész azoknak szól akiket érint: tudok akinek nem inge nem veszi magára.
És végül az a pénz az ENYÉM: és tudod miért mert az én munkám termeli meg! Az egy dolog hogy az állam a szolidaritás elve miatt levonja/elveszi és baszik helyette bármit is nyújtani.
Jaj de jó hogy az én pénzem hiányzik valakinek!! A mások által be nem fizetet nem hiányzik véletlenül?
Mit kapok a befizetett adom után: abban a sorban állok az orvosnál mint a feketén dolgozó, abban sorban állok az önkormányzatnál mint a feketén dolgozó annyi jogom van a biróságon mit egy feketén dolgozónak! És mégis dolgoztam... Eddig!
Ha meg Te bent hagysz barátom 9M-át hát csak gratulálni tudok neked!! Valszeg van mivel pótolni és van miből a MAGÁNBA fizetni. Nekem nincs és veled ellentétben csak egy ideig hagyom magam hülyének nézni!
Ja és én bizok olyan manyupban ami fejlett nyugati országban honol és 150 éve van a pénzügyi piacon! Tudod nem szart kellett volna választani anno... Ha te tőzsdézel az a Te dolgod! Gratulálok hogy van hozzá tudások és merszed ja meg persze tőkéd! mert azon kivűl másban forgatni a mai világban nem tudom még miben lehet. Bár már abban sem nagyono!
És ha minden igaz amit leirtál (már pedig ugye miért is ne lenne...) akkor te egy ritka kivétel vagy akire épp nem vonatkoztak az alap állitásaim és tisztellek a szolidaritásod miatt!!
Belőlem az elmúlt 2x év kiölte ezt...

komment2010 2011.02.02. 13:25:58

@Gyárfás:
"Igen ebből a hozzászólásból szerintem mindenkinek lejött, hogy te milyen jó ember vagy."
Ez a Te mondatod! Ebből nehéz nem levenni milyen emberbnek is gondolsz.
Bár annak ellenére hogy a 9milla szép szám de gondolom arra magad is rájöttél hogy ez ledolgozott évek nélkül sokat nem ér. Nekem ennél kevesebb van benne de ha annyit dolgoztál mint én akkor szép kereset! Hogy miért gondolom hogy más nem becsületes? Ember jársz te olyan emberek között akik nem 500-600.000 Ft bruttóval vannak megáldva? Vannak barátaid és ismerőseid? Csináltam egy röpke felmérést és 50% felett volt a feketén vagy szürkén dolgozók aránya. A minta 100 feletti volt.
Na ilyen az én világképem: realista és elég elszomoritó!!
És a gerinctelen rész azoknak szól akiket érint: tudok akinek nem inge nem veszi magára.
És végül az a pénz az ENYÉM: és tudod miért mert az én munkám termeli meg! Az egy dolog hogy az állam a szolidaritás elve miatt levonja/elveszi és baszik helyette bármit is nyújtani.
Jaj de jó hogy az én pénzem hiányzik valakinek!! A mások által be nem fizetet nem hiányzik véletlenül?
Mit kapok a befizetett adom után: abban a sorban állok az orvosnál mint a feketén dolgozó, abban sorban állok az önkormányzatnál mint a feketén dolgozó annyi jogom van a biróságon mit egy feketén dolgozónak! És mégis dolgoztam... Eddig!
Ha meg Te bent hagysz barátom 9M-át hát csak gratulálni tudok neked!! Valszeg van mivel pótolni és van miből a MAGÁNBA fizetni. Nekem nincs és veled ellentétben csak egy ideig hagyom magam hülyének nézni!
Ja és én bizok olyan manyupban ami fejlett nyugati országban honol és 150 éve van a pénzügyi piacon! Tudod nem szart kellett volna választani anno... Ha te tőzsdézel az a Te dolgod! Gratulálok hogy van hozzá tudások és merszed ja meg persze tőkéd! mert azon kivűl másban forgatni a mai világban nem tudom még miben lehet. Bár már abban sem nagyono!
És ha minden igaz amit leirtál (már pedig ugye miért is ne lenne...) akkor te egy ritka kivétel vagy akire épp nem vonatkoztak az alap állitásaim és tisztellek a szolidaritásod miatt!!
Belőlem az elmúlt 2x év kiölte ezt...

Gyárfás 2011.02.02. 13:26:14

@ze11:

Ha lenne hozam reál hozam egyet értenék veled, de mivel nincs ezért ez egy elméleti kérdés.

Az egyéni számlán kezelt pénz nem azt jelenti, hogy a te pénzed amúgy:) nem rendelkezhettél fölötte eddig sem és ezután sem. A virtuális számládat meg ezután is nézegetheted:)

Én nem azt mondom, hogy annak a rendszernek nem lettek volna előnyei, csak azt , hogy ahogy megvalósult ÚGY nem lettek volna.

komment2010 2011.02.02. 13:26:27

Bocs... server error volt de ezek szerint elment mindkettő! Mea culpa...

Attilajukkaja 2011.02.02. 13:26:54

@ze11:
Most elveszitettem a fonalat: milyen 34%-rol van szo?

Amugy en kozalkalmazott vagyok, kulfoldrol is hazajottem (nem maradtam kint, pedig megtehettem volna), adot sem csalok, ket d-vel irom az "Isten aldd meg a magyar"-t,...es maradtam MNY tag.
Lehetek meg valaha sikeres ember? ;o))))

Vad.Korte (törölt) 2011.02.02. 13:31:33

Srácok, ne játszunk a számokkal. A magánrendszer lényege az, hogy az a dolgozó, aki odament, ne tartsa a markát az állam bácsinak, mikor eljön az ideje. Persze az államnak is kell járulékot fizetnie, amiből klasszul(?) fenn lehet tartani a jelenlegi szar rendszert. Persze aki most nyugdíjas, nem tehet róla, hogy a rendszer szar.

Könnyű azzal érvelni, hogy lám, a mnydp-ak alig hoztak. Olyanok ők, mint a versenyló, akinek összekötik a lábát, majd a verseny végén virslit csinálnak belőle, mert nem futott elég gyorsan. Megszabták, hova mennyi pénzt tehet. Tehát ne verjük a mellünket, hogy én is fizettem kamatot, hisz az állam az enyémből is belett annak az állampapírnak a kamatába. Ezt az állam írta elő így. Akkor ugyan nem Orbán volt a góre, de ez másodlagos.

Gyárfás 2011.02.02. 13:33:43

@ze11:

Én azzal a pénzzel eddig sem számoltam, úgyhogy nem érintett meg az ügy. Azt a pénzt már rég betudtam veszteségnek, mint a föld legrosszabb befektetését.

ze11 2011.02.02. 13:35:38

@Gyárfás: Aki visszalép, és a hozzá rendelt tőkére a manyup reálhozamot ért el, az ezt szépen meg fogja kapni. Olyan tőke után, ami szerinted NEM az övé.

@Attilajukkaja: A parlamenti választáson a listás szavazatokat tekintve a választásra jogosultak mintegy 34%-a szavazott a FIDESZ-re, így értem.
Vanm olyan közalkalmazott ismerősöm, aki sokmilliós manyup egyenleg elvesztését volt kénytelen lenyelni, mert finoman értésére adták, hogy a jelenlegi pozíciójából el is lehet küldeni... Ő nem volt döntési helyzetben.

Attilajukkaja 2011.02.02. 13:36:02

@komment2010:
@Gyárfás:
Ne vigyetek el a temat holmi szemelyeskedes fele, mert szetcsapok koztetetek :o)
Ez a baj ezzel az egesz temaval (es nem csak ezzel), foleg az erzelmeinkre hat. A racionkra egyre nehezebb hagyatkoznunk, mert hosszu evek ota hulyenek neznek minket, az ecceru nepet. Mergesek es indulatosak vagyunk, akarmelyik oldalon is allunk. Csak azt tudnam, hogy ennek hogyan lehetne veget vetni? Ez a kerdes sajnos nagyon komolyan foglalkoztat: meddig mehet ez igy es hova vezet?

komment2010 2011.02.02. 13:36:22

@Vad.Korte: ott a pont!
@Attilajukkaja: az a gyanúm jelen kondiciókkal és jelen politikai környezettel nem.. :(
Darálóba az elmúl 20 év összes politikusával... Teljesitmény orientált (ha jól megy jó fizetés ha nem megy jól no fizetés... mint a versenyszférában) szakpolitikusokat (nem megélhetési) keresni és velük kezdeni űjra. Mnimum 20 év elismert szakmai tapasztalat stb
Egyetlen megoldás!

ze11 2011.02.02. 13:37:13

@Gyárfás: Az állami csöcsön lógni nyuggerként az majd jó lesz... Persze...

Gyárfás 2011.02.02. 13:38:24

@Vad.Korte:

Nyilván nem véletlenül írta elő, hogy állampapírba kell fektetni, nem magát akarta szopatni, hanem kénytelen volt az IMF-nek ilyen áron is megfelelni.
98-ban nagyon kockázatos országnak számítottunk nem tehettük meg, hogy egy ekkora összeg teljesen eltűnjön a finanszírozásból.
Csak emlékeztetőül: 98ban az MNB alapkamat 20%-volt.
Ez a magánnyugdíjas téma kényszerpálya volt, nem előrelátás.

(és ez most nem IMF fika hanem ténykérdés)

komment2010 2011.02.02. 13:39:12

@Attilajukkaja: igazad van! csak próbáltam érvelni de lehet személyeskedésbe csapott át!
Elnézést Gyárfástól is ha megsértettem!

Gyárfás 2011.02.02. 13:42:39

@ze11:

Nyilván én nem fogok az állam csöcsén lógni,mert én öngondoskodom.

Viszont

A jelenlegi nyugdíjasok az állam csöcsén lógnak nincs választásuk sem.Ha nincs rendben a nyugdíjkassza ők szívnak.Ill. nem, azok duplán akik dolgoznak.

Attilajukkaja 2011.02.02. 13:43:45

x@ze11:
Ja ertem! Azt hittem valami befizetesi 34%-rol van szo. De a 2/3 akkor is 2/3 marad, mert ilyenek nalunk a valasztasi torvenyek. Es ezt a 2/3-ot csakis az MSzP-nek koszonhetjuk. En egyik nagy partra sem szavaztam, de nem banom a 2/3-ot. Igaz, hogy egyelore a szivoszal kevesbe elonyos oldalan allok, de legalabb ugy jarok, mint az egyszeri lany, aki gyorsabban szabadul, ha hagyja magat.
Az pedig szemetseg, ha valakit akar nyiltan, akar burkoltan, de a meggyozodese miatt diszkriminalnak a munkahelyen. Foleg, ha allami munkahelyrol van szo!!!

Gyárfás 2011.02.02. 13:54:11

@komment2010:

Most mondanám, hogy a szürke(fekete)gazdaság is jobb mint a semmilyen, mert a fogyasztáson keresztül ők is adóznak,(méghozzá sokszor többet,mintha megadóztatnánk őket) de ez attól nem lesz jó, csak árnyalja a képet.

A befektetés nem egyenlő a tőzsdével(csak áttételesen).
Vannak gusztusos befektetési számlák, hozam, tőkegaranciával, viszonylag jó hozammal(10-15%). Érdemes félretenni.És persze nem 7% a kezelési költség...

A manyup-ban lehet is bízni, mert tényleg biztonságosak, van közöttük egy kölcsönös biztosítási rendszer, ha valaki kidől a többiek viszik tovább a zászlót. Egy biztonságos dolog, csak rohadt drága.
De:
A pénzedhez csak akkor jutsz, ha nyugdíjas leszel ami ahogy állnak a dolgok kb 67-70 éves korban történik meg.
Ha hamarabb meghalsz(ne így legyen) akkor ugyan örökölhető, de ő is csak akkor jut a pénzéhez ha nyugdíjas lesz.
Ha valaki végre az öröklési sorban eléri a nyugdíjkorhatárt és úgy dönt hogy életjáradékot kér, de másnap rádobják a földet, akkor minden pénz elveszik.Mert csak a felhalmozási időszakban örökölhető.

Szóval a magyup: drága, és egyáltalán nem praktikus.

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:02:34

@komment2010:
Nagyon elerzekenyultem a valaszodtol es Kozso szelleme lengte be hirtelen az auramat (lehet, hogy ez kepzavar?) :o)
De tenyleg orulnek, ha nem egymassal hadakoznank, hanem egymas velemenyen vitatkoznank. Mert csak az egyik vezet valahova. Na most, hogy kibujt belolem Buddha szelleme, talan vissza is zavarhatom, hogy szunnyadjon meg bennem egy picit.
"Teljesitmény orientált (ha jól megy jó fizetés ha nem megy jól no fizetés... mint a versenyszférában)"
A politikusoknal? Akkor most beloled bujt ki valami, ami nem e vilagra valo! Hol, vagy mikor lattal te ilyen politikust? Csak egy peldat kerek!
A javaslat persze nagyon jo, csak kivitelezhetetlen. Foleg, ha hosszutavu celokrol van szo. Ha 10 even belul nem lesz Magyarorszagon meg egy millio munkahely, akkor kinek a fizeteset vegyem vissza es mibol? Orban Viktornak pl. alig van vagyona, meg egy szerencsetlen Trabantja sincs (ez a napokban derult ki).
Szerintem a politikusaink erkolcsi szinvonala huen tukrozi az egesz lakossaget. Kozulunk kerulnek ki ok is. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fejetol buzlik a hal, vagyis roka fogta csuka. Nemzetkoziul: 22-es csapdaja.
Akkor csillan meg majd a remeny sugara a szememben, ha kiderul, hogy a Fidesz tenyleg kevesebb penzt herdalt el, mint az MSzP. Ha kiderul, hogy ok a becsulet es igaz magyarsag megtestesitoi, barmit is jelentsen ez.
De addig ok is eppen olyan megelhetesi politikusok maradnak szamomra, mint az osszes tobbi.

Messzi Vetek 2011.02.02. 14:03:20

a szerző ott téved, hogy a magántulajdonban és az öngondoskodásban szeretnénk hinni (a többség), csak semmi garantálja a magántulajdonunkat, hogy az az is marad. sajnos az utóbbi 100 évben legalább 2 alkalommal sztornózták az ún. magántulajdont.

abban nem bíznak az emberek, hogy ha a mnyp-ban maradnak, az ott összegyűjtött pénzeik nem einstandolódnak.

komment2010 2011.02.02. 14:05:11

@Gyárfás: a manyup szabályozások után (amit előbb kellett volna a politikai elitnek megtenni és nem most, szóval ez az ő saruk is) már nem 7% és szerintem ez igy praktikusabb még minig mint az állami. Ott ha elpatkolok akkor ugrott minden... és ott sem kapom meg hamarbb mint a másiknál...
A többi rész befektetés stb. engem nem érint több dolog miatt sem. Fő ok hogy nincs mit befektetni...
A fekete/szürke gazdasággal kapcsolatban csak részben értek egyet, mert tényleg jobb mint ha nem lenne semmi,de itt azért nem erről van szó ugye. Ami meg a fogyasztási adót illeti azt mindenki fizeti hisz mindenki él, eszik ruházkodik stb. Szóval itt megint "csak" az a baj hogy amit tőlem a szolidalitást hiányolsz a nyugdijjárulékom benemfizetése miatt azt a fekete meg a szürke gazdaság nem kis számú elemétől meg elnézed mert hisz fizetnek ők nem keveset... Mert az ő ÁFÁ-juk több mint az enyém vagy mi?

Gyárfás 2011.02.02. 14:10:57

@Messzi Vetek:

Arról meg nem is beszélve, hogy egy könnyed becsléssel kiszámítható, hogy egy átlagember átlag fizetésből 40 év munkaviszony alatt megtakarít jelenlegi értéken kb. 10M forintot.
Ez jelenlegi értéken számolva ez havi 30-40e forintos összeget jelent. Ez nem a nyugdíjrendszer megoldása.

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:11:06

x@Gyárfás:
"Szóval a magyup: drága, és egyáltalán nem praktikus."
Szerintem jol erveltel es az MNY egyaltalan nem tokeletes. Most varom, hogy mit irsz: ezzel szemben az allami nyugdijpenztar mennyivel biztonsagosabb vagy olcsobb?
Amugy mar a Bajnai is mondta, hogy ami mostanaig ment az MNY-nel, az nem koser. Valtoztatni kell rajta, de surgosen. Persze az akkori ellenzek ezt is ignoralta vagy lefujjolta,...mar nem emelekszem, mikor mit hogyan szabotalt. De a lenyeg, hogy az MNY is raszorult egy komolyabb valtozasra.

Gyárfás 2011.02.02. 14:16:33

@komment2010:

Nem teljesen így van, mert ha meghalsz a párod kap özvegyi nyugdíjat a jövedelmedből számolva.

A csalókat én sem szeretem úgyhogy nem tudom megvédeni őket:) de az a pénz ami visszakerül nem a jelenleg csalókat segíti , hanem a jelenlegi nyugdíjasokat.
legalábbis az a 8% amit ezentúl az államnak fizetünk a manyup helyett.

komment2010 2011.02.02. 14:18:44

@Attilajukkaja:
egy vigjátékban mondta az egyik szereplő azután hogy hibázott:
"Egy nagyember beismeri hogy ha téved... Ám én nem vagyok nagyember..." :)
Szóval komolyra forditva a szót: nem hiszem hogy ez Kozsós lett volna csak van önkritikám és nem félek beismerni hogy tévedtem. Sajnos ilyen vonás a politikai életben nem jellemző. Hogy ez téged nevetésre ösztönöz az más kérdés.
Én érveltem és nem akartam személyes háborút folytatni senki ellen. Jogosnak véltem a kritikát igy ennek megfelelően válaszoltam!
Visszatérve a válaszodra: milyen világban élek? Olyanban amilyenné maunknak tettük! Tudod a kereslet teremti meg a piacot... Itt külön iglény van szar politikusokra és meg is kapjuk rendre!! Ha elhajtanák ezt a sok semmiházit a véresbe és bevezetnénk ami irtam akkor menne. De amig igy gondolkozunk és igy cselekszünk mint most addig nem is lesz semmi. Attól mert valaki "csak" egy autót lopel el és nem egy házat attól még köztörvényes, tolvaj az is. Legfeljebb nem annyira utáljuk... Na itt a kulcs!
1000000 munkahely... Persze-persze. Ez szlogennek jó, vannak rá vevők szépen. Egy kérdés a sok közül: miből? Ki ruház be nálunk? Kire is gondoltok...
Orbán vagyon... Áááá olyan biztos nincs.. Szerintem a manyup pénzből különitsünk el valamennyit egy a "mentsük meg orbán viktort az nyomortol" nevű alapitványnak, nem?

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 14:19:10

@This_is_Sparta: ez mennyire és MENNYIRE IGAZ!!!
Mi, 102 ezren meg ne is pályázzunk állami állásokra... :) Tudjátok, miért.
(No nem mintha enne a fene, csak...)

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:19:47

@Messzi Vetek:
Nagyon igazad van! De miert biznak akkor az Allamban? Mert nekik all modjukban einstandolni? Na jo, ez igaz. De biztos, hogy 10-20-30 ev mulva is erre hagyatkozhat az Allam? Ha ujra diktatura leszunk, akkor igen. Es ha hagyjuk, akkor igy is lesz.
(Jaj, csak ne igy legyen, "csak 10 ev mulva ne ez a dal legyen", Cseh Tamastol tisztelettel!)

komment2010 2011.02.02. 14:29:08

@Gyárfás: feltéve ha a feleségem (mert élettárs ha jól tudom nem lehet) nem hal meg előbb mint én. Ha igen akkor pech és a gyerenek nem marad semmi...
Marha nagy buli!!

Gyárfás 2011.02.02. 14:31:22

@Attilajukkaja:

semmivel sem jobb, annyival jobb, hogy az a 8% ami eddig a magyup-ba került most végre oda kerül ahová való, ezzel 1,5 %-al csökken a hiány.
És ha tényleg az államadósság csökkentésre fordítják a nagy részét akkor lehet hogy nem borulunk fel.

És szerintem(ez magánvélemény) egy szolidaritás alapú rendszer mindig biztonságosabb mint egy üzleti alapú.

Én annak a híve lennék, hogy a demográfiát kellene helyrerakni bármi áron.A nyugdíjrendszer baszogtatása teljesen értelmetlen, mert az csak a végeredmény, nem az ok.

Gyárfás 2011.02.02. 14:37:34

@komment2010:

Teljesen igazad van. akkor a gyereknek semmi sem marad.
Az örökölhetőség nagy hiányosság egy ilyen rendszernek.
Nincs tökéletes dolog.
Bár ennek ellenére a hiba akkor keletkezett amikor bevezették ezt a rendszert, nem akkor amikor megszüntették.

readya 2011.02.02. 14:38:04

@Gyárfás:
"Szóval a magyup: drága, és egyáltalán nem praktikus."

Az állami meg simán szar.
- mert lényegtelen mennyit teszel a közösbe. Most ugye az utolsó X év után számítják ki, hogy mennyit kapsz. Ha 50 éves korod körül elbukod a jól fizető állásodat és gyengébb fizetésért kelsz el a munkaerő piacon, akkor 30 évig hiába tejeltél sokat, lófüttyöt kapsz cserébe.
- az állami rendszer a jelenlegi helyzetben nem fenntartható és ez tény. Pláne ha megnézzük a demográfiai adatokat és azt, hogy a 10 milliós országból 1 millió sincs minimál bér felett bejelentve. Márpedig 1 millió munkavállaló nem tud eltartani 3-3,5 millió nyugdíjast (vagy többet mire a legtöbben 30-35 év múlva nyugdíjba megyünk). Persze lehet adósságot felvenni, de az nem azt jelenti, hogy a rendszer működőképes.
- ha a teljes nyugdíjjárulékom (saját + utánam a cégem által fizetett) MNYP-be menne, akkor bizony nagyon frankó kis nyugdíjam lenne.
- nem az a lényeg, hogy ki és hogyan választott. Én nem akarlak meggyőzni téged, te se akarj engem. A probléma az, hogy a járulékom nagy része megy a közösbe és cserébe semmit nem kapok. Ezt remélem el fogja kaszálni az AB (nem a teljes törvényt, csak ezt a részét), mivel ez nem kerek jogilag.

Tetszik vagy sem, ez a kerek, lehet választani:
- visszamegyek, mindent az államnak fizetek és cserébe gondoskodik rólam.
- nem megyek vissza, mindent az MNYP-be fizetek és fizetnek utánam. Az állam nem ad semmit, az MNYP-ből megoldom én.
- az én részem megy az MNYP-be, a többi az államnak és mind a kettő fizet nekem nyugdíjat.

Ez viszont nem kerek:
- MNYP-be fizetek, államnak fizetek. Állam nem ad semmit, MNYP ad nyugdíjat.

Ha ezt nem tudod felfogni, akkor nem tudunk tovább menni. Ez nem gazdasági kérdés, hanem jogi.

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:42:15

@komment2010:
""Egy nagyember beismeri hogy ha téved... Ám én nem vagyok nagyember..." :)"
Ezt nalunk ugy modositjak, hogy "bla-bla-bla, am en nem tevedek" ;o)
Es egy pillanatig sem nevettelek ki, ezt gondolom, erezted. De amikor az ember lelket mar szinte osszeszoritja a stressz, akkor ket valasztasa van: fobe lovi magat (esetleg a szerencsetlen jarokeloket), vagy ironizal. Egyikunk sem mentes a stressztol, de muszaj neha elbeszelgetnunk azokrol a kerdesekrol, amelyek foglalkoztatnak minket. Engem ez a MNY kerdese nagyon is foglalkoztat es jo olvasni, beszelgetni olyanokkal, akiknek hasonlo vagy mas a velemenyuk az enyemtol. Veszekedni viszont tovabbra sem jo.
"milyen világban élek? Olyanban amilyenné maunknak tettük!"
Ebben annyira egyetertek veled, hogy a fal adja a masikat!
A vagyonnyilatkozat is szep dolog, de melyik politikus nem tudja kijatszani? En elneztem, hogy gyakorlatilag egyiknek sincs pl. kocsija. Megertem, hogy miert nem!
De a lenyeg, hogy a politikusainktol varod el eloszor a tisztesseget, utana pedig az emberektol? Ha igy van, akkor talan nem is artott volna, ha a nem letezo csontvazak megis csak kipotyogtak volna a szekrenybol. Ehhez persze az is kell, hogy a fideszesekrol ne deruljon ki semmi gyalazat. Na jo, ez elintezheto. Nehogyma' ne!
A lenyeg, hogy imadnam a te forgatokonyvedet, ...csak nem latom a realitasat. A dolgok pedig pont az ellenkezo iranyba galoppoznak.
De ezentul is ertekelem a vitakulturadat,...merthogy ez is hozzatartozik az altalam oly nagyra becsult kulturara :o)

Gyárfás 2011.02.02. 14:47:37

@readya:

A probléma amiket felsorolsz létezik, csakhogy ezt nem oldja meg a manyup.
Az hogy az állam nem fog fizet egy kanyit sem irreális elképzelés.

Egy átlagember 10M Ft-ot takarít meg.
Erre ki fog fizetni biztosító havonta kb. 30e forintot.
Jelenlegi értéken.
Megoldotta nyugdíjproblémát?
Nem.
cserébe éves szinten csinál egy 1.5%os lyukat.

A megoldás nem a manyup.Hanem pl. egy svéd rendszer bevezetése.Ahol a befizetett lóvé arányában kapsz nyugdíjat.
Amúgy azért nem értem ezt a hypot, mert még senkit sem láttam nekiülni és kiszámolni, hogy amit levontak tőle adót, eü járadékot, akármit azt visszakapja e valaha.

Gyárfás 2011.02.02. 14:48:40

Ezt az internal server errort nem tudom ki pénzeli, de nagyon hatékony..:)

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:55:28

@Gyárfás:
"még senkit sem láttam nekiülni és kiszámolni, hogy amit levontak tőle adót, eü járadékot, akármit azt visszakapja e valaha."
Engem most sem fogsz latni, de bizony megprobaltam kalkulaciokat vegezni. Akkora a bizonytalansagi faktor, hogy ertelmetlen az egesz.
Arra jutottam, hogy az en nyugdijam (maradtam) annak idejen azon fog mulni, hogy eppen ki lesz hatalmon. Politikai dontes lesz, nem gazdasagi. Sajnos.

Gyárfás 2011.02.02. 15:00:55

@Attilajukkaja:

nem azzal van a baj, ha valaki maradt, az egy racionális döntés, hanem az ha valaki ettől ellenállónak, vagy forradalmárnak hiszi, mint ahogy megjelent több írásban.

Attilajukkaja 2011.02.02. 15:06:47

@Gyárfás:
"a demográfiát kellene helyrerakni bármi áron".
Ja. Ez semmivel sem nehezebb problema, mint komment2010 javaslatai.
Kerem a kovetkezot!

(Most bantas nelkul kerdezem: megis hogyan kepzeled a projektedet? Kefelni szeretunk, de felelosseget hogyan vallaljunk ennel tobb gyerekert?)

komment2010 2011.02.02. 15:08:13

@Gyárfás: nem kötöszködés csak megjegyzem hogy a forradalmár dolog már foglalt: ahhoz elég volt egy fülkében pár hónappal ezelőtt egy x-et rakni... :)
Igy kizárásos alapon marad az ellenálló... Amúgy is a forradalmár olyan magasztos és ilyen aljas dologhoz nem is illik ez a kifejezés... :)

komment2010 2011.02.02. 15:14:51

@Attilajukkaja: nekem a keféléssel de facto semmi bajom!! :) De az én javaslatom esetén (persze csak elvi sikon...) nem kell utána 9 hónap + 18 évet (minimum) várni hogy a dolog gyümölcse beérjen. Az én ötletem (a darálásban még segitek is és akár kommunista szombatnak is hivhatod ha jól esik...) hamarabb kivitelezhető bár működni az sem fog! :)

Gyárfás 2011.02.02. 15:17:48

@Attilajukkaja:

A belső szaporulatot is növelni kellene, de az édeskevés.Bár ez az adórendszer ezt célozza.
Tudom nem lesz népszerű, de a határon túli fiatal magyarok idecsábítása segíthetne.Sokan vannak, magyarok, egyből munkaképesek, nincsenek kulturális különbségek.
Az semmi képen sem lehet megoldás, hogy tényként kezeljük a 30 év múlva bekövetkező állapotot.

Az a baj, hogy tényleg az a közvélekedés, hogy a nyugdíjrendszer farigcsálásával megoldást lehet találni. De ez nem igaz.

Gyárfás 2011.02.02. 15:18:23

@Attilajukkaja:

A belső szaporulatot is növelni kellene, de az édeskevés.Bár ez az adórendszer ezt célozza.
Tudom nem lesz népszerű, de a határon túli fiatal magyarok idecsábítása segíthetne.Sokan vannak, magyarok, egyből munkaképesek, nincsenek kulturális különbségek.
Az semmi képen sem lehet megoldás, hogy tényként kezeljük a 30 év múlva bekövetkező állapotot.

Az a baj, hogy tényleg az a közvélekedés, hogy a nyugdíjrendszer farigcsálásával megoldást lehet találni. De ez nem igaz.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 15:19:56

@mütyür: ja, én is.
Most mi leszünk a szemét, suttyó gazdagok, akik, bár csak sz.ros 3%-nyian vagyunk, kivontunk 10%-ot a lenyúlásból.

Nekem sincs sok pénzem a MANYUP-ban, de 12 év megtakarítása, kamatai, AZ ENYÉM. Nehogymár lenyúlják, KÉT ÉV ALATT ELKÖLTSÉK a havereknek meg ilyenek, én meg ott nyelem az éhkoppot!!!!!!!

Attilajukkaja 2011.02.02. 15:23:59

X@Gyárfás:
Ha valaki a 102 000 emberbol forradalmarnak kepzeli magat, akkor valjek egeszsegere.
Legsziveseben azt irtam volna, hogy En aztan nem. Ugyanakkor hiu es ontudatos vagyok es nekem is jol esett volna a forradalmar cimkeje. De ugy dontottem, hogy megsem vagyok az :o)
Nem akarok mast, mint kiigazodni ebben a zavaros vilagban. Annyi mindenen mentem keresztul es azt hittem, hogy idovel egyre okosabb leszek. De pont az elenkezoje tortent. Ugyanakkor egyre markansabbak lettek a megnyilvanulasaim.
Sokan vagyunk ezzel igy es a legutolso gondolatunk, hogy forradalmarok legyunk. Fogalmad sincs, mennyire faj nekunk ez az egesz folyamat, mennyire nehez.
Azert maradtam MNY tag = luzer, mert nem tudom elviselni azt az onuralmat, amit az eppen esedekes kormany probal ramkenyszeriteni. Egesz eletemben az onkenyuralom ellen kuzdottem, barmilyen nevetseges is volt az en kis kuzdelmem.
1990-ben sem ereztem magam forradalmarnak. Most sem. Csak tettem, amit a zsigereim diktaltak.

ze11 2011.02.02. 15:25:14

@Messzi Vetek: Ez a mostani a hanyadik padlássöprés (kezdete)?@Attilajukkaja: Meg jobbára azon fog múlni, hogy hányan fogják megtermelni a nyugdíjra elosztható pénzt. Megsúgom: Kevesebben mint most. És több nyugdíjas lesz.
@Gyárfás: A Ratkó-korszakot szeretnéd vissza? Ezt érdemes megnézni, és elgondolkodni rajta, hogy 10-15 vagy 20 év múlva hogy is fog kinézni...: hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Hungary_pp_2005.png&filetimestamp=20090427183013

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 15:27:45

@luis5: ebben nincs igazad.

Gondold újra.

A nyugdíjad PONT az a kérdés, aminél nem lehet a jelenlegi törvények alapján dönteni. Ezek megváltoztathatók.

Ami biztos: a felosztó-kirovó rendszer vége. Ami biztos(nak tűnik), előbb-utóbb (de 30 év alatt biztosan) Viktorék mennek. Az új kormány, bárki legyen is, VALSZEG visszaállítja a jogosultságomat a nyugdíjra (államira, a befizetéseim alapján).

PLUSZ az enyém a megtakarításom a számlán. KAMATOKKAL. Materiálisan.

Hapsikám, te mit fogsz tudni felmutatni?

readya 2011.02.02. 15:28:25

@Gyárfás:

Az elején azzal kezdtem, hogy ne akarj meggyőzni. Engem nem érdekel az átlag, én a magam döntéséről beszélek. Nyugodj meg, nem 10 misi lesz ott 35 év múlva nekem.
Az is tiszta sor, hogy ha az utánam fizetett rész nem az államnak megy, hanem az mnyp-be, akkor a nyugdíjam több, mint csodaszép lesz.

De erről kár beszélni, mert itt elmarad a szolidaritás.

A lényeg az, hogy ha mnyp tag maradtam, mert nekem ez a jobb, akkor sem rakhatnak ki az állami pillérből, mert oda is fizetek.

Amit pedig te írsz, valóban. A svéd megoldás megoldás. De itt erről szó sincs. Nincs egyéni számla, nem az állam gazdálkodik a pénzemmel és gyarapítja (svéd modell), hanem felírják, hogy ennyit raktál a közösbe eddig és csók. Ettől teljesen független az, hogy mennyit fogsz kapni, amikor nyugdíjba mész.

Az özvegyi járadék pedig nem öröklés. Mellébeszélni máshol kell, nekem ezt nem fogja eladni senki.

Tehát konkrétan a szarnak adtak egy pofont. Az, hogy az mnyp nem jó, lehet. De amit most csináltak helyette, az sem jó. A svéd modell jó, de itt erről szó nincs.

Ellenben most 2-4 év alatt elköltik ami bejött, a hiány ettől még ott marad a nyugdíjkasszán (kicsit számolj... nem azért van abban hiány mert eddig 8% nem oda ment)

Tudod baromira egyszerű a képlet. Most van 3,3 millió magyar, aki dolgozik. Ebből 950e közül vannak akik nem minimálbéren vannak eltartva. Na ezeknek kellene eltartani mennyi nyugdíjast is? 3 milliót? Nézzük meg mennyire jön ki az átlagbér, számoljuk ki ebből mennyi járadék jön, osszuk el a nyugdíjasok számával és nézzük meg, hogy ez az összeg mennyivel kevesebb, mint amennyit kifizet az állam nyugdíjra. Na ennyi.

komment2010 2011.02.02. 15:29:06

"A 100 százalék nekem is gyanús lett volna" - mondta Orbán Viktor, aki szerint felnőtt és jól megvitatott döntés született, de valóban vannak még bizonytalansági elemek.
Követitek a dolgokat? Nem kell ide ValóVilág... :)

Gyárfás 2011.02.02. 15:30:33

@ze11:

Sehol sem írtam olyat, hogy a Ratkó korszakot szeretném visszahozni. Csak annyit,hogy a Ratkó unokák még tudnak szülni, és az adórendszer nekik is szól.

ismerem ezt az ábrát. Erre írtam hogy nem dőlhetünk hátra, hogy akkor most ez van, hanem még lehet tenni ellene, mert ezek az ábrák semmit sem mutatnak, csak egy tendencia kivetítése 30 évre előre.
Tenni kell ellene.

Attilajukkaja 2011.02.02. 15:31:09

@Gyárfás:
"ha valaki maradt, az egy racionális döntés,"
Nem lehetett racionalis dontes. Eselyunk sincs most a racionalitasra hivatkozni. De abban igazad van, hogy probalkoztunk vele.

Attilajukkaja 2011.02.02. 15:42:06

@ze11:
"több nyugdíjas lesz. :
Ezert nem tennem tuzbe a kezem: ilyen szar egeszsegugyi mutatok mellet, Selmeczi Gabinak nem kell aggodnia. Raadasul az egeszsegugyet is csak szlogenekben tamogatjak, de valojaban a most befolyt penzekbol a debreceni polgarmester birodalmat tervezik boviteni egy vilagszinvonalu foci palyaval.
A nyugdijasaink egeszsegi allapota annyira ross, hogy kevesen elik meg a 70-et.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 15:45:46

@matroid: visszhang nélkül ment le? Nem mondanám. Óriási visszhangja volt a neten is és máshol is.

A médiatörvény (AMI ellen nem a sajtószabadság ellen) egy olyan alkotmányos alapjogot, európai értéket támad, semmisít meg, ami miatt nagyobb visszhangja volt később.

Gyanítom, hogy részben ezért a 3000 milliárd forintért vállalták be a médiatörvény-felzúdulást...

Még hogy az MSZP lopott... amatőrök gyülekezete ezekhez képest. És akkor MOST kacagjatok szegény balek Zuschlagon, aki éveket ül 50 millió forint ellopásáért (ami nem mentesíti, azonban...:).

Kövér meg a többi már az előző Fidesz-regnálás ideje alatt is ki-umbuldált adóhátralékként majdnem milliárdokat (Kaya-Josip), no és most ez a 3500??? (NEM 3000. Hozzá kell adni azt is, amit most az egy év alatt az államnak utalunk!!)

Nem győzöm leírni, de tényleg: szeretném a tavalyi problémáinkat. Mármint Hagyót, meg a Terézvárosi botrányt, meg a BKV-t... a nokiás dobozzal. Legalább senki nem zsarolt meg, a kormányom nem diszkriminált.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 15:54:25

@matroid: visszhang nélkül ment le? Nem mondanám. Óriási visszhangja volt a neten is és máshol is.

A médiatörvény (AMI ellen nem a sajtószabadság ellen) egy olyan alkotmányos alapjogot, európai értéket támad, semmisít meg, ami miatt nagyobb visszhangja volt később.

Gyanítom, hogy részben ezért a 3000 milliárd forintért vállalták be a médiatörvény-felzúdulást...

Még hogy az MSZP lopott... amatőrök gyülekezete ezekhez képest. És akkor MOST kacagjatok szegény balek Zuschlagon, aki éveket ül 50 millió forint ellopásáért (ami nem mentesíti, azonban...:).

Kövér meg a többi már az előző Fidesz-regnálás ideje alatt is ki-umbuldált adóhátralékként majdnem milliárdokat (Kaya-Josip), no és most ez a 3500??? (NEM 3000. Hozzá kell adni azt is, amit most az egy év alatt az államnak utalunk!!)

Nem győzöm leírni, de tényleg: szeretném a tavalyi problémáinkat. Mármint Hagyót, meg a Terézvárosi botrányt, meg a BKV-t... a nokiás dobozzal. Legalább senki nem zsarolt meg, a kormányom nem diszkriminált.

Gyárfás 2011.02.02. 15:56:20

@readya:
Nem akartalak meggyőzni, már nincs is miről.Bár nem csodálkoznék, ha az állam tenne lépéseket a maradék pillér felszámolására.(de ez fikció)

Az egyéni számlák megjelenése, és a közös kalap megmaradása szerintem előkészület egy svéd rendszer irányába.(ez is fikció)A svéd rendszerben amúgy egy 2,5 % ami gyarapodik.És az égész járulék nem 32% hanem 18,5%
Senki sem állította az özvegyi nyugdíjról , hogy öröklés, csak azt hogy a házastárs halála után az az összeg amit befizetett nem vész kárba teljesen.

A nyugdíjkasszában azért van hiány. a teljes államiban meg 1,5%-ot jelent. Nyilván a jelenlegi hiány nem csak abból jött össze, de már régen 3% alatt lennénk ha ez nem lenne a nyakunkon.

Én egyetlen szóval sem állítottam, hogy az állami jobb, válassza mindent azt, csak azt hogy ez a rendszer Borzasztó rossz volt,az országnak.
Az hogy elszórják ne előlegezzük meg nekik, ha jól tudom adósságtörlesztésre kívánják fordítani.

Már írtam korábban ez sosem volt ÖNGONDOSKODÁS, csak valamiért arról beszél mindenki. Mindenki nagyon büszke arra amit "gyűjtött" bár ahhoz voltaképp semmi köze sincs:)

Ezt nem neked célzom, csak mint érdekességet mondom
A környezetemben azok a leghangosabbak, akik felvettek 1 csillió forint hitelt megtakarításuk nincs , hónap végéig sem látnak előre, de most rájöttek , hogy ők öngodoskodók voltaképpen, és aztán kurva nagy öngondoskodást most elveszi tőlük.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 16:29:08

@kpityu2: azért, te agyhalott, mert VÁLSÁG volt, tudod, mi a válság? Nem? Nahát, szerencsés ember vagy.

Persze, rizikó a MANYUP, de korántsem akkora, mint az állami SZERINTEM.

Természetesen mindenki maga dönti el, mi a jó neki, félreértés ne essék! Az, hogy szerintem ez volt az abszolút jó döntés, nem jelenti azt, hogy másnak is.

De tényleg el kellene szégyellnie magát annak, aki még itt is nyalja a kormány seggét és propaganda szöveget nyom, meg hogy jaj, eltőzsdéztük a pénzünket... nem azért, de nekem a nyugdíjpénztáram 2008-at kivéve még mindig tudott REÁL hozamot biztosítani. A saját számlámon, materiálisan jelen lévő pénzben. Nem egy számsorban a nevem mellett.

Ugyan már, mit jelent programfejlesztésben felvenni még egy pontot, hogy aszongyahogy: magánnyugdíjpénztárból áthozott összeg? Jó, haverek megcsinálják 100 millióért egy perc alatt, de ott egy szám lesz a neved mellett, ami NEM LESZ NAGYOBB. Nem lesz pénzed, nem lesz kamatod, nem lesz semmid. Még az OTP MANYUP is, amelyik köztudottan a legkisebb hozamot hozta is 30 évre biztos többet adott volna a kezedbe, mint így kapsz...

Ennyi. És nem több.

Álmodj királylány / királyfi!

Attilajukkaja 2011.02.02. 16:32:41

@Gyárfás:
"Nem csodálkoznék, ha az állam tenne lépéseket a maradék pillér felszámolására.(de ez fikció)"
Ajaj, ez egyaltalan nem fikcio.
Ugy erzem a mostani nyugdijpenztar reformja sem ert veget. Jonnek meg meglepetesek. Gondolom, az elso ilyen lesz a MNY penztarakban maradt emberek 24%-anak atcimkezese. Mar korabban is probaltak ezt adova atminositeni, de akkor gyorsan visszavontak, mert tulsagosan kilogott volna a lolab. Most azonban semmi sem akadalyozza meg Gabiekat, hogy ezt megtegyek. Muszaj megtenniuk, kulonben alkotmanyellenes lenne az egesz ocsmany kavarasuk. Igaz, ez sem zavarja oket,...de a rend kedveert, biztosan megteszik.

Gyárfás 2011.02.02. 16:35:39

@Attilajukkaja:

ha belegondolsz a második pillér jelenléte bezavar a rendszerbe.
szerintem is szétverik.

Attilajukkaja 2011.02.02. 16:55:37

@Gyárfás:
Az onkentes penztar valoban jo alternativanak tunik, ha valakinek van plussz penze, amit felretehet. Ilyenek az eletbiztositasok is.
De mi van, ha csaladom van es orulok, ha kijovok a szakorvosi fizetesembol?
Akkor csak allamiban vagy MNY-ben gondolkozhatok.

Ha az MNY-t szetverik, az egyertelmu lesz a magamfajta eluldozesevel. Mert akkor nem csak jelenem nem lesz, hanem jovom sem. A gyerekeimnek sem. Igy ibnkabb mas orszagnak nemzek huseges allampolgarokat, akik sohaaem fogjak tudni, miert is szep a fekete szem. Nem baj, a nemeteknel vagy az angoloknal is elkel a szaporulat,...ha mar itthon lemondtak rolam.

Na jo, ezt en sem gondoltam komolyan, de nagyon kozel jarok hozza :o)

kpityu2 2011.02.02. 17:57:05

@Kismac: Persze persze. Válság volt. Máskor meg sokat esik az eső, vagy erősen tűz a nap. Kifogásokat mindig lehet találni, hogy miért nem teljesítenek. Semmi vész. Kezeljék csak szépen az önkéntes pénztárakat. Mindenki azt csinál a saját adózott jövedelmével amit akar. De ne a kötelezővel hazardírozzanak.

Attilajukkaja 2011.02.02. 19:18:12

@kpityu2: Most oszinten. Te elolvastad, hogy mit irtal? Jol vagy?

isssti 2011.02.02. 22:01:58

@elemzo: Oké, elftársak, köszi -most megnyugodtam! Álmodozzatok szépen tovább: álmodjátok a rémálmaitokat. ;o)

2011.02.02. 22:34:29

@A nép fia: Ha kihúznád a buta arcodat a seggedből és őssejtekből növesztenél magadnak agyat akkor rájössz magadtól is a válaszra.

2011.02.02. 22:44:20

@lkjpoi: téged sem zavar, hogy egy agymosott ingyenélő vagy.

zöldzazie 2011.02.03. 08:10:21

Egyetértek az írással és végigolvastam a kommenteket.
Azt gondolom, hogy ezt: http://www.ngm.hu/data/cms2088951/Nyugdíjreform.pdf , mielőtt önállóan okosságokat szül, el kellene olvasnia. Aztán dönthet, hogy milyen mentalitása van és milyen tényekkel vagy manipulatív adatokkal vagdalózik.
A reform lényege, akárhogy is nézzük, a kétpilléres nyugdíjrendszer, egyszer egy állami SZOLIDÁRIS alapú és az öngondoskodás, akinek lesz agy és ereje ehhez.
Az állami pillér: szolidáris! Magyarul nem baszhatunk ki a néppel, valamit kell dobni nekik is.
Továbbá nem elfelejteni azt a sort, hogy ezentúl nyugdíjcélú kifizetés csak nyugdíjcélú befizetésekből teljesíthető, ha az államnak éppen másra nem kell a pénz. Azoknak üzenem, akik az "úgysem hagyják" és az "államatyuska gondoskodik" fílingben élnek, hogy ez egy egyértelmű mondat, szolidárisan nagyon szeretünk benneteket, de annyi lesz mindig is kifizetve, amennyi jut. Ha nem jut, hát nem jut, innentől ennek törvényi háttere van, széttartott kézzel mosolygás és ennyi.
Azt gondolom, hogy Orbánéknak ez egy logikus döntése volt, neki kellett nyúlni a rendszernek, a kommunikációval van bajom, a globális népi hülyének nézés zavar. Miért nem lehet megmondani a valódi célokat? A Nemzetgazdasági Minisztérium anyagában egyértelmű ez, de miért manipulatív a köztájékoztatás?
Tulajdonképpen ezen akadtam ki, azon, hogy tömegek nem fogják érteni a léyneget, belecsattognak saját csabdájukba ahelyett, hogy fejbevernék őket, héJózsi, ez az a világ, amikor az öregkori életedet magadnak kell finanszíroznod, ne edd meg a jövőt ma és ne várj csodát, mivel anyagi fronton csodák nincsenek. Pénzt csak pénz tud teremteni, akárhogyan is úrizálunk ezen, hogy büdös a pénzzel bánás, mindenkinek a saját gazdálkodásával törődnie kell. Talán éppen azért, hogy a szellemisége ne nyavajodjon el.
Bírom ezt az "eltőzsdézték" dumát is, szóval ha a működési költségek levonása után reálhozam teremtődik egy befektetésen, akkor miről beszélünk? Világméretű pénzügyi válságot éltünk túl, világméretű cégek omlottak össze, ez egy példa? A mgánnyugdíkpénztárak befektetői egy év alatt visszahozták a veszteségeket, szerintetek ezeknek a szakembereknek a munkája ingyen van? Te mennyit tettél félre és mit értél el ezen? Mennyit ér az, hogy megőrizték a pénzedet egy összeomlás szélén és most éppen szépen énekelve odaadhatod szolidáris célokra államadósság enyhítésére, apád, anyád nyugdíjára és a szomszédére? Miért gondoljátok, hogy ennek nincs ára? Ezt a pénzt annak köszönhetotek, hogy a megviselt szocik úgy gondolták, hogy az ügyeletes kormány oldja meg a jelenlegi nyugdíjasok életetét a költségvetésből, okoskodjon azon, hogyan, ne toligálja a problémát a jövőre, emrt a jöbőben ez valóságos kézzelfogható alapon kezelhető legyen.
Nem akarok szolidáris lenni.
Az, hogy a jelenlegi nyilatkozatok alapján undorító gazdag vagyok, egyenesen bosszant.
Nem vagyok gazdag.
Az is bosszant, hogy ma, itt, Magyarországon engem, aki tisztességesen adózik, járulékot fizet, undorító túlélőnek neveznek azok, akik nem fizetnek semmit a közösbe és érzésből, információk nélkül osztják az észt.
Kiközösített, "gazdag" forradalmár vagyok, az, aki büszke arra, hogy a tisztességes jövedelmem 24 százalékát beadom a szolidáris közösbe, mert társadalmi feladatom igenis van, viszont a 10 százalékot, igenis, nem nyomon követett ígéretben, hanem valódi, a piac kockázatait elfogadott léptékben saját jövőmre akarom fenntartani és fenntartom.
Számomra a kormány által "A nyugdíjreformot támogató öntudatos tömeg" igazán ÖNTUDATOS, szabad akaratából támogatja a kormány irányvonalát, ne pofázzon ezentúl és élje meg büszkén, hogy ő tartotta fenn a nyugdíjrendszert.
Szabad akaratából.
Viszont fogadja el, hogy van 102 ezer polgár, aki nem akarta ezt.
slussz

salamander 2011.02.03. 10:39:25

@JohnHenry:
"Nem beszél a szarásrúl akinek nincsen székrekedése" mondja a bölcs székely mondás: szóval ha kicsi a faszod, azt ne itt reklámozd, mert ez nem az a fórum. Menjél el szépen a melegbárokba ott a hozzád hasonló szorongásos, bizonytalan identitásúakat is melegen fogadják. Amúgy az iskolákban jelenleg nincs szünet: ha jártál volna, tudhatnád.

Te szerencsétlen res si moventes.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.03. 11:45:22

@Trompf: ebben van valami, de szerintem egyszerre árnyalt és tiszta is a kép (Képzavar, nemigaz?)

Átlátható pártfinanszírozás és állami működés kellene, a hatalmi ágakat pedig nem lenne szabad összemosni - legyen belső fék (vész) a rendszerben. Ezt ugye mst pont kiiktatjuk (ÁB, KT).

Kismacska (BELLA) 2011.02.03. 17:49:09

@KG2000: NEM volt államcsőd, ez tévedés, Viktor csúsztatása.
ARÁNYAIBAN Magyarországnak kevesebb a GDP arányos eladósodása, mint olyan fejlődő, kezdetleges, harmadik világbeli országoknak, mint:
- Franciaország
- Nagy-Britannia.

Nem kellene felülni ezeknek, meg Viktor azon szövegének se, hogy PÁRATLAN ÖSSZEFOGÁS volt, hogy 97% visszament az államhoz. Mintha mind a 97% önként, dalolva, zászlót lengetve vonult volna vissza az államhoz...

Észre kellene venni a hazugságot, a csúsztatást, a manipulálást... de a törzs-fideszesek sose fogják. Mindent megesznek. Örömmel beszippantják Viktor hátsó felének a szelét is.

KG2000 2011.02.03. 22:13:22

@Kismac: Az államcsőd azért következik be, mert az állam nem képes az aktuális törlesztprészletet fizetni ill. nem képes hitelt felvenni. Magyarország lényegesen sebezhetőbb még mindig, mint Franciaország vagy Nagy-Britannia.

KG2000 2011.02.03. 22:26:23

@Neménvoltam!: "Pontosan ez történ. "
Csak éppen nem volt elég, mert az államnak kb. 3000 milliárd Ft hitelt kellet emiatt felvennie. Sőt, mivel még 2 évig egyetlenegy magánnyugdíjpénztár sem fizetett volna, minden hónapban 30 milliárd Ft extra hitelfelvétel, külföldről persze, valutában. Sőt, 2 év után sem lett volna jobb a helyzet, mert a felvett hitel megmaradt volna, sőt, ha mindig kisebb mértékben is, de tovább növekedett volna.
süti beállítások módosítása