HTML

Hungarisztán

Etika, morál és ezek hiánya. Média, közélet, politika, és ezek csődje. Egybites userek, debilek, trollok, droidok, kézivezéreltek és egyéb állatfajok. Magyarország, én így szeretlek!

Friss topikok

Százezer kiközösített: a rendszerváltozás bukása

hungarisztan 2011.02.01. 17:59

A tegnapi határidő lejárta után napvilágot látott, hogy kicsivel több, mint százezer fő vállalta „önként”, hogy kiközösíttetik az állami nyugdíjrendszerből (illetve egyéb szociális juttatásokból) „most és mindörökké”. Nincs kétségünk afelől, hogy a társadalom egy széles rétegében támogatásra talál az a mélyen etikátlan (és alighanem jogszerűtlen) elgondolás (irigység forevör!), hogy miközben az utánam befizetett nyugdíjjárulékot más fogja megkapni, addig én cserébe nemcsakhogy nem leszek jogosult semmiféle állami nyugdíjra (se rokkantnyugdíjra, se betegbiztosításra), de még az eddigi állami befizetéseim is elúsznak, azaz papíron egy soha nem dolgozó polgárnak is több joga lesz az énutánam – valaha és a jövőben – befizetett, elméletileg nekem járó gyűlő nyugdíjamra, mint jómagamnak, másrészt afelől sincs kétségünk, hogy a szokásos kollektív memóriazavar pár éven belül valóban „önkéntes” választásként fog emlékezni a szégyenletes zsarolásra, melyet kormány népe ellen intézett (sok újbeszél kormányzati nyilatkozat ugyebár disznót győz!), pedig jelenleg alighanem még a legseggnyalóbb Fidesz/KDNP-szimpatizáns számára is nyilvánvaló, hogy itt két, potenciálisan tragikus kimenetelű „választási lehetőség” között kellett döntenie az egyszeri szavazóautomatának állampolgárnak, ahol a „lehetőség” inkább elméleti jelentőségű – ez utóbbi tételt amúgy a számok is bizonyítják. A kormány sikerrel kényszerítette bele a polgárait valamibe, ami többségüknek – bár egy részük tán nem tud róla – egyáltalán nem érdeke. Büszke lehet rá mind a kormány, mind seggnyalói talpnyalói hívei, kár, hogy e hatékony zsarolás valódi sikerességéről csak az utókor fog dönteni, az is szelektíven és szubjektíven.

Igen érdekes kérdést vet fel az, hogy vajon mit érdemel egy olyan ország, melynek a polgárai  nemcsakhogy tűrik bármely kormányzó párt zsarolását, de némelyek egyenesen éltetik azt. Jó, a többesszámból lejön 100ezer kivétel, ami azonban a 8millió fölötti szavazójogos polgárnak alig több, mint 1% körüli marginális csoportja, sőt, a 3700000 körüli aktív keresőnek is csak mintegy 2,7%-a (bár mióta a 2706292 kormánypárti szavazó 2/3-nak minősül, azóta én óvatosabban dobálózom a százalékokkal... – már megint az a fránya oktatási színvonal!)

1% (vagy statek szempontból engedékeny esetben 2,7%) döntött most úgy, hogy ellenébe megy a zsarolásnak. Vagy azért, mert így éri meg neki, vagy azért, mert döntését az mnyp-einstandolással szembeni protestálásnak szánta, erősen bízva benne, hogy egyszer majd valaki visszacsinálja az antidemokratikus, alkotmányellenes ámokfutást. Kétség nem fér hozzá, a társadalomnak ezt a szegmensét – még ha jellemzően a pénzügyi/értelmiségi elitről van is szó, vagy esetleg pont ezért – a politika egy mozdulattal lesöpri az asztalról. Nem tétel, úgymond. És ez még akkor is így van, ha a zsarolás következtében jóval többekben maradt – adott esetben elpártoláshoz vezető – tüske, mint amennyien effektíve a maradásra szavaztak.

Fontos-e a kormánynak ez a százezer (párszázezer) szavazó, vagy sem (jobbanmondva: fontosabb-e annál, mint hogy azonnal elverhető pénzhez jusson), nem túl érdekfeszítő. A „kétharmad” arroganciájából nem is látszik. Ellenben e pár százaléknyi protesztszavazat megmutatta, hogy 21 évvel a rendszerváltozás után visszatértünk a kiindulóponthoz: a hungarisztániak túlnyomó többsége úgy döntött, nem bízik eléggé a magántulajdonban, ami – tekintettel az állandóan változó, leginkább hatalmi harcoktól függő, a magántulajdont napi szinten kockára tevő körülményekre – persze nem is csoda, ellenben a Mindenható Állam(párt) Atyuska víziója, amelyik majd „valahonnan” [??? – a szerző értetlenkedése] pénzt szerez a gondoskodásra, nagyon is bejövős neki. A társadalom tulajdonképpen teljes egészében (mínusz pár százalék) azt jelezte: fogcsikorgatva vagy szívesen, de elhiszi azt a dajkamesét, hogy egy adott miniszterelnök és hatalommaximalizáló konzorciuma 2010-ben simán garantálja neki a 30-40 (stb.) évvel későbbi állami kifizetéseket, miközben az aktív keresők száma drasztikusan csökken (nem csak születési, hanem munkanélküliségi okokból is), az eltartottak száma (nyugdíjasok, leszázalékoltak, korkedvezményesek stb.) ezzel párhuzamosan drasztikusan nő. Mindezt egy olyan országban kajálják be, ahol még az sem biztos, tegnap mi volt, nemhogy az, holnap mi lesz. (Igaz, ha visszamenő törvénykezést lehet csinálni, akkor a 30-40 évre előre kiható törvénykezés ehhez képest smafu.)

Drága barátaim, nem szeretnék senkit sem riogatni, de kurva nagy lózungra tettétek fel a pénzeteket. Az a rendszer ugyanis, amelyikben az állampolgár a Mindenható Állam(párt) Atyuskától várja a sültgalambot, megbukott. Nem tudom, kinek tűnt fel például a SZU, vagy az úgynevezett „keleti blokk” összeomlása, lényeg az, hogy ez a rendszer akkora nagy zakót kapott, hogy még a kitalálója is belebukott, köszönik szépen, azóta sem bír(nak) kikecmeregni belőle. 1989-ben állítólag a dicső legvidámabb barakk is arra szavazott, hogy nem kér több kommunizmust, ellenberger inkább beengedi a rothadó állapotában is szemrevalóbb kapitalizmust, hogy ne kelljen már csóró és gyanús komcsiként Bécsbe sompolyogni hűtőszekrényért meg 300ezret futott kettes Golfért. Alig két évtized – no meg párezer szégyentelenül populista, pártos fejmosás – után a hungarisztáni pógár ismét úgy véli, hogy mégiscsak jó neki a langymeleg, fentrőlmegmondós államhatalom.

Álnaív persze nem szeretnék lenni, érzékeltem én is a nagyon durva zsarolást – senki nem szeret a szopóág szívó oldalára állni „önként” (hogy Matolcsy-t idézzem). Ám épp itt válna el egymástól a francia krémes és a szar: itt lett volna a lehetőség megmutatni, hogy egységben az erő. Itt lett volna az idő, hogy megmutassuk mennyire igaza volt a politikusnak, amely nem átallott azt mondani (persze mennyi mindent nem átallott már mondani az Ember, Aki Még Sosem Hazudott), hogy a „Nemzet nem lehet ellenzékben”. A derék szavazópolgárok itt és most megmutathatták volna, hogy a nemzet valóban nem lehet ellenzékben, ellentétben azzal a kormánnyal, amelyik megzsarolja őt. Ehelyett a nemzet igazodott, betagozódott, együttműködött a kormányzat eddigi legvadabb elképzelésével, ahelyett, hogy az együttműködést szajkózó kormányon kérte volna számon a saját maga által fabrikált minőségbiztosítási tanusítványukat kiáltványukat, a dicső NENyi-t.

Úgy tűnik, a zemberek még mindig nem tanulták meg, hogy a politika van őértük, és nem fordítva. Kár, mert amíg ez a lecke nem tiszta, addig nem lehet tovább menni.

A nép – megint egyszer – belement abba, hogy ledarálják „föntről” (istenem, be szép lett volna, ha mára ez kiveszik a magyar nyelvből – Pali bácsi, nem tudna tenni valamit onnan föntről?). A fogcsikorgatva tűrést – zsarolás esetében – valahogy még lehet védeni (bár az élhető ország víziójának szemszögéből nézve kérdés: kell-e, érdemes-e), viszont a támogatás, a kormány kommunikációs szólamainak („nyugdíjvédelem” – muhaha!) kritika nélküli bégetése, a hosszútávú megtakarítások pillanatok alatt történő felélésének éltetése védhetetlen és legott felveti az állampolgári felelősség kérdéskörét (ha már politikusok esetében nem beszélhetünk ilyen fogalomról). Ép ésszel nehezen érthető a kemény, le- és bedarálós államhatalmat kívánó közgondolkodás.

Megintcsak nem szeretnék álnaív lenni: pontosan tudom, hogy milyen válaszreakciót vált ki egy társadalomból az, hogyha az ún. „rendszerváltozása” utáni időszak szinte mással sem kapcsolódik össze, mint a „rend” hiányával (értsünk bármit is „rend” alatt). A folyamat, amely a keménykedő hatalom igényéhez vezetett, tehát érthető, ám továbbra is azt mondom: az a társadalom, amelyik élhető állam helyett túlszabályzott, erős államhatalmat (párthatalmat!) akar, az bizony meg is fogja kapni, amire vágyik, és az eme súlyos aránytévesztés következtében létrejövő kreálmány bizony köszönő viszonyban sem lesz egy olyan ország képével, ahol jó lenne élni. A „mit érdemel az a bűnös...” kérdése valamennyire tehát értelmetlen is, mert a büntetés nem fog elmaradni, automatikusan jár a lebutító csomaghoz: aki azt bírja gondolni, hogy mnyp-s megtakarításainak az einstandolása megmentette a nyugdíját (copyright by Selmeczi „Nyugdíjszócső” Gabriella), az óriásit fog koppanni, mikor odakerül. Nem hogy élhető társadalmat nem fog kapni sem időközben, sem akkor, de még csak a morzsáit sem; a vasárnapi csirkefarhát pedig egyenesen a luxus szimbóluma lesz. Minden létező szakértő évek óta mondogatja: a nyugdíjrendszer az idősödő társadalom következtében fenntarthatatlan; a nyugdíjrendszer összeomlása időzített bomba: eljön az a pont, amikor a fiatal generációk már nem tudják keresztfinanszírozni az eltartandókat. Ehhez képest Hungarisztán arra szavazott, aki azt handabandázta, hogy dehogynem. Majd az állam... (Mert az állam egy ilyen csodalény: ha kell, az majd szerez pénzt, vagy nyom, vagy akármi, lényeg az, hogy lesz majd...) Pedig ha az egész manyup-históriát övező hazugsághadjáratban egy biztos pont volt, az éppen az, hogy az államra semmit nem szabad bízni, mert a) ellopják, b) nem működik és a maradékot is ellopják. Az, hogy költségvetési kozmetikázás céljából a manyupoktól zabrált pénzek 20%-át („kétharmados” százalékszámítók kedvéért: a matematikában/statisztikában ez még mindig 1/5-öt jelent!) még idén belenyomják a folyó költségvetésbe, ékes bizonyítéka volt (lehetett volna) annak a tételnek, miszerint az állam a legrosszabb gazda. Ha a tendencia folytatódik (és egyelőre nemigen látszik, hogy miért ne folytatódna, hiszen Hungarisztán tartozásait csak töredékében fedezi a lenyúlt manyup pénz), akár még a saját ciklusuk alatt úgy fel tudják élni meg tudják védeni a nyugdíjainkat, hogy hírmondó sem marad belőle. Már azokét, akik beadták a közösbe. Én, és sorstársaim, akik kiközösíttettek, nos, mi csak szimplán nem kapunk a saját pénzünkből...

***

Százezer. Sokféleképp lehet értelmezni ezt a számot, és abban az országban, ahol eddig minden választást az összes párt megnyert, valamint ahol a 2706292-t folytatólagosan sikerül kétharmados felhatalmazásra kihozni, ott az elkövetkező hetekben valószínűleg sokan sokféleképp is fogják értelmezni. Egy dolog biztos: Hungarisztán végrehajtotta a lehetetlennel határos bravúrt: saját maga ellenzéke lett. Megszavazta magának nyugdíjának lenyúlását, valamint Mindenható Állam(párt) Atyuska visszatérését, aki majd gondoskodik róla.

A rendszerváltozás (ma is) megbukott.

Címkék: politika orbán viktor etika magyar ugar butaság szervilizmus hungarisztán tisztességtelenség fenyegetettség mnyp közgondolkodás manyup

630 komment · 12 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr522631370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szijjártó Péter nem ért a pénzügyekhez, vagy minket néz hülyének 2011.02.02. 17:39:03

A miniszterelnök személyes bullshit generátora a jóindulatú feltételezés szerint egyáltalán nem ért ahhoz, amiről beszél, amikor ismételten azt állítja, hogy a magánnyugdíjpénztárak eltőzsdézték a zemberek pénzét. Ugyanis nem tőzsdéznek, hanem minőségi...

Trackback: Másodrendű állampolgárok? 2011.02.02. 11:16:54

Megtörtént hát. A nyilatkozat beadási határidő lejártával elkezdett szakadozni, osztódni a magyar állampolgárok szövete.  Megjelentek a "közösségen kívüliek". Itt vannak közöttünk. Velünk utaznak a buszon, a metrón. Velünk állnak sorban ...

Trackback: 102 019 2011.02.02. 11:07:16

   Ennyi maradt. Hogy tiszteletre méltóak-e, és jól számoltak, vagy megveszekedett bolondok, azt majd a jövő politikusai eldöntik.   Egy tény: ennyi tökös ember maradt, akit az úthenger nem darált le.   Ez messze nem elég a kif...

Trackback: Kárpótoljuk a magánnyugdíjpénztári tagokat 2011.02.02. 11:04:51

Sorszám:  4 Szerző:  Ténytár Ígéret:  <p>&quot;Amint leh

Trackback: Miféle választás??? 2011.02.02. 01:29:49

"Óriási siker, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert" - mondta Selmeczi Gabriella annak kapcsán, hogy a mintegy hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból ali...

Trackback: Selmeczi az idióta... 2011.02.01. 23:23:22

Selmeczi szerint: ... kiderült az is a szocialisták reakcióiból, hogy politikai és anyagi összefonódások lehetnek az MSZP és a magánnyugdíjpénztár-tagok között.ForrásTényleg ennyire hülye vagy?

Trackback: Magánnyugdíjpénztár: Mennyi? Harminc? 2011.02.01. 21:52:18

A hírek és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint péntekig mintegy harmincezer ember nyilatkozott arról, hogy szeretne a magánnyugdíjpénztárában maradni. Nem valami sok. Sőt, kifejezetten kevés, és a várakozások alapján (számolva az "...

Trackback: Kisnyugdíjas Pom Pom 2011.02.01. 21:33:07

  index.hu/video/2011/01/20/aki_marad_megszivja_aki_megy_az_is_megszivja/

Trackback: Magyarország, én így szeretlek! 2011.02.01. 21:26:21

 Nem járok zsinóros mentében, de ingben, gatyában is szeretem a hazám.Az autómon nincs Nagy-Magyarország matrica, de a rendszáma magyar.A kokárdámat ünnepi alkalmakra tartogatom, mert hétköznapokon nem kell bizonygatnom, hova tartozom.Nem papolok ...

Trackback: Biztos, ami biztos 2011.02.01. 20:46:32

Énnekem minden bizodalmam Orbán Viktor miniszterelnök úrban van, áldassék a neve és a jóisten tartsa meg őt ezen a magas poszton, amíg jónak látja. És bár kétségem sincs afelől - hiszen Szalai Annamária óvó tekintete és gondos figyelme mellett hogyan i...

Trackback: Pilótajáték, államilag 2011.02.01. 20:46:03

Állítom: nem a magánnyugdíjpénztárak kényszerítették szerencsejátékra az elmúlt években az embereket, hanem a kormány kényszeríti most. Méghogy eltőzsdézték, meg kockára tették... Ugyan már! Ez addig sem volt igaz, amíg Szijjártó Péter kigondolta!Talál...

Trackback: Mennyi az annyi? Száááááááánalmas kiflibarbival 2011.02.01. 20:09:06

Ígérem, nem csak ez a rovat lesz.  Ígérem, nem a mentálisan gyengébbeket fogom rugdalni.  Különösen magas labda kiflibarbiba belekötni, számolni nem tud, a gazdaságról fogalma sincs, a sminkje rémes.  De, azért álljunk már meg egy szóra:...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visegrádi 2011.02.01. 20:30:42

Még nem emelték fel a szavukat a kormány ellen. Még jó ez a kormány...csakhát majd jön február közepén a többi pontocska is és akkor majd a nyuggerek is el kezdenek háborogni, hogy mégsem utazhatnak ingyen a FIDESZ gyűlésre március 15-én.Bár érdekes, hogy Ov. hatalomra kerülése óta nem is nagyon kíván találkozni a "néppel"....

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2011.02.01. 20:32:57

fején lett találva a szög.

3.14159265 2011.02.01. 20:36:20

Tanulságos kisérlet a fideszé: meddig mehet el egy kommunista párt szovjet tankok és technikai határzár nélkül?

zsírvezér 2011.02.01. 20:36:26

Van egy fajta savanyú szőlő íze az írásnak...
Lassan a 100K lesz a magyar nyugdíj vértanúja.

Régi tanulság tetszettek volna forradalmat csinálni...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 20:36:32

Azért nehogy azt hidd, hogy a 100 ezer emberen kívül mindenki egyetért a zsarolással. Vannak akik egyszerűen csak nem akartak a feketelistára kerülni, egy alacsony jövedelműnek meg eleve nem érte meg a maradás.

FüligJim 2011.02.01. 20:37:46

Fontos lesz majd ennek a 100k kiközösítettnek és "holdudvarának" a szavazata... sokat fognak nekünk még ígérgetni... jönnek majd a levelek "Tisztelt Választópolgár..."

This_is_Sparta (törölt) 2011.02.01. 20:38:58

Az államigazgatásban dolgozó kb. 800 ezer ember alapból nem mert maradni, mert féltette az állását!

seggszpír 2011.02.01. 20:39:20

a rendszer váltás megbukott

menni kell

a ködevők országa Hungarisztán
menthetetlen posvány
a magyar ugar

elkeserítő

Zz_ 2011.02.01. 20:39:42

Én is gondoltam hogy maradok (kb 1,5m hagytam veszni)de jobban tartok az állam retorzióitól.
Szerintem a bentmaradó 100ezer számíthat hamarosan apeh ellenőrzésre és hasonlóakra.

dr kíváncsivagyok 2011.02.01. 20:39:56

Szerintem,.....Selmeci Gabriella nénit 30 év múlva agyonverik azok, akiket most becsapott....

zsírvezér 2011.02.01. 20:40:02

Persze a k anyját a kleriskális fasisztáknak is, meg a kommunistáknak is...
Szar ez az ország és ezen ezek a blogok sem segítenek.

dr kíváncsivagyok 2011.02.01. 20:41:05

@Zz_: Költői kérdés : Vajon hány közalkalmazott mert maradni a manyup-ban ???

This_is_Sparta (törölt) 2011.02.01. 20:41:36

@Zz_: Jöjjenek nyugodtan! Ha csak a felét fizette volna be mindenki adóként és járulékként annak amit én, akkor most nem lett volna szükség erre az egész visszaállamosításra!

Forest (törölt) 2011.02.01. 20:42:02

Nagyon jó írás. Kimondja mindazt amit amúgy magam is gondolok, de képtelen lettem volna ilyen jól megfogalmazni.
Gratula!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 20:42:27

@seggszpír:
És akkor ki marad? Mi lesz az országgal? Engem ráadásul sokkal több köt ide, mint hogy egyetlen főfasz el tudjon zavarni a hülye híveivel.

This_is_Sparta (törölt) 2011.02.01. 20:42:39

@kíváncsivagyok: Ismerek egy párat, de abból egy sem! Mondták is, hogy miért...!

FüligJim 2011.02.01. 20:43:02

@Zz_: A bentmaradó 100ezernek nincs nagyon mitől félnie... Itt bejelentett, leadózott fizetések vannak döntő többségben. A minimálbéres potyautasoknak alig volt mnyp megtakarítása, így húztak vissza az államiba...

zsírvezér 2011.02.01. 20:43:38

Már csak azért sem érte meg maradni, mert ha ezt a csürhét valagba rúgják 3 év múlva, akkor bárki jön nem adja vissza a mot beszedett nyugdíjjat, legjobb esetben vissza állítja a mnyp rendszert. Na majd akkor a másik oldal jön a lösungokkal, aztán lof@asz lesz.

Zz_ 2011.02.01. 20:47:49

@zsírvezér: Ez valszeg így lesz. A bent hagyott lóvé minden pártnak potyapénz. Viszont nem hiszem, hogy 3 év múlva lesz váltás. Ha ezekből ki is ábrándul kellő számú ember, nem lesz másik lehetőség.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 20:48:48

Ja és egyébként a komcsikkal hasonlítás azért nem állja meg a helyét, mert a Kádár rendszer hatalma messze nem volt ennyire arrogáns és ellenség kereső. A kommunisták ellenségnek tekintették a tőkést, itt ez a MNYP-ak vezetői(illetve a multik tulajdonosai, amelyekhez a MNYP-ak kötődnek) lehetnének, de a Fidesznek a MNYP-ak ügyfelei is ellenségek...

@FüligJim:
Az teljesen mindegy, hogy van-e félni valója, ha kell találnak. A másik, hogy aki a közszférában dolgozik, annak eleve nem volt ajánlatos maradnia, mert náluk félő, hogy elveszítik az állásukat. Nem kell csupán a minisztériumokra, hivatalokra gondolni, kórházak, iskolák, felsőoktatási intézmények.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 20:49:57

@zsírvezér:
Aki marad, az megkaphatja a jogot az állami nyugdíjra egy normálisabb kormánynál, de aki az államiba ment, annak a pénze sosem kerül vissza a magánba.

Sollion 2011.02.01. 20:50:06

Mi lett volna itt, ha Ferencék lépik ezt meg? Szaros vizitdíjon milyen hőbörgés volt meg népszavazás itt meg semmi, a zemberek véleményét itt nem kell megkérdezni. Sőt ki se lehessen írni népszavazást plusz az Alkotmánybíróság se szóljon bele. Minden lépés ami előkészítette ezt a pénzszivattyút, nagyon szemét.

Rókakígyó 2011.02.01. 20:50:09

100 ezer embert nehéz már vegzálni.

mütyür 2011.02.01. 20:50:48

az írás minden egyes szavával egyetértek.
én is a feketelistán vagyok, de nem azért, mert olyan gazdag vagyok, hogy nem számítana a nyugdíj. szimplán nem engedek senki zsarolásának.

Forest (törölt) 2011.02.01. 20:51:03

@Zz_: Van amikor vállalni kell a döntés következményeit. Valamiért ez a dal ugrott be:
www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=2904
..pedig pont nem is a mondandója, hanem a hangulata passzolna inkább ide.
Vagy idézhetném Petőfitől a Farkasok dalát.
Vagy a Salemi boszorkányokból John Proctort, aki a lelkét már odaadta a Tisztelt Bíróságnak, de a nevét nem akarta.
Nem lehet folyton meghunyászkodni.

sztrugackij 2011.02.01. 20:51:10

@3.14159265: Nagyon találóan fogalmaztad meg a kérdést.

Shirkan8 2011.02.01. 20:52:13

Mit érdemel az a kormány, aki kötelezővé teszi a magánnyugdíjpénztári belépést? Abban az ügyben kit kérdeztek meg. Kötelezővé tették!!!! Erről miért nem beszél a papagájkórus? És annak következményiről miért nem????

Rókakígyó 2011.02.01. 20:52:54

Azért sem lesz ellenőrzés, mert a fidesz vezérkar is maradt, nem véletlen felejtettek el szavazni.

Viktus 2011.02.01. 20:53:42

Százezer szerencsétlen hülye hitte el, hogy a magyar állampapír biztosabb a magyar nyugdíjnál :D:D:D:D

Zz_ 2011.02.01. 20:54:12

Bevallom, nyúl vagyok (még)....

luis5 2011.02.01. 20:55:06

Megy a hisztéria ezerrel. Aki maradt szvsz érzelmi dacból maradt mert a jelenlegi racionális megfontolás a maradás ellen szól.
És a posztíró nagy paraszt ha ezért bárkit is "seggnyalói talpnyalói hívei,"-nek titulál. Ebből is látszik az elvakultság.

Bambulka 2011.02.01. 20:55:47

Na megyek a boltba lopok, ööö akarom mondani megvédek némi kaját magamnak :-)

Komolyra fordítva a szót maradtam a magánnyugdíjpénztárban. Ilyen átlátszó hazudozásnak már az általános iskolában sem dőltem be.

kpityu2 2011.02.01. 20:56:21

Azért kíváncsi lennék, hogy a manyup honnan teremtené elő majd a nyugdíjakat, ha nem az akkori aktívaktól. Mert hogy papírod lesz arról hogy jár neked X forint/euró/tugrik, az egy dolog. De ha a manyupnak nem lesz elég bevétele az aktívaktól, akkor mi lesz? Megvonja a vállát és azt mondja: bocsika ez a kapitalizmus. Az állam ezt nem teheti meg.

bertrollnok 2011.02.01. 20:56:34

Erre csak egy nagy kövér +1

@Shirkan8: sajnálom, hogy téged zavart, hogy látod, hogyan gyűlik a sima bruttód 8 százalékából a majdani nyugdíjad egy része...

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.02.01. 20:56:55

Stimm. Gratula a bloggernek. De sajnos a birkák továbbra is felülről fogják várni a sültcsirkét

frikazojd · http://kocs.ma 2011.02.01. 20:57:34

sztem, nyugodtan mubarakizalhatnank a jelenlegi es az elozo kormany tagjait.

Dr. Muerte 2011.02.01. 20:58:44

Ja-ja, könnyű okosnak lenni és osztani az észt! De bevallom neked őszintén, hogy 40 évesen, 2 gyereket nevelve nem nagyon érzem magamban a lázadás szellemét! K*rva könnyű okosnak lenni huszonévesen -én is annak hittem magam akkor- és k*rva nagy naivitás azt hinni, hogy itt lehetett volna a politikai elitet szembeköpni és megmutatni, hogy a nép az úr! (Ekkora zsarolási potenciállal, amikor az aktuális kormány megfeledkezik arról hogy ő szolgálja a népet és nem fordítva.
Szóval átlépni átléptünk, de nem felejtünk! Egyszer már ráfáztak arra hogy hülyére vették az embereket (igaz az MSZP-vel nem lettünk beljebb), de fogják még kérdezni hogy kire szavazunk és megint meg fognak lepődni!

Viktus 2011.02.01. 20:59:48

@Megszívtuk-Waze:

A magányos nyugdíjas ugyanazt várja amíg a magánnyugdíjpénztár a pénz jórészén nem pl. svájci állampapírt vesz, hanem magyart ...

suhanyc 2011.02.01. 21:00:12

ennyi. birkanép. szomorú.

Bobby Newmark 2011.02.01. 21:00:46

Egyrészt ez az egyik ok, hogy a feketelistát kihagyná az ember, ha egy mód van rá, a másik meg az, hogy _amúgy_sem_ számítottam soha arra, hogy valaha én nyugdíjat fogok kapni, úgyhogy amíg dolgozom, addig lopom az államtól azt, amit lehet. (Illetve nem hagyom, hogy az állam "legálisan ellopja" tőlem.)
Ez már nagyon régóta egy macska-egér játék az állammal, évszázados magyar hagyományokkal, nekem is teljesen megfelel.
Persze jobb lenne az együttműködés, de hát ha ők úgy, akkor én így. Ez ilyen.

Bergeroth 2011.02.01. 21:00:54

Magyarul, aki a 2 lehetőség közül nem azt választja, amit az állampárt jónak gondol, azt kiközösítik. 2011-ben egy magát demokratának mondó, de valójában egy velejéig romlott vaskalapos, komcsi mentalitású párt, kiközösítheti a saját állampolgárait.
Halkan jegyzem meg, hogy a munkahelyekről is el lehet küldeni bárkit, mindenféle indoklás nélkül, csak úgy.
Ha ez nem diktatúra, akkor semmi.

matroid 2011.02.01. 21:01:17

nekem az a legfurabb, hogy mar nem is tudom hany tuntetes volt a sajtoszabadsag ellen, de ez az orbitalis lopas, amit orban-matolcsy-selmeczy vitt veghez, szinte visszhang nelkul ment le.

attol tartok, ez az orszag menthetetlen. itt jogilag demokracia van, de valojaban egy demokraciahoz polgarok is kellenek. a jogszabalyok onmagukban kevesek. itt van minimum 2.7M "bennszulott" (lasd hamvas bela), akiknek a torkan barmit le lehet nyomni.

azert halkan megkerdezem:
- most miert nem verik szet a varost a hulliganok?
- hol vannak a goj motorosok?
- es hol vannak a fidesz szimpatizansok?
- es hol vagyunk mi?

tegnap vegulis maradtam a magnanyugdijnal, es utana azt vettem eszre, hogy ez az orszag mar nem jelent nekem semmit. sajnalom, hogy itt ragadtam, remelem hogy a ket gyermekem amint teheti elhuz innen.

Forest (törölt) 2011.02.01. 21:02:51

@luis5: a majdani nyugdíj nem a jelenlegi racionalitásról szól, hanem a 30 év múlva bekövetkező racionalitásról.
Egyébként annyira egyszerű:
A Manyup legalább számszerűen fel tudott mutatni egy egyenleget, amire elvileg számíthatok. Szerettem volna mellé tenni az Onyf számszerű egyenlegét (nekik sokkal többet és sokkal régebb óta fizetek)
Ők erre képtelenek voltak.
Ezek után mi a kérdés?
Nem fiktív értékekről beszélek mint "szolgálati idő" ismeretlen algoritmusok által kiszámított járulék-igérvény, nem. Konkrét egyenleget szerettem volna látni, egy számot. Nincs.
Következésképpen nyugdíjszámla sincs, és ha lesz egy fiktív szám lesz, mivel a most beszedett pénzeket azonnal elköltik (ahogy azt kijelentette Brüsszelben Az Ember Aki Sohasem Hazudott)

bigthereal 2011.02.01. 21:04:00

mi okból is kellett privatizálni a nyugdíjkasszát?

miért kellett 4-5% működési költséget felszámolni a pénztáraknak?

az volt a lopás, nem a visszaállamosítás...

Viktus 2011.02.01. 21:05:01

@Forest:

Melyik aluljáróba tervezed majd a kéregetést a "nyugdíjas" éveidben?

amize 2011.02.01. 21:05:17

Kitörölhetem a seggem az OTP magánnyugdíjammal.
A sok levonás után is alig van valami a számlámon. Jobban jártam volna, ha magamnak rakom a pénzt valami bankszámlán.
Így meg elvitte a tőzsdekrach a pénzem. Most akkor melyik a jobb?
Uyanúgy éhen döglök öreg koromban.

kpityu2 2011.02.01. 21:05:29

Nem láttam tüntető tömegeket az utcákon, amikor a manyupok kiküldték az éves értesítőket, hogy ugrott az összegyűjtött pénzecskék fele.

bigthereal 2011.02.01. 21:05:58

@matroid: te milyen lopásról beszélsz?

nem a te pénzed volt a számlán, csak a kezelését privatizálták, okoska

samer 2011.02.01. 21:06:18

"sőt, a 3700000 körüli aktív keresőnek is csak mintegy 2,7%-a (bár mióta a 2706292 kormánypárti szavazó 2/3-nak minősül, azóta én óvatosabban dobálózom a százalékokkal... – már megint az a fránya oktatási színvonal!)"

Igen, ezt kérdezem én is, az a fránya oktatás... Mert ugye 8000000 mégse 2706292. Tudod van állampolgári jog, hogy szavazz, aki nem tette az elfogadta azok szavazatát akik vették a fáradtságot és elmentek, azoknak a 2/3-a így döntött, tetszett volna mindenki szavazni, most azonban csend legyen, és ne hőbörgés.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2011.02.01. 21:06:30

@luis5: ebből is látszik, hogy nem olvastad el a posztot.

különben én is maradtam. dacból szopni azért más, mint zsarolásnak, fenyegetőzésnek engedve. momentán ennyi a különbség a két döntés között. mert, hogy mi lesz 30 év múlva, azt senki sem tudja...

Dr. Muerte 2011.02.01. 21:07:06

Megjegyzem pánikra semmi ok! A statisztikák szerint a magyar férfiak átlagéletkora 60 év, tehát tök mindegy a nyugdíjkérdés mert nagy valószínűséggel meg sem éljük azt! Az asszony pedig az özvegyiből+sajátból csak kijön valahogy. Tisztelet a kivételnek, aki a pártkórházba jár közegészségügy helyett, mert betegre lopta magát a közösből.

Forest (törölt) 2011.02.01. 21:08:14

@Dr. Muerte: Ha ez nekem szólt, nem osztottam az észt.
Egyébként én vagyok az idősebb, és szintén gyermekeket nevelek. Én nem tartom lázadásnak a maradást, ugyanakkor érdekes amit állítasz a lázadásról, mert általában lázadni erős kényszer ellen szoktak.
Dehát ilyennek nyoma sem lehet egy demokratikus országban, nem igaz? :)

Bergeroth 2011.02.01. 21:08:33

Ja igen, nagyon jó az írás, minden szavával egyetértek.
Az mszp-nek 8 év kellett, hogy megbukjanak.
A fidesz cirka fél év alatt köröket vert rájuk cinizmusban, korrupcióban, lopásban és hazudozásban.

matroid:
"...azt vettem eszre, hogy ez az orszag mar nem jelent nekem semmit."
Roppant elkeserítő, de ugyanezt érzem én is. :(

Ssipak 2011.02.01. 21:09:16

@Shirkan8: "Mit érdemel az a kormány, aki kötelezővé teszi a magánnyugdíjpénztári belépést? Abban az ügyben kit kérdeztek meg. Kötelezővé tették!!!!"

Ugyanazt amelyik kötelezővé tette az "államiba" a belépést. Az nem baj ? :)

Zz_ 2011.02.01. 21:09:57

Nika "jajj ki ne rugjanak" Gyuri épp most nyal csontig alá Gabikának a témában.

Viktus 2011.02.01. 21:10:01

@Bergeroth:

Mégis most hétvégén is lazán hozná a kétharmadot ...

EG0 2011.02.01. 21:10:47

Kérdés: A 100e, azaz ~3% ember megmentett (elnézést, dögrovásra ítélt) vagyona mekkora része az egésznek? 5%? 10%? 15%? Biztosan nem 3% alatti szám..

Kérdés: Adott 100e ember, aki nyilvánvalóan annak az alig pár százernek a tagja, aki ELTARTJA az országot (tehát nem tanul már, nem nyugdíjas még, nem munkanélküli, nem közalkalmazott, nem minimálbéres). Nekik milyen érdekük fűződik a továbbiakban ahhoz, hogy minél magasabb bejelentett bér után lopjanak el tőlük 24%-ot a semmire? Vajon megpróbálják-e az így kieső állami biztosítási pénzt (korábban: nyugdíjjárulék, ma sima adó) más befektetés formába átmenteni?

Forest (törölt) 2011.02.01. 21:11:26

@Viktus: Hogyne, majd megmondom. Még beköltöznél a telefonfülkémbe, amíg kéregetek. :)

Neménvoltam! 2011.02.01. 21:11:40

Srácok, én maradtam a manyupban, de már megbántam. Itt szenvedek magányosan, és folynak a könnyeim.

Ekkora nyomort, ami itt van, ekkora szegénységet. Be kellett volna adnunk a pénzünket nekünk is önként és dalolva. Hát nem érzitek, milyen mélyre süllyedt az ország? Ekkora mélyszegénységet! Én nem is tudom, hogy hogyan fogok tudni tovább élni. Megesz a lelkiismeret.

Hát mekkora kibaszott szégyen már, hogy drága jó Lázár Jánosnak csak egy szakadt Audi S8 jut közpénzből! Hát srácok, ez a magyar virtus? Csak egy nyamvadt ótvar S8-at tudunk összedobni a mi drága Fideszünk csodálatos frakcióvezetőjének?

KopaszMercis 2011.02.01. 21:12:16

En melysegesen csalodtam ebben az orszagban, anno apam azert cibalt minket az USA-ba, mert itt sosem fog megszunni a kommunizmus...

Sajnos igaza lett...

Zz_ 2011.02.01. 21:12:40

@EG0: Remélem aki teheti kiviszi a vállalkozását és a pénzét külföldre és páholyból nézi az összeomlást. Mert az lesz.

ob.szerver 2011.02.01. 21:12:47

@seggszpír:

Pontosan ez történik most is csak fokozódni fog a jövőben. Aki teheti az menekül. A képzettek, nyelveket beszélők, a vállalkozókedvűek. Akik (jószántukból) maradnak, azok az ellentettjeik. Ők fogják eltartani a következő és a maihoz képest lényegesen nagyobb létszámú nyugdíjasgenerációt.

Ringlósztár 2011.02.01. 21:12:55

A szegedi helyiérdekű médiumban a fideszes trollok egyszerűen elintézték: aki marad mszp-szdsz-lmp-kommunista bérenc.
Ez egy ilyen ország, a fidesz hívek ilyenek.

EG0 2011.02.01. 21:13:58

Vagy máshogy feltéve a kérdést:
100 egységre jutó 10 megtakarítás, 24 pénzkidobással szemben hányan fognak mondjuk 5-öt megtakarítani, 12-őt kidobni, és 50-et pedig állam bácsi szemei elől eltüntetni?

kutyafej 2011.02.01. 21:14:35

Mekkora egy mocsok banda, amelyik így megzsarolja az adófizetőit! Hánynom kell Orbántól és a tolvaj csicskásaitól, akiknek a cinizmusa láttán leszakad a pofám.

Zz_ 2011.02.01. 21:15:03

@Neménvoltam!: Lázár Jani 1 év alatt 15millióval lett beljebb "saját" bevallása szerint :-/

Viktornak is 6 milla bevétele lett a könyvéből, aminek azért utána néznék a mai hervadó könyvpiacon.

Bergeroth 2011.02.01. 21:15:08

@Viktus:
És miért?
Mert a "dögöljön meg a szomszéd tehene" mentalitás, soha nem akar végleg eltűnni a magyarokból. A birka magyarja inkább rászarik a saját fejére, csak lássa azt, hogy az annyira gyűlölt másik párt veszíteni fog. Ennyi neki bőven elég, és este vigyorogva iszogatja a házi pálinkáját, hiszen aggódnia nem kell, mert lesz 1 millió új munkahely, meg magánnyugdíjpénztárak megvédése, meg azonnali radikális adócsö.......wait, wat?

csoko20 2011.02.01. 21:15:23

Gondolom jön majd a magánnyugdíjpénztári hozamokra a 98%-os különadó. :) Amilyen pitiáner az a bagázs...

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.02.01. 21:15:39

@Shirkan8: viktus: megérkeztek az első fityiszdroidok, ide 2 általánosnál több kell, ez ide kevés lesz.

korxi 2011.02.01. 21:16:46

@kpityu2: "Az állam ezt nem teheti meg"
Tényleg nem érted.
Megpróbálom elmagyarázni:
Az állam egy fillérrel többet nem oszt szét annál (nyugdíjra, akármire) mint amennyit beszed.
Az állam nem egy olyan valami, aminek van pénze és kész.
Fordítva: A pénz nem egy olyan valami, ami az államnak korlátlan mennyiségben van, mert az állam az állam.
Ha az állam 30 év múlva a 10-ből 8 nem dolgozónak járó nyugdíjat nem tudja beszedni, mert nincs kitől, akkor nem fizet nyugdjíjat. És pont.
És hiába mondod majd, hogy: "Az állam ezt nem teheti meg".

Kalmár 2011.02.01. 21:16:51

@matroid: Miért vernék szét?
Tényleg nem zavar, hogy a kötelezőt úgyhozták létre, hogy kivették a pénzt az állami nyugdíjalapból?
A szüleid befizetése a nagyszülőké, a tiéd viszont a tiéd? Jó nagy hőstett a kötelező járulékot a saját nevedre venni. Szégyen. Fizess önkéntes pénztárat és ne a mostani nyugdíjasoktól lopd el, vazze!
Gratula.
Jó utat.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.01. 21:17:37

Kíváncsi vagyok, meddig tart ki a türelem, meddig marad az elégedetlenség a virtuális világban. Tartok tőle, hogy előbb-utóbb elszakad a cérna és most nem a huggyos csőcselék vonul az utcára, hanem a birkákból álló többség... és annak csúnya vége lesz, ha megtörténik. :(

Mylady 2011.02.01. 21:17:39

@kpityu2: Látom, nagyon képben vagy. A manyupnak nem kell előteremtenie a pénzt a nyugdíjakra, mert mindenki abból a pénzből kapja a nyugdíjat, ami összegyűlt a saját számláján. Mint a bankszámlád. Amiíg van rajta pénz, addig költekezhetsz. (a hitelkártyát most felejtsük el)

_Epikurosz_ 2011.02.01. 21:18:10

@3.14159265: Válasz 15 évvel korábban. "A kollektív érdek felette áll az egyéninek."
Testedzés. Szigorú tekintet, kemény határozottság és győzni akarás. Ugyanaz a sablon, ugyanaz a beszédmód. Egyes szavakon, a beszédfordulatokon, a mondatformákon keresztül fúrta be magát, amelyet milliószoros ismétléssel rájuk kényszerített, ők pedig mechanikusan és öntudatlanul átvették.

afalujegyzője 2011.02.01. 21:18:18

Ezeket is hatalomhoz juttatták a Zemberek, + az előzőeket is. Pedig mind voltak már 6almon, és nem éppen közmegelégedésre tevékenykedtek. Nem tanul is senki semmiből :(((
Ott kellene kezdeni, hogy mikor ezek a lejárt szavatosságú politikusok megjelennek az ajánlószelvényekért, akkor szépen el kell őket küldeni: Köszönjük, elég volt. Még 1x nem kérünk ilyet. Pirosat is, narancssárgát is, mindent...
Él még ebben az országban néhány ember, hátha így azok is előkerülnének. És később hátha csak mérsékeltebben hülyülnének bele a hatalomba, ha látszódna, hogy bukni is lehet. Rendesen, nem csak pihenésképpen...

KopaszMercis 2011.02.01. 21:18:49

@korxi:
"Az állam egy fillérrel többet nem oszt szét annál (nyugdíjra, akármire) mint amennyit beszed."

akkor a deficit mi a faszbol van?

Mylady 2011.02.01. 21:19:02

Egyébként jó írás, tetszik.

Zz_ 2011.02.01. 21:19:08

@Kalmár: Az persze működik, hogy tartsak el tücsköt-bogarat, én meg majd halljak éhen, mert nem lesz aki összedobja a nyugdíjam?!

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.01. 21:19:12

@csoko20: nem pitiáner, csak kommunista. A szó legrosszabb értelmében, amúgy Rákosi-Sztálin módra.

Spekuláns 2011.02.01. 21:19:43

@kpityu2: "Azért kíváncsi lennék, hogy a manyup honnan teremtené elő majd a nyugdíjakat, ha nem az akkori aktívaktól."

Már megbocsáss, de tudod hogy működik egy *pénztár*?

A magtár tudod hogy működik?
Nyáron amikor van magod belerakod, majd amkor jön a tél és nincs mag, kiveszed.

Nem kell hogy télen a magtáradba valaki belerakjon, az a lényeg, hogy onnan ne *lopja* ki senki!

Ugyanígy működik a lakáselőtakarékossági pénztár is...

Mob. 2011.02.01. 21:19:44

A rendszerváltozás bukása - A MI-nek a bukása? Jó reggelt! Ebben az országban soha egyetlen másodpercig sem volt demokrácia, most sincs az, és még jó ideig nem is lesz az. Tudod a demokrácia nem lesz csak úgy valamitől. A demokrácia nem születik meg a a kerekasztal körül. Ha nem hiszed nézz ki az ablakon.

Samer: "Tudod van állampolgári jog, hogy szavazz, aki nem tette az elfogadta azok szavazatát akik vették a fáradtságot és elmentek, azoknak a 2/3-a így döntött, tetszett volna mindenki szavazni, most azonban csend legyen, és ne hőbörgés. "
Nos kedves pajtás! Az, hogy te tudsz választani a szar és a fos között, az téged minősít, nem azt aki, köszöni nem kéri egyiket sem. Tudod a demokrata nem az, aki mindig talál indokot az igenre, hanem az, aki ki meri mondani a nemet, ha az az egyetlen helyes válasz. Gondolom egyébként, ugyanilyen lelkes voltál, amikor a népfront jelöltjeire kellett voksolni...

FüligJim 2011.02.01. 21:20:19

@Zabalint: engem már vizsgáltak... 3 évig tartott nem találtak semmit... aztán miután elévült, lezárták....

@luis5: racionális "dac"-ból maradtam. A mai tudásommal nekem megéri...

@Bobby Newmark: na pont itt a rendzsre egyik problémája :D Nálunk ez már a "legvidámabb barakk" óta népi játék. Próbálnád ugyanezt Németországban...ja, hogy ők nem itt tartanak? Talán ezért...

@Dr. Muerte: 40 évesen 3 gyereket nevelek, de úgy gondoltam nekem jobb maradni...

Nádasi Balázs 2011.02.01. 21:20:37

Alámerülünk, és kibekkeljük. Második kommunizmus.

petfol 2011.02.01. 21:22:54

Engem a médiatörvény körüli herce-hurca különösen azért zavart, mert így a nyugdíjalapok lenyúlását A Fidesz simán, zavartalanul megtehette.
Pedig ha ez nem ütközik alapjogokba, hát akkor semmi. Egyébként egymillió felett buktam köszönhetően ezeknek tolvajoknak.

Két dolgot teszek/tettem:
1. Elküldtem a jogfenntartó nyilatkozatot az ONYB-nek, és egyben a VDSZ-nek is, akik ügyvédi letétbe helyezik.
2. Hamarosan elhagyom az országot. Szerencsés vagyok, én külföldön szereztem a tud. fokozatom, van hová visszamennem. Sajnálom azokat, akiknek nincs ennyi választásuk sem...

Happy99 2011.02.01. 21:24:07

Gratulálok a poszt tolónak, minden szavával egyetértek. A manyup esete a kecskére a káposztát. Sikerült olyanra bízni a zemberek nyugdíját, aki nem tudta kifizetni a kiflit a boltban. Mondom magyarul: ellopta.
Agyrém, hogy a rendszerváltás után 20 évvel állambácsit hiszik még mindig a zemberek a "jó gazdának". Kormánytisztviselő vagyok és maradtam. Nem pénzügyi megfontolásból. Nem engedek a zsarolásnak. Még egy törpe zsarolásának sem.

Ted Lapidus 2011.02.01. 21:24:21

Sehol nem esett róla szó, ergo lehet, csak én maradtam le Lepsénynél, de folyamatosan 3 millió MNYP tagról beszélnek.
Egy tavalyi cikk szerint (/ az akítvak 45%-a MNYP tag, és közel ugyanennyi soha nem is volt MYNP tag.
Ha most 3 millió MNYP tagról beszélnek, összesen cca 6 millió aktív van ebben az országban? Na, ne vicceljünk...

ob.szerver 2011.02.01. 21:24:35

@matroid:

Teljesen igazad van. Én is azt tanácsolom a gyerekeimnek, hogy amint tehetik, húzzanak el innen, ha egy normális társadalomban akarnak élni. Ez it Orbán Viktor és Bikicsunáj népe. És beláthatatlan ideig az is marad.

korxi 2011.02.01. 21:24:40

@KopaszMercis: Hitelből. A hitel és eladósodás szépnyelven a deficit. Amit adnak amíg adnak, de 1. már nem is kell, memrég mondta Vitya hogy nem kell nekünk hitel.
2. vissza kell fizetni, és azt be kell szedni, amiből visszafizeti az állam.

Betelgeuse-2 2011.02.01. 21:25:11

Túl hosszú a blog, a fekete alapon nehezen olvasható.
Komoly hibák.

Cradle 2011.02.01. 21:25:20

Maradtam magánnyugdíjpénztárban. És nem félek.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2011.02.01. 21:25:30

@petfol: dehogy nincs választás. pont most kaptuk vissza a szabad választás lehetőségét. :)

Bobby Newmark 2011.02.01. 21:25:44

@kpityu2: Pityukám, ha ennyire antitálentum vagy a témához, minek pofázol bele?

Viktus 2011.02.01. 21:25:50

@Tim Pedersen:
hülye vagy leülhetsz

@Bergeroth:

Nincsen más azért ... mszp vicc, lmp szánalmas, jobbik meg ...
A nyugdíjasdinál ugyanaz a szitu így sem lesz nyugdíjad megy amúgy sem. A magánnyugdíjpénztár is jórészt államkötvényt vesz amit majd ugyanúgy, ha visszatudja termeli a jövendőben a magyar állam kifizeti, ha nem az is bukó, mint az állami nyugdíj.
A kis részvényhányadra lapozni elég bátor, mert többnyire buknak rajta a pénztárak a tőzsdeguruk nem ott dolgoznak ...

petfol 2011.02.01. 21:26:41

@Nelson M: ja, azóta is számolják a pénzünket :-)

Visegrádi 2011.02.01. 21:26:51

Sajnos nem éri meg rendes adózó állampolgárnak maradni:(

Neménvoltam! 2011.02.01. 21:28:04

@Zz_: Pedighát agyonnyomja az országot az adósság, megmondta a Kedves Vezető! Személyesen a saját szájával mondta a fészbúkon, nem is az idijóta szijjártón keresztül, mert ez egy komoly dolog, hogy eltemet az adósság, és nem éljük túl.

Komolyan a gyomrom fordul fel, amikor jönnek a siránkozós jajjdenagybajban van az ország, hogyelkellvenni a rendes adófizetők pénzét (ti csak azoknak volt pénzük a manyupban), aztán meg Lázár Jani 40 millás S8-al jár, mert a disznók egyenlőbbek. Komolyan mondom, a rinocérosz valagán nincs olyan vastag bőr, mint az Orbán képén.

Ótvar mocskos kis piti tolvaj az egész banda. Az elmúlt 20 év valamennyi politikusát láncra verném, a jelszó mondjuk legyen: Van még kő Recsken!

zsszucsi 2011.02.01. 21:28:30

Azért arra kíváncsi vagyok, hogy ez a 3% maradó a manyup "vagyon" hány százalékával rendelkezik.
Én maradtam, de ez a rendszer megintcsak azoknak kedvez, akik lopnak, csalnak, hazudnak.
Ha öngondoskodni akarok nem tudok, mert becsülettel leadózom a teljes béremet (kvázi kevesebb marad), ráadásul adójóváírásban sem részesülhetek (limit felett vagyok). Nem a béremre panaszkodom, de az felháborít, hogy a sokadik bőrt húzzák le a tisztességesen adót fizető polgárról. Ha minimálbéres vállalkozó lennék tudnék öngondoskodni (több marad zsebben) és még az adóból is visszajárna (limit alatt lennék bőven). Megéri bejelenteni? Hát egy nagy lóf@szt éri meg, csak mivel multinál dolgozom nincs választásom és fizethetem a fenti réteg TB ellátását, oktatását, és ha odajutnak akkor persze a nyugdíjukat is.
Ezek ismeretében kérem magamat azonnali hatállyal kiszerződtetni az összes többi állami rendszerből is, cserébe viszont megfelelően csökkenjen a fizetett adóm is!

Бабаяга 2011.02.01. 21:29:40

Amikor én kezdtem még csak állami volt, mivel nem fizetnek túl, ezért maradtam. De felháborítónak tartom, hogy annak, aki soha nem dolgozott, de betöltötte a 62-t, magyar állampolgár és van Mo-i lakcíme, annak jár a minimálnyugdíj. (Így például a most visszahonosítottak is kérhetnek, ha szereznek egy itteni lakcímet és mellé mondjuk egy számlát) Attól viszont megtagadják, akik rendesen fizetnek adót, magyarul akik eltartják a sok inaktívat, és fenntartják az egész állami gépezetet, és az adókerülő, ügyeskedő "vállalkozó" réteget, aki csak kivesz a közösből és semmit nem tesz bele.
Egyre inkább csak az erősödik bennem, hogy oviék csak győzni akartak, az országgal meg semmi tervük nem volt. A nép, pedig annyira nem akarja elhinni, hogy tényleg nincs télapó és húsvéti nyuszi, hogy újra meg fogja őket választani. A sok birka még a manyup szöveget bevette, de talán amikor a napokban megkapja a fizetését és ő nem fog százezrekkel többet kapni, akkor lehet, hogy valami derengeni kezd. Bár lehet, hogy az álmok még mindig fontosabbak.
8 éve mondtam először, hogy itt a többség nem akart rendszerváltást csak milka csokit és gorenje fagyasztót. Mindkettő kapható, így a körítés, mint demokrácia, önrendelkezés már nem fontos.

KopaszMercis 2011.02.01. 21:29:50

@korxi:
te hulye vagy?

a hitel bazd meg BEVETEL volt ami elment nyugdijra szocialis juttatasokra stb..

FüligJim 2011.02.01. 21:32:56

@zsszucsi: na végre valaki aki ugyanazt le meri írni amit én is szeretnék... de eddig ha leírtam mindíg jött valaki és azt mondta antiszociális vagyok....

This_is_Sparta (törölt) 2011.02.01. 21:32:59

@Viktus: Igen, mert a törvény előírta számukra, hogy a befizetések nagy részét csak abba fektethetik. A kérdés most ár az lesz, hogy ha kiírtuk magunkat a "társadalmi szolidaritás rendszeréből" (ez legalább olyan vicces, mint annak idején az általános hadkötelezettség volt), akkor a manyup pénztárainknak továbbra is elő lehet-e írni, ilyen szabályokat...!?

No quarter 2011.02.01. 21:33:40

Nem lehet panasz a lendületre: ennyire gyorsan rombolni csak az önkritika hiánya és a félelem tud.

ELHITTÉK ÖNMAGUKAT.

Nagyon jó a cikk. Drukkolok a bennmaradóknak.

Kivlov 2011.02.01. 21:34:25

az államnak le kéne szokni a szolidaritás címszó alatti osztogatásról.
aki az életben nem dolgozott, semmit nem tett a közösbe (ÁFÁ-t leszámítva), gyerekgyártásból él(t), annak 0 azaz nulla Ft-t kéne adni. A kamurokikat mind visszazavarni dolgozni, a pénzt pedig kamatostul visszafizettetni minddel. ingyenes utazgatást megszüntetni... stb

Бабаяга 2011.02.01. 21:34:51

@kpityu2: "az állam ezt nem teheti meg" Te ezt komolyan gondolod? Miért nem? Volt egy kormány, aki megmondta, hogy a nyuggereknek jár, de nem jut elég emelés. Abban az országban, ahol visszamenőlegesen hoznak törvényeket, nagyon elképzelhető, hogy csak annak jár nyugdíj, aki ötven évet ledolgozott, három diplomája hat gyereke és öt nyelvvizsgája van. A többiek meg kapnak mai reálértéken 20 ezer forintot.

andaluzkutya 2011.02.01. 21:35:19

Én nem nyilatkoztam a maradásról. Ennyivel támogatom azt az országot, ahol korábban éltem, és ahova többek között ezek miatt soha többé nem akarok visszaköltözni...
Ahol most élek: interneten naprakészen meg tudom nézni, hogy mennyi lesz a nyugdíjam, ha:
- rokkantnyugdíjas leszek (rákérdez, hogy hány évesek akkor a gyerekeim)
- ha korkedvezménnyel megyek nyugdíjba (akkor állami nem jár, csak a magánnyugdíjból kapok vissza)
- ha egy-két évvel korábban megyek nyugdíjba (akkor már állami is jár, de nem annyi)
- ill. ha kitöltöm a munkaidőmet.

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.02.01. 21:35:47

@Viktus: te egy ingyenélő lehetsz, aki a mi pénzünkön akar élősködni. mennyi adót, járulékot fizetsz? én havonta betolok 300e járulékot és 4-500e adót, idéntől 250e-t, úgyhogy ne hülyézzél te itt senkit parazita kiskancsó!

Viktor_Viccnélkül (törölt) 2011.02.01. 21:36:18

Hahaha vesztes köcsögök, sírtok mert elvették azt ami sose volt a tietek! :-)

amize 2011.02.01. 21:36:29

@Neménvoltam!:
Szerencsére Mesterházi és a többi vörös kutya csak Honeckertől ittmaradt ótvar Trabanttokkal jár.
Menjél a demagóg picsába.

Dr. Muerte 2011.02.01. 21:37:45

Igazából az én problémám nem az, hogy lényegében kötelező volt átlépni (kivéve a jóval fiatalabb szépreményű ifjakat). Nekem azzal van bajom, hogy hazudnak. Éjjel nappal! Nem azt mondják hogy szükség van a pénzre az államháztartás egyensúlyának és a sok ingyenélőnek a fenntartásához. Nem-nem! Mindezt azért csinálják, hogy nekem jó legyen és megvédjenek a nyugdíjtőzsdétől! (bővebben: lásd Selmeczi Gabriella/Google)
Erről az jut eszembe, amikor Kínában a családtagokkal kifizettetik a golyót, amivel agyonlőnek....

Zz_ 2011.02.01. 21:38:10

@amize: Azt hittem a Fidesz más. Mindegy...

Neménvoltam! 2011.02.01. 21:38:26

@FüligJim: Ebbe az adóból kiszerződős kompániába én is betársulok. Ha nem kapok semmit, ne is kelljen fizetnem semmit.

Persze ez így tényleg vállalhatatlan, de azzal simán elégedett lennék, ha cserélnénk, megkapnám a 26% nyugdíjadót, és adnék cserébe 10%-ot, ami eddig a manyupba ment. Ezzel lerovom szociális tartozásomat, és a mostani nyugdíjasok nem köpnek le a villamoson, de ennyi. A 26%-okat meg majd én szépen gyűjtögetem...

bloggerman77 2011.02.01. 21:38:35

Nos nekem évente küldözgette a manyup-om a leveleit a befektetésem hozamáról, aztán, hogy, hogy nem, minden évben egy mínusz jel volt a szám előtt.

És ezzel a többség így volt, és nem értették a népek, miért is van ez.

Magyarázat nuku, aztán csodálkozunk, ha zokszó nélkül állták a népek a váltást?

árnyékgyuri 2011.02.01. 21:38:40

Az egész zsarolásosdi elmonható lett volna, akkor, amikor a belépés volt kötelező. Akkor sehogy sem lehetett választani, ez még mindig egyel jobb.

septem 2011.02.01. 21:39:28

nekem most az a fontos, hogy a muteréknak meglegyen a nyugdíja, mert őket már nem bírnám eltartani.
örülök, hogy ilyen kevesen maradtak a kötelező magánnyugdíjnál.

Walmer 2011.02.01. 21:39:56

Azok közé a faszok közé tartozom, akik maradtak.
Először is, az én pénzemet egy ilyen szarrágó, arrogáns bugris csürhe nem nyúlja le, az qrvaisten
Másodszor: 35 év múlva nem lesz itt nyugdíj lófasz sem. menni nyugger lesz? menni aktív befizető? Most mennek nyugdíjba a Ratkó gyrekek, majd 35 év múlva a ratkó unokák. Aztán néma csend...
Harmadszor: Mire én 35 év múlva nyugdíjba megyek esetleg a nyugdíjkorhatár lesz vagy 70 év. minimum. meg sem érem basszameg. akkor inkább kapja a lányom a befizetéseimet, mint valami 85 éves vén szemétláda, aki mindig arra szavazott, aki éppen akkor beígérte neki a 16. havi nyugdíjat.

This_is_Sparta (törölt) 2011.02.01. 21:40:14

Javaslom a kínai kommunista modell bevezetését nálunk is. Ott nincs nyugdíj és nincs ingyenes egészségügy. Aki nem dolgozik éhen döglik! Aki nem tesz félre és beteg lesz, vagy nyugdíjba megy, az csak magára vethet!

Lehet, hogy ezért tartanak most fényévekkel előttünk, mert az öngondoskodásra építenek, nem pedig az állami alamizsnára!?

sárkányfő 2011.02.01. 21:40:28

@seggszpír:
"a rendszer váltás megbukott

menni kell

a ködevők országa Hungarisztán
menthetetlen posvány
a magyar ugar

elkeserítő"

+1

Walmer 2011.02.01. 21:40:39

@septem: megnyugodhatsz. Eltartjuk anyádat is.

anyadmajma 2011.02.01. 21:40:41

@petfol: Nos, akkor meg ne sírj, miért nem maradtál manyup-tag? Ha külföldön melózol, attól az államtól kapod a nyugdíjadat is.
Itt mindenki csak sír, de talán el kellett volna ballagni nyilatkozni, hogy maradsz.
Ha a 98% maradt volna, akkor is közlik, hogy nincs állami nyugdíj? A következő választások előtt is? ez több ember, mint aki most rájuk szavazott.
Felmerül bennem, hogy vajon a pénztárszövetség és az mszp, meg minden szervezet, aki ellenezte ezt a lépést, miért nem próbálta meg tájékoztatni az embereket? Ehelyett büszkék voltak rá, hogy ők felkérték a siccpali bácsit, hogy ne írja alá. Elsírom magam.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.01. 21:40:53

@kpityu2: te miről beszélsz? Én egy elég szar pénztárban voltam / vagyok (de nem sokáig már), mégis közel egymilliós hozamom volt/van. És részvényes portfólióban, ahol aztán tényleg aratott a válság. Tehát ismétlem, nem elveszett a pénzem, hanem jóval több lett. Akkor ez most hogy van? Hazudik a Nemzet Oligarchája meg a bankja?

Zz_ 2011.02.01. 21:41:07

@bloggerman77: Ez inkább csak jól hangzik, de nem igaz, mindenesetre alátámasztja ami mondani akarsz.

Melee 2011.02.01. 21:41:18

Mindenki aki legalább nagyjából ismeri a pénzmozgási folyamatokat alapjában véve egyet ért a blogíróval. Jelen kormánynak pont ez a réteg szúrja a legjobban a szemét. Hatvan éve is olyan kormány volt, melynek az értelmiség volt a legnagyobb ellenfele.

Neménvoltam! 2011.02.01. 21:41:49

@amize: Ah, szóval ha a szánkik ér a szar, akkor szerinted sem a kiadásokat kell csökkenteni, hanem sokkal egyszerűbb lehózni még egy bőrt az adófizetőkről.

Komolyan nem veszitek észre mi folyik itt, nem látsz amúgy tényleg demagóg soraim mögé? nem látod, hogy ezer helyen folyik el a pénz, és a kormány nem betömi a lyukakat, hanem inkább megemeli az áram árát? Meg dugódíj, meg zöldadó? Amiből aztán mik épülnek? Alagutak a pusztába? Papírvékony autópálya? Kifizetetlen Megyeri-híd? Soroljam még?

Bobby Newmark 2011.02.01. 21:42:25

@Tim Pedersen: Ezzel ugye csak a saját lelkedet nyugtatgatod? Mert a saját szemszögedből ez a legrosszabb, amit tehetsz. De persze ha neked fontosabb Jani S8-asa, mint a saját és a családod megélhetése, akkor csak hajrá!

A nép fia 2011.02.01. 21:42:46

Mi ebben az anti-demokratikus? Azt mondta a kormány, hogy aki nem nyilatkozik a MNYP-ban való maradásról, az átkerül az államiba.
Ennyi.
Mit kell ezen túldimenzionálni?
Nem volt semmi kötelező.
Demokrácia: ha akartál, maradhattál MNYP-tag. Volt választásod. Az egyik út az volt, hogy államiba mész, a másik, hogy maradsz a magánban. Hol a probléma? Hol vannak a fasiszta hadak? Hol vannak a gépfegyverek, amit a homlokodhoz szorítottak, hogy márpedig állami nyugdíjad lesz?!
Meg voltak adva a feltételek: aki az öngondoskodást választja, arra ilyen és ilyen dolgok lesznek érvényesek, aki az államiba kerül, arra pedig másmilyenek. És lehetett választani.
Még mindig nem értem, mi a baj.

Peti80 2011.02.01. 21:42:59

@bloggerman77: véletlenül nem magyar állampapírba fektetett a pénztárad? :)

Neménvoltam! 2011.02.01. 21:43:02

@amize: Amúgy meg elmegyek a demagóg picsába, dolgozom rajta keményen, de akkor kitől fognak majd pénzt lenyúlna a drága barátaid?

Idióta.

Viktor_Viccnélkül (törölt) 2011.02.01. 21:43:16

Engem mint alkalmazottat a kormány fizet. A Ti elkobzott nyugdíjatokból kapom a fizetésemet. És én is nyugdíjat kapok majd ha eljön az idő. Tehát:

az én nyugdíjamat a tietekből kapom !!!! :D
És imádom a pénzeteket, pedig nincs is szaga!

ier6w7i 2011.02.01. 21:43:22

Sok-sok gondolatoddal egyetértek, mg akkor is ha stílusoddal és szóhasználatoddal nem feltétlenül.

Egy érdekes dolog és valószínűleg hamarosan ki is fog derülni, hogy az 1% (vagy 2.7% ha akarjuk!) MNYP-ben maradt tag az einstandolt MNYP vagyon hány százalékát jelenti. Elég nagy összegben fogadom le, hogy nem 1-2% lesz, hanem jóval több, mert akinek sok vesztenivalója volt, az jobban meggondolta. Akik maradtak, azok szerintem nem a minimálbérre bejelentettek, akiknek mindegy, hogy most a felhalmozott egy-két százezre hol nem ér semmit, hanem azok, akiknek pl az elátkozott multiknál bejelentett és adózott állása (és magas fizetése is) van és ezáltal sok járulékot fizetett, tehát sok felhalmozott pénze van a MNYP-ben.

Exploiter 2011.02.01. 21:43:41

Egyrészt igazad van, kurvaanyját az államhatalomnak.
Másrészt megnéztem a most kiadott manyup listát, az a pénztár, ahol voltam és elvileg országos 3. volt egy listán, most az utolsó előtti a harmincból.
Ergo itthon fasz se tudja, mi marad a pénzemből. Egy dolgot tehetek: senkire nem bízom rá. Se az államra (megoldom) se egy bankárra. Majd én forgatom, aztán ha nem jön be, fejbe lövöm magam hatvan évesen, több esélyem van jól csinálni mint az államnak, vagy egy gyorstalpalón képzett brókernek.
Addig meg dögöljön meg mindenki, aki ezt a szart hagyta eddig tenyészni és most állítja le az egészet, amikor lassan beérne a haszna is.
Dögöljenek meg egytől egyig.

septem 2011.02.01. 21:43:46

@Walmer: köszi, igazán rendes tőletek. amúgy, hogyan?
és kik vagytok ti?

Giraffa 2011.02.01. 21:44:25

Az állami (kötelező befizetésekből fenntartott) nyugdíjrendszert szépen fokozatosan meg kell szüntetni!

Amíg lesz állami nyugdíj, mindig lesznek olyan tömegek, akik az államtól várják a megélhetésüket és emiatt soha nem fogunk kilépni a szocializmus gödréből.

Ugyanígy várják az állami segélyt az:
- árterületen lakóházat felépítők
- a lakáshitelüket fizetni nem tudók
- stb.

Amíg nem lesznek durván rászorítva az emberek tömegei, hogy magukról gondoskodjanak, addig csak abból lehet őket eltartani, amit azoktól vesz el az állam, akik többet termelnek, mint a nagy magyar átlag.

Miért nem "arányos" a fix 16% SZJA? Mert így kevesebb jut annak, aki kevesebbet termel? Miért mindig a jómódúbb legyen szolidárisabb?

Persze, azt a lovat ütik, amelyik húz. :(

Peti80 2011.02.01. 21:44:57

@septem: az a szomorú tudod, hogy aki maradt, annak is el kell tartania éanyádat, pedig jelen állás szerint később nem fog kapni semmit. szóval nem örülj, hogy kevesen maradtak, elég nagy baj, hogy azoknak is fizetni kell továbbra is.

Exploiter 2011.02.01. 21:45:17

@A nép fia:

Te meg egy troll fasz vagy, takarodj a picsába a választásoddal együtt.

Viktus 2011.02.01. 21:45:48

@Tim Pedersen:

Én nézzük évente 60 millió körül fizetek ... kinyalhatja az egész szar már csak röhögök azon ami itt folyik. Semmi ésszerűség.
Nyáladzás a magánnyugdíj szaron tipikus magyar pótcselekvés volt ... állampapírt vásárolgattak milliárd számra ami kb. olyan biztos a jövőben , mint az, hogy lesz 20-30 múlva termelőréteg a nyugdíjasok eltartására ...

This_is_Sparta (törölt) 2011.02.01. 21:46:15

@A nép fia: Hogy esetleg akkor netán, ha lehetne kérem szépen a munkaadómnak ne kelljen a bérem után befizetni a 24%-ot sem, amiből egyébként kijön kb. 3 fő átlagnyugdíja.

Bocsánatot kérek, hogy élek...!

Exploiter 2011.02.01. 21:47:32

@Giraffa:
Nem nem arányos, hanem társadalompolitikai, etikai okai vannak. 100 - 50 != 1000 - 500, pedig az utóbbi sokkal többet adózik így is.
Engem mondjuk nem ez zavar, az elvonás még így is sokkal több, mint amennyinek lennie kéne.

mütyür 2011.02.01. 21:47:57

@zsszucsi: igen, már megkaptuk selgecitől, hogy akik maradtak, nem gondolnak a közérdekre.
hát igen. el is bújok a sarokba, sírok egyet.

@bloggerman77: nekem sosem volt mínuszban.

@septem: és téged ki fog eltartani?

Kivlov 2011.02.01. 21:48:02

@Giraffa:
pontosan!!!
nem kell nyugdíj! adja ide a munkáltató azt a 10% pluszban nekem. aztán ha megérem a nyugdíjéveket, majd eltartanak az utódok, vagy tettem félre magamnak. vagy éhen halok...
de majd én eldöntöm, ne orsós döntse el.

zsszucsi 2011.02.01. 21:49:15

@FüligJim: én nyíltan vallom, hogy antiszoc vagyok és leszarom ki mit gondol erről. Jól érzem magam ahogy vagyok, nem hiányzik senki együttérzése, ugyanakkor gyűlölök mindenkit, aki rajtam - mint tisztességes adófizetőn - élősködik. Ide meg mindenki sorolja ide azt, akit csak akar.
Persze az érem másik oldala az a szerencsétlen, akinek nincs más választása és kénytelen elfogadni azt a helyzetet, amit a nagylelkű munkaadója felkínál neki. Az egész rendszer velejéig romlott és tűzzel vassal irtani és büntetni kell azokat, akik visszaélnek az állam "jóhiszeműségével" hogy mekkora szarban van a vállalkozásuk és a minimálbérre is alig futja a tulajnak.
Nem szeretek példálózni, de van olyan ország ahol az emberek tudják, hogy az állam pénze az az adófizetők pénze és ha onnan lopnak, akkor a "szomszédtól" meg a "havertól" lopnak.
Persze kell legyen egy minimális szoc háló azok számára akik önhibájukon kívül kerültek szar helyzetbe és igenis meg kell segíteni az elesetteket, de remélem az átjött, hogy itt nem róluk van szó.

Viktor_Viccnélkül (törölt) 2011.02.01. 21:49:32

Már csak az hiányozna, hogy most kapsz nyugdíjat... akkor miből élnek én?! Kell nekem a Te nyugdíjad :D

Bergeroth 2011.02.01. 21:49:46

orbán és a seggnyalói, meg a sok agymosott birka, aki csápol nekik, sajnos még haláluk napján sem fogják megérteni azt, hogy a demokrácia nem egyenlő azzal, hogy a többség diktatúrát gyakorol a kisebbséggel szemben.
Ennek az országnak nincs jövője, sajnos innen csak menekülni lehet.

Dr. Muerte 2011.02.01. 21:50:10

szerintem Vlagyimir Iljics triplaszaltókat ugrik az üvegbúra alatt a Vörös téren örömében! Akárhogyan is nézem, itt mindegy hogy mennyit tanultál, mindegy hogy mennyit teszel bele a közösbe, ugyanazt a szart kapod az egészségügyben, oktatásban, és az elvonásokkal gondoskodik az Állam a társadalmi különbségek megszüntetéséről is! Könnyező Madonna? Lóf@szt! A Rákosi szobor könnyezik a szoborparkban! Hát nem gyönyörű?!

KG2000 2011.02.01. 21:50:15

A helyzet rém egyszerű:
A magánnyugdíj-rendszer 13 évig működött, és az állam nem tudta a működtetéséhez szükséges költségeket adó formájában beszedni. Az államadósság csak nőtt, és csődbe vitte Magyarországot. Ha a magánnyugdíjrendszer nem okozott volna ekkora hiányt és extra államadósságot, senki nem szüntette volna meg.

Icecap 2011.02.01. 21:51:54

Politikai intelligencia, jogérzék és józan ész kérdése csupán, hogy valaki számára nyilvánvaló volt: maradni kellett a magán-nyugdíjpénztárban. Ugyanis két dolog biztos ebben az egész búbánatos históriában: január 31-ével visszavonhatatlanul elveszítette eddigi megtakarításait, aki nem nyilatkozott a maradásról, és a törvények előbb-utóbb visszamenőlegesen helyreállítják majd a most maradók állami nyugdíj-jogosultságát. Ennyi az egész. Ja, és köztisztviselő vagyok, és természetesen maradtam.

septem 2011.02.01. 21:52:25

@Peti80: nektek nincsenek szüleitek? vagy már eladtátok őket?
vagy mindegy, csak nektek legyen jó?
azt ugye mindenki tudja, hogy a mostani befizetésekből fizetik a nyugdíjakat?
aztán mire kellett az a rengeteg kölcsön, amit gyurcsányék felvettek? jéééé, csak nem nyugdíjra?

dekoltazs 2011.02.01. 21:52:32

Gratula a szerzőnek. Nem fröcsögős, hanem korrekt, még ha ez nem is tetszik majd a Fidesz Fanoknak. Egy biztos: a matek, az matek. Nagyjából 10 évvel ezelőtt kellett volna egy óriási bébibumm és akkor lehetne részben nyugodt, aki maradt. Én 40 vagyok. Két gyerekkel. 1,4. Mire nekem jön a magánpostásom, ők még csak pályakezdők lesznek. Nem hiszem, hogy trilliókat keresnek majd. Az állami rendszernek pedig nem lesz több pénze, mint amit beszed. Egyszóval a kevésből csak keveset lehet adni. Vagy sokat kell az aktívaktól elvenni, de akkor ők a: agyonlövik az öregeket, b: elhúznak ebből a papírkutya országból. Egy biztos: ha bármilyen atrocitás ér a maradásom miatt, adok el mindent és elhagyom ezt a nagypofájú, de egyébként beszari országot. Még akkor is, ha két diplomával mosogatnom kell. Zsarol az állam 2011-ben? És a szőke ribi nem átallja azt mondani, hogy győzött a nyugdíjrendszer. Az eszem áll meg. Azokat az idiótákat viszont nem lehet sajnálni, akik néhány évre voltak a nyugdíjtól és úgy léptek át. Azok meg is érdemlik. Mert vannak ilyenek is.

Bobby Newmark 2011.02.01. 21:52:57

@KG2000: Ja, hogy ilyenkor meg a magánnyugdíj vitte el a pénzt, nem a szocik lopták el. Hát így rögtön érthető.

Exploiter 2011.02.01. 21:54:24

@septem:

A saját szüleimről gondoskodok én, mert az államtól megdögölhetnek úgy is.
Ehhez kell a pénz.
A többiek bekaphatják, jó nagy szart hordtak ide ország gyanánt, nem én fogom kiganajozni utánuk.

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.02.01. 21:54:46

@Bobby Newmark: szerintem te keversz valakivel, szarok én a díszcigány s8-ára.

Bobby Newmark 2011.02.01. 21:54:56

@septem: A szüleimet majd eltartom azokból a megtakarításaimból, amiket nem hagytam, hogy az állam ellopjon.

KG2000 2011.02.01. 21:55:34

Még egy: én a felesleges pénzem SAJÁT MAGAM FEKTETEM BE állampapírba, szépen elmetrózom a az Árpád hídig, és bemegyek az Államkincstárba. Nincs szükségem magánnyugdíjpénztárra, aki 30 évig csücsül a pénzemen. Ha holnap szükség van a pénzemre, bemegyek az Államkincstárba, az ügyfélszolgálatra, megnyomom a sorszámkezelő gépet és kifeszem a szükséges pénzt. Mindezt a vételi és eladási árfolyamnak megfelelően, de egyébként más kezelési és számlavezetési díj nélkül.

Viktus 2011.02.01. 21:55:54

Nem ilyen baromkodás kellene, hanem felülvizsgálni, hogy mi a tökömért is megy el a rendőr 40 évesen nyugdíjba havi 200 ezeres csomaggal ... és így tovább ...

ier6w7i 2011.02.01. 21:56:31

@A nép fia:
Ja, olvasva a véleményed tényleg látom, hogy nem érted kinek mi a baja. Tényleg, aki akart az maradt és erről nem kell rinyálni.
Ezzel nincs is gond szerintem sem (mondjuk annyi gond azért van, hogy adminisztratíve megnehezítették a maradást és a XXI. sz-ban amikor adóbevallást is lehet elektronikusan leadni, meg van Ügyfélkapu, akkor még 'ragaszkodunk' a papírhoz és a szeméyles megjelenéshez, ami csak 38 pontján volt adott az országban)
A gond ott kezdődik és ezzel van a baj, hogy aki maradt azt megzsrolták, hogy ti. csak fizesse tovább a 24%-ot (utána a munkaadó) de az állami nyögdíjjogosultságát elveszik! Hát ezért rinyál mindenki, mert ez nem fair.

Peti80 2011.02.01. 21:56:34

@septem: vannak, csak elég baj, hogy a mostani befizetésekből fizetik a nyugdíjakat.

septem 2011.02.01. 21:57:04

@mütyür: egyelőre simán eltartom magamat, meg a családomat. később majd remélem támaszkodhatok gyermekeimre is. meg eladogatom, ami addig összegyűlt. van terv. de ti meg leléptek, nem? nem mindegy nektek? de akkor mi lesz a kötelező magánnyugdíjpénztári megtakarításotokkal? majd hazaugrottok érte manchesterből?

mütyür 2011.02.01. 21:57:42

@ier6w7i: úgysem fogja megérteni sosem.

Ringlósztár 2011.02.01. 21:57:53

@samer:
Ne hazudj! A szavazók 52,73%-a szavazott a fideszre, ami messze van a 66,67%-os 2/3-ad.
Akik nem mentek el, azokat ne számold már fideszesnek, mert szerintem azok az MSZMP-re szavaztak volna.
Mondjuk, nincs is sok különbség az MSZMP és a fidesz között.

KG2000 2011.02.01. 21:57:56

@Bobby Newmark: A két dolog nem zárja ki egymást. Az, hogy VALÓJÁBAN mennyi pénz volt a magánnyugdíjpénztárakban, az MOST FOG CSAK KIDERÜLNI.

AZ viszont már régesrégen kiderült, mennyi hiány keletkezett az államháztartásban. Nyilván, ha hazudtak és csaltak a MGNYPak, akkor még nagyobb lesz az állami hiány.

milliárdos 2011.02.01. 21:58:11

Kiközösített?! Ők közösítették ki magukat dacból. Majd 5 év nyugdíj után elfogy a lé és akkor lesz sírás magánkák!

Veder1 2011.02.01. 21:58:17

Szerintem szomorúbb ennél a helyzet. Ha annak kellett volna nyilatkoznia, aki vissza akar térni az állami rendszerbe, akkor most fordított lenne az arány. A zemberek egyszerűen lusták.

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.02.01. 21:58:27

@Viktus: jól gondoltam, hogy munkanélküli parazita vagy. törvény írta elő a manyupnak, hogy állampapírt vegyen, magától nem azt vett volna.

Neménvoltam! 2011.02.01. 21:58:34

@KG2000: Óriási tévedés! A magánnyugdíj, illetve a tőkealapú öngondoskodás hosszú távon az egyetlen járható út. 13 éve az egyetlen jó útra lépett az ország. Mégha a birka népet (jól látjuk most, hogy milyen birka) kényszerrel is kellett a helyes útra vezetni.

Teljesen világos volt azonban, hogy ez a pénz hiányozni fog a költségvetésből, ergo ésszerűbben kellett volna gazdálkodni, takarékoskodni kellett volna. Nem is olyan nagyon! Nem kellett volna nagyon takarékoskodni, csak nem kellett volna annyit lopni.

Egy nemrégiben keletkezett felmérés szerint az elmúlt 10 évben 2000 milliárddal, tehát a manyup vagyon 2/3-val kerültek többe az állami beruházások a visszaosztások, csalások, urambátyám rendszer miatt.

Ennek a levét isszuk most...

septem 2011.02.01. 21:59:21

@Bobby Newmark: aha, szóval mire te nyugdíjba mész, akkor mégélni fognak a szüleid...
a kaukázusban éltek kecsketejen?

FüligJim 2011.02.01. 21:59:24

@septem: én nagyon szívesen eltartom a szüleimet, a még élő nagyszüleimet, 1 rokkantnyugdíjas családtagomat és a 3 gyerekemet... Nem kell az államtól semmi...fizetem majd az orvosi ellátást (mert van extra biztosításom a családtagjaimra is, hogy ne kelljen 16 fős kórtermekben feküdniük), fizetem (már most is) a gyerekeim oktatását, stb. Én csak annyit szeretnék ezek után, hogy a bruttómat utalják a bankszámlámra hiánytalanul... Igaz akkor néhány "magát halálra dolgozó köztisztviselő", potyautas és svíííd lóvé nélkül marad...

Bobby Newmark 2011.02.01. 21:59:36

@Tim Pedersen: De boldogan és büszkén adod neki rá a pénzt a sajátodból. Igen, pont ezen röhögök.

Bár mondjuk a becsület mintaképei általában állami alkalmazottak, akiknek a nyugdíj-, TB-, adóbefizetéseik teljes fikciók, úgyhogy asszem igazából mindegy is.

mütyür 2011.02.01. 22:00:12

@septem: én nem beszéltem semmilyen lelépésről. keversz vkivel. nekem nincs gyerekem, nem is lesz, engem senki nem fog eltartani. vállalom, hogy saját megtakarításaimból saját magamat tartom el és senkire (főleg nem az államra) nem számítok.

Anti Anyag (törölt) 2011.02.01. 22:00:22

Mit érdemel? MSZP-SZDSZ kormányt azt biztosan nem.

septem 2011.02.01. 22:01:02

@Peti80: szerintem is. de akkor mit csináljunk. elvegyük tőlük? mondjuk a 42 éves zsernyák nyugdíjasoktól, meg a szochazás 250-400ezret zsebrevágóktól simán elvenném.

mütyür 2011.02.01. 22:01:24

@Vödör: sztem simán agyhalottak.

Icecap 2011.02.01. 22:02:20

@KG2000: a FELESLEGES pénzeddel, ahogy írtad. Aki maradt, az meg a KÖTELEZŐEN kifizetendőből is tesz félre magának. Finom distinkció, kéretik észrevenni.

markusfalvi 2011.02.01. 22:02:29

Nem mintha nem lenne hányhatnékom a módszertől, ahogy a Fidesz intzéte ezt a pénztár ügyet, és nem mintha sajnálnám a pénztárat, ahova kötelező volt belépnem senki nem kérdezte, hogy akarok-e és akkor sem lehetett kilépnem, amikor az ön hozama sorban negatív előjelű szám volt, de: OK, hogy az állam 30-40 év múlva szart sem ad, és a Magánnyugdíjpénztár? Ki gondolja komolyan, hogy 2040-ben lesz Winterthur meg a fene tudja milyen magánnyugdíjpénztár? Addig ezerszer csődbe mennek a "legjobb szándék mellett" a külső piaci körülmények miatt, a befizetésnek pedig Adieu!

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.02.01. 22:04:56

Gyerekek, komolyan. Ha a siránkozásra fordított energiát mindenki valami hasznosra fordítaná, kétszer ilyen gyorsan szárnyalna a gazdaság.

Ti milyen gazdasági és strukturális reformokkal korrigálnátok az elmúlt 8 év apróbb kisiklásait?

septem 2011.02.01. 22:05:12

@mütyür: honnan tudod, hogy nem lesz gyerek? steril a kisasszony?

nem@FüligJim: aha, akkor a tanároknak is lófaszt a seggébe. meg közvilágítás sem kell és járda sem.
egyébként nekem bejön az öngoskodás. gyakorlom én is. de azért nem szeretnék egy olyan rendszert sem, mint pl. az usában van: ha nincs biztosítás, akkor elvisznek a sarokra, hogy ne az ajtóban dögölj meg.

dr kíváncsivagyok 2011.02.01. 22:05:23

@markusfalvi: Ja . ......meg csődbe megy az OTP is...de egyszerű vagy bammeg...

No quarter 2011.02.01. 22:05:52

A megvalósuló jövőkép neve Esztergom, ahol a Fidesz erős bázisa elkezdte felvázolni. Ha így megy tovább, be is fejezi. Természetesen demokratikusan. Hogy tönkre megy a város? Na és? A választópolgárok akarata nem érvényesülhet.
...és a (lángszavú) párt egy szót sem szól, hiszen mindez így van rendjén.

somogg (törölt) 2011.02.01. 22:06:19

most olvasom, hogy elkezdodnek a reformok, megszoritasok es a kormany joba akar lenni az imf-fel, oecd-vel es az eu-val. ha jol ertem annak idejen elgancsoltak minden reform kiserletet, igertek fut-fat, hogy hatalomra keruljenek. most pedig a magannyugdij megtakaritasokbol megfinanszirozzak a keslekedes, es az atmeneti adocsokkentes (kivezetett jovairasok) arat, majd folytatjak a bajnai utat. akkor az mnyp (=a mostani 30-40es korosztaly nyugdijja) volt a hatalomra kerules ara?

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:06:46

@markusfalvi: Pl a winterthur nem tavasszal keletkezett, mint a kormány, és valszeg 4 vagy 8 év múlva sem fog leváltódni.

A mostani pénztári egyenlegem több, mint 20%-a hozam.

A teljes tagság idejére vetítve is jobban teljesített, mint egy átlagos bankbetét. Ennyi elég?

Fideszman 2011.02.01. 22:07:55

Végre most kiderült, hogy a sok magánnyugdíjra kényszerített ember, akit a maszop közeli vállalkozókból delegált pártkatonák irányításával működtetett pénztárak kiraboltak az évek alatt, mit is akar valójában. Mindenki visszament az államhoz, ahogy kell. Az a 100 ezer bolond nem érdekel senkit, ennyi hazaáruló van jelenleg az országban, valószínű mind maszopos meg volt szadeszos.
Újabb elsöprő győzelmet aratott a Fidesz és a többség. Mindenkinek ott volt a lehetőség, a szabad választás. Az emberek éltek a szabad választás jogával amit a Fidesz, a nemzeti együttműködés rendszere megadott nekik. A maszop kommunista diktatúrájában nem volt választásod, kötelező volt odadni a pénzed a maszop közeli magánnyugdíjpénztáraknak akik eltőzsdézték és el pókerezték az emberek nehezen megkeresett pénzét. Ennek most szépen pont került a végére és még hátra vannak az átvilágítások, ki kell deríteni hány maszopos volt benne ebbe az egész nyugdíjtőzsde bizniszbe.

septem 2011.02.01. 22:09:04

@Neménvoltam!: a lehmann brádört 1844-ben alapították. aztán most hol van?

hu.wikipedia.org/wiki/Lehman_Brothers

hhh. 2011.02.01. 22:09:07

belekezdtem, de nem bírtam végigolvasni. erőlködésszagú húgy, ami már megint index címlapos.
bizony, fiacskám, demokrácia van, zsarol téged a fránya többség.
érdekes, 3-4 éve még simán utcára mentek - miért is?

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:09:10

@KG2000: Nekem konkrétan az a lépés nem tiszta, hogy ha a manyup-k a vagyonuk 80%-át államkötvényekben tartották, akkor ez kinek és hogyan érte meg?

Mert ugye a dolog menete a következő volt:
1. Én dologozok.
2. A fizetésem egy részét ellopja az állam, a jelenlegi nyugdíjasok kifizetésére
3. A másik részét ellopja a manyup.
4. A manyup a pénzem 80%-ából államkötvényt vásárol
5. Az állam az államkötvény árát kibassza az ablakon, és megígéri a manyupnak, hogy majd ha a kötvény lejár, akkor visszafizeti

Ez eddig tiszta.

Nade, most az állam "visszaveszi" a pénzt a manyuptól.
5. a manyup beváltja az államkötvényt
6. az állam kifizeti az államkötvény árát a manyupnak
7. a manyup visszaadja a pénzt az államnak (+20%, amit nem államkötvényben tartottak)

Namost amellett, hogy kurvajó pénzforgalmat generáltunk, ki mivel lett előrébb? Az állam azzal a 20%-kal, amit a manyup nem államkötvényben tartott. A semminél alig több. Ha a 3000 milliárd valós érték, akkor

Hubazmeg, most ugrott be, hogy 20%-ot akarnak az idei évben elkölteni belőle? TEHÁT MINDET?!

Aztakurvaélet.
Ez most lesokkolt picit.

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:10:07

@nagymagyarmagyar: Remélem majd ha nyugdíjas leszel, akkor az ilyen és ehhez hasonló lánglelkű szónoklatokkal jóllaksz, merthogy farhátat nem fogsz kapni az állambácsi nagymagyar nyugdíjából, az hétszentség.

T

septem 2011.02.01. 22:10:10

@Neménvoltam!: melyik pénztár az? lehet, hogy belépek önkéntesként.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.01. 22:10:21

Nem tudom, mindenki olyan biztos benne, hogy a magánnyugdíjpénztárában gyűjtött pénze ott is lesz, mikor eljön az idő. Mintha nem láttunk volna még nagy pénzintézeteket bedőlni. Amúgy az is ugyanúgy függ a demográfiai adatoktól, gazdaságtól, stb, mint az állami nyugdíj, mert ha az állam bajban lesz, akkor a "magánnyugdíjas" is lobogtathatja az állampapírját meg az egyéb követeléseit, kb. WC papírnak lesz jó (feltéve, hogy papíralapú). Úgyhogy közös érdek, hogy az államnak addigra jól menjen.

FüligJim 2011.02.01. 22:11:20

@septem: pedig az amerikai egy nagyon jól működő rendszer... kevés kiskapuval és potyautassal. És erősen épít az öngondoskodásra.

mütyür 2011.02.01. 22:11:40

@septem: nem hinném, hogy steril vagyok, de nem akarok gyereket. sztem ez szimpla döntés kérdése.

Tompó 2011.02.01. 22:12:14

óriási siker, emberek óriási siker

2011.02.01. 22:12:32

Már megint nem jött össze a 200.000+1...

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:12:38

@septem: Példa van ilyen is, olyan is. Most mondhatnám, hogy a kormány hol lesz 4 vagy 8 év múlva, de erre meg azzal jönnél, hogy svájcban 60 éve ugyanaz a koalíció kormányoz.

ier6w7i 2011.02.01. 22:12:40

@FüligJim:
Értem a gondolatmeneted, hogy szívesn kilépnél a szociális ellátásból úgy általában, csak adják oda a bruttódat s akkor majd megoldod.

De ez nem így megy a XX-XXI. században! Van kockázatközösség, szolidaritás stb stb - én sem örülök ennek az egész rendszernek (nemcsak a NYP-akról, hanem TB ellátásról is beszélek!), de pont ezek az értékek azok, amik jók a mai világban. Hogy ti. a társadalmi szolidaritás jegyében az is kap tb ellátást, akinek kevésbé tellik rá, mert pl kevesebb a jövedelme és ha megkapná a bruttóját ő is, akkor nem tudná abból kifizetni pl a csípőprotézist, szívműtétet stb.

Természetesen ez csak úgy tud működni, ha nem mindenki csak kapni akar a közösből, hanem ha oda be is fizetünk Ezért fizetjük az adót, a tb-t stb stb - már aki fizeti.

mütyür 2011.02.01. 22:12:57

@Droli: az államnak sosem fog jól menni, lévén csak lop/csal/hazudik. semmi esélyt nem látok arra, hogy ez a jövőben megváltozna.

septem 2011.02.01. 22:13:20

@mütyür: kár. azért gondold meg. nagyon nagy öröm.

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:14:33

@septem: Az, amelyiknek Orbán egyik legjobb barátja a tulajdonosa. A vérkomenistazsidólibsipókeres. Zöld logo, tudod...

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:14:57

@septem: Mire én nyugdíjba megyek, a szüleim jó eséllyel halottak lesznek, baszdszíven. Nem vagyok cigány, hogy csak 13 évvel legyen idősebb az anyám.

mütyür 2011.02.01. 22:15:09

@ier6w7i: szolidaritás?? akkor lécci eltartani a sok élősködőt.
köszönöm szépen, de én inkább magamra gondolnék, mint pl. a cékre.

markusfalvi 2011.02.01. 22:15:46

Kiváncsivagyok! Az egyszerű Te vagy a stílusod alapján, de ez nem az én problémám.
Az OTP miért ne mehetne tönkre. A Citibank és a K&H becsületes üzletkötői még aznap is árulták a Lehmann kötvényeit, amikor már csődbe ment, mondván, hogy ez egy több, mint 100 éves bank és nem fog csődbe menni, és ugyan kisebb, de az Aeroviva péntek délután még adott el utazásokat, amikor fix, hogy tudta, hétfőn nem tud kinyitni. Ennyit a biztos vállalkozásokról nálunk és a világban. Egyébként meg bármilyen számot lehet kozmetikázni, ha arra van szükség, nyugodtan lehet e témában érdeklődni a bankár és vállalkozó ismerősöknél.
A Fidesznek nem lett volna szabad ilyen vagy-vagy helyzetet teremtenie. Aki akar magánnyugdíjpénztárat az csinálja, aki nem, az meg nem. Nekem az sem tetszett, hogy a magánnyugdíj kötelező volt és most az sem, hogy az állami az.
Egyébként meg tök mindegy, hogy melyik nem fizet, mire mi nyugdíjasok leszünk a mai felsogás szerinti társadalmi struktúra valószínűleg már történelem lesz.

Tompó 2011.02.01. 22:16:04

@nagymagyarmagyar: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, csak így tovább egy szebb jövőért....

Fideszman 2011.02.01. 22:16:19

@Neménvoltam!: Veled ellentétben én hiszek Orbán Viktorban aki megmentett minket 2010-ben és legyőzte a kommunista diktatúrát ami itt folyt 8 éven keresztül. Véget vetett a lopásnak a mutyinak. Nincs több nokiás doboz meg 100 milliós végkielégítés. Új megbízható emberek kerültek a vezetésbe mindenhol, a köztévé végre kiegyensúlyozott elfogulatlan. Eltűntek a komcsik.
Radikális adócsökkentés, nemzeti együttműködés, helyreállított demokrácia. Tudom neked ez fáj libsibérenc, de vigyázz nehogy te is bilincsben végezd mint a vezéred gyurcsányi a hazug tolvaj aki 30 ezer milliárd forinttól fosztotta meg az országot és el akarta lopni a jövőnket a korrupt nyugdíjtőzsdéző magánpénztárakon keresztül.

mütyür 2011.02.01. 22:16:43

@septem: sokminden más is örömöt okoz:)

FüligJim 2011.02.01. 22:16:56

@ier6w7i: a társadalmi szolidaritást sajnos sokan ürügynek használják. Elhiszed, hogy tényleg ennyi rokkant nyugdíjas van, hogy ennyi a minimálbérből élő ember, hogy egy többszázmillás forgalmat generáló cég ügyvezetője havi 150k bruttót keres, hogy egy rendőrnek joga van 45 évesen nyugdíjba menni, utána még feketén beáll egy őrzővédő céghez? HOL van itt a Te társadami szolidaritásod? Ezek ENGEM használnak ki... és még örüljek neki?

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:17:41

@nagymagyarmagyar: Igazad van. A húsvéti nyúl is mindjárt jön.

septem 2011.02.01. 22:17:55

@Neménvoltam!: jaja, pedzegeted... meg még azt, hogy az államok általában megérnek párszáz évet így vagy úgy. szerencsésebb környékeken 500 éves törvények vannak a ptk-ban. meg még azt is, hogy az államot lehet perelni, lásd a különféle diktatúrák áldozatait. próbáld meg a lehmannt beperelni.

mütyür 2011.02.01. 22:19:19

@nagymagyarmagyar: LOL, remélem viccelsz! magyarázd már meg, hogy a fidesz-érában olyan hogy történhet, hogy megcsinálnak egy alapítványt, amire csak egyetlenegy személy jogosult, és élete végéig kap x összeg apanázst! csak mert megalkudott a fidesszel...

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:19:37

@nagymagyarmagyar: Ja, a húsvéti nyúl, lehet neked is hoz egy S8-at, mint a Lázár Janinak...

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:21:34

@septem: Persze. egészen nagy éhinségeket is túlélnek. Az állam nem vész el, csak átalakul.

Most egyébként arról vitatkozunk, hogy az állam biztonságosabb, mint egy bank?

És ha valaki a kockázatot szereti? Adrenalin, meg minden?

no mail, no problem 2011.02.01. 22:21:55

hahó, hungarisztán. sírva könyörgök, hogy válassz valami világos alapon sötétet, mert nem tudom egyszerre végigolvasni a posztot, folyik tőle a szemem, most is abbahgaytam a felénél.

másrészt, ha érdekel, mit mondott ma ungár klára a tilosban, akkor itt az archívum:

tilos.hu/archivum/playlist.php?files=2011/02/01/tilosradio-20110201-1630.mp3;2011/02/01/tilosradio-20110201-1700.mp3;2011/02/01/tilosradio-20110201-1730.mp3;.m3u

kb. 16:50-kor kezdtek, és 18:05-kor volt vége.

ier6w7i 2011.02.01. 22:22:20

@FüligJim: A felsoroltakban teljesen igazad van: ezek példák arra, hogy kik és hogyan játszák ki a rendszert (ál-rokkantnyugdíjas, minimálbéres cégvezető - de akkor említsük meg a számla nélkül dolgozó magyar vállalkozót), de ez nem azt jelenti, hogy maga az idea nem jó, hanem hogy a végrehajtása nem működik.
Utálom azt mondani, hogy bezzeg a másik országban, de azért nézzünk már szét kicsit a Lajtától nyugatra! Ott is ez az elv van csak működik (nem tökéletesen, de sokkal jobban mnt nálunk), mi meg nem tudjuk (nem is akarjuk?) működtetni.

Harom harmad 2011.02.01. 22:22:26

@somogg: Hogy mit ígérnek és mit csinálnak annak köze nincs egymáshoz. Lehet hogy lesz takarékosság lehet hogy nem. Lehet hogy jóban leszünk az IMFfel lehet hogy nem.
Egy biztos: nekik jó lesz, te meg le vagy szarva, magasról.

dr kíváncsivagyok 2011.02.01. 22:23:06

@markusfalvi: Ha a Manyup - ok valamelyike véletlenül tönkre is menne , az az Állam hibája lenne , olyan erősen ellenőrzik...és állami garancia is van ..... 10 év múlva már a nyugdíjak egy részének a jelentős részét a Manyup- ok fizették volna....ha bölcs vezéred el nem lopja saját hatalma megmentése céljából ! Az egyszerű meg......egyszerű , mert az ilyen "bonyolult+ dolgokat , amiket leírtam nem képes felfogni .

Nu Zajec Pogodi 2011.02.01. 22:23:11

Sajnos sokan kényszepályán voltak. Nekem is csak azért kellett visszalépnem, mert annyi megtakarításom, és fizetésem sajnos nincs (+ közalkalmazottnak munkáltatónak lejelenteni), hogy megérje maradni. Számoltunk sokat pénzügyesekkel és sajnos az államit kellett választani KÉNYSZERBŐL. De hát mit várunk olyan országba, ahol a fideszeseknek Kubatov küld olyan levelet, hogy "köszönjük az eddigi tényfeltáró munkát...". Most akkor ezt három per hánynak is hívjuk?

Szégyenlem magam, de ha ezt jelenti magyarnak lenni, akkor én ebből köszönöm nem kérek.

Harom harmad 2011.02.01. 22:23:57

@nagymagyarmagyar: Valakinek elgurult a gyógyzsere.

dr kíváncsivagyok 2011.02.01. 22:25:06

A sok zombi fidesznyik most miért nem ordít , hogy Lázár S8 - cal járkál ?? Most nem pazarlás...? Genyákok....

Ouroboros 2011.02.01. 22:25:22

@nagymagyarmagyar: Mekkora paródia mán! Szinte komolyan vettem...

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.02.01. 22:25:22

@Bobby Newmark: mi van? mit akarsz tőlem? szakadj már le rólam! nem vagyok buzi!

Tompó 2011.02.01. 22:25:43

@Nu Zajec Pogodi: nem kérsz belőle?? ez nem egy szelet csoki...hazaáruló....

dr kíváncsivagyok 2011.02.01. 22:26:09

@Nu Zajec Pogodi: Én is szivesen látnék egy kimutatást , hogy hány közalkalmazott maradt....?!

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:26:35

@kíváncsivagyok: Láttál te már S8-at Nokiás dobozban? Akkor? Kussvan!.
:)

mütyür 2011.02.01. 22:26:40

@Harom harmad: de nem csökken a fidesz népszerűsége, nekem úgy tűnik, nagyon-nagyon sok embernek elgurult a gyógyszere.

somogg (törölt) 2011.02.01. 22:26:59

@Harom harmad: hat nekik mar most is jo, az also 2/3 megerdemli, a felso 1/3 meg rossz helyen volt rossz idoben.

gorcsev54 2011.02.01. 22:27:07

@árnyékgyuri: Jobb a nagy ló.... és különben is sokan önként léptek be.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 22:27:26

@nagymagyarmagyar:
Te mekkora egy szarházi vagy. Hazaáruló, aki csak fizet a közösbe, de onnan nem kap? Remélem ezt csak poénból írod. Mert ha nem, nagyon durva, hogy milyen gyűlölködő és ostoba droidok vannak az országban.

septem 2011.02.01. 22:27:56

@mütyür: de nem olyat. nagy hedonista voltam, ment is a bolt rendesen :D de mind kis lepkefing volt... komolyan mondom. azért tényleg gondold majd meg. hátha jön egy rendes faszi, akivel érdemes belevágni. de nem akarok beleszólni, magánügy. csak egyvalamit még: önfeláldozás nélkül egy kalap xart sem ér az ember. senki sem. persze tetszelegni lehet. de 40 éves tinik nincsenek. aki meg megpróbálja, az önmaga paródiája lesz.

Fideszman 2011.02.01. 22:28:15

a maszop elkúrt mindent az elmúlt 8 évben, hazaárulók, gyurcsány, balatonöszöd, kurvaország, libsik, komcsik, nokia, bkv, hagyómiki, cuslág, végkielégítés, elkúrták elkúrták elkúrták 8 év 8 év 8 év, csontvázak, EU adatok hamisítása, gyurcsány a hibás, bajnai a hibás, gyurcsány még hibásabb, ellopott mindent, hazudott hajnalban, reggel, délben, délután, este, éjjel, hazug tolvaj, gyurcsány a hibás, tönkretette az országot, ellopta az emberek pénzét, gyurcsány a hibás, lárifári, lószart mama, hibás vagy, gyurcsány vagyok hibás vagyok mindent elrontottam, diktatúra, komcsik, szemkilövés, hazaáruló, nemzetrontó, a haza nem lehet ellenzékben, oligarha barát offshore lovagok takarodjatok

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 22:28:15

@nagymagyarmagyar:
Ja a végéből látom, hogy ez valószínűleg csak irónia.

Starlark 2011.02.01. 22:28:42

@kíváncsivagyok: Én maradtam.. én arra vagyok kíváncsi ezért mikor röptetnek meg...

septem 2011.02.01. 22:29:21

@Neménvoltam!: ja, van olyan. de hát adrenalinnal sem lehet jól lakni. meg idővel egyre kevesebb termelődik ;)

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:29:54

@Tim Pedersen: Nem te voltál az imént kibaszott büszke azon teljesítményedre, hogy mennyi adót fizetsz?
Szerinted Jani új verdáját miből fizették ki?

De felőlem örülj neki, droid, csak szokj hozzá, hogy más nem így gondolja.

springbok 2011.02.01. 22:30:17

Ennek a rendszernek a bevezetese is kenyszer volt, most a megszuntetese is az. Bevezeteskor nem volt valasztasod, most viszont megtarthattad azt a penzt amit egyebkent az allam hitelbol finanszirozott 12 evig.

Persze a korrekt dolog az lett volna, ha 5-8 evvel ezelott raebred a Kozgaztanar Fovezer, hogy bakker ,sehol a gazdasagi robbanas es emigyen hitelbol befektetni nem lesz jo, inkabb alljunk le az MNYP-vel. Mindenki megtartja a zset viszont a 9% visszamegy a kasszaba. Nem kellene most rinyalni, se nekunk, se nekik, ugye. Dehat a prof inkabb kiallt es elmeselte, hogy robog a gazdasag, aztan vettuk fel a hitelt meg 8 evig.

Ja, hogy most a kormany megszoritja a mogyoroinkat, hogy amennyi csak lehet visszacsorogjon a kasszaba? Ez a helyes hozzaallas. Penzt kenyszer nelkul ebben az orszagban ritkan szolgaltatnak vissza. Vissza, ertitek. Odaadtak, rajottek 12 ev utan, hogy nem kellett volna es most visszakerik. A gyokerek, lol.
Persze nem a ti hibatok, hogy "elkurtak" , mar miert adnatok vissza. Azer a tobbseg csak megszavazta oket, , neeem?

Fideszberencezni felesleges, ha lett volna 1 millanal tobb a penztaramban en is maradtam volna MNYP-s.
De ettol meg tartom a fenntieket, szerintem szanalmas ez a rinyalgatas, foleg miutan megtarthattad a penzed es lezarult a tema.
Az amugy MNYP-s 102e emberbol kb 70e megpusztul a nyugdij elott, ugyhogy a nyugdijkor utani TB-n en nem nagyon aggodnek. :)

markusfalvi 2011.02.01. 22:31:04

Mindig is meglepő volt, hogy a Fideszt nem szerető emberek képtelenek voltak a higgadt, kultúrált vitára, úgy érzem ennek is egy megnyilvánulása ez. Nem azt minősíti, akire mondják, hanem aki mondja.
Más a véleményem, mint neked, ettől még se én nem vagyok egyszerű, sem Te, de ha neked így kényelmesebb, hát gondold ezt és legyél vele boldog, úgyis a lelki szegények a boldogok..
Állami kontroll ide vagy-oda, mindenki le tudja húzni a rolót, ha kellő ügyességgel pakolják ki belőle a pénzt és egy ilyen pénztár nyilván nem Teréz anya szellemben és nem a protestáns etika alapján működik.
A pénzügyi válság kitörésekor sok-sok bank akiről at hittük tőkeerős, tartotta a markát és sírt a pénzért, mert ha nem kap, akkor vége. Ennyit a megbízható intézményekről.

Lámpavas 2011.02.01. 22:31:46

12 év alatt 6 milliót fizettem a manyupba.
Most 6 millió az egyenlegem.
Ez pontosan megegyezik a dunsztosüveg hatékonyságával.
Természetesen visszaléptem, és felveszem az 1,2 millió Ft tagdíj kiegészítést.
Ennyi.

Aki pedig el akar húzni ebből az országból, az ne pofázzon, hanem húzzon el!

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:31:47

@Tompó: Az az ország, amelyik a szart is ki akarja belőlem taposni, az nem haza.

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:32:15

@nagymagyarmagyar: Ez ugye valami Google-hekkelés akar lenni?

VonS 2011.02.01. 22:32:51

Én gyerekek csak annak örülök, hogy egyre több embernek kezd kinyílni a csípája és jön rá, hogy a baloldali, szociális gondolkodás és politika, amibe egész Európa beleúszott évtizedekkel ezelőtt már, egy rohadt nagy tévedés és zsákutca. Ideje lenne már valami nem kontraproduktív és kontraszelektív rendszert építeni, nem ezt a sz*rt ami itt megy. Persze, aki dolgozik és hasznos tagja a társadalomnak, arra rakjunk 70%-os adóprést, meg lopjuk ki a szemét, aki meg nem dolgozik, és így vagy egyéb úton haszontalan tagja a társadalomnak, annak fizessünk és kérjünk tőle elnézést! Ennek kellene már végetvetni. Kisebb állam, kevesebb adó, minimális szoc. segélyezés!

septem 2011.02.01. 22:33:15

@Neménvoltam!: az államokat újra szokták építeni. bankokat más és más néven alapítanak, az tök mindegy, hogy ugyanazok a tulajdonosok, nincs jogfolytonosság.
de nekem mindegy, nem volt kötelező átlépni, maradni sem. szerintem álságos dolog zsarolásról beszélni. ja, melyik az a zöld logós? tényleg nem tudom.

Mikrobi 2011.02.01. 22:33:48

Ezt a hosszú ellenzéki cikket nem olvastam végig. A címlapi pár soros ismertetőre válaszolnék:
én nemcsak eltűröm a "zsarolást", hanem éltetem is a kormányt, ami ezt "elkövette". És hogy mit érdemel Magyarország, arra az MSZP szlogenjét idézném: többet! Mármint az előző nyolc év pusztításánál. És pont ezt a többletet várom az új kormánytól az ország azon kétharmadával, amely nemcsak 10 hónapja szavazott rájuk, de még mindig kitart mellette. Ti meg nyaljatok be a fűnyírónak, szánalmas hepciáskodó banda:-D

Tompó 2011.02.01. 22:33:52

@Lámpavas: akkor neked nem lehet túl rossz a fizud... a radikális adócsökkentés egyik nyertese is vagy....hmhm

Kalmár 2011.02.01. 22:34:28

Örülök, hogy végre egy éppeszű rendszer lesz.
Azt hogy félreteszik a nyugdíjalap egy részét névreszólóan, kötelezően, majd mivel rohadtul hiányzik, felvesznek egy rakás hitelt, na az baromság.
Persze a hiteleket sem tudják visszaadni, így halálra adóztatnak engem.
Pompás.
Ennek a fosnak tapsikol, pár rövidlátó marha. Jó ötlet volt, bár európa legnagyobb adóságát hoztuk össze. Persze ez sem baj, jön az egyenlegértesítő és azt hiszed, van valamid.....
Nem esik le, hogy az összegyűjtött, kis lecsójának bőven megfizette már az árát.Feltűnt, hogy a világ legnagyobb adóterhét cipeltük???
Most visszakerül a pénz a helyére, nyugdíjat fizetnek belőle.
Mostantól sokkal kevesebbet adózok és a különbségből gondoskodom öreg napjaim kiegészítő nyugdíjáról.
Na ennek van értelme.
Tényleg olyan bonyolult?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 22:34:39

@springbok:
Apámnak például bevezetéskor volt választása(csak pályakezdőknek nem volt), megszűntetéskor gyakorlatilag nem.
Az meg, hogy te a MNYP-ra kened az hiányt, nevetséges, simán tartható lenne a deficit nélküli költségvetés, ha nem vennék meg kilóra az inaktívakat a kormányok. De hát a szavazatok...

Ppix 2011.02.01. 22:35:04

Csak azt nem értem, hogy a sok fideszproletárnak hogyan nem tűnt fel, hogy most a becsületesen, legálisan bejelentve dolgozó, adózó állampolgárok 13 évig kuporgatott pénzét vették el, róluk húzták le a századik bőrt is.
Most adják oda ezt a pénzt az államnak, azaz implicite azoknak, akik eddig is ingyen éltek, akik miatt gyűlik az államadósság, akiket járulék és adófizetés nélkül is eltartunk. Többek között a minimálbérre bejelentett adócsaló vállalkozóknak, a fusizva dolgozó "rokkantnyugdíjasoknak", 44 évesen nyugdíjazott rendőröknek és persze azoknak, akikre eddig szitkot hányt a jobbmagyar csürhe, azaz a gyűlölt cigányoknak. Az ő múlt-jelen és jövőbeli kiadásukra megy el a pénz, fájdalmasan igazságtalanul.
Orbán Viktor röpke 8 hónap alatt lerombolta a polgári Magyarországot, elárulta azokat az eszményeket, amikre névlegesen politikáját építette (ami persze tudhatóan hazugság volt, ezen csak a hülye lepődik meg - az árulás mértéke ami meglepő).
Politikája a valóságban persze a kádári nosztalgiára és az ellenfél gyűlöletére épült, de a naív szavazók ezt nem vették észre.
Semmivel nem lehet indokolni, hogy költségcsökkentés helyett miért a százszor megadóztatott alkalmazotti réteget kellett kirabolni, beáldozni a jövőjét egy fantazmagória oltárán, amire egyelőre csak egy dilettáns gazdaságpolitikát és az agresszív hatalomépítés keresztjét állították fel.
Kamu rizsa és fideszország az lesz, ez nem kérdés, de ettől még nem fog működni a gazdaság, aki teheti menekül majd innen.
Nyugodtan ki lehet mondani: orbán viktor hazaáruló

Tompó 2011.02.01. 22:35:11

@Bobby Newmark: Hát nyugodtan ki lehet vándorolni akinek nem tetszik... pl. izraelbe...

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:35:24

@septem: Na mert egy államcsőd után aztán kurvára van jogfolytonosság, valóban...

mütyür 2011.02.01. 22:36:25

@septem: miért, az önfeláldozástól miért leszek jobb? nekem saját magam a legfontosabb. senkiért nem vagyok hajlandó éhezni, megtakarítani stb. (és nem faszi-függő, akarok-e gyereket.)

Tompó 2011.02.01. 22:36:48

@Kalmár: te tényleg nem érted miről van szó....

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.02.01. 22:36:56

@Bobby Newmark: bocs, hogy fizetek adót.
de látom nem érted mit írtam.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 22:38:13

@Mikrobi:
Csak az a kérdés miből többet. Mert jelenleg azt látni, hogy hibás költségvetési és gazdasági döntésből fogunk többet kapni...

Kalmár 2011.02.01. 22:38:27

@Tompó: Na most jól megmondtad.
Mit is?

FüligJim 2011.02.01. 22:39:15

@septem: a zsarolás helyett milyen kifejezéssel illetnéd akkor azt, hogy ha maradsz a mnyp-nál úgy, bár fizeted továbbra is a 24%-ot az ÁLLAMI kasszába ezért nem vagy semmire sem jogosult?

septem 2011.02.01. 22:39:46

@Bobby Newmark: van. mit gondolsz, mi alapján kapnak életjáradékot a II. világháború meghurcoltjai? meg ugye itt volt a hiperinfláció, elúszott az összes pengő... sőt, nemhogy jogfolytonosság van, hanem az állam képes új pénzt gründolni. lásd, a forint, euró.

Harom harmad 2011.02.01. 22:39:51

@markusfalvi: És Orbán azt hazudta évekig hogy nem kell megszorítás, nagyarányú adócsökkentés kell és kész.
Erre? A villamosenergia árát bejelentés nélkül megemelik, az adócsökkentés sokaknak adónövelés, és olyan költségcsökkentések vannak pl oktatási fronton hogy na, a segélyeket megnyirbálják... a nyugdíjak viszont maqradnak, hiába aki dolgozik dögöljön meg, a fő hogy a nyugger alzheimeres szavazótábor legyen elégedett.
És ennek a kétszínű alaknak elhiszed hogy ő majd csinál hihetetlen gazdasági növekedést, meg garantálja a nyugdíjadat? Meg az alkotmányos jogaidat?

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:40:04

@Tim Pedersen: De, értem. Nem baszol férfiakkal. Ez tökéletesen érthető. Mást nagyon nem mondtál...

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:40:17

@Kalmár: Ez nem éppeszű. Az lenne éppeszű, vagy épeszű, ha az elmúlt 13 év alatt elmutyizott ezermilliárdokat tennék viszza a politikusok meg barátaik, és nem az emberek megtakarításait. Mert az a megtakarítás igenis a helyén volt.

Csakhát ez a vonat már elment...

septem 2011.02.01. 22:40:33

@FüligJim: döntésnek. vagy ide, vagy oda. mi ebben a zsarolás?

Nu Zajec Pogodi 2011.02.01. 22:41:53

@Tompó:

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.

Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.

Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.

Elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek
s halált hozó fű terem
gyönyörűszép szívemen.

-- Remélem legaább tudod mi ez nagymagyar

Fideszman 2011.02.01. 22:41:56

@Tompó: Milyen horogkeresztes buzi van a képeden te mocskos náci?

Tompó 2011.02.01. 22:41:59

@Kalmár: legközelebb kifejtem most megyek mert ki kell még mosnom a karszalagom......holnapra...

gorcsev54 2011.02.01. 22:43:04

@nagymagyarmagyar:" Csak ne, hogy nagyot koppanj."Veled ellentétben én hiszek Orbán Viktorban aki megmentett minket 2010-ben és legyőzte a kommunista diktatúrát ami itt folyt 8 éven keresztül. Véget vetett a lopásnak a mutyinak. Nincs több nokiás doboz meg 100 milliós végkielégítés. Új megbízható emberek kerültek a vezetésbe mindenhol, a köztévé végre kiegyensúlyozott elfogulatlan. Eltűntek a komcsik.
Radikális adócsökkentés, nemzeti együttműködés, helyreállított demokrácia. Tudom neked ez fáj libsibérenc, de vigyázz nehogy te is bilincsben végezd mint a vezéred gyurcsányi a hazug tolvaj aki 30 ezer milliárd forinttól fosztotta meg az országot és el akarta lopni a jövőnket a korrupt nyugdíjtőzsdéző magánpénztárakon keresztül" -Ha neked ez öröm és megérte lelked rajta ( meglátjuk hány Nokiás doboz fog előkerülni amikor elmúlik a dics himnusz zengés,népszerűség (csak emlékeztető Selmeczi Griffmadarak)- bár egyesek még azt is elviselik, ha Orbán seggbe rúgja őket (sőt meg is köszönik ,hogy a nagy ember méltóztatott beléjük rúgni), mert ha ö azt mondja ugorjanak a kútba , beugranak még az sem érdekli őket ha belefulladnak,így volt ez az ötvenes években is (de akkor leginkább a félelem miatt )És vajon az ilyen Orbán imádók (és vezérük mit tett 8 évig ,hogy megszabadítsák az országot attól a sok mocskos komcsitól.Semmit.Bezzeg most.Pedig nem az imádók miatt nyert a Fidesz, hanem sajnos egy csomó megvezetett szavazó miatt (mint 98 -ban)és mert az Mszp től valóban mindenki szabadulni akart-és nem volt más.Nagyobb lesz a Fidesz bukása mint 2002-ben feltéve ha lesz Magyarországon választás (meg miből).

FüligJim 2011.02.01. 22:43:50

@septem: csak ilyen körülmények között kelljen döntened barátom :D

Ezzel én nem is akarok vitatkozni...

septem 2011.02.01. 22:44:52

@mütyür: majd egyszer megtudod. vagy nem. egyébként többek között pont attól, hogy az ego is elég terhes dolog tud lenni. meg én nem bírom elképzelni, hogy valaki csak saját magával foglalkozik egész életében. persze simán lehet.
azt eddig nem is tudtam, hogy nem kell férfi a gyereknemzéshez? de ha a saját nemedhez vonzódsz, akkor nem szóltam.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 22:45:01

@Harom harmad:
"És Orbán azt hazudta évekig hogy nem kell megszorítás, nagyarányú adócsökkentés kell és kész."

Ráadásul ezt 10% feletti hiánynál mondta, míg ő 4%-os hiánnyal sem képes normálisan megbirkózni. Elérte, hogy az állampapírok kockázati kamata az egekben, és emellett megszorít. Ezzel csak az jár jól, aki bemeri vállalni a magyar állampapírt.

Tompó 2011.02.01. 22:45:30

@Nu Zajec Pogodi: nyuszi talán valami közmondás vagy ilyesmi......@nagymagyarmagyar: Hát ilyen műveletlen vagy hogy nem ismered fel.....szégyelheted magad....off

Kalmár 2011.02.01. 22:45:45

@Neménvoltam!: Ha viszzatennék, vagy akár visszatennék, akkor Andersen lenne a miniszterelnök.
Világbéke nem kellene?
Szép program lenne.
Azt hiszem inkább maradjon a mostani irány.

"Mert az a megtakarítás igenis a helyén volt."
Szerintem meg nem. Ilyen a demokrácia.

mütyür 2011.02.01. 22:46:12

@septem: ha gyereket akarok, nem kell hozzá "rendes férfi", legalábbis vmi ilyesmit írtál. nem kell kapcsolat hozzá, erre akartam kilyukadni, de tényleg mindegy.

markusfalvi 2011.02.01. 22:47:32

Három Harmad!
Mondtam én ilyet?

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:48:02

@septem: Azon az alapon, hogy metélt a faszuk.

Komolyan, te ilyen faszságokkal hitegeted magad? Magyarországon nincs olyan ember, akit ne érintett volna a hiperinfláció, azt viszont erősen kétlem, hogy mindenki kapna életjáradékot.

Úgyhogy fuss neki megint, ez szánalmas próbálkozás volt.

Kalmár 2011.02.01. 22:49:20

@Zabalint: "Elérte, hogy az állampapírok kockázati kamata az egekben"
Kicsit guglizz azért és találni fogsz 11%-ot a szocik alatt. Tudod 12x minősítettek le minket alattuk.
Legutóbb 6% körül jegyezték 3x túl.
Nem olyan rossz az.

Yeto 2011.02.01. 22:50:00

Matekoktatás... törpepukkancs az EP választás után azon örvendezett a rádióban, hogy másfél milló ember, az az ország fele, saját fülemmel hallottam.

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:50:14

@Kalmár: Rövid távon jó az irány, de mi lesz 3 év múlva?

Ha Orbánnak világos elképzelései lettek volna arról, hogy mi lesz 3 év múlva, és reálisak, akkor én is visszamentem volna. Ehelyett megint biankó csekket akart, lófaszt sem mondott, csak a buzi szijjártó emberkedett, hogy majd februárban jönnek a nagy bejelentések. Ez nagyban megkönnyítette a döntést.

No, lényeg a lényeg, mi lesz 3 év múlva, ha elfogy a manyup pénz? Ez engem tényleg kurvára érdekel.

septem 2011.02.01. 22:50:56

@Bobby Newmark: nem hitegetem magam semmivel. nem is erről volt szó. mások faszát meg hagyjuk, nincs is mindenkinek.

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:54:23

Valaki, küldjön már el a halál faszára, hogy hülye vagyok, vagy erősítsen meg! (Lehetőleg érvekkel alátámasztva)

Erről lenne szó:
-A manyup a tőkéjének 80%-át állampapírban tartja.
-Tehát ha az állam lenyúlja a pénzt, akkor annak csak 20%-a kézzelfogható vagyon, a 80% meg fiktív forgalom, pénz egyik zsebből a másikba, megszűnik.
-A Fidesz most a manyup pénzének 20%-át el akarja költeni még idén.

TEHÁT a Fidesz a manyupokból kitaposott pénz TELJES EGÉSZÉT még idén el fogja tapsolni.

Így van?

ze11 2011.02.01. 22:54:46

@Zabalint: Ha 1-2 héten belül nem tesznek le valami épkézláb, kiadási oldalon is komoly megszorításokat tartalmazó programot az asztalra, akkor a magyar állampapírt mindenki venni fogja - igaz, rollnizva és perforálva, hogy a legkisebb helyiségben aztán méltó módon felhasználja.

KG2000 2011.02.01. 22:56:39

@Bobby Newmark: Szerintem az államkötvényeket egyszerűen átveszi az állam, nem kell beváltania a MGNYPaknak. Az állam utána egyszerűen bezúzza azokat, és az a haszna, hogy nem kell utánuk kamatot fizetni és az államadósság csökken. Szerintem így lenne logikus. Majd kiderül, hogyan is csinálják.

Bobby Newmark 2011.02.01. 22:56:43

@septem: Tehát akkor maradhatunk annyiban, hogy teljesen alaptalanul hiszed, hogy államcsőd után bármit is számon kérhetsz az új államon a régi dolgaiból? (Ez egyébként elég egyértelmű, ha az embernek két agysejtnél több működik egyszerre)

SP (a bátor) 2011.02.01. 22:57:32

Ha valaki nem fogja fel, hogy a kötelezően meg/befizetendő járulék tőzsdére vitele az minden csak nem öngondoskodás, azt nagyon-nagyon sajnálom.
Jött egy kormány, ment a másik. Megváltoztak a játékszabályok. A többi csak duma.
Az öngondoskodás az az önkéntes nyugdíjpénztár, vagy a lekötött betét, vagy az ingatlan, vagy az arany, vagy a befőttesüveg. Ki-ki vérmérséklete szerint.
(2009-ben a befőttesüveg volt a nyerő...)

Kalmár 2011.02.01. 22:57:52

@Neménvoltam!:
-20ezer milliárd adósság.
8 év alatt 10ezer milliárd a növekmény.
Szó sem lehet hosszútávú programokról.

Komolyan vennél egy kapitányt aki a rozsdásodás elleni projectet indítja el egy olyan hajón amelyiken van 3 irdatlan lyuk a vízvonalnál?
A szomszédaink 25-35% adóssággal mennek. Mi 80!
Minden befektetésnek elszívja a hasznát és erejét a hitelkamat. Több munkahely és kissebb ballaszt, most ez az első.
Szerintem jól csinálják.
Rövidesen jön a közszféra rendbetétele is.
nehéz időkben nehéz döntések kellenek. És jók.

Neménvoltam! 2011.02.01. 22:58:16

@Bobby Newmark: Tudtommal az állampapír hányada jóval kevesebb 80%-nál a manyup portfoliójában, olyan 60% körül lehet, manyupja válogatja.

Valóban, az állampapírt a kormány megsemmisíti, így a jövőben nem kell utána kamatot fizetnie. Az egyéb papírokat pedig picra dobja, persze szép lassan, mert ha elönti a piacot, akkor lemennek az árak...

VonS 2011.02.01. 23:00:12

@Bobby Newmark: Igazad van, csakhogy a másik 80% után ezután nem kell majd kamatokat fizetni, és ez egy elég lényeges különbség! Nem vagyok tisztában azzal, hogy azok az állampapírok, amiket így bezúzhatnak, milyen kamatozásúak, de egy visszafogott tippel: 3000*0,8=2400*0,06=144 mrd plusz lesz évente az elmaradó adósságszolgálatból, és még a járulékos hasznot (nevezetesen, hogy kisebb államadósság mellett alacsonyabb kamatot kell kínálni az államkötvényre) nem is számoltam bele. Ami a 600 mrdhez (20%) képest sem túl kevés, egyébként.

ze11 2011.02.01. 23:00:19

@Bobby Newmark: Nagyjából... Bár a nem magyar állampapírban lévő vagyont meg nem igazán lehet gyorsanpénzzé tenni, az ugyanis a tőzsdén -a megnövekedett kínálat miatt- okozna jelentős esést. Az is jó kérdés, hogy az állam a tulajdonába kerülő részvényekkel, illetve részvényesi jogokkal mit fog kezdeni...

Viktus 2011.02.01. 23:00:37

@Tim Pedersen:
Honnan tudod szerencsétlen? vagy venne továbbra is mondjuk otp részvényt tízezerért ami aztán kétezer lesz, és amiből nyugdíjad lenne :D:D:D:D te hülye gyerek elárulom neked, aki tőzsdézésben otthon van az nem mnyp-nél bohóckodik ...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.01. 23:01:37

Bárki Erik a fidesz "puhlacija", a simlik, fekete dolgok koordinátora. 20 éve tök normális srác volt, most sima gengszter. A háttérben keveri a lapokat, és dúsgazdag lett.
Szellemileg persze neki való feladat.
Atyánszky György felfüggesztettre ítélt Torgyán jobbkeze volt kisgazda, most Fideszes simlis és a B. E. döntenek a megyei beruházásokról, ki mennyiért, mikor, hol kapja a munkát.
A fekete pénzek beszedése és elosztás is az ő feladatuk!

Meddig tűrjük még??

springbok 2011.02.01. 23:02:30

@Zabalint:
Nem kentem a hianyt az MNYP-re, mindossze azt mondtam, hogy hitelbol finansziroztak az altala kiesett bevetelt.

"Lehetne deficit nelkul is tartani" .... igen , ezek a "lehetne"-k a kulcsszavak... Ervnek inkabb ne hasznald.

veny 2011.02.01. 23:03:08

Zseniális írás, gratula!

KG2000 2011.02.01. 23:03:20

@Neménvoltam!: Szerintem nem, önámítás azt hinni, hogy a magánnyugdíjt a kedvezőtlen demográfiai helyzet nem befolyásolja.

A szétlopásokban nyilván igazad van, csakhogy azokat az állam nem tudja visszaszerezni. Már egy vacak nulle egész X százalékos bankadótól az egész világ fellázadt Magyarország ellen.

A magánnyugdíj úgy működött volna szerintem igazságosan gazdaságilag és társadalmilag is, ha egy dolgozó felvétele esetén a pénztár egy állami nyugdíjas nyugdíját is elkezdte volna fizetni az állam helyett. Persze ehhez tőke kell, de a bankalapításhoz is kell tőke. Mivel ez nem így történt, valójában a 13 évvel ezelőtti döntés egy buta és aljas cselekedet volt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 23:03:33

@Kalmár:
Persze, ha a legrosszabb helyzethez hasonlítod, akkor igazad van, de az, hogy a kormányváltás óta emelkedett, a kedvenceid hülyeségeinek köszönhető. Persze mutogatni visszafelé az egyszerűbb.

Neménvoltam! 2011.02.01. 23:04:11

@Kalmár: Kiválóan működnek államok jóval nagyobb GDP arányú adóssággal is, és ez fordítva is igaz (pl Írországban elég kicsi az államadósság, mégis bedőlt). De alapvetően igazad van.

A baj az, hogy nem látszik a hajlandóság a kiadási oldal rendbetételére, pl ezzel volt tele a mai index. A közszférához pláne nem nagy a hajlandóság hozzápiszkálni. Egyelőre még mindig csak az látszik, hogy a bevételi oldalt nyüstölik.

Pedig ha a kiadási oldalt nem teszik rendbe, nem lesz kicsi, hatékony, takarékos állam, akkor az isten manyupvagyona sem húz ki minket a szarból.

Szerintem amúgy a manyupok, mivel pár év múlva kezdtek volna kifizetni, és emiatt csökkentették volna az állam terheit, túl nagy áldozat volt. Eleve a kiadási oldallal kellett volna kezdeni, és a manyupot megtartani, mert az a jövőben hasznot termelt volna. De demokrácia és véleményszabadság van. vagy nem?
:))

milyen szép a Vértes, ó 2011.02.01. 23:04:21

@Neménvoltam!:

3 év?! Szerinted kitart akár csak egy évig is? Az lesz vidám, amikor a következő népszerűséghajhász 'nemazemberekkel' hatásait próbálják majd elrejteni egy újabb szabadrablással. Lassan nincs honnan.

Bobby Newmark 2011.02.01. 23:04:35

@Neménvoltam!: Aha, tényleg, köszi. Látom azóta, hogy pl OTPnél volt 95%-ban állampapír csomag is, meg csak 36%-ban áp. is. Oké, így egy kicsit más, mondjuk azt nem tudjuk, hogy milyen arányban oszlott meg. Akkó' mindegy.

ze11 2011.02.01. 23:04:59

@VonS: _MOST_ és a közeli jövőben nem lesz adósságszolgálat, valóban. 20-30 év múlva meg nem les Vityka - lesz viszont arányaiban a mainál jóval több nyugdíjas, akinek az állami ellátását valakiknek össze kell majd güriznie. Igen, az akkori aktívaknak. Mivel egy aktívnak a mainál több nyugdíjast kell majd eltartania, két dolog történhet: A mainál is magasabb állami elvonás az aktívaktól, hogy a nyugdíjasok állami apanázsát ki lehessen fizetni, vagy a maihoz képest drasztikusan csökkentett állami juttatások nyugdíj címén.

Lámpavas 2011.02.01. 23:05:55

@Bobby Newmark: Látom, az államadósság finanszírozás nem az erős oldalad.
De a Népszava lózungokat már elég szépen ismételgeted...

Neménvoltam! 2011.02.01. 23:07:37

@KG2000: "A magánnyugdíj úgy működött volna szerintem igazságosan gazdaságilag és társadalmilag is, ha egy dolgozó felvétele esetén a pénztár egy állami nyugdíjas nyugdíját is elkezdte volna fizetni az állam helyett. Persze ehhez tőke kell, de a bankalapításhoz is kell tőke. Mivel ez nem így történt, valójában a 13 évvel ezelőtti döntés egy buta és aljas cselekedet volt."

Pontosan ez történ. 26 %-ot fizettem az állami nyugdíjas részére, 10 százalékot pedig a manyupba. Idővel, ahogy az állami nyugdíjasok fogynak (sic!), az arányt el kellett volna tolni a manyup irányába. Nyilván az állami nyugdíjat nem lehetett volna teljesen megszüntetni szolidális okokból, de egy idő után mindenki döntő részben a saját megtakarításaiból kapta volna a nyugdíját.

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:07:44

"A társadalom tulajdonképpen teljes egészében (mínusz pár százalék) azt jelezte: fogcsikorgatva vagy szívesen, de elhiszi azt a dajkamesét, hogy egy adott miniszterelnök és hatalommaximalizáló konzorciuma 2010-ben simán garantálja neki a 30-40 (stb.) évvel későbbi állami kifizetéseket,"

Nem. Én például azért nem maradtam a manyupban, mert biztos vagyok benne, hogy egy-két hónapon belül a kormány valahogy megszerzi ennek a 100k embernek a pénzét is. Ha kell, valami újabb csodatörvénnyel ellehetetlenítik a kasszákat. Mondjuk megengedik például, hogy a megtévedtek kivételesen visszaléphetnek az államiba a végleg megszűnő manyupokból, vagy egye kánya, megkaphatják a teljes manyup pénzüket, persze 98%-os adó levonása után. Így mulat egy magyar úr.

Ezek a gecik elveszik ezt a pénzt mindenkitől, ha tetszik, ha nem. Mire eljön az ébredés, ők már messze járnak majd.

veny 2011.02.01. 23:08:18

@springbok: Az állami nyugdíj ígérete bizony hitel, államadósság.

Lámpavas 2011.02.01. 23:09:25

@A bundázó Debrecen kap orbántól 12 milliárdot !!:
Mindig örülök, amikor klinikai esetekkel találkozom! :)

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:09:37

@beavereater: ami lemaradt: a fentieknek megfelelőn úgy láttam, az egyetlen módon láthatok pénzt a manyupból: hagyom hogy átléptessenek az államiba, a nem kevés többlethozamot felveszem, utalom külföldre, a kormány meg tehet egy szívességet... ha nagyon baszogatnak, megyek a pénzem után családostul, azt fizessen nekik milliókat adóba aki akar...

ze11 2011.02.01. 23:09:49

@milyen szép a Vértes, ó: De van! Visszamenőlegesen kivetett SZJA-pótlék, önkéntes nyugdíjpénztárak, hosszú távú befektetési konstrukciók, bankbetétek einstandja, faluhelyen padlássöprés...

Lehet, hogy mégis elő kéne keresnem az útlevelemet, és elhúzni Orbánisztánból, amíg engedik...?

Neménvoltam! 2011.02.01. 23:10:18

@Bobby Newmark: Igen, OTP-nél 3 féle csomag van, biztonságos, sok állampapírral, kis növekedéssel, meg kockázatos, kevés állampapírral, nagyobb hozammal (vagy buktával). És volt egy közepes is. És választhattál!!!!

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:11:43

@milyen szép a Vértes, ó: nincs honnan? és a bankbetétek? Akinek van megtakarítása, az csak felhalmoz, nincs szüksége a pénzre, majd jön Selmeci Gabika, felveszi a "megtakarításvédelmi megbízott" szuperhősjelmezét és néztek, mint hal a szatyorban...

VonS 2011.02.01. 23:11:49

@ze11: Az csak akkor lesz, ha azt feltételezed, hogy addig nem történik semmi. Ami finoman szólva is katasztrofális lenne, persze! Ha addig nem hozunk össze egy 70-75%-os foglalkoztatottságot, egy 30%-max35% GDP arányos államot, akkor nekünk lőttek. A mostani európai struktúrák, és főleg a szemlélet, életképtelen úgy össz egészében. Ezen az ellátunk mindenkit csak mert szép a szeme dolgon sürgősen változtatni kell, lásd a kommentem fentebb.

Amelie11 2011.02.01. 23:12:21

@nagymagyarmagyar: Anyááám, ezért tart itt ez a szerencsétlen ország... mert ennyi hülye van benne.
Mióta szabad választás az, hogy a pénzed 3/4-ét elbukod, ha nem adod nekik a 1/4-ét? Vagy a törtekig már nem jutottál el az alsó tagozatban? Elsöprő győzelem? Szerintem hozzád hasonló barom, aki a bankszámláját is bármikor önként és dalolva atyuskáéknak utalná, az lehet az országban remélhetőleg maximum 100e. A többi szerencsétlen kényszerből döntött így

Lámpavas 2011.02.01. 23:12:25

@ze11: Ne gondolkozz, csomagolj, gyorsan!
Frissebb lesz a levegő nélküled!

veny 2011.02.01. 23:13:07

@beavereater:

Deák Ferenc szavait ajánlom figyelmedbe:
"De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges."

Amiről magad mondtál le, azt soha senki nem fogja részben sem visszaadni neked, ez azon kevés dolgok egyike, amiben 100% biztos lehetsz.

Harom harmad 2011.02.01. 23:13:16

@Kalmár: A demokrácia nem azért van hogy a nevében hatalommániás diktátorocskák uralkodjanak a szabad polgárokon hanem azért pont azért hogy ne. Akárki visszaél a demokrácia eszközeivel a szabályokat a szabad polgárok ellen fordítja, könnyen rádöbbenhet arra hogy a népharag elől nem lehet a törvények mögé bújni. A polgárok hozták a demokrácia szabályait a saját érdekükben, nem Orbán érdekében és jogukban áll változtatni ezeken ha úy gondolják.
Na EZ a demokrácia.

mütyür 2011.02.01. 23:14:56

@Harom harmad: de itt sosem lesz demokrácia. magyar, mint a birka. csinálja, amit mondanak neki. még tapsikol is hozzá.

smartdrive 2011.02.01. 23:15:11

a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek semmi köze a szocializmusunkhoz, ez demagógia. ülj le, egyes

Harom harmad 2011.02.01. 23:15:13

@Neménvoltam!: Az ami Esztergomban van. A jövőt akarod látni? Menj oda és nézd meg.

Lámpavas 2011.02.01. 23:16:07

Nem értem, mi a probléma, fizetitek a 10%-ot a manyupba, és az majd elhozza nektek a kánaánt!
Lesz nagy nyugdíjatok, mert a manyup hatalmas hozamot garantál, mint eddig...
Vagy mégsem? :) :) :)

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:16:33

@veny: még egyszer mondom: ettől a 100k embertől is el fogják venni valahogy a manyup pénzét. A végén nulla forinttal jönnek ki a dologból. Efelől kétségem sincs.
Én legalább egy kicsit látok majd a pénzemből. És azt már el nem veszik tőlem...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 23:16:55

@springbok:
Pedig használom érvként, mert a kormányfő is tudja mi lenne a dolga, és hol lehetne kiadást csökkenteni, csak a populista politikája ezt nem engedi.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.02.01. 23:16:59

@nagymagyarmagyar: Veled ellentétben én hiszek Orbán Viktorban aki megmentett minket 2010-ben és legyőzte a kommunista diktatúrát ami itt folyt 8 éven keresztül. Véget vetett a lopásnak a mutyinak. Nincs több nokiás doboz meg 100 milliós végkielégítés. Új megbízható emberek kerültek a vezetésbe mindenhol, a köztévé végre kiegyensúlyozott elfogulatlan. Eltűntek a komcsik.
Radikális adócsökkentés, nemzeti együttműködés, helyreállított demokrácia. Tudom neked ez fáj libsibérenc, de vigyázz nehogy te is bilincsben végezd mint a vezéred gyurcsányi a hazug tolvaj aki 30 ezer milliárd forinttól fosztotta meg az országot és el akarta lopni a jövőnket a korrupt nyugdíjtőzsdéző magánpénztárakon keresztül.

Eeeez de beteg!!!

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:17:58

@Harom harmad: tévedsz, a jelek szerint a magyar lakosság jelentős részét még az sem zavarja, ha ovi a szájába sz@rna...

Lámpavas 2011.02.01. 23:18:30

@beavereater: Igen, és a végén fejbe is lőnek mindenkit! :) :) :)

Neménvoltam! 2011.02.01. 23:19:22

Lemegy a Főördög ellenőrzést tartani a pokolba. Lát egy üstöt, mellette 2 őrt vasvillával.

- Itt miért csak két őr van?
- Ezek németek, nem nagyon mozognak, elég megbökni őket, és viszamennek az üstbe.

Látnak egy üstöt, 1 őr van mellette.

- Itt miért csak 1 őr van?
- Á, ezek angolok, ezek mégannyira sem mozognak, elég egy őr is böködni őket.

Látnak egy üstöt, de őrt sehol.

- Skandallum, itt miért nem áll egyetlen őr sem.?- kérdezi a Főördög dühösen.
- Á, ezek magyarok. Egyik ki akar mászni, a többi visszahúzza.

Harom harmad 2011.02.01. 23:19:26

@mütyür: Te is tudsz ellenpéldákat a magyar történelemből.
Orbánban azért bíznak még mindig mert félnek attól hogy téved és úgy széjjelk...r mindent hogy évtizedekig nyögjük majd a trollkodásának az árát.

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:19:31

@sagia77: a vicc az, hogy ezek lesznek azok, akik végül majd nem értik, hogy miért is kell sorban állniuk az ingyenkonyhán, hiszen ovi nem ezt ígérte...

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:20:26

@Lámpavas: arra nem lesz szükség, simán agyonütik majd egymást az emberek egy zsemléért...

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:20:57

@Harom harmad: "Orbánban azért bíznak még mindig mert félnek attól hogy téved és úgy széjjelk...r mindent hogy évtizedekig nyögjük majd a trollkodásának az árát."

Ez már megtörtént. Csaxólok...

mütyür 2011.02.01. 23:21:30

@beavereater: még örülnének is:)

@Harom harmad: nem látom a logikát.

Lámpavas 2011.02.01. 23:22:18

@beavereater: mármint rám célzol, aki min. 1,2 milliót kap a visszalépéssel? Lúzerkém!

charlottesweb · http://www.charlottesweb.hu 2011.02.01. 23:22:42

Szívemből szólt ez az írás. Sajnos! :((((

fabatka61 2011.02.01. 23:24:15

Azt érdemli, amit kap.
Nem jó itt. És már most kérem a bejegyzésemre válaszolókat, hogy ne csináljanak utitervet nekem. Maradok.
És, a vélemény szabad.
Itt borzalmas most.

Amelie11 2011.02.01. 23:24:34

@Lámpavas: csupán annyi a probléma, hogy az eddig befizetett és ezentúl is lenyúlt 24%-ot, mennyire jogos elvenni.. adják akkor azt is ide, MNYptba, akkor tényleg nincs semmi probléma..

springbok 2011.02.01. 23:25:05

@Zabalint:
sztem oszd meg velunk, hogyan lehetne 300 milliardot megsporolni, ami amugy meg csak kb 60% lenne a tenyleges deficitnek.
Ja, meg azt is, hogy az Orban alternativa Kozgazprof ezt miert nem tudta 8 ev alatt megugrani?
Pedig neki meg populista politikaja sem volt, nemde?
Mind1. megyek tentizni.

veny 2011.02.01. 23:25:07

@beavereater:

Egyetlen egy dolog biztos csak: hogy amit önként elengedtél, azt buktad. Behajthatatlan szóbeli ígéretet kaptál cserébe, de ha belegondolsz, igazából még azt se.

Igazából az a fogadás tárgya szerintem, hogy a 20-30 év múlva létező állami rendszer hogy néz ki, mit vesz figyelembe. Mit tudsz erről? Most pl. azt tudod csak biztosan, hogy lesznek valamiféle új szabályok hamarosan az állami rendszerben, de hogy milyenek, azt passz.

Illetve nehéz értenem, hogy ha azt gondolod az államról, hogy jár még padlást seperni, akkor miből gondolod, hogy nem a te címeden kezdik.

mütyür 2011.02.01. 23:25:18

@Lámpavas: és mire költöd? remélem nem kevered a hozamot a reálhozammal:) most elmész belőle nyaralni, nyugdíjasként meg éhenhalsz. sok sikert:)

Bobby Newmark 2011.02.01. 23:25:27

@beavereater: Nagyon tévedsz. Az ország jelentős része szarik a nyugdíjra, akár állami, akár magán, mert úgyis feketén kapja már a pénzét évek óta. Így aztán valójában tökmindegy, mi történik...

fabatka61 2011.02.01. 23:26:44

@sagia77:
retardált vagy...
Neked az a demokrácia, ha csak a "tieidet" látod, ha a politikai ellenfeleket bilincsben viszik el.
A demokrácia az színes, te meg szürke vagy, nem értesz semmit...

Harom harmad 2011.02.01. 23:27:16

@Lámpavas: Madarat tolláról, pártot támogatóiról... ha csak fröcsögésre telik, tényleg megtaláltad a helyed!

parttalan 2011.02.01. 23:28:14

Ez a nép soha nem tudott igazán értelmes, felnőtt módon gondolkodni. De hogy a XXI. században, a mai kor felelős gondolkodó társadalmainak értelmi színvonalától is távol állunk- az engem, mint kortársat módfelett zavar.

Jelen pillanatban az egyiptomi nép is felettünk áll bátor kiállása és demokrácia utáni vágya, összetartása okán.

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:30:05

@veny: nem önként engedtem el, ez ugyanis nem szabad választás volt, hanem rablás. Még egyszer mondom: ez a 100k ember sem tarthatja meg a pénzét. Ebben biztos vagyok.

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:31:19

@Bobby Newmark: és most majd egyre többen csatlakoznak ehhez a táborhoz...

mütyür 2011.02.01. 23:31:34

@beavereater: épp azon gondolkodom, hogy fogják tönkretenni a mnyp-ket. csak úgy, bosszúból. hogy megmutassák, rettegni kell.

FüligJim 2011.02.01. 23:32:37

@Jolie1: szerintem nem akarja érteni...

Viktus 2011.02.01. 23:33:30

RTL mindjárt Házon kívülben a nyugdíjas arisztokraták ... erre megy a pénz.

Harom harmad 2011.02.01. 23:33:41

@mütyür: Ez nem logika hanem lélektan.

veny 2011.02.01. 23:34:13

@beavereater: Egész klasszikusan úgy beszélsz, mint aki a saját lustaságát/gyávaságát igyekszik menteni azzal, hogy tagadja a tettek lehetőségét.

No meg, ha mindenképp elveszik, nem mindegy? Legalább dolgozzanak kicsit velem, lesz show, te se unatkozol... :)

mütyür 2011.02.01. 23:34:40

@Harom harmad: lehet, de ez egyáltalán nem nyugtat meg:(

finalNmbr 2011.02.01. 23:35:08

@nagymagyarmagyar: Addig örülj ameddig nem a szél lenget egy oooooszlopon hanem "csak" egy avatar képében mosolyog vissza az amitől szarosra fosod a gatyád

1921380 2011.02.01. 23:35:51

@beavereater: Hmm, és miért nem utalod inkább a reálhozamot is az állami közösbe? Tudod ott is lesz számlád és minnél több fabatka lesz rajta annál több nyugdíjat fogsz kapni.

mütyür 2011.02.01. 23:38:10

pont ez kell a zombiknak. örülnek, hogy kapnak reálhozamot. KP-ben. a maradék lenyelt összeg kit érdekel?
szánalmas.

Harom harmad 2011.02.01. 23:38:32

@beavereater: Oh csak most kezdődik :) Kell valamit csinálni a következő 3 hosszú évben is a Kárpátok Géniuszának ;)

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:39:35

@veny: lustaság? amióta kijött ez az őrület, nem keveset tettem a családom anyagi biztonsága érdekében, de a felesleges dolgokat nem szeretem. Szerintem a többlethozamnál többet ebből a szituációból senki sem fog kihozni.

vakablak 2011.02.01. 23:39:48

Remek írás, gratula, minden mondatát élveztem.

Csak annyit ehhez még, hogy ha a szokásos kereteken túllépünk, nem kizárt, hogy a nyugdíjrendszer mégiscsak finanszírozható lesz. Kellhet ehhez egy jelentős paradigmaváltás, mégpedig az – és ez nem feltétlenül csak Mo.-ot érinti –, hogy olyasmi szabályozott bevándorlási országgá kell válni, mint az USA, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland. Importálni kell 20-30 év múlva (korábban kell kezdeni persze) olyan egymillió körüli számú képzett(!) (adott esetben önállóan vállalkozni is tudó) pakisztánit, indiait, kínait, vietnamit, kenyait stb., akik annak fejében, hogy letelepedhetnek Európában, megtermelik a nyugdíjaskorúak eltartásához szükséges pénzt.

Elképzelhető, hogy ennek majdani szükségességét Orbán és legszűkebb köre már rég belátta. Nyilvánvalóan kommunikálhatatlan ma ez az ötlet, tekintettel a népnemzeti, völkisch-nacionalista retorikára és cselekvési spektrumra.

Ez persze csak egy kósza ötlet.

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:40:51

@mütyür: van rá ezer mód. Például előírják, hogy a biztonság érdekében a manyupok csak magyar állampapírt vásárolhatnak... és ezt még a külföld sem kritizálhatja...
Ez például egy teljesen demokratikus megoldás.

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:43:00

@vakablak: Áruld már el nekem, a képzett emberek ugyan miért ide jönnének, amikor az általad felsorolt országokban is szívesen látják őket?
Az meg külön nevetséges, ha te azt hiszed, hogy a kiciócó kínai majd a magyar nyugdíjasok pénzét fogja kitermelni...

mütyür 2011.02.01. 23:44:16

@beavereater: tudom, hogy tönkre fogják tenni a mnyp-ket. de miért? minek? miért nem hagynak élni, adózni?
költői kérdések, tudom.
(engem hagynak éhen halni, úgy, hogy se nyugdíj, se betegellátás, de ugyanúgy leveszik a fizetésem akárhány %át??... sztem én többet adok az államnak az elkövetkezendő 30 évben, mint azok, akik visszamentek az államiba)
no comment az egész.

mütyür 2011.02.01. 23:46:54

@vakablak: ez egy baromság. céket kellene végre munkára bírni, elvenni a sok kedvezményt a rendőröktől pl., nem kellenek ide kínaiak. házon belül tökéletesen megoldható lenne a dolog. de ez úgy látszik senkinek sem érdeke.

1921380 2011.02.01. 23:47:02

@veny: Így van, az a 100e aki vette a fáradságot és elment nyilatkozni, az nem fogja ölbetett kézzel nézni a megmaradt pénze lenyúlását. Még egy kicsit gyúrni kell ugyan a 2 milliós tüntetésre a Kossuth téren (2002), de azért már így is ütős lesz.

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:49:08

@mütyür: "tudom, hogy tönkre fogják tenni a mnyp-ket. de miért? minek? miért nem hagynak élni, adózni?"

Annak idején Rákosiék szlogenje az volt: "aki nincs velünk, az ellenünk van". Kádár ezt megfordította: "aki nincs ellenünk, az velünk van". Nem kis különbség!

A király fejében ez van: "aki nincs velünk, az nincs". Ez már néha-néha kilátszott '98-02 között is. Most már kiírták az égre is, nemzetiszín betűkkel.

ze11 2011.02.01. 23:49:21

@VonS: A foglalkoztatottság növelésével SEM lehet ellensúlyozni a létszámbeli különbséget, ez a gond.

beavereater [AT] 2011.02.01. 23:50:53

@1921380: és mit fognak csinálni, például az általam vázolt megoldásnál (csak magyar állampapír)? Forradalmat? Ugyan már:
1) ha bedől az állam, vele az állampapír is, akkor tökön bökték magukat
2) szerintem mire kellett a sok-sok milliárdos terrorelhárító központ?

ze11 2011.02.01. 23:51:04

@Lámpavas: Amíg hozzád hasonló humanoidok is léteznek, valóban jobb, ha az értelmesebbje elhúz innen - bár mire rájössz, hogy az rossz neked, már késő lesz - szerencsére nem én fogok beledögleni.

Kalmár 2011.02.01. 23:52:46

@Harom harmad: majd 3 év múlva. Addig pihi!
Nem áll jól a szénátok.

ze11 2011.02.01. 23:54:55

@Lámpavas: És Az állami nyögdíj mi a f...szt garantál? SEMMIT. NINCS mögötte tőke, csak ígéret - a nyugdíjas éveidben aktívok pöcsével verve a csalánt.

VonS 2011.02.01. 23:57:12

@ze11: Hát ebben igazad lehet, de nyilván két sorban nem egy egész gazdaságpolitikai cselekvési tervet vázoltam fel :)
Pl a sortűzön kívül a nyugdíjkorhatár-emelés is segíthet. Arról nem beszélve, hogy maga a nyugdíj eddig is "csak" a büdzsé 30%-át vitte (lehet rosszul emlékszem, de nem a pontos szám a lényeg), szóval van ott még min változtatni. A lényeg, hogyha van akarat (=rá tudjuk a döntéshozókat kényszeríteni), akkor lehet ennek ellenére is a mostaninál sokkal versenyképesebb országot, gazdaságot, társadalmat létrehozni.

mütyür 2011.02.01. 23:58:50

@beavereater: kilátszott. ezért nem is értettem/értem a mostani 2/3-ot. az emberi emlékezet egy nagy nulla.

naja, a terrorelhárító központon nagyot röhögtem.
és csak ismételni tudom magam:
magyar=siralmas és szánalmas

@ze11: majd kérnek eu-tól segélyt. mert arra jó lesz, most utálni kell ezt az intézményt nagyon.

ze11 2011.02.01. 23:59:52

@parttalan: Talán nem véletlen... Picit, icipicit régebbi a kultúrájuk... Ahogy anno talán egy töritanár ismerős mondta: Európa műveltebb részén virágzó kereskedővárosok, meg fejlett gazdaság létezett akkor, amikor mi még a nyereg alatt puhítottuk a húst...

beavereater [AT] 2011.02.02. 00:02:02

@VonS: "A lényeg, hogyha van akarat (=rá tudjuk a döntéshozókat kényszeríteni), akkor lehet ennek ellenére is a mostaninál sokkal versenyképesebb országot, gazdaságot, társadalmat létrehozni."

Kinek az akarata van meg? Feltételezem, hogy az átlagnál jobban képzett vagy, hiszen szeretnél egy versenyképes országot.

Találkoztál mostanában "egyszerű" mezei "póóóógárokkal"? Nagy lótuszt akarnak ők versenyképes országot. Segílykét/szocpolt/ingyen lakáshitelt/nyugdíjat/ócsó gyógyszert/tesco gazdaságos plazmatévét akarnak. Versenyképesség, tanulás, munka? Ugyan már...

mütyür 2011.02.02. 00:03:15

@beavereater: erről van szó. és ezt a jelenlegiek tökéletesen ki is használják.

beavereater [AT] 2011.02.02. 00:04:31

@mütyür: nana, a terrorelhárító központ nem annyira vicces. Néhány volt kollégám a seregből elment oda dolgozni (nem Kovács 23 János szintű szakemberek). Pár hét után eljöttek, amikor kérdeztem, hogy miért nem tetszik a nagy fizu, akkor vagy látványosan nem mondtak semmit, vagy csak annyit mondtak, hogy ebből jobb kimaradni...

mütyür 2011.02.02. 00:05:11

én meg, aki mindennap hajnali ötkor kel, dolgozik, adózik, levelező suliba jár, most eszem a tejbegrízt. végülis tényleg finom. minden rendben van.

mütyür 2011.02.02. 00:06:18

@beavereater: tudom, a röhögést nem komoly röhögésként értettem.

VonS 2011.02.02. 00:11:11

@beavereater: Nem is kell mindenkinek akarnia. Elég ha van egy réteg aki akarja, másokat meg megvezetünk aztán kész is az "akarat". Viccen kívül mondom, a többség mindig erősen befolyásolható, és egy lerongyolódott általános gazdasági helyzet jó táptalaj lehet ügyes manipulálásoknak, amivel egy ilyen felé lehetne fordítani a tömegeket. És ha a türelmi idő alatt van eredmény is, akkor hosszabb távra is stabilizálódhat a dolog. Komoly helyeken szokás így irányítani a "társadalmi akaratot".

beavereater [AT] 2011.02.02. 00:13:23

@VonS: a gond ott van, hogy miután "megvezetted" a tömeget, ennek a tömegnek el kellene kezdenie dolgozni. Ahhoz meg se (szak)tudás, se akarat. (A munkahelyekről nem is beszélve, hiszen munka csak annak van, aki jól képzett.)

mütyür 2011.02.02. 00:14:47

@VonS: és van itt tömeg, aki dolgozik?

mütyür 2011.02.02. 00:16:45

hány százalékunk dolgozik és rendesen adózik? hány százalékunk akarja, hogy az itthon élhető legyen?

VonS 2011.02.02. 00:18:28

@beavereater: na igen, ezek már szakpolitikai kérdések. És mondanom sem kell, hogy "megvezetés" előtt az általad felvázolt problémák megoldási tervének már készen kell állnia, hisz amúgy csak merő passzióból "vezet meg" a tömeget, amihez nem nagyon fognak gratulálni természetesen :D
Hogy ezeket hogyan lehetne megoldani? Innen nem tudom megmondani, de nem hiszek abban, hogy nincs megoldás.

mütyür 2011.02.02. 00:22:19

mindig van megoldás. kérdés, hogy akarjuk/akarják-e.

beavereater [AT] 2011.02.02. 00:23:56

@VonS: "Innen nem tudom megmondani, de nem hiszek abban, hogy nincs megoldás. "

Már pedig _már_ nincs megoldás. Ha olvastál etológiával és/vagy játékelmélettel kapcsolatos könyveket, ott olvashattad, hogy minden ökoszisztéma adott játékszabályok szerint működik. Ezek a szabályok az egyedeket korlátozzák, viszont megteremtik azokat a kereteket, amik miatt az egész rendszer fenntartható. Ha egyes egyedek megszegik a szabályokat, akkor időleges előnyökhöz juthatnak a szabálykövető egyedek kárára. Ha az ilyen szabályszegő egyedek száma átlép egy határt, akkor a folyamat megállíthatatlanná válik, és a rendszer összeomlik. Ebben az országban már rég a hátunk mögött van ez a határ...

VonS 2011.02.02. 00:29:45

@beavereater: Látod pont erre lenne jó a 2/3 és az a közöny, amivel az emberek manapság szemlélik a politikát. Most simán meg lehetne lépni a rendszer megváltoztatását, mire észbekapnának azok, akiknek nem tetszik, vagy elkezdenek dolgozni, vagy éhenhalnak. És mikor senkinek sem megy jól, akkor senkit nem fog érdekelni más baja. Paradoxon, de pont a társadalmi rétegek közti feszültség szításával lehet ilyen esetben hosszabb távú társadalmi békét létrehozni.
2/3 van, közöny van, társadalmi ellentétek vannak, most kellene odaverni, mire várunk még? :)
Szóval szerintem nincs még a hátunk mögött ez a határ.

Fideszman 2011.02.02. 00:33:10

@Steve_Jobs: figyelj náci, nem szarom össze a gatyámat néhány bakkancsos bohóctól. A ti dolgotok hogy egymást farkaljátok minden titkos összejövetelen. Egyéni probléma a buzulás.
Szóval kevés vagy te utolsó patkány geci.

mütyür 2011.02.02. 00:35:25

@nagymagyarmagyar: pedig azt hittem, az a fő, hogy a magyar nép sokasodjon. hogy bírjátok lenyelni a sok buzit?:D

1921380 2011.02.02. 00:38:42

@beavereater: Apropó forradalom, hogy is állunk? Még tart vagy már vége van? Ja, nem még tart, mert tegnap még rajta volt a pénz a bankszámlámon.
A terrorelhárító meg gondolom terrort hárít el. Hoppá, hiszen akkor lehet, hogy én is egy terrorelhárító vagyok? Volt egy kisebb zsarolási ügy, de alkalmaztam azt amit a kormányok szoktak. Teroristákkal nem tárgyalunk és nem teljesítjük a követeléseiket. Most úgy tűnik nyugi van, de lehet igazad lesz és visszajönnek. :( De majd kitalálok akkor is valamit. Mindenesetre tettem már előkészületeket. Nincsen ez még lefutva. :)

veny 2011.02.02. 00:52:28

@beavereater: A reálhozam töredéke a teljes egyenlegednek, ha párszázezret kapsz belőle, akkor már nagyon menő fickó vagy.

Szóval ha nem buktál most tízmillákat (ilyen szöveggel csak nem), akkor ne nagyon nézegesd a 3D tévéket, ha rám hallgatsz... Mondjuk egy egyiptomi last minute út még kijöhet, ahogy kinéznek a dolgok... :)

pappito · http://pappito.com 2011.02.02. 01:00:39

van aki nem politikai döntést hozott.
Én nem járulok hozzá Mo-n a 24%-ommal a nyugdíjrendszerhez, állami nyugdíjra nem leszek jogosult, mert nem lesz elegendő szolgálati évem, nem kell matekzseninek lenni, hogy ne akarjak visszalépni.

Most van n összeg (tőke+hozam) a mnyp-ban. Azt én fizettem be, annak ismeretében, hogy 75%os nyugdíjat fogok kapni az államtól. Eszem ágában sincs az eddigi pénzt beleadni a nagy fazékba, amelyből nem részesülök egyáltalán.

Kétféle ígéret van, egy piaci alapú, elszámolásos, fillére megmondós, meg az állami, ahol még azt sem tudják megmondani most, hogy hány év munkaviszonyom van elszámolva, pedig minden adat és papir náluk van. Nem feltételezem, hogy 30 év múlva hirtelen a levegőből előkerül a nyugdíjam fedezete.

A dolog politikai része (a zsarolósdi, gabika, matolcsi) is undorít, de csak dacból nem állnék ellen. Matek.

mütyür 2011.02.02. 01:03:37

@pappito: sztem senki sem politikai döntést hozott (legalábbis a többség tuti nem). a többség örül annak, hogy megkapja sirámos reálhozamát, azt meg kit érdekel, a nyugdíja miből lesz.

GMS 2011.02.02. 01:14:39

istenem, a cikkel mélységesen egyetértek, de remélem, már nem sokáig nézem belülről ezt cirkuszt. úgyhogy helyettünk (apa+ anya + 2 gyerek) is nyugodtan importáljatok 1-2 pakit (akik ugye muszlimok. voltam Indiában, nem egyedül utazó nőként is a muszlim részeken félelmetes volt. még az indiai barátom ellenére is odajöttek, beszóltak, molesztáltak. és indiai cuccban voltam, nem bikiniben. csak ott éreztem, hogy egyedül félelmetes lenne. de majd Európa is megtanulja, hogy hogyan kell kendőt majd csadort húzni az iskolába menő leánygyermekre....idővel eljön ez is. lehetsz keresztény, ateista bármi....hála istennek, én azt már nem érem meg.)

Mike36 2011.02.02. 01:22:53

a többség itt nem akar kapitalizmust, prímán elvolt a szocializmusban, Kádár alatt, és ellenne a mai többség is
az emberek többségének, a tőke, tőzsde, stb szitokszó
nem is értik mi ez

Mike36 2011.02.02. 01:28:21

Ugyanakkor megoldották, hogy a többség, ha akart, se tudjon nyilatkozni, elijesztették az embert mindennel, nincs TB, nincs semmi, sőt aki nincs velünk az áruló, az a mi ellenségünk.
Fizikailag sem tudott volna a 3 millió ember nyilatkozni.
És azt is jól gondolták, hogy a többség az egészet leszarja. Ha az lett volna, hogy arról kell niylatkozni, hogy menj árt az államiba, talán a fidesz fanokat lehetett volna aktiválni

mütyür 2011.02.02. 01:29:42

@Mike36: mindenki tudott nyilatkozni. ha vki engedett a megfélemlítésnek, magára vessen.

drsz 2011.02.02. 01:33:37

@Lámpavas: "...Nem értem, mi a probléma, fizetitek a 10%-ot a manyupba, és az majd elhozza nektek a kánaánt!
Lesz nagy nyugdíjatok, mert a manyup hatalmas hozamot garantál, mint eddig..."

A baj nem ez, hanem hogy fizetnem kéne a 26%-ot is, miközben a járulék adta "lehetőségekből" kizárnak. Mindezt úgy, hogy jó eséllyel az én 10%-om több, mint sok ember összes nyugdíjjáruléka. De adjak be mindent a közösbe és bizzak benne hogy 33 év múlva (jelenlegi nyugdíjkorhatárt figyelembe véve) lesz aki kifizeti majd az én hyugdíjamat...

Már megbocsáss, ez most hiú ábrándnak tűnik...

Mike36 2011.02.02. 01:37:11

@Lámpavas: a kánaánt nem
de hogy te az államtól 30-40 év múlva egy fillért nem kapsz, az is biztos
és akkor már Viktorod nem lesz sehol

mütyür 2011.02.02. 01:37:16

@drsz: így is van

sajnálom a sok idióta tökfejt (finom voltam és nőies).

Mike36 2011.02.02. 01:43:19

@mütyür: aha, amikor a munkahelyen azt mondták, ha maradsz mehetsz, szerinted sokaknak tényleg volt választási lehetőségük?

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.02.02. 01:52:10

Lehet, hogy a SZU, a kommunizmus kitalálója megbukott de ma a komcsi Kína virágzik. Jobban prosperál Kínában a kapitalista piacgazdaság mint annak korábbi mestereinél (USA-ban vagy Nyugat-Európában).

bekukk 2011.02.02. 02:00:44

Jó volt ez a cikk, egyet is értek vele (nagyrészt), de: most azon kívül, hogy nem volt igazi választás (valahogy hiányzott a feltételekből, hogy most kifizetjük neked amit eddig befizettél) mi a garancia arra, hogy a nyugdíjpénztárak nem tapsolják el, idétlenkedik el, lopják el a pénzed? Angliában a válság kirobbanásakor nem egy és nem két nyugdíjas bukta minden megtakarítását, mert "nem jó helyre" fektették be. A magyar gyakorlat esetünkben meg úgy néz ki, hogy az eddig befizetett összeg mintegy egyharmadát bukták el máris (értsd: nem hogy több lett de kevesebb) rossz befektetésekkel.

Most akkor nem tök mindegy ki kezeli rosszul avagy nyúlja le?

Mike36 2011.02.02. 02:05:29

hm...

nagymagyarmagyar magyarabb mindenkinél, pedig: "Nekem egyébként angol anyám és portugál apám volt, de magyarnak érzem magam"

Mike36 2011.02.02. 02:07:58

@bekukk: most is lehet így
de egy biztos, az államtól, ha ez a rendszer marad egy fillért nem kapsz 30-40 év múlva
ergo, saját magadnak kell félretenned
ha maradtál ha nem
és ha van eszed, akkor nem itthon takarítasz meg
tudod, ordas jár a kertek alatt

bekukk 2011.02.02. 02:11:59

Igen, én is úgy gondolom, hogy saját magunknak kéne félretenni, épp ezért mint mostanában külföldre szakadt (üldözött, gazdasági menekült - opiconális) hazánk fiai aki az otthoni nyugdíjat úgyis bukjuk (hiányzó évek) értékeltük volna ha legalább nekünk kifzetik ahelyett, hogy dönthetünk róla ki tapsolja el. Úgyhogy kedves honfitársaink, vegyétek ezt a lóvét ajándéknak tőlünk. Nem szívesen adtuk, nekünk is kéne, de nem volt igazi választásunk. Legalább ne arra fordítanák, amire...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.02. 02:34:01

ez tema meg erdekelne is, de ugy erzem magam mint amikor a havas videken vezetek szikrazik a napfeny es be kell hajtanom egy parkinggarazsba es nem latok semmit
igy aztan nem eroltetem a szememet

Lumieres 2011.02.02. 04:05:56

Nem 100 ezer kiközösített van hungarisztánban, hanem 3 millió. 100 ezer TUdatos állampolgárunk van.

Lumieres 2011.02.02. 04:42:27

Nem 100 ezer kiközösített van hungarisztánban, hanem 3 millió. 100 ezer TUdatos állampolgárunk van.

Lumieres 2011.02.02. 04:43:51

100 ezer ember ellenáll!!! Még így is, hogy úgy kibasztak velük ahogy embert még nem aláztak meg méltóságában és januári fagyban.

Lumieres 2011.02.02. 04:45:02

Ennyi embere összesen nincs a Kormánynak. Se a fidesznek.

ROBERTO 2011.02.02. 04:46:00

@bekukk: "A magyar gyakorlat esetünkben meg úgy néz ki, hogy az eddig befizetett összeg mintegy egyharmadát bukták el máris (értsd: nem hogy több lett de kevesebb) rossz befektetésekkel. "

Szerintem meg kurvára nem csak eccerüen eltőzsdézték, hanem inkább eltapsolták a lét. Valami miatt nem igazán publikusak a manyup vezetőinek és FB tagjainak nyújtott extra szolgáltatások.

Ezeken az ismeretlen kifizetéseken felül valahogyan, valamilyen cégek folyamatosan kaptak zsíros megrendeléseket reklámra, marketingre, erre-arra stb... miért pont azok? Téged megkérdeztek, hogy ez szerinted valóban szükséges?

Ezer hasonló kérdést lehet még feltenni a manyup működésével kapcsolatban, és a végén kiderül, hogy nagyobb lopás zajlott ott, mint az államnál, csak épp ezt a kutya nem piszkálta, mert nem volt a szem előtt, nem volt "állami". Százával voltak "jó káderek" manyupos állásokkal, megrendelésekkel kifizetve....

Csak annyit szeretnék keresni, amennyi jutalékot kaptak a brókerek 2010-ben a manyupos pénzmozgatásokért cserébe, ugyanis azt is ki kellett valakinek fizetni, merthogy ingyé azok sem "dolgoznak".... Gondolj bele micsoda panama zajlott ott tavaly ősszel! Valakik vastagon, tőkeáttéttel megfogadták, hogy esni fog a tőzsde (monnyuk az OTP), aztán a manyuposok "hirtelen" eladtak vagy párszázezer részvényt, amitől valóban leesett az árfolyam.... Hasonló tevékenységért költöznek most sokan a "ámerikában" a villájukból a sittre, de itt ez nem fog megtörténni, itt az ilyen szájtépőknek ez eszébe sem jut, csak az, amit szajkóznak, hogy "ELLOPTÁK A PÉNZEMET"... De az, hogy valójában a lopás mikor történt, arról fogalma sincs ennek a sok gyalognak ezen a sakktáblán.

Ez pedig csak az érem egyik oldala, a másik pedig az, hogy ezek a faszacsávók, akiket most vastagon sirattok, akik bebeszélik nektek ezt az "énpénzem ellopták" ideológiát, valahogy kibaszottul elhallgatják, hogy ezt a pénzt más forrásokból fedezik a költségvetésben, pl hitelből, amit ugyanúgy te fizetsz, azaz kurvára az történik, hogy az egyik zsebedből átteszed a másikba, csak ezen felül még egy csomó kamatot is meg kell fizetned annak, aki a hitelt nyújtja!

Tehát ezzel a magánnyugdíjas kánaánnal két kiadást vettünk magunkra: Kifizettünk egy rakás tolvajtetűléhűttőpártkatonát (és észre se vettük, hogy jobban élnek mint mi), valamint sok-sok-sok kamatot annak, aki ezt örömmel meghitelezte, és pontosan tudtuk, hogy jobban élnek mint mi.
Ez az igazi luxus! Pénzelni a jövőnk nevében tolvajokat és vadidegeneket. Ezt siratjátok vazze!

petfol 2011.02.02. 04:46:28

@anyadmajma: Mondom miért: mert olyan feltételeket szabtak, hogy nem éri meg maradni. Feltünt, hogy gengszterhez méltó feltételeket szabtak? Vajon milyen költséggel működik majd mondjuk 5 pénztár 100 ezer taggal?
Másrészt eddig itthon dolgoztam, külföldön majd lesz talán rendes nyugdíjam.

Nem lehetett arra építeni, hogy majd a többiek is maradnak. Arra építettem, hogy állami kényszer alatt léptettek át, erről nyilatkoztam. Ahogy a 36. paragrafust törlik vagy módosítják (ez valszeg így lesz), máris kérem vissza a pénzem a manyupba, együtt kb. 100 ezer másik jogfenntartó nyilatkozattevővel együtt.

Spiritmonger 2011.02.02. 05:20:35

jaj istenem, de nagy baj van a fejekben

gyengébbek kedvéért én is elmondom, hogy 2009-ben Kun János, a Bajnai-kormány gazdasági főtanácsadója már jelezte, hogy a manyupokat meg kell szüntetni, mert csak nettó veszteséget termelnek - ugye róla nem gondolja senki, hogy OV embere lenne?

a teljes cikk, amit mindenkinek el kellene olvasni, a manyupokat védő blogok szerkesztőinek különösen:

www.nol.hu/velemeny/lap-20090430-20090430-35

néhány mondat a teljes cikkből:

"Összességében tehát a magánnyugdíjpénztárak léte az éves költségvetési hiányt mintegy 1,9 százalékkal növeli."

"A pénztárak tőzsdeélénkítő hatásának hiányát jól mutatja, hogy a budapesti tőzsdén a rendszer bevezetése előtt több részvény forgott, mint ma. Nemzetközi vizsgálatok is alátámasztják, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem fejlesztik a tőkepiacot."

"Ha a magánnyugdíjpénztárak megszűnnének, s a jelenleg oda folyó járulék ismét a TB bevételeit gyarapítaná, a költségvetési hány 1,3 százalékkal csökkenne. Ha a felhalmozott vagyon visszaszállna az államra, az államadósság mintegy 8 százalékkal csökkenne, s megszűnne az állam kamatfizetési kötelezettsége az államadósság e része után. Ez a költségvetési hiányt további 0,6 százalékkal vinné lejjebb."

"A magánnyugdíjpénztárak felszámolása esetén megtakarítanánk a pénztárak működési, vagyonkezelési költségeit is, melyek tavaly mintegy 37 milliárd Ft-ot tettek ki."

"Argentína tavaly novemberben megszüntette a magánnyugdíjpénztárakat, ott ennek hatására a GDP egy százalékával csökkent a költségvetési hiány s tíz százalékponttal az államadósság. A döntés októberi bejelentésekor, majd a novemberi parlamenti szavazás után esett a tőzsde, de mindkét esetben néhány napon belül korrigált, s 2008-ban összességében a régió tőzsdéivel azonos teljesítményt mutat."

tudom, egyszerűbb rinyálni, mint dolgozni és gondolkodni, de utóbbiak sokkal produktívabbak

OV ezzel a döntéssel, hogy a manyupnak nevezett globalista pénzszivattyút megrendszabályozta, megmutatta, hogy van élet a világbankon és az imf-en túl is, nagyon jól csinálta, ha következetesen végigviszi az elképzeléseit, mert ez az egyetlen út

thinker_ 2011.02.02. 06:10:36

egy elkeseredett buta, sötét írás. a bloggernek fingja sincs semmiről.

Fortresse 2011.02.02. 06:13:47

@kíváncsivagyok:
Jelentkezem egynek. S a munkahelyemen nem én vagyok az egyetlen.

kpityu2 2011.02.02. 06:15:33

@Spekuláns: Ja persze. Magtár. Mert a pénztárak lent tartják a megtakarításodat a pincében, kis dobozkákban, majd amikor nyugdíjba mész szépen apránként visszaadják. A manyupban tartott pénzed csak egy követelés, ami egy privát céggel szemben fennáll. Amit az vagy tud teljesíteni majd, vagy nem. Merthogy közben ők azzal sefeteltek, ami vagy nyereséges volt, vagy nem. De akár igen, akár nem, a saját profitjukat levették belőle. Merthogy profitorientáltak. Pl. ha a mostani visszalépéskor nem tudnak nettó hozamot fizetni, akkor visszaadják azt a pénzt amit közben levettek kezelési költség és nyereségrészesedés címén?

Cselo 2011.02.02. 06:18:45

A blog írója azt kérdezi, hogy mit érdemel az az ország.....
Megmondom, hogy mit: azt érdemli, hogy a blog írója, akinek Magyarország csak "az az ország", csomagoljon és húzzon el egy olyan országba, ahol otthon érzi magát. Nem kell itt tovább hülyíteni, lázítani, semmi szükség rá. A számok önmagukért beszélnek. A pénztárak semmiféle reálhozamot nem tudnak felmutatni, eltapsolták, elluxusozták, eltőzsdézték a pénz nagy részét, a fennmaradón meg magyar állampapírt vásároltak offsor Simortól, aminek a kamatait szintén mi, mindnyájan adófizetők fizetünk meg.Mindeközben a szocialista elvtársak százai nagyon jól elvoltak az igazgató tanácsokban, felügyelő bizottságokban és talicskával tolták haza a pénzt. persze most ezt siratják leginkább és ezért uszítanak nyakra-főre. A blogíron - névtelenségbe burkolva - maga is egy ilyen "kedvezményezett elvtárs", vagy annak bértollnoka. De ne gondolja azt, hogy a blőd szövegének az emberek bedőlnek, annál sokkal bölcsebbek. Néhányan valóban elhitték a szocialista tolvajbagázs rikácsolását, nekik sürgős elmeorvosi vizsgálatot javasolnék!

Fortresse 2011.02.02. 06:23:41

Csak egy tény:
Átléptem egy másik pénztárba két éve, mert az előző lusta volt (vagy nem értett a pénzkezeléshez). Az egyenlegem emelkedett, a három évvel ezelőtti érték másfélszerese. S még egy kicsivel több. Valahogy nálam tudtak növekedést produkálni. Számok. Nem hazudnak.
A politikusok igen.

szobatars 2011.02.02. 06:44:00

a blogíró, nyilván a sajtószabadság nevében, bőszen cenzúrázza a hozzászólásokat, sőt eredeti bejegyzését is átírta, kihagyva belőle azt a roppant árulkodó megjegyzést, hogy a pénzügyi szempontból tudatlan népeket milyen jól lehet manipulálni a zsebére hivatkozva...

mint azt maga a blogíró teszi

Leveskocka 2011.02.02. 07:02:51

ez egy nagyon gyenge poszt.

adflexum 2011.02.02. 07:03:57

@Fortresse: Ez az. Akármennyi baromságot hord is össze a FIDESZ, a mnyp-aknak létérdekük, hogy jól működjenek. Ha bármi stikli kiderül, bezárhatják a boltot, mivel ott a konkurencia.(adatok meghamisítása,pénzek átjátszása stb)Ellentétben az államival, ott max falbarúgsz. És még ki is oktatnak, hogy a te érdeked, és különben is erre szavazott az ország elsöprő többsége.

mukki.schmiede 2011.02.02. 07:18:36

jo hülye vagy posztiro...
pupom tele veletek (szdsz-mszmp-s senkikkek), akik szerint ti vagytok a szellemi elit es eszerint oktattok ki masokat, akik nem vendegsegben vannak itt. anyad!
kioktatsz hülyen, hogy allambacsi csecsen csüngeni, meg stb, közben lathatoan beszopod azok propagandajat, akik az allampart voltak (dehogy szopod be, csak szemet vagy), mindezt csak azert, hogy fennmaradhasson egy rendszer, ami büzlik az elvtarsak magas aranyatol es szarul kezelte a penzeinket. Nem hiszem, jelzem, hogy nekem kevesebb lett volna a magannyugdijpenztarban, mint neked, kis szdsz-es...:))
remelem, szaros gatyaban totyogo homless lesz belöled öregkorodra, vagy ha nem, akkor fizessed majd te a vörös-segelyt a magadfajta csöcseleknek.
el lehet menni, egyebkent.

kese a maffiozo 2011.02.02. 07:22:59

Maradtam MNYP tag.
Ha mindent összeadok, ami a jelenlegi törvényekben foglaltatik, akkor fősulival együtt összejön a 15 évem. Azt hiszem, akkor legalább betegellátásra jogosult leszek.
Ugyanakkor kételkedem abban, hogy megérem a 65 évet vagy, ha tudok, akkor ne kellene dolgoznom utána is. Így legalább nagyobb eséllyel megöröklik ami utánam marad...
A 24% veszteség vagy extra adó mérséklésére pedig egy lehetőségem van, máshol vagy sehol sem fizetem. >> Elhúzok küldöldre dolgozni. Valószínűleg ez 100.000, akir vélhetően a legtöbbet befizető- adózó 100.000 az a potenciális 100.000, aki szintén ezt teszi.
A maradéknál meg kíváncsi leszek mit szól amikor mondjuk már a házát vagy a lakását szeretné elvinni OVI, mert mondjuk szegény sokgyerekes, hátrányosan megkülönböztetett kisebbségieknek kell. Mert ő gondoskodik mindenkiről.
Őrület.

Grigorij Pantyelejevics 2011.02.02. 07:23:32

100ezer, de minőségi!

100ezer, aki képes volt erős ellenszélben is aktívan(!) tenni a zsarolás ellen. Ezt a 100ezret már most beírhatja minden közvélemény-kutató a "baromibiztosanelmegyszavazni" kategóriába. És azt is biztosan jegyzetelhetik, hogy hova NEM tesz e 100ezer X-et. Soha a büdös életben többé.

Lehet tovább tippelni! ... vajon egy most Nép Ellensége kategóriás átlagos magánnyugdíjasnak a családtagjai miként fogják értékelni, hogy szerettüket hivatalosan kitagadta a Párt? Miként X-elnek majd?

Kis eszmefuttatásom teoretikus. Arra a teóriára épül, hogy lesz még ebben az országban X-elgetés, a választás ezidáig megszokott értelmezése szerint. Amennyiben a parlamenti választások is újbeszélül lesznek csak választások, mint a nyugdíj buli, akkor gáz lesz.
Mert arra már kutya kevés a 100ezer + család a sok birkával szemben.

mukki.schmiede 2011.02.02. 07:26:39

@Grigorij Pantyelejevics:

magadfajta agymosott kommancs kommunar nyilvan eddig is az mszmp-re szavazott, vagy horngaboekra (ugyanaz a part), szoval tökmindegy.

legyen neked jo szar! :))

Hipposaurus 2011.02.02. 07:27:31

@Leveskocka: Maximum Neked erős.
Nekem ami még a legjobban fáj, hogy a rendszerváltás óta egyedül a nyugdíjrendszerhez nyúltak hozzá struktúrális szinten, bár ehhez is csak félig, mert vitya már 98-ban befagyasztotta 8%-on. Eltelt kerek 20 év és semmi sem történt ebben az országban.
Az utolsó kapcsolja le a villanyt. :(

walker57 2011.02.02. 07:27:35

A FIDESZ helyében én odafigyelnék arra,hogy elveszettem 100 ezer szavazót vagy szimpatizánst, egyetlen döntéssel és még jön a java: áram-gáz-nyugdíjkezdvezmények-rokkantnyugdíjasok stb.

mukki.schmiede 2011.02.02. 07:28:14

rokonszenves szdsz-es szokas meg lebirkazni a többseget, aki nem a te törzsi ertekeidet tartja szem elött. ezert (is) szeretünk titeket.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.02.02. 07:30:15

@fabatka61: "retardált vagy...
Neked az a demokrácia, ha csak a "tieidet" látod, ha a politikai ellenfeleket bilincsben viszik el.
A demokrácia az színes, te meg szürke vagy, nem értesz semmit..."

Ezt most nem egészen értettem, hogy miért írtad, de jól hagzott. Lehetnél politikus, hm?
Mondjuk mindegy vagy Te nekem, mivel nem is csak az "enyémeket" látom (jelentsen ez bármit), hanem egyenesen csak magamat. Nem is értem, hogy miért fáradozol vele, hogy szembesítesz a saját szürke értetlenségemmel.

mukki.schmiede 2011.02.02. 07:38:55

az egesz cím is jo: "Százezer kiközösített: a rendszerváltozás bukása"

pont azert ajvekoltok, mert most tenyleg kiszorjak az elvtarsakat.
emlekeztettek a Tanu-bol virag elvtarsra, aki semmirekellö kommancs volt egy eleten at (es nem mellesleg hülye allat), de ö volt kiközösitett martir a film vegen. "mit fajok en maguknak?" - kerdezte.
a leghülyebbek most azt latjak, hogy "bilincsben viszik el a politikai ellenfeleket". En azt latom, hogy tolvaj mszmp-sek usszak meg tul könnyen, de lagalabb reszben azt kapjak, ami jar.

mukki.schmiede 2011.02.02. 07:43:59

na szabadsag, elvtarsak. :))
irogassatok tovabb, szivesen fizetünk adot helyettetek.
mint eddig. :)

lanyi 2011.02.02. 07:54:07

Te alacsony intellektusú blogger csávó!
Te figyu!

Ha te nem akarsz a felosztó kirovó balhéba résztvenni, akkor ki adja össze a szüleid, nagyszüleid nyugdíját?

Én?

Amúgy amit írtál annak a fele hülyeség!Tárgyi tévedés.
Azt se tudod mit beszélsz!

( moderálva)

freelőrinc! 2011.02.02. 07:58:07

Parádés írás, nagyon tetszett.
Az jutott eszembe, hogy lassan el lehetne kezdeni egy magyar hőseposzt forgatni a 300 mintájára, Százezer címmel:)))

mihipatriot 2011.02.02. 07:58:57

Elnézést, ha korábban szerepelt volna.
Az író téved,
20 év munkaviszony és állami járulékfizetés után jár az állami nyugdíj egészségbiztosítással együtt, 15 év után a résznyugdíj. Ezek a szerzett jogok nem elvehetőek. Tehát a 100e fő jó része már korábban megszerezte az állami nyugdíjjogosultságot. Kérem ennek utánanézni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.02.02. 08:00:46

Nincs lejjebb annál, ahogyan ezt kommunikálták! Nyugdíjvédelem, és óriási siker? Olyan káromkodások jutnak eszembe, hogy jogosan moderálnátok!
Megzsaroltátok a saját országotokat nyomorultak! Azt mondtátok, hogy a befizetésikért nem kap semmit majd az, aki nem azt választja, amit ti ajánlotok neki. Nem kap semmit, pedig eddig fizetett, és ezután is fizetni fog! Ilyen katonai juntákban sincs, a rohadt életbe! Visszataszító ez. Ez a nő képes kiállni, és - bár látszik az arcán hogy mélyen szégyenli magát - elmondani hogy ez siker? Hogy reálpolitikára költik a megtakarításokat??? Ez siker? Hogy közel 10 év megtakarításait eltapsoljuk? Ez siker? Hogy az emberek közintézményekbe vetett hitét az MSZP után gyakorlatilag ha lehetséges még mélyebbre taszítani? Ez siker? Hogy Európa vezető közgazdászai oldaltól függetlenül értetlenül állnak az intézkedés előtt, plusz kétszer leminősítettek minket? EZ siker? Hogy normális de elfogult állampolgárokkal sikerül elhitetni lassan hogy 2x2 az igazából 5? Ez siker? Komolyan mondom a hatvanas években érzem magam , pedig akkor még nem is éltem... SZÁNALMAS!

Kököjszi 2011.02.02. 08:01:23

@mukki.schmiede: Az igaz, hogy a törvényeket áthágva lopták az ország vagyonát. Viszont a Te általad favorizált PÁRT, a törvények módosításával "jogszerűen" veszi el a kis ember által gyűjtögetett "vagyont(?)".
Nyugodtan beülhetnél tapsoló embernek közéjük, sűrűn csapkodhatnál a tenyereddel, mint anno az 50-es években tették a tapsoló emberek. Csak akkor kötelező volt, Te meg önkéntes vagy! A kettő között nagy a különbség! Ki kéne nyitni a szemed végre!!!
Gratula a blogírónak!

Kököjszi 2011.02.02. 08:05:52

@Legelő Őse: Igazad van! Én éltem már a hatvanas években, de akkoriban sem volt ennnyire...........
Teljesen igazad van, jogos a felhádorodásod!!!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.02.02. 08:08:05

@mihipatriot: tudod hogy van ez? Mi állampolgárok abból indulunk ki, amit Matolcsy miniszter úr mond. Ő ugyanis azt merte mondani, hogy aki marad, az elveszti az álami nyugdíjat!

"Aki nem lép vissza az állami pillérbe, az jövő februártól kezdve egy fillér állami nyugdíjat sem kap, akármennyi időt is tölt még munkaviszonyban vagy más, nyugdíjjogosultságot egyébként eredményező jogviszonyban, miközben az állam bruttó bére után 24 százaléknyi nyugdíjjárulékot azért beszed tőle nyugdíjazásáig." forrás: www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/allami_nyugdij_kiverte_a_biztositekot_matolcsy_javaslata_40016
Szerintem ez érdekes.

Felmosórongy (törölt) 2011.02.02. 08:14:44

nem értem mi a fenéért aggódnak itt a MNYP maradók?

gyanítható hogy nem 60 év körüliek, mintahogy itt a fórumozók sem.
Hol lesz már néhány év múlva a fidesz?
a süllyesztőben..vagy a börtönben.
azt meg végképp nem értem hogy egy kifejezetten fiatal ember huszon-harminc éves mit aggódik???
30-40 év múlva megy nyugdíjba ha megéri ( a stat szerint egyre kevésbé)...addig még lehet világháború, rendszerváltás, apokalipszis....

z1234 2011.02.02. 08:26:24

Hogy trendi hasonlattal éljek: Lájkolom az írást.
Tényleg az van, hogy ebben az országban csak az szív, aki rendesen dolgozik és adózik.
Többet nem is nagyon tennék hozzá, köszi a szerzőnek, hogy helyettem is leírta.

sorokinV 2011.02.02. 08:29:46

@poszt

Részemről még egy pofon is kijárna azoknak, akik úgy "öngondoskodnának" magukról, hogy közben kedves édesanyjuk nyugdíját én fizetem! A 100.000 individualista faszkalap olcsón megúszta.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2011.02.02. 08:37:39

@sorokinV: nem tetszik a "szabad választás"? :D
nekem sem, csak nem ugyanazért, mint neked.

In Motion 2011.02.02. 08:53:48

Szerintem azok akik magánnyugdíjpénztárban maradtak nem azt nehezményezik, hogy miért kell nekik továbbra is beledobni a közösbe, hanem azt, hogy miért nem kapnak a továbbiakban jogosultságot a közösbe beleadott pénz után. Mert ezzel van igazából a komoly erkölcsi probléma.

Most majd jön a következő lépés, átírják az alkotmányt, és ha úgy akarják magántulajdon is kártérítés nélkül elvehető lesz. Akkor pedig a bankszámlákhoz is hozzáférhetnek. Megnézik kinek van megtakarítása, és szépen einstandolják egy részét vagy az egészét. Robin Hood-szerű kommunikációval majd azt mondják, csak a gazdagoktól veszik el, hogy a szegényeknek adják. Magyarországon pedig az emberek többsége utálja azt akinek több pénze van mint neki, ezért úgy fogják gondolni: jogos, vegyék csak el a gazdagoktól...

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.02. 09:05:03

@sorokinV: nyugodt lehetsz, nem tartok igényt a hozzájárulásodra, az anyám nyugdíjára bőven futja az ÉN 24%-omból. De azért dögöljek meg, ugye, rohadt individualista. Egyébként igazad van, a pofonból biztos értene mindenki, igazi emberi megoldás. Még jó hogy ez nem nagyjainknak jutott eszébe.

collateral collector (törölt) 2011.02.02. 09:07:28

@sorokinV: ".. Részemről még egy pofon is kijárna azoknak, akik úgy "öngondoskodnának" magukról, hogy közben kedves édesanyjuk nyugdíját én fizetem! A 100.000 individualista faszkalap olcsón megúszta. .."

te agyatlan, gerinctelen féreg, te magyar nép seggluka, te. pont, hogy ők fizetik mostantól a te anyád (aki téged a világra fosott sajnos) nyugdíját úgy, hogy ők már ki vannak zárva az állami nyugdíjból. ennyire nem érted?! ők tovább fizetik az állami nyugdíjjárulékot úgy, hogy soha nem lesznek jogosultak az állami nyugdíjra, te gyökér. pont, hogy ők azok, akik szolidárisak (nem szándékosan, de zsarolás, fenyegetés, kényszer hatására).

hogy lehet, hogy valaki ennyit nem bír felfogni?!

ez tényleg egy "kurva ország". ahol ilyen gennyes szar emberek vannak, mint ez a "sorokinV", ott nehéz szolidárisnak lenni, ezt azért lássuk be..

flora.a 2011.02.02. 09:11:58

Kronológiai szempontból én inkább úgy láttam, hogy először felkínálták a lehetőséget az istenadta nép számára, majd látván azt, hogy meztelen a király, és a nép - legalábbis azon része, aki érintett - meg már rájött, hogy az agyát mire kell használnia, jött második lépésnek a bezsarolás. Legyünk korrektek. Ugyanis az a réteg, akinek most bezsebelték a pénzét, már nem a komcsi időkben szocializálódott! Tehát nem olyan könnyű megvezetni. A kényszer viszont kényszer. Mellesleg egyetlen olyan hallható ellenzéki hang nem volt, ami azt mondta volna, hogy ezt visszacsinálják - akkor meg minek árral szembe menni? És ha lett is volna, ugyan, ki hiszi el amit egy politikus mond, pont ebben az országban. Magunk között vagyunk, és most már nem kell a lepel sem, miután 20 év alatt kifogytak a bepalizós módszerekből, marad az erőszak. A tegnapi áram áremelésen már nem lepődtem meg.

sorokinV 2011.02.02. 09:12:11

@xcrow: @compound interest:

Nu, a két szerencsétlen, aki képtelen olvasni/értelmezni, de azért kötözködik. :)
"öngondoskodnának" vs. "öngondoskodnak". Na, gondolkodjatok!

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.02. 09:12:55

@mukki.schmiede: te figyelj, mindig a PÁRTOD beszél az összefogásról. Ez akkor azt jelentené, hogy akinek más a véleménye, mint a hivatalos, annak el lehet menni, vagy mi? Csak akkor élhetek ebben az országban, a hazámban, ha azt ugatom, amit a PÁRT? Ha más a véleményem, akkor takarodjak? Ez a hozzáállás nem felsőbbrendűség, ez nem a tuti megmondása? Csak az lehet magyar, akit ti jóváhagytok? Aki ugyanazt gondolja, amit ti, a magyarság eszméjének biztos tudói és birtokosai gondoltok?

Tiber78 2011.02.02. 09:18:16

Szuper írás, minden mondatát élveztem. Szomorú, ha az emberek kilencvensok százaléka a saját megtakarított pénzéért sem hajlandó megmozdulni, kiállni. Az meg még szomorúbb hogy van aki megtapsolja ezt a pofátlan zsarolást és a megtakarítások azonnali felélését. Jó érzés, hogy van még rajtam kívül 100k tudatos ember, de nagy kár hogy ez még így is csak 1-2%.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.02.02. 09:19:00

@sorokinV: megpróbáljuk magas ló nélkül? Érdekelne hogy mire gondolsz - de a pofonokat hagyjuk, nem az én kommunikációs eszközöm / stílusom. 100E individulaista faszkalapról beszéltél - akkor mégiscsak van, akit nem ide sorolsz, mert nem "úgy" öngondoskodik/öngondoskodna? Vagy?
Ja, és légyszi ne végy egy kalap alá compound interest kollégával, én azt hiszem nem azon a színvonalon szóltam hozzád...

Hipposaurus 2011.02.02. 09:19:52

@compound interest: kicsit árnyaltabban, de tartalmilag ugyanezt fogalmaztam volna meg, sorokin, neked kár volt megtanulni írni, ha már sem olvasni, sem gondolkodni nem tudsz...

collateral collector (törölt) 2011.02.02. 09:20:03

@flora.a: ".. Mellesleg egyetlen olyan hallható ellenzéki hang nem volt, ami azt mondta volna, hogy ezt visszacsinálják .."

nem is nagyon lehet. maximum úgy, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradtak visszakapják az állami nyugdíjhoz való jogosultságukat IS - de az állami rendszerbe visszalépett emberek hogyan kaphatnák vissza 8-12 év múlva azt a mnyp-i megtakarításukat, amit 2011-ben elkölt a kormány?!

én pont attól lennék ideges, ha bármelyik párt elkezdené ígérgetni, hogy majd "ők visszaadják". miből?

nem, ez a Fidesz sara marad. mindenki rosszul fog járni: az államiba visszalépők azért, mert kevés lesz a nyugdíj, a mnyp-ban maradók pedig azért, mert időnként óhatatlanul összezuhannak az értékpapír-piacok. a két pillérnek különbözőek a kockázatai, pontosan ezért volt értelme a két pillér között megosztani a nyugdíjrendszert, mert a két pillér kombinált kockázati szintje kicsit alacsonyabb volt, mint a külön-külön kockázataiknak az összege.

szárny 2011.02.02. 09:20:39

nem olvastam végig a sok hörgést meg fröcsögést, csak itt-ott belenéztem. Csak annyit kérdeznék a százezertől és a bujtogatóiktól: milyen érzés immár harmadjára szembesülni azzal, hogy ENNYIEN VAGYTOK?

Mert nekem kurvára szar szembesülni azzal, hogy kb. ennyien lopták el az országomat. Úgyhogy mindegyiknek, de itt és most főként a freudi nevű Felmosórongynak: hogy ki lesz pár év múlva és hol, abban te ne legyél oly nagyon biztos. Rohadtul nem nektek leng az inga, mocskos uzsorások és bérenceik. Én a helyetekben lassan elkezdeném meghúzni magam...

kyanzes (törölt) 2011.02.02. 09:20:47

"de még az eddigi állami befizetéseim is elúsznak"

Innentől nem is olvastam tovább.

Hazug.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.02. 09:21:41

Nem kéne egy nagy ünnepi Fidesz-gyűlést tartani a zavaros posztkommunista 20 év lezárása alkalmából ?

Ismét egypártrendszerben élünk végre... - vekkerórával lenne az igazi.

collateral collector (törölt) 2011.02.02. 09:21:48

@Hipposaurus: elnézést a hangvétel miatt, de nagyon el tud keseríteni, amikor _ilyen szintű_ sötétséggel szembesülök, mint ez a sorokin.

morpheus64 2011.02.02. 09:22:05

A kirovó-kiosztó rendszer nem lehet jó, mert nem önmagamról szól, hanem egy álszolidalitásról, viszont tény, hogy a magyarországi nyugdíjpénztárak is bebizonyították, hogy nálunk sikerült 5x akkor működési költséggel tavékenykedni, mint a tőlünk nyugati országokban lévő fiókjainál, és az is kiderült, hogy a nem kis pénzért foglakoztatott gazdasági szakeberek még sem Nostredamusok, és rendesen elbukták a hozamainkat.
És bár a cikkel önmagában egyetértek, de azért ki kell egészíteni azzal, hogy az átlagos bérből-fizetésből élőnek sem a Mnyt, sem az állami szektor, de még együtt sem képesek többet adni nyugdíjasként a csirkefarhátnál. AMit eddig inkább tagadtak, vagy kerülgettek Mnyt ügynökök is, azt végre kezdjük kimondani, hogy csak azt lehet kiadni az Mnyt-ből is, amit betettél (a hozamok roppant kicsik és bizonytalanok, miközben a pénz reálértéke sem éppen emelkedőben van).
Épp a mai idexen olvasható egy cikk, hog havontA 45.000 ft kellene félre tenni ahhoz, hogy nagyon alapszinten elvegetáljunk a nyugdíjunkból, és ehhez képest átlagosan még havi 10.000 ft megtakarítás sincs hazánkban (mert nincs miből).
Öntsünk tehát tiszta vizet a pohárba, elsődlegesen a kereseteket kellene rendezni, hogy legyen miből megtakarítani, és utána beszélni önkléntes és nem szolidáris megtakarításon alapuló Mnyt-ről. De ha alkotmányért kiáltunk az Mnyt kapcsán, akkor egyáltalan a nyugdíjjárulék tényéért is feszegethetnénk az alkotmányt, hiszen mennyire demokratikus, hogy nekem kötelező belépnem bármilyen nyugdíj vagy akár tb rendszerbe, ahelyett, hogy sajáét magam gondoskodhatnék a megtakarításaimról.
Aki úgy érzi nem tud jól gazdélkodni, az tehessen annyit, amennyit akar egy közösségi rendszerbe (Mnyt), aki meg nem az hagy forgassa maga a pénzét, hátha ügyesebb. És ugyanez elmondható akár a TB-ről is.(ami alapján ingyenesen fizetek mindenért a járulékon felül is)
Egyetértek, nem kell az állami gondoskodás, de engem ne kötelezzenk az Mnyt-be sem, felnőtt emberként hagy döntsem el, hogy amit megkeresetem, abból mennyit és kinek adok nyugdíjra, vagy fektetetm be saját magam.

sorokinV 2011.02.02. 09:26:42

@xcrow:

Okker, elnézést!

A kommentem arra vonatkozott, hogy megy a hőbörgés az említett 100.000 részéről, miszerint mekkora szemétség, hogy a munkáltató által befizetett járulék nem eredményez állami nyugdíjat. Sőt, ők azt a pénzt is inkább a manyupba irányítanák. És erre írtam én, hogy persze - anyukájuk nyugdíját meg majd én fizetem. Szal' tudomásul kell venni azt a tényt, miszerint a munkáltató által befizetett pénzből a most nyuggereket kell finanszírozni és aki ebben nem akar részt venni, az ne csodálkozzon a 30 év múlva esedékes manyupos aprópénzen.

sorokinV 2011.02.02. 09:32:04

@xcrow:

Na, elvitte a blogmotor a választ...
Röviden: a vissza nem lépés egy értékválasztás. Ők nem akarnak részt venni a kirov-feloszt rendszerben, nem akarják finanszírozni a most felmerülő nyugdíjfizetési kötelezettségeit az államnak, ők csak magukról szeretnének gondoskodni, még akkor is, ha a jelenleg regnáló hatalom ezt azzal díjazza, hogy elveszítik az állami nyugdíjjogosultságukat. Individualista faszkapalapok, mert elfeledkeznek néhány apróságról. Pölö: a manyupokk finanszírozásába belerokkant az állam, most is kell nyugdíjat fizetni.

Ennyi!

Lumieres 2011.02.02. 09:37:42

www.facebook.com/event.php?eid=120146731387325

Aki benne van a 100 ezerben az becsatlakozhat. Kíváncsi vagyok sikerül-e. Lájkojj'átok basszátokmag!!!!

ampelmann 2011.02.02. 09:39:42

még egy baromarcú blogger.

Csacska macska 2011.02.02. 09:40:55

@sorokinV:
Kedvesem, egy apró dolgot elfelejtesz, a 24 százalékom továbbra is odamegy az államiba...azt el lehet költeni a mostani nyugdíjakra, mint ahogy eddig is, én csak a 10%-omat szerettem volna a magánnyugdíjba tenni, hogy felelős felnőttként ÖNmagamról gondoskodjak...ha már az állam nem fog tudni rólam. Tehát nem vagyok én olyan önző f@sz aki csak magára gondol...

Csacska macska 2011.02.02. 09:41:36

@sorokinV:
Kedvesem, egy apró dolgot elfelejtesz, a 24 százalékom továbbra is odamegy az államiba...azt el lehet költeni a mostani nyugdíjakra, mint ahogy eddig is, én csak a 10%-omat szerettem volna a magánnyugdíjba tenni, hogy felelős felnőttként ÖNmagamról gondoskodjak...ha már az állam nem fog tudni rólam. Tehát nem vagyok én olyan önző f@sz aki csak magára gondol...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.02.02. 09:42:14

Leszögezném, hogy nem értek egyet azzal, hogy akik maradtak elbukják az állami nyugdíj részüket.

De egyrészt ez szabad választásuk volt, másrészt meg szerintem mire nyugdíjasok lesznek, addigra ez a törvény már korántsem ebben a formában fog élni.

A legvalószínűbb az, hogy senki nem kap semmilyen nygdíjat (csak minimálisat), mert nem lesz aki fizesse.

Szóval ez semmilyen formában nem kirekesztés. Kirekesztés az az, amikor teszem azt politikai hovatartozás alapján történik döntés. Ha politikai alapon döntöttél a nyugdíjad sorsáról, akkor meg miért sírsz ?

2011.02.02. 09:44:53

egyetértek a poszttal, körbeküldtem ismerősök között. Összeszedett és korrekt írás.
Az ország kollektív öngyilkosságot követett el morális értelemben.

sorokinV 2011.02.02. 09:47:49

@Csacska macska:

Kedvesem! :)

Az a 10% maradt. Gondoskodhatsz magadról. a 24% meg megy a feloszt-kirovba. Azzal letudod állampolgári kötelességedet, finanszírozod a jelenlegi nyugdíjakat, de jelzed, hogy te nem számítasz az államra. Ez helyes, elismerésre méltó álláspont.

2011.02.02. 09:48:09

@Lumieres: azért ez meredek. Nem elég hogy az állampárt hozzáférhet a nevekhez, most még a többi akárki is láthassa... ez túl naiv elképzelés, látszik nem éltél az ötvenes években.
Vagy te magad vagy az álnaiv provokátor a Nemzetbiztonsági Hivatalból.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.02.02. 09:49:12

@Kulics: Ezektől behalok. "Kollektív öngyilkosság"
Azt kéne megérteni, hogy nincs jó út.

A kollektív öngyilkosságot akkor követte el az ország, amikor hagytuk hogy ennyi munkahely maradjon, és annak is a 90%-a feketén fizessen.
Innentől kezdve járhatatlan minden út.

mihipatriot 2011.02.02. 09:51:47

@Legelő Őse: Igen, valóban az ijesztgetéssel (zsarolással, megtévesztéssel) indult az ügy. Ha jóhiszeműek vagyunk, akkor úgy tekinthetjük, hogy kedves döntéshozóink 20 éve jogszabály ismeret nélkül nyilatkoznak a médiának. Szerintem nekik jobban kellene a hatályos törvényeinket ismerni, mint nekünk. Sebaj, majd később hozzáigazítják a jogot a gondolataikhoz. index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/27/napi_900_forintert_vehet_allami_nyugdijat/

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.02. 09:52:40

@morpheus64: Na végre valaki, kábé ez lenne a lényeg.

De:

A politikiai akarat sajnos nem erre húz: az erős civil kurázsi, az öngondoskodás, és az efféle dolgok rontják az egyén -tömeg- befolyásolhatósági együtthatóját / ergo politikai okokból nem támogatandók.

Sokszor mondtam már: amíg nem lesz átlátható a pártfinanszírozás és az állami működés, addig itt nem lesz rend.

Morrancs 2011.02.02. 09:55:20

Nem hittem el. Pontosan tisztában vagyok azzal, hogy hiába léptem vissza az állami nyugdíjrendszerbe, nem fogok onnan kapni egy árva vasat sem. De a kormánynak jelenleg annyi eszköze van a neki nem tetszők megregulázására, hogy nem mertem maradni. Nekem most is el kell látnom két gyereket. Ha bármi retorzió következik a maradók felé, az most lenne végzetes, és nem csak rám nézve, hanem a gyerekekre is. Eddig is tisztában voltam vele, hogy ami itt járulékok címén befizetésre kerül, abból nem sokat látok vissza, s még kevesebbet fogok visszalátni. Eleve úgy tervezem, hogy amikor nyugdíjba vonulok, akkor nekem kell továbbra is megállnom a magam lábán. Hogy miből? Arról egyenlőre sejtelmem sincs.

Makkasz 2011.02.02. 09:56:57

Talán kár ezért kommentelni, de a blogíróval 100%-ig egyetértek. Olvasása előtt ugyanezt a végkövetkeztetést vontam le és kommenteltem Tóta blogján, kb. három perce.
Ezért kár volt rendszerváltani.

Ami más: először tudom milyen kisebbséginek lenni, mikor áldozatot hozok a közért (fizetik 24%-ot, meg korábbi nagy befizetéseim is ott maradnak a rendszerben), akkor is acsarkodnak rám a többség buta, nagyszájú tagjai.

Lucernaböde 2011.02.02. 09:57:41

Jogilag a helyzet az, hogy a befizetett pénz a befizetőtől közjogi szabályokkal elvont, közteher jellegű járulék, akkor

is, ha az névre szóló számlán van nyilvántartva. A pénztártagok és a bank között szerződéses viszony van (így

nyithatnak bankszámlát), ezért a befizető nem léphet föl alanyi jogon tulajdoni igénnyel csak kötelmi (szerződésen

alapuló) igénnyel. Egyszerűen szólva a kötelező magánnyugdíjpénztár tagok nem tulajdonosai, csak üzletfelei a

pénztáraknak.
A befizetett pénz a pénztár tulajdona.
A pénztártagokat nem a befizetett összeg illeti meg, hanem az annak célját jelentő szolgáltatás (nyugdíj). A befizetett

pénzt a kötelező magánnyugdíjpénztár használja, szedi a hasznát, rendelkezik vele, olyannyira, hogy az összeg a pénztár

könyveiben jelenik meg mint saját forrása. A pénztártagok csak abban dönthetnek, hogy a pénztár mibe fektesse a

járulékukat (egyszerű embernek nehéz lekövetni a teljesülés vagy meghiúsulás okát). A befizetőknek abba nincs

beleszólásuk hogy az intézmény (magánnyugdíjpénztár) ko nkrétan hogyan használja föl az összeget.
Ennek következtében amikor az állam megszünteti a magánnyugdíjpénztárakat, nincs a befizetőket érintő tulajdonelvonás,

csupán egy másik szereplő lép be ebbe a kötelezővé tett sajátos kapcsolatba. Jogilag abszurd egy magánnyugdíjpénztárba

való belépés kötelezővé tétele. A befizető szerződéses szabadságáról ugyanis a kötelező jelleg miatt nem lehet szó.

Ennek következtében nem a pénztár és a befizető szerződéses viszonya a meghatározó ebben az abszurd helyzetben, hanem a

kötelezésről szóló közjogi rendelkezés. Az abszurditást csak fokozza az a csapda, hogy a kötelező

magánynyugdíjpénztárakat működtető bankok csődje, veszteséges működése esetén a pénzüket elvesztőknek ki fizetne

nyugdíjat, ki gondoskodna róluk?
Jogilag az államnak kell helytállnia, nyugdíjat fizetnie, mert ő kötelezte a befizetőket a magánnyugdíjpénztárba való

belépésre. Ez a helyzet időzített bombaként ketyegett a bankokat megadóztató, s ezzel az emberek terheit megkönnyítő

Fidesz kormány alatt.
A kötelező magánynyugdíjpénztárak a bankok részéről olyan zsarolópotenciált jelentenek a mindenkori kormányokkal

szemben mindenképpen nemzeti érdek megszüntetni.
Tudom Péter, hogy nem egyszerű a jog világában eligazodni, de a lényeget egy mondatban úgy tudom összefoglalni, hogy

ami alanyi jogon jár azért nem kell bíróságra menni, ami viszont kötelmi jogon alapul (szerződéses viszony) annak

érvényesítése mindig bizonytalan kimenetelű."

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.02.02. 09:58:07

@Zébácsi: Két eset van. Vagy hagyjuk éhenhalni azokat akik nem dolgoznak, nincsennek bejelentve, nincs munkájuk, feketéznek, és közben kilépünk Európából, és minden egyezményből, vagy pedig nem.
Már ami az öngondokodást illeti.

Lucernaböde 2011.02.02. 09:59:24

"Jogilag abszurd egy magánnyugdíjpénztárba való belépés kötelezővé tétele. A befizető szerződéses szabadságáról ugyanis a kötelező jelleg miatt nem lehet szó."

Lucernaböde 2011.02.02. 10:00:18

"Egyszerűen szólva a kötelező magánnyugdíjpénztár tagok nem tulajdonosai, csak üzletfelei a pénztáraknak.
A befizetett pénz a pénztár tulajdona.
A pénztártagokat nem a befizetett összeg illeti meg, hanem az annak célját jelentő szolgáltatás (nyugdíj). A befizetett pénzt a kötelező magánnyugdíjpénztár használja, szedi a hasznát, rendelkezik vele..."

Lucernaböde 2011.02.02. 10:01:58

"Az abszurditást csak fokozza az a csapda, hogy a kötelező magánynyugdíjpénztárakat működtető bankok csődje, veszteséges működése esetén a pénzüket elvesztőknek ki fizetne nyugdíjat, ki gondoskodna róluk?
Jogilag az államnak kell helytállnia, nyugdíjat fizetnie, mert ő kötelezte a befizetőket a magánnyugdíjpénztárba való belépésre."

Lucernaböde 2011.02.02. 10:02:54

A befizetőknek abba nincs beleszólásuk hogy az intézmény (magánnyugdíjpénztár) ko nkrétan hogyan használja föl az összeget.
Ennek következtében amikor az állam megszünteti a magánnyugdíjpénztárakat, nincs a befizetőket érintő tulajdonelvonás, csupán egy másik szereplő lép be ebbe a kötelezővé tett sajátos kapcsolatba.

Lucernaböde 2011.02.02. 10:04:13

"...ami alanyi jogon jár azért nem kell bíróságra menni, ami viszont kötelmi jogon alapul (szerződéses viszony) annak érvényesítése mindig bizonytalan kimenetelű."

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:06:14

@sorokinV:
"anyukájuk nyugdíját meg majd én fizetem. Szal' tudomásul kell venni azt a tényt, miszerint a munkáltató által befizetett pénzből a most nyuggereket kell finanszírozni"
En azert akartam ongondoskodni magamrol a jovoben, hogy levegyem a terhet a gyermekeim vallarol. De igazad van, az anyukam megelheteset is nekem kell finanszirozni. Ezert vegyes ez a nyugdijrendszer. OK, vegye el az allam a 24%-omat, de akkor ne rekesszen ki a jovobeli allami nyugdijbol, mert nincs ra erkolcsi alapja!!!!

Behajtó70 2011.02.02. 10:08:31

Láthatóan jobban bízol a magánpénztárakban, mint az állami garanciában. :) Bankcsődökre már nem emlékszel? Csak 2 éve volt :)))

És mondd, az mennyire borzolja az idegeidet, hogy a manyupok 12 éve úgy tőzsdéznek, és egyik-másik veszteséggel, hogy mögötte állami garanica van, a mi befivezéseinkből? (szerencsére csak volt).

És te talán önként fizetted az nyugdíjjárulékot, nem a törvény miatt? Ja, mégis a törvényi kötelezettség miatt? Akkor milyen "rablásról" beszélsz? Az volt a rablás barátom, hogy kötelezően kellett a nyudíjjárulékainkat valamelyik balfék MAGÁN nyugdíjpénztárnak adni! Na az tényleg rablás volt! Ennek lett most vége - szerencsére!

isssti 2011.02.02. 10:08:38

Buta poszt, buta emberektől, buta embereknek..
Jó szórakozást hozzá! ;o)

lyin 2011.02.02. 10:08:41

Ezt a szófosást. Kedves cikkíró biztos nem feketén vagy napi négy órára bejelentve dolgozik. Az ilyen emberek nyilván az állam-ban látják az egyetlen lehetőséget, hogy valaha kapni fognak valamit (persze ha nem fizetnek be nem is fognak kapni semmit, de az államot még mindig humánusabbnak gondolják, mint a bankokat). Természetesen az az állam hibája, hogy ennyien nem dolgoznak teljesen legálisan.
A magánnyugdíjpénztáraknak meg van képük működési költséget levonni a befizetésekből, amikor ott van náluk a pénzem. Az oké, hogy a hozam egy részét elteszik, de hogy még külön költséget számoljanak fel működési költség néven. Igenis vállalniuk kellene azt, hogy itt negatív hozam is lehet (magyarul legyen igazi felelősségük a pénzem felett).

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:11:54

@Trompf:
"Vagy hagyjuk éhenhalni azokat akik nem dolgoznak, nincsennek bejelentve, nincs munkájuk, feketéznek, és közben kilépünk Európából"...
Miert? Szerinted mar ott vagyunk? A "Nyugat" minket tovabbra is a balkannal mos ossze, akarmit is mondanak. Es ha jol meggondolom, en sem nagyon veszem eszre azt a klasszikus kulturat, ami egyes orszagokban a mindennapok resze. Mit gondolsz, jelentosebb muveszeink, tudosaink nagy resze miert nem itthon el?

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:14:16

@Behajtó70:
"Láthatóan jobban bízol a magánpénztárakban, mint az állami garanciában. :) Bankcsődökre már nem emlékszel? Csak 2 éve volt"
Ugy gondolod, hogy a bankcsodok CSAK a maganpenztarakat erintettek es erintik majd a jovoben? Az allami vagyon immunis a penzugyi osszeomlasokkal szemben?

sorokinV 2011.02.02. 10:15:15

@Attilajukkaja:

Nem kirekeszt, hanem érvényesíti azt a tényt, miszerint a kasszából hiányzó 10%-odéert cserébe a munkáltató által befizetett 24%-ból finanszírozzák a 10% miatt fellépő akut hiányt is. Amiért ugye nem kevés mogyit kellett lehívni állampapír formában eddig is. Speciel én sosem voltam manyup tag, de az egy főre jutó államadósságot fizethetem, amit az említett rendszer miatt halmoztunk fel.

Felmosórongy (törölt) 2011.02.02. 10:15:26

LE ORBÁNNAL ÉS CSÜRHÉJÉVEL!!!

FEKETE PÁKÓ FOR PRESIDENT!

www.youtube.com/watch?v=KAlplWO8H6Q

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:17:37

@lyin:
"A magánnyugdíjpénztáraknak meg van képük működési költséget levonni a befizetésekből, amikor ott van náluk a pénzem"
Ebben egazad van! Mukodesi koltsegre nyilvan szukseg van (azt mindenki von!), de amit eddig vontak, az pofatlanul magas volt.

indapass90210 2011.02.02. 10:18:34

@sorokinV: te tipikusan az a fajta ember vagy, aki nem tud hosszú távon gondolkodni. Az állami gondoskodást pont neked találták ki.

elemzo 2011.02.02. 10:20:05

Totálisan egyetértek a cikkel. Az emberek inkább szeretik az Állam Istent, mint az öngondoskodást. Meg aztán félnek is. Saját példa: a munkaügyi hivatalban ügyesen bemutattam az ügyintéző férfinek a maradásról szóló nyugdíj nyilatkozatot. Erre ő (miközben olvasgatta azt): "tetszik nekem ez a szöveg a pénztárak szabad választásáról, én is maradtam volna, csak akkor nem lenne állásom" Inkább lemondott a valszeg több milliós befizetéséről, de nem akarta, hogy kirúgják. Pofátlan, szemét módon megírt törvény ez.
Ám én nem vagyok pesszimista. Minden önkényuralmi rendszer összeomlik előbb-utóbb. (Babilon, Róma, Ceausescu, Kádár)Nagyon fontos persze a bátorság és a szabadság szeretete és a szolgalelkűség megutálása

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:21:28

@sorokinV:
"Nem kirekeszt, hanem érvényesíti azt a tényt, miszerint a kasszából hiányzó 10%-odéert cserébe a munkáltató által befizetett 24%-ból finanszírozzák a 10% miatt fellépő akut hiányt is"
En meg ugy gondolom, hogy nagyon is kirekeszt. Az akut hiany betomesevel nincs gondom, csak azzal, hogy amikor majd en megyek nyugdijba, azt kapom a kepembe, hogy nem jarultam hozza annak idejen az anyam nyugdijahoz, ezert nekem csak egy fityisz jar. Ez pedig nem igaz!

Anti Anyag (törölt) 2011.02.02. 10:22:09

Mitől kiközösítettek? Maradhattak és maradtak. Mit kell ezen ennyit hisztizni?

Kiközösített 2006-2010-ig volt kb. 9 millió nem balliberális és ezért rasszista ember.

elemzo 2011.02.02. 10:23:13

@szárny: egyszerűen a stílusod minősít

lyin 2011.02.02. 10:23:41

@Attilajukkaja:
Miféle klasszikus kultúráról beszélsz??? Biztos arról, ami a Balkánnal moss össze minket. Egész Európa egy nagy balkanizálódás. Mindenhol csak a gond van: Franciaország - arabok,lázadozás a nyugdíjkorhatár emelése ellen; Németország - törökök, munkanélküliség, lázadozás a nyugdíjkorhatár még magasabbra emelése ellen; Görögország-Portugália-Spanyolország-Írország: fizetésképtelenséghez közelítés; Olaszország: Európa legidősebb átlagéletkorú társadalma. Kedves művészeink, tudósaink, orvosaink meg csak azért élnek külföldön, mert nekik elsősorban a pénz számít. Nem baj, legalább nem itthon lázítanak és rontják a helyzetet még jobban. Igaz egyesek még külföldről is sikeresen rombolják azt az országot, amit itt hagytak.

JohnHenry 2011.02.02. 10:24:44

" vajon mit érdemel egy olyan ország, melynek a polgárai nemcsakhogy tűrik bármely kormányzó párt zsarolását, de némelyek egyenesen éltetik azt."

nyomort.

és meg is kapja.

elemzo 2011.02.02. 10:27:16

@isssti: akkor minek vagy itt?

sorokinV 2011.02.02. 10:27:47

@Attilajukkaja:

Részben igaz. Ugyanis a 24% nem elég a jelenlegi nyugdíjakra, amit a kassza akut hiánya is mutat(ott).

salamander 2011.02.02. 10:30:47

DÖBBENET: Ekkora kibaszott nagy marhaságokat pofátlanul összehordó társaságot még nem látott Európa...

"Egy dolog biztos: Hungarisztán végrehajtotta a lehetetlennel határos bravúrt: saját maga ellenzéke lett. Megszavazta magának nyugdíjának lenyúlását, valamint Mindenható Állam(párt) Atyuska visszatérését, aki majd gondoskodik róla.

A rendszerváltozás (ma is) megbukott."

Polgártársam: Te teljesen meghülyültél!
Menjél borogasd a tökfejed és gyógyulj meg mihamarabb. Addig azonban nem kellene - magát mértékadónak tartó - orgánumokba írogatnod.
Érdekes, hogy ezért is fizet valaki.

lyin 2011.02.02. 10:32:34

@elemzo:
még jó, hogy az államot látják istennek a legtöbben. Nem tudom kedves elemző ön mennyit keres, de biztos nem annyit, mint egy tesco-pénztáros vagy egy varrónő esetleg egy 3 műszakban dolgozó gyári munkás. Ön szerint havi 70-100 forint fizetésből mennyi nyugdíj fog összejönni a magánynyugdíjpénztáraknál. Én tisztában vagyok vele, hogy az államiba se fog több összejönni, de az emberek az állam esetleges segítségében jobban bíznak, mint a bankokéban.

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:33:05

@lyin:
Amirol te beszelsz, az az en ertelmezesemben nem kulturalis, hanem gazdasagi kategoria. En a mindennapi, az utcai kulturara gondoltam, ami aban nyilvanul meg, hogyan viselkedsz a masikkal szemben, mennyire van a veredben a csalas-lopas, a masik atverese, hogy mennyire adsz magadra, mennyire vagy igenyes, stb. Ennek nagy resze nem penz kerdese, hanem kultura.
"Kedves művészeink, tudósaink, orvosaink meg csak azért élnek külföldön, mert nekik elsősorban a pénz számít. Nem baj, legalább nem itthon lázítanak és rontják a helyzetet még jobban."
Latszik, hogy nem vagy se muvesz, se tudos, se orvos. Kulonben nem irnal le ilyen eget rengeto butasagokat. Es bizony ez is a mindennapi kultura resze!!!

indapass90210 2011.02.02. 10:34:14

@sorokinV: ez még mindig nem ok arra, hogy fenntartsunk egy rosszul működő rendszert. Sokkal jobb megoldás, ha mindenki gondoskodik saját magáról/családjáról, az állam meg gondoskodik az elesettekről. Ezért lenne korrekt mondjuk egy 50-50%-os rendszer. Az állam az 50%-ból fizetne mindenkinek egy alapnyugdíjat, illetve ez felett a többet befizetőknek. A magánnyugdíj meg értelemszerűen annyi lenne, amennyit az illető élete folyamán felhalmozott.

Egy ilyen átmeneti időszakot az államnak valahonnan finanszírozni kell, de ez sem ok arra, hogy fenntartsunk egy szarul működő rendszert.

Laciii 2011.02.02. 10:34:23

Bazzeg amikor belekényszerítettek a manyupba akkor miért nem lázadoztál?

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:38:47

@Laciii:
Nem engem kerdeztel ugyan, de en pl. azert nem lazadoztam, mert lattam, hogy nalunk fejlettebb orszagokban a MNY rendszer mukodik! A tengerpartok nem magyar nyugdijasokkal voltak tele, hanem svedekkel, nemetekkel, kanadaiakkal. Joggal hihettuk, hogy nalunk is mukodhet.

salamander 2011.02.02. 10:39:24

@JohnHenry:
Te is mehetsz Konrvád Györvgy után, aki rvetteg mervt itt megint weimarizálódás van, meg 1933.
(Úgy látszik nekik a jiddis szótárban a pénzcsapok elzárása jelentéseként fasizta, náci, és 1933, meg weimarizálódás van feljegyezve).

Na RETTEGŐ: Menjél éljél ahol jól esik!
Értünk meg Te ne aggódjál, szerintem megleszünk a te adóbefizetéseid nélkül is.

Az útleveledet pedig tedd le a portán, és soha nem kérd vissza. Gyökér.

Lumieres 2011.02.02. 10:40:15

@Kulics: Nem kötelező. Érted is ki fogunk állni. Hogy soha többet ne kelljen félned a pártállamtól.

www.youtube.com/watch?v=abgEofmVZcw

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:41:09

Nem engem kerdeztel ugyan, de en pl. azert nem lazadosztam, mert lattam, nalunk fejlettebb orszagokban milyen jol mukodik a MNY rendszer: a tengerpartok nem magyar nyugdijasokkal voltak telve, hanem svedekkel, kanadaiakkal, nemetekkel. Joggal hihettuk, hogy ez nalunk is mukodni fog.

neumarkter 2011.02.02. 10:41:45

@lyin:
Kedves művészeink, tudósaink, orvosaink meg csak azért élnek külföldön, mert nekik elsősorban a pénz számít. Nem baj, legalább nem itthon lázítanak és rontják a helyzetet még jobban. Igaz egyesek még külföldről is sikeresen rombolják azt az országot, amit itt hagytak.
Meglepödhetsz: nem csak a pénz számít hanem a munkakörülmények és a szakmai megbecsülés, az életminöség és a NYUGALOM. Ami otthon ismeretlen fogalom.
Nem rombol senki semmit. Szerinted kit érdekel külföldröl Magyarország? Max. a kinnt élö magyarokat..

salamander 2011.02.02. 10:42:55

@Attilajukkaja:

Bocs én meg erre azt mondom - aki éltem és dolgoztam hosszú éveket külföldön is - ők a gazdasági teljesítmény okán élveztek kellemes nyugdíjat.

Nem csupán az egyéni teljesítmény fontos, hanem az ország egésze és annak irányítói is jól teszik a dolgukat. Ledobják magukról a siserehadat, nem úgy mint mi.
A jogi környezet jól kialakított tehát nagyon nem lehet lopkodni. Persze mindenhol vannak kivételek.

Twixxx 2011.02.02. 10:44:30

Rövid politikatörténet Magyarországról.

1945 - 1990: FASZOK.

1990-1994: Az előzőek mégsem akkora faszok.

1994-1998: De.

1998-2002: Új faszok.

2002-2006: Két fasz közül maradjon aki már itt van.

2006-2010: Ezeket a faszokat most már tényleg nem lehet überelni!

2010-: De.

sorokinV 2011.02.02. 10:45:48

@Dövan:

Amellett, hogy a számításaid eléggé (khmm...) hasra-ütésszerűek, két apróságot nem veszek figyelembe:
1, Ennek feltétele az lenne, hogy a jelenlegi nyugdíjakat nem fizetjük, csak valami minimált, mert nem előzte meg felhalmozási szakasz.
2, Nem működik szarul a rendszer. Még a bajnai-kormány meghozta azokat az intézkedéseket, melyek még a folyamatosan romló demográfiai mutatóink mellett is köbö 80 évre fenntarthatóvá teszi a rendszert.

Az állam rossz, a manyup* jó jelszavak gyengécske lábon állnak, főleg, ha valaki veszi a fáradságot és átböngész néhány pszáf vagy ksh pdf-et.

*szabadon behelyettesíthető :)

ne most 2011.02.02. 10:49:25

@Laciii: Talán azért mert nem érezte kényszernek, hogy kidughatta kis kezét a szocialista nyugdijrendszer árnyékából. A szocialista azt jelenti, hogy előbb utóbb hatalmas adósság mellett tönkremegy, mert az elvtársak szétlopják vagy csak hülyék. A mostani államosítás is egy újabb szocialista ciklus alapjait fekteti le.

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:49:49

@salamander:
Ez igaz. En is sokat dolgoztam kulfoldon, de amit irsz, az itthonrol is jol latszik ma mar.
Lopkodni amugy ott is lehetne, de a tobbsegnek eszebe sem jut, mert nagyon maskepp szocializalodtak, mint mi, magyarok. Korrupciomentes orszag sem letezik, de nem mindegy, mekkora a korrupcio sulya a tarsadalomban/gazdasagban. Sajnos egy rendszervaltas valojaban csak akkor megy vegbe, ha az emberek hozzaallasa is megvaltozik, nem csak a szlogenek. A fenti cikk arrol szol, hogy nalunk ez meg nem kovetkezett be, ez a folyamat lassu es egyaltalan nem automatikus. Ebben nagyon egyetertek a poszt szerzojevel.

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:50:48

A blogmotor viccet uz velem. Most nem tudom, elment-e a hozzaszolasom.

Szálka 2011.02.02. 10:53:05

Én csak ezt az "Aki nincs velünk az ellenünk van." dolgot utálom. Vannak ismerőseim, akik számára felfoghatatlan hogy utálom az utóbbi Fideszes lépéseket és hiszek az "szívok, de legalább én döntöttem így" mantrában anélkül, hogy az MSZP-t sírnám vissza. (Isten ments.)
A kritikus gondolkodás teljesen a "Mi a jók" és "Ők a gonoszak" szintjére süllyedt rengeteg egyébként intelligens emberben, amit egyáltalán nem értek. Ez nem foci ahol drukkolsz a csapatodnak bármit is csináljanak.

{*} (törölt) 2011.02.02. 10:54:01

Tudnátok, milyen hasznos lesz ez a százezres lista még, erre-arra. :-P

Laciii 2011.02.02. 10:54:17

@Attilajukkaja:
Juj, és Ibizán se a magyar fiatalok buliznak tömegével hanem a németek, az is a nyugdíjrendszer miatt van ugye.
1. Nézz utána, hogy működik a többi manyup amivel példálózol és nézd meg, hogy működött nálunk. Ezért nem kár.
2. Afrikában nem működik például az iglu építés, na kb. ennyi különbség van a német meg a magyar gazdaság között is, szóval ennyire lehet másolni, ötleteket lehet meríteni, de ne hidd, hogy ugyanaz működne.
Na én inkább lépek.

Attilajukkaja 2011.02.02. 10:57:12

@Szálka:
Igen, ezt az ellenseges hangulatot kar volt visszahozni. De ugy latszik, van, akinek nagyon is erdeke a Divide et impera! (oszd meg es uralkodj) alapelv.

ne most 2011.02.02. 10:58:19

@sorokinV: Ha a 24% járulék nem volt elég a nyugdíjakra, akkor miért lenne elég a 32%. Ha valaki rosszul gazdálkodik 24%-al, akkor nem adok neki még 8%-ot.

GuyFieri 2011.02.02. 10:59:45

bár nem szoktam hozzászólni politikai ,gazdasági dolgokhoz ,de azért meg kell mondanom ,hogy a bloggoló
kolléga eléggé hiányos ismeretekkel rendelkezik a magyar gazdasággal kapcsolatban...és még az összefonódásokról (bank + nyugdíjpénztárak)még nem is beszéltem.Azt javasolom ,hogy legalább olvasson utánna néhány dolognak mielőtt egyoldalúan állást foglal valamiről....u.i sajnos minden olyan rendszert amit emberek találtak ki főleg magyar emberek ,benne van a hiba és a korrupció veszélye....sajnos
Vagy másképpen ,minden munkahely olyan jó ,amilyen emberek dolgoznak ott ,de lehet ez párt ,iskola bármi. mindig az emberekkel van a probléma ,ritkán a rendszerekkel

Laciii 2011.02.02. 11:00:03

@ne most:
bazzeg, a szocik állampapírba rakatták a pénzt 5% lenyúlása után, és pont a válság előtt rakatták át a tőzsdére had bukjad el. Az szerinted a te pénzed amiről nem te döntesz hova rakod és nem te döntöd el mikor használod fel? A manyup _így_ szar, lehetne jobb, mint az állami, de így nem működik.

elemzo 2011.02.02. 11:00:37

@Laciii: Géza, nem tudod, hogy csak a pályakezdőknek volt kötelező? Ne ködösíts, mert nem lehet jól már így sem látni

Attilajukkaja 2011.02.02. 11:01:44

@Laciii:
Meglepodnel, ha latnad, mennyi magyar gyerek bulizik ma mar Ibizan!!! Csak azok valoszinuleg nem a te ismerettsegi koreidbol valok. Nem is az enyembol.

"Afrikában nem működik például az iglu építés,"
Ebben tokeletesen igazad van, csakhogy ma mar konnyu okosnak lenni. Tizennegy evvel ezelott meg hittuk, hogy nalunk is mukodhetnek majd a magannyugdijpenztarak. Es a demokraciaban is hittunk ;o) Most persze mar latom, mekkora suttyok is voltunk annak idejen!

DillingerEscapePlan 2011.02.02. 11:03:15

gyökér vagy bloggoló, de ezt már megszokhattuk a szoci bérbloggerektől

elemzo 2011.02.02. 11:07:16

egyszerűen le lehet leplepzni egy jobboldali, orbánimádó és keveset gondolkodó embert: a hozzászóló személyét támadja mosdatlan szájjal, alpári szövegezésben és nem a mondanivalót. Úgy ahogy a fidex rt.

lyin 2011.02.02. 11:08:10

@neumarkter:
ha nem érdekel senkit, akkor mi ez a nagy felzúdulás a médiatörvény miatt?

ne most 2011.02.02. 11:08:30

@Laciii: Most majd működni fog, mert amit 10 évig gyüjtöttek abból holnap megtankolják az audikat.

Attilajukkaja 2011.02.02. 11:10:41

@sorokinV:
"Ugyanis a 24% nem elég a jelenlegi nyugdíjakra, amit a kassza akut hiánya is mutat(ott)."
Erre csak azt tudom mondani, hogy a 32% sem eleg. Ergo, a te logikad szerint, az se kapjon majd nyugdijat, aki az allamiba fizeti az egesz jarulekat.
Szerintem meg az lenne igazsagos, ha a jovoben en a 24%-omnak megfelelo aranyban kapnek allami nyugdijat, mas meg a 32%-anak megfeleloen - akar onkent dontottunk igy, akar nem.

terszim 2011.02.02. 11:14:21

Nem olvastam a kommenteket, de a poszthoz annyit hozzászólnék, hogy szerintem szó sincs Mindenható Állam Atyuska visszatéréséről, mivel csak az egyik nyugdíjpillér került vissza az államhoz. Az persze más kérdés, hogy gusztustalan módon lett tálalva, egy hétig én is a plafonon voltam miatta. Csak aztán átgondoltam és beláttam, hogy az ország gazdasága szempontjából valóban nem hatékony megoldásról van szó.
A lényeg viszont,hogy ezután is ugyanúgy gyűjthetünk és öngondoskodhatunk, mint eddig, ezt továbbra is támogatni fogja az állam, nem úgy, mint a szocializmusban, ahol csak a TB nyugdíj volt. Éppenhogy most jön el az igazi öngondoskodás ideje. Másik dolog, hogy végre most a nyugdíjtéma kapcsán nyilvánvaló lett mindenkinek a hosszú távú demográfiai probléma. Ez az igazi oka a TB rendszer csődjének, nem az állami formájú megvalósítás. Tessék szépen gyermekeket szülni, felnevelni és jóravaló, szorgos, becsületes, sikeres embereket faragni belőlük. Természetesen ehhez nagy erőfeszítés és lemondás kell, de a következő generáció ezt meghálálná. Ha minden ember ezt csinálná, nem lenne gond ezzel az országgal. Nekem ez ügyben a szüleim jó példával jártak elől és én is így gondolkodva nevelem az én gyerekeimet (még akkor is, ha ez sok lemondással jár és már nem tudok úgy önmegvalósítani, mint régen).

JohnHenry 2011.02.02. 11:15:53

@salamander: whoaa. királyul megmondtad :-D szünet van az iskolában vagy óra alatt nyomod a vakkert, te kis pöcs?

indapass90210 2011.02.02. 11:16:24

@sorokinV: nem tudom hol látsz számítást, mert csupán egy ötlet volt, mindenféle egzakt levezetés nélkül.

A jelenlegi nyugdíjakat mindenképpen át kellene gondolni, mert brutális igazságtalanságok vannak a rendszerbe kódolva. Pl amikor 40+ évet ledolgozott öreganyámnak 20%-al több a nyugdíja, mint a szomszédjának, aki napra pontosan csak annyit dolgozott le (talán 20 évet), hogy meglegyen a nyugdíjjogosultsága.

A manyupok működése pedig akár jó is lehet, ha az állam ezt törvényekkel garantálja. Nyilván ha a Parlament hoz holnapután egy törvényt, hogy a manyupok semmilyen formában nem felelnek a megtakarításokért, akkor az baszhatja akinek ott a pénze.

Szerintem egy vegyes rendszerben lehet garantálni az igazságosságot és a szolidaritást. Az állam erre nem képes önmagában.

Bergeroth 2011.02.02. 11:17:21

@Szálka:
orbán feltett szándéka, akarva-akaratlanul, de inkább akarva, hogy az országot kettéossza, és ez a kettéosztás évekig, évtizedekig fennmaradjon. 2000 környékén kezdte ezt az egész ámokfutást, amikor kitűzte a kokárdát és kijelentette, hogy "aki nincs velünk az ellenünk van!". Ez a fajta aljas, sunyi, hátba támadó, direkt feszültségkeltés és cinikus gőg, megfigyelhető a mai napig. Ez a fidesz fő mozgatórúgója. Azért a közhangulatért pedig, ami jelenleg is jellemzi az országot, személyesen orbán viktor és az általa elkezdett ámokfutása tehető felelőssé.
Minden más, ami ezután történt az már csak ennek a következménye, folyománya.
Ha az állampolgár gondolkodni kezdene, az hatalmas veszteség lenne egy olyan állampártnak, amelyiknek lételeme, hogy az állampolgár csak kussoljon, hagyja magát megkopasztani és buta birka módjára csak a bégetéssel legyen elfoglalva.
Ha az állampolgárok nem csak bégetnének és igazi demokratikus eszmékben gondolkodnának, akkor a fidesz örülhetne, ha össze tudna kuncsorogni magának egy 8-10%-ot.
Viszont sajnos amíg a birka magyar igényli az igénytelenséget, amíg igényli egy állampárt létezését, és amíg az állampolgár úgy gondolja, hogy neki kell alázatot mutatnia az állam felé és nem az államnak kell alázatot mutatnia az őt életben tartó állampolgárok felé, addig soha a büdös életben nem fogunk kilábalni a kommunizmusból, és soha a büdös életben nem lesz ebben az országban demokrácia.

Mielőtt az elvakult fideszdroidok válaszolnának, megkérném őket, hogy próbáljanak elvonatkoztatni a fekete-fehér gondolkodásmódjuktól.

neumarkter 2011.02.02. 11:20:30

Mo belügyei nem érdeklik a külföldet, max egy hírszalag erejéig. Ami EU jogszabalyok szempontjából aggályos azzal foglalkoznak (pld most médiatörvány),
de azt bármelyik uniós országgal kapcsolatban megteszik, tehát itt senki sem explicit támadja Mo-ot. A gerjesztés inkább otthon folyik, de a sajtó is pénzböl él ezért izgalmas híreket kell produkálni.

lkjpoi 2011.02.02. 11:20:59

@In Motion: ez így van, kaphatnának ők is állami nyugdíjat, de mondjuk 25%-kal kevesebbet, mint az, aki visszaviszi a megtakarítását az államhoz. Mert azért ugyanannyi nem járna, ez is tény. Csak úgy már nem 100 000 lettek volna, hanem sokkal többen. Elképesztő, hogy a mnyp lobbi mennyi embert meghülyített így is, mi lett volna, ha az van, hogy csak az állami nyugdíj egy részét veszítik el... a mnyp lobbi nem érted meg értem küzd, hanem a saját könnyen jött hasznáért. Az hogy nem zavarja ezt a 100 000 embert, hogy brókerek és menedzserek élnek a pénzükből...

Attilajukkaja 2011.02.02. 11:25:32

@lkjpoi:
"nem zavarja ezt a 100 000 embert, hogy brókerek és menedzserek élnek a pénzükből."
Miert zavarna? Ez errol szol! Mit gondolsz, az OTP-ben mit csinalnak a penzeddel? Egy kotlos alatt fialtatjak? A bankok, biztositok, befektetsi cegek ebbol elnek. De ok legalab nem dorgolik az orrod ala azt a hazugsagot, hogy mindezt csak erted teszik.

FüligJim 2011.02.02. 11:26:41

@Lucernaböde: ha jól tudom ezt az ügyvédi levelet egy másik blogban már pontról pontra cáfolták.

Attilajukkaja 2011.02.02. 11:28:42

@Twixxx:
"Rövid politikatörténet Magyarországról."
:o))))))))

reeve 2011.02.02. 11:29:42

@terszim: Van abban igazság, amit írsz, de azért van másik oldal is. Az egy dolog, hogy tessék gyereket szülni, hogy legyen nyugdíj, de azokat a gyerekeket egyrészt fel is kell nevelni (vajon miért csappant meg a gyerekvállalási kedv), másrészt annak a gyereknek majd annak idején munkát is kell adni, hogy legyen neki miből járulékot fizetni. vajon 20-30 év múlva hogy alakul a munkanélküliségi ráta? Ez is jó kérdés...
És az sem mindegy, hogy a most elzsarolt összeg igazából nem sokra elég, pláne úgy, hogy az állam kihúzott maga alól egy befektetői réteget (pont azt a pár millió embert, akik a manyup tagságukból eredően finanszírozták az államot.
Az viszont igaz, hogy ez a helyzet valószínűleg pár embernek elég volt arra, hogy erősen elgondolkodjanak az öngondoskodás más formáján. Bár lehet, hogy még így is lesz sok ember, akik az államtól várja majd, hogy tartsa el öregkorukban.

Atisz 2011.02.02. 11:33:41

A szerzőnek mielőbbi kigyógyulást kívánok a 2/3-os "sokkból" (csendben pedig megjegyzem, hogyha Magyarország Nagy-Britannia alsóházi mandátumainak elosztására a "first past the post" relatív többségi rendszerét használná, akkor ma 2 képviselő kivételével csupa fideszes ülne a parlamentben).

A cím egyébként hibás és félrevezető, javasolnám átjavítását "Olyan, hogy 2/3 márpedig nem létezik"-re.

isssti 2011.02.02. 11:37:17

@elemzo: Rendkivül egyszerű: a cim alapján ráklikkeltem a posztra, majd elborzadtam -tőletek.
Ennyi - de szerintem vagy olyan intellektuális szinten, hogy erre magadtól is rájöhess..

Pont.

Attilajukkaja 2011.02.02. 11:39:46

@Atisz:
Szamomra inkabb az a kerdes, hogy a 2/3-os sokkbol vagy a 2/3-os mamorbol kellene mindannyiunknak mielobb kigyogyulnunk es vegre a realitas talajara lepnunk?

Gyárfás 2011.02.02. 11:48:27

Azt gondolom, az ingyen azonnali pénz lesz az ami bizonyítja azt hogy mekkora rablás volt ez az egész pénztári rendszer.
Itt kifizetések alig lesznek, de ha mégis az csak néhány ezer forint nagyságrendben.

A módszer ahogy visszaszerezték a pénzt majdnem mellékes.A lényeg, az hogy VISSZA szerezték.Mindenki szajkózza, hogy az az ő pénze .Kurvára nem.
A folyamat az volt, hogy kötelezően elutalták valahová ahol leszedtek belőle 7%-ot a maradékot meg visszaadták kölcsönbe az államnak jó pénzért.
Erre a 7%-ra mindenki csak legyint.De belegondoltatok hogy ez mit jelent? kockázat nélkül jutott egy vállalat a nyugdíjpénzből(mert ez nem a pénztártagok pénze) az EU zóna kamat szintjének kb. a 3x-osához.
Tehát ha 5% volt az infláció, akkor ennek a pénztárnak minimum 13%os hozamot kellett termelni, hogy jól járjon a tag. Ez nonszensz.
Jól volt ez így? jó volt a 8%os lyuk a nyugdíjkasszán? Asszed azt nem te fizetted? meg annak a 8%-nak a kamatait?Meg a túlzott deficit eljárást?

Kurva nagy forradalmár az a 100.000 ember ünnepelni kell őket.

Atisz 2011.02.02. 11:51:40

@Attilajukkaja: Számold meg, hányszor említi meg a 2/3-ot a szerző. Komolyan mondom, miközben olvastam, nekem volt kínos :)

Egyébként már senki nem lovagol a 2/3-on (legalábbis kormányzati szinten). Aki ismeri a választási eredményeket, annak meg eszébe sem jut megkérdőjelezni.

lyin 2011.02.02. 11:52:12

@Attilajukkaja:

Az, hogy hogyan viselkedsz másokkal csakis rajtad múlik. Pár ember vérében meg benne van a csalás lopás nem tehetsz róla. Vagyis de, felemelheted a szavad, követelheted a megbüntetésüket esetleg hírdetheted, hogy ez nem helyes út. Az meg, hogy mennyit adsz magadra meg hogy mennyire vagy igényes egyáltalán nem bízonyít semmiféle kultúrális felsőbbrendűséget. Ismerek olyan embereket akik a világ legjobb emberei még sem költöttek a külső megjelenésükre semmit az utóbbi 20 évben. Ők a szememben kultúrálisan nagyságrendekkel feljebb vannak, mint a Zöld Pardonban (szerencsére már bezárták) szórakozó igényesnek mondott fiataljaink.
Kedves művészeink, tudósaink, orvosaink meg csak azért élnek külföldön, mert nekik elsősorban a pénz számít. Tudom, jobbak a körülmények meg ..., de azért mennyire becsülendőbb az, aki itthon küzd épp az általad annyira hiányolt kultúra elérésért. És szerintem ez is kultúra kérdése, hogy egyesek a magánérdekeik elé helyezik az egész közösség érdekeit.

Badbitie 2011.02.02. 12:02:42

Marhaság ez a poszt, közel sem erről van szó. Mármint az egyszerű polgárok motivációjának a szintjén. Itt arról van szó, amiről a TSZ szervezésekor volt az 50es években. Ott is mindenki belépett önként, akinek nem volt egy lépésnyi földje sem, és így lett egy csomó föld nélküli TSZ, aztán második körben felhúzták a kulákokat a lámpavasra és föld is lett.

Ami most történt az az első kör. Mert bár jól hangzik a fenti magántulajdonról szóló lózung, és egyéb bullshittek, de egy olyan ember, akinek 20 év minimálbér és 20 év munkanélküliség néz ki pontenciálisan mint 40 éves munkával töltött pálya, az ugyan mi a büdös fasznak maradna a magánban? Hogy kiszámolják neki, hogy 263 forint jár neki havonta? Az az állambácsi által igért már most 23 ezres minimálnyugdíj 1%-a.

Szóval most annyi történt, hogy mindenki önként és dalolva nyilatkozhatot, hogy kulák vagy nem kulák. 100.000 kulák van, most már csak a lámpaoszlopkat kell összeszámolni, és akkor kijön egy forgási sebesség, hogy hány akasztás/lámpaoszlop akcióval lehet ezt felszámolni.

dbeata 2011.02.02. 12:05:21

@szárny:

Tudod, az a baj velektek, Fideszesekkel, hogy az elmúlt 8 év alatt annyira frusztrálódtatok, bepipultatok, hogy már mindegy kinek, de valakinek neki kell támadni ugye, mert a feszkót le kell vezetni valakin...
Most pedig, hogy végre hatalomhoz jutott a vezéretek, most aztán jól elveri a port az egész országon, és sikerült berágatnia egy csomó olyan állampolgárt, aki csak békésen szerette volna élni az életét. Most pedig a fideszes arroganciával hesszelitek ezt a réteget. Remélem, jólesik.

Magam részéről nem vagyok sem zsidó, sem maszopos de a fidesz stílusa (és a stílus maga az ember) számomra is elfogadhatatlan. A haza pedig nem lehet ellenzékben. Köszönöm, hogy elolvastad.

dbeata 2011.02.02. 12:05:59

@szárny:

Tudod, az a baj velektek, Fideszesekkel, hogy az elmúlt 8 év alatt annyira frusztrálódtatok, bepipultatok, hogy már mindegy kinek, de valakinek neki kell támadni ugye, mert a feszkót le kell vezetni valakin...
Most pedig, hogy végre hatalomhoz jutott a vezéretek, most aztán jól elveri a port az egész országon, és sikerült berágatnia egy csomó olyan állampolgárt, aki csak békésen szerette volna élni az életét. Most pedig a fideszes arroganciával hesszelitek ezt a réteget. Remélem, jólesik.

Magam részéről nem vagyok sem zsidó, sem maszopos de a fidesz stílusa (és a stílus maga az ember) számomra is elfogadhatatlan. A haza pedig nem lehet ellenzékben. Köszönöm, hogy elolvastad.

komment2010 2011.02.02. 12:09:26

Üdv Mindenkinek!
sorokinV-nek és társainak akik az "individualista faszkalapokat" (köztúk engem is) lehülyéznik és a 2/3-os atyauristen és semmire sem alkalmas szőke ciklon után mindenféle aljas alaknak elmondják üzenem:
elegem van abból hogy én finanszirozzak mindent és mindenkit! Arról meg végképp elfeledkeztek hogy a helyzet ugyanilyen szar lenne akkor is ha a nyugdijjárulék anno nem a 2-ik pillérbe ment volna hanem az államhoz. Itt a baj nem az általam be nem fizette pénz miatt van hanem amiatt hogy sokan elkerülik a járulék fizetést (vállakozók, őstermelék stb.) és sokan élősködnek azon kevesek nyakán akik rendesen adóznak. Ha befizettük volna anno a pénzt az állami rendszerbe ma még lehet mindig lenne 13.havi nyögdij sőt a fidesz alapján még 14-ik is... És a befolyó pénzt meg elvitte volna más működési költség.
És még annyit fűzök hozzá, hogy most érte volna el a rendszer a megtérülési határt mert most jöttek volna ki lassan azok az emberkék akiknek nem kellett volna nyugdijat fizetni igy már ők nem növelték volna a nyugdijkassza terhét. Mert ugye nekem mint magánnyugis emberkének az állam csak minimális részt kellett volna hogy fizessen, a java a saját pénzemből menne. A Te bajod az hogy egy begyöpösödött, irigy szemellenzős emberke vagy. Ideális mintaállampolgára vitya királynak.
Abba már bele sem megyek hogy vajon Te mennyi járulékot fizetsz, ha fizetsz agyáltalán. Nagyon erős a gyanúm hogy semennyit vagy csak minimálist!
Az én magánnyugi számlámon az átlag befizetések összegének a többszöröse van... Hivatalosan adózott fizetésem után!! A sok naplopónak azt nem adom! Ha nem kellek az államnak mint munkavállaló akkor keresek máshol állást! Fekete gazdaság, külföld. Elvagyok én igy is ti meg aszalódjatok!
Oszt jónapot!!
P.S.: az itt kommentelők és a manyup ellen szonoklók 95%-án jobb magyar vagyok, mégsem verem a mellem! Illetve eddig nem tettem!
SZÁNALMAS BANDA!

Attilajukkaja 2011.02.02. 12:11:14

@Atisz:
Persze, hogy senki nem kerdojelezi meg a 2/3-ot. Es a szerzot sem akarom vedeni, de bosszant, hogy ket szelsoseges tabor jott letre: akiket sokkolt es akik ettol elszalltak. Ez mind e ket felet rendesen elvakitja, az pedig nem vezet semmi jora.

Gyárfás 2011.02.02. 12:16:41

@komment2010:

Igen ebből a hozzászólásból szerintem mindenkinek lejött, hogy te milyen jó ember vagy.

elemzo 2011.02.02. 12:23:41

@lyin: Oké. A magyar valóságot én így látom: Az emberek olyanok mint a zsidók a pusztában, amikor szembesültek azzal, hogy mennyi nehézség van (nincs víz, étel, hagyma, stb). S visszasírták Egyiptom biztonságát, persze a korbácsütésekről már elfeledkezve. Ilyen az átlag magyar. Kell neki a nyugati életszínvonal munka, felelősség és kockázatvállalás nélkül. Ha meg baj van segítsen az ÁLLAM. (persze az is jó kérdés ki az állam?)
Jelenleg Magyarországon részleges politikai szabadság van, (amit igyekeznek még lejjebb építeni) A gazdasági szabadság meg nagyon-nagyon alacsony szinten van, de nagyon-nagyon meg kellene szabadság politikai szintjét is becsülni és védelmezni, ápolni és ebből kialakulhatna egy gazdasági szabadság is. Valódi, öntudatos, nem szolgalelkű polgári réteg is, aki nem fél.

elemzo 2011.02.02. 12:25:47

@isssti: Ne félj tőlünk. Mi nem anyázunk le. Legfeljebb a véleményed kritizáljuk. Persze ha mit. Ezen pl. nincs.

Attilajukkaja 2011.02.02. 12:28:07

@lyin:
"Az, hogy hogyan viselkedsz másokkal csakis rajtad múlik. Pár ember vérében meg benne van a csalás lopás nem tehetsz róla."
Nem egeszen, nagyon is fugg a kozegtol, a kozerkolcstol, amiben felnottel, szocializalodtal, attol, amit magad korul latsz. Es attol is, ahogy masok viselkednek veled es korulotted.
Az igenyesseg pedig nem csak kulsosegekben jelentkezik, nem hivalkodo es nem azonnal eszreveheto valakin.
"mennyire becsülendőbb az, aki itthon küzd épp az általad annyira hiányolt kultúra elérésért."
Becsulendo, ha engedik. De nem engedik. Ha a Magyar Allamon mulott volna, a vilag sohasem ismerte volna meg a Rubik kockat vagy az uvegbetont. A Nobel dijasaink nem penzehsegbol tudtak ezt a dijat csupan a kulfoldon vegzett munkaik alapjan elnyerni. Es amig itthon egy harmadosztalyu futbalistat tobbre becsulnek, mint egy szakorvost, addig ez igy is marad. Most sem a korhazainkat, egyetemeinket ujitjuk fel, hanem uj stadionokra koltunk majd milliardokat. De megerdemeljuk, mert annyira jok vagyunk fociban. Hajra Magyarorszag! Lehet, hogy ez valaki szamara demagogia, de a kultura es a megbecsules nem pusztan penz kerdese, hanem attol is fugg, hogy mit tartunk fontosnak.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 12:40:57

@Zabalint: mindenkinek megérte volna a maradás:

1) Viktor NEM örök, legalább a nyudíjjogosultságodat vissza fogod kapni.
2) az AB egyszerűen NEM TEHETI MEG (nem tehetné meg), hogy ne semmisítse meg a törvény diszkriminatív rendelkezéseit, ha mégsem, lásd első pont.
3) amit a cikkíró is írt: hahó, NEM lesz nyugdíjad. Fenntarthatatlan a rendszer, össze fog omlani.

Egy elsős közgazdászhallgató meg tudja mondani azt az arany tényt: az állam ROSSZ gazda.

Ilyen egyszerű.

A cikk kiváló, minden egyes szavával egyetértek!!!

Attilajukkaja 2011.02.02. 12:42:05

@elemzo:
"kialakulhatna egy gazdasági szabadság is. Valódi, öntudatos, nem szolgalelkű polgári réteg is, aki nem fél."
Talan ha a vallalkozoktol nem vennek el a nyereseguk nagy reszet, ha nem valtoztatnanak a szabalyokon minden evben (akar visszamenoleg is), ha hagynak oket kibontakozni, akkor jobban menne a termeles es nem felnenek az emberek. A vadkapitalizmus sem egy jarhato ut, de biztosan van egy koztes megoldas, ahol mind az allam, mind a vallalkozo jol jar. Ehhez viszont komolyan le kellene epiteni a kozalkalmazotti szferat, csokkenteni a segelyeket, stb. Nem tudom, nem vagyok kozgazdasz,...csak hangosan gondolkodom.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 12:46:04

@Zabalint: mindenkinek megérte volna a maradás:

1) Viktor NEM örök, legalább a nyudíjjogosultságodat vissza fogod kapni.
2) az AB egyszerűen NEM TEHETI MEG (nem tehetné meg), hogy ne semmisítse meg a törvény diszkriminatív rendelkezéseit, ha mégsem, lásd első pont.
3) amit a cikkíró is írt: hahó, NEM lesz nyugdíjad. Fenntarthatatlan a rendszer, össze fog omlani.

Egy elsős közgazdászhallgató meg tudja mondani azt az arany tényt: az állam ROSSZ gazda.

Ilyen egyszerű.

A cikk kiváló, minden egyes szavával egyetértek!!!

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 12:47:48

@This_is_Sparta: ez mennyire és MENNYIRE IGAZ!!!
Mi, 102 ezren meg ne is pályázzunk állami állásokra... :) Tudjátok, miért.
(No nem mintha enne a fene, csak...)

komment2010 2011.02.02. 12:51:01

@Gyárfás:
Igen olyan ember aki kiáll az igazáért és nem itél el másokat ezért!
Több évtizede dolgozom és van még vagy minimum ennyi.. Sőt több mert tuti emelik addig vagy 10-15%-al a nyugdijkorhatárt! Eddig mindig adóztam soha nem volt fekete jövedelmem és azért köpködsz mert megvédem a sajátomat?
Soha nem voltam munkanélkülin, soha nem kértem segélyt sőt eddig /kopp-kopp/ beteg sem voltam tovább mint 1 hét!
Nem azért melózok hogy másokat eltartsak akik nem jogosultak rá!!
Ellentétben veled én téged nem minősitelek ismeretlenül! Rajtam fogott a magyar oktatás és megtanultam a viselkedési alapnormákat!
Tudod mit, éld az életed ahogy eddig élted és nézz tükörbe ahogy eddig tetted! Én is ezt teszem és veled ellentétben én tudok még tükörbe nézni bár szerintem te is de ez már csak téged minősit!!
Élek a még meglévő törvény adta szólásszabadságommal és elmondtam a véleményem ahogy Te is. Elfogadom a véleményed bár nem értek vele egyet, elvárom hogy tedd ezt te is!
Oszt jónapot!!

Vad.Korte (törölt) 2011.02.02. 12:55:16

Jópofa a játék a százalékokkal. De nem az az érdekes, hogy az össznépességnek, vagy az összes adózónak hány százaléka maradt a mnydp-ban, hanem hogy az összes mnydp tagnak hány százaléka ez a 102e ember. S ebből nyugodtan levehetjük azokat, akik kényszerpályán mozognak, mert abba a csoportba tartoznak, akinek nem érdemes maradnia. Vagyis azt kéne megnézni, hogy ez a 102e ember azoknak hány százaléka, aki valóban döntéshelyzetben volt...

Gyárfás 2011.02.02. 13:02:03

@komment2010:
@komment2010:

Nyilván ha te egyenes gerinccel éltél abból az következik, hogy más nem.
Az sosem volt a TE pénzed. ez a probléma. Amit te a TE pénzednek hívsz az hiányzik minden hónapban valahonnan, TE azt nem spóroltad,TE azt nem tartogattad, hanem azt tőled LEVONTÁK.És a kamatokat amiért visszaadták ÉN is Fizettem, mint ahogy a deficit eljárást is fizetettem.
Milyen világképed van neked, ha azt gondolod, hogy TE be vagy jelentve a többiek meg szar emberek.
Elmondom mi a TE pénzed az ÖNKÉNTES magánnyugdíj pénztár.
Én a többszörösét viszem vissza az állami rendszerbe mint az átlag mégsem sírok.Mert felérem ésszel, hogy az sosem volt az ÉN pénzem.
Közel 9M ft. nyugodtan kiszámíthatod belőle az átlag fizetésemet.
Az az én pénzem amit ÉN megtakarítok, és forgatok,jobban mint a Magyup.(sokkal jobban)

Én nem minősítettelek,egy árva szóval sem, ellentétben veled.

Gyárfás 2011.02.02. 13:02:58

@komment2010:
@komment2010:

Nyilván ha te egyenes gerinccel éltél abból az következik, hogy más nem.
Az sosem volt a TE pénzed. ez a probléma. Amit te a TE pénzednek hívsz az hiányzik minden hónapban valahonnan, TE azt nem spóroltad,TE azt nem tartogattad, hanem azt tőled LEVONTÁK.És a kamatokat amiért visszaadták ÉN is Fizettem, mint ahogy a deficit eljárást is fizetettem.
Milyen világképed van neked, ha azt gondolod, hogy TE be vagy jelentve a többiek meg szar emberek.
Elmondom mi a TE pénzed az ÖNKÉNTES magánnyugdíj pénztár.
Én a többszörösét viszem vissza az állami rendszerbe mint az átlag mégsem sírok.Mert felérem ésszel, hogy az sosem volt az ÉN pénzem.
Közel 9M ft. nyugodtan kiszámíthatod belőle az átlag fizetésemet.
Az az én pénzem amit ÉN megtakarítok, és forgatok,jobban mint a Magyup.(sokkal jobban)

Én nem minősítettelek,egy árva szóval sem, ellentétben veled.

Attilajukkaja 2011.02.02. 13:07:43

@Gyárfás:
Mi a kulonbseg az onkentes- es a magannyugdijpenztar kozott? Vagyis az egyik mennyiben inkabb az en penzem, a masik miert nem? Nem kekeckedni akarok, hanem komolyan kerdem. Vagy arra gondolsz, hogy az onkentesbol az allamnak nem jut semmi?

ze11 2011.02.02. 13:16:29

@Attilajukkaja: 34%-ból csinál a magyar rendszer 67+%-ot,és ez baj.
@Kismac: Pontosan.

ze11 2011.02.02. 13:20:27

@Kismac: És viszont: aki állami/közalkalmazott, az ne merjen maradni... Igaz, ezt nem mondták így en bloc ki, de az indiklás nélkül felmenthetőség eléggé egyértelmű...

@Gyárfás: Ha NEM a nyugdíjpénztári tag pénze, vagyona, akkor a HOZAM hogy lehet az övé? Valaminek, aminek nem tulajdonosa, hogyan szedheti a hasznát? Hmmm? Ha NEM az övé, akkor a hozama SEM az övé.

Gyárfás 2011.02.02. 13:21:38

@Attilajukkaja:

98-ban a natív felosztó kirovó rendszernek megfelelően mindenki befizetett 31%-ot a nyugdíjkasszába.
Ez változott a kötelező magyup választás után úgy, hogy 24 % ment a közösbe a maradék 7% meg a pénztárakba.
ezt később 8%ra emelték.

Ez mivel a kifizetések a felosztó kirovó rend szerint történtek hiányzott a közösből.

Az önkéntes pénztár azért az én pénzem, mert azt az előző kötelező járulék fölött az adózás utáni béremből takarítom meg.

A számok fejből mentek, lehet hogy nem pont ennyi, de nagyságrendileg stimmelnek.

ze11 2011.02.02. 13:22:00

@Gyárfás: Most beraksz prompt eltapsolásra 9M Ft-ot, hogy egy igéret alapján majd valamikor az arányait tekintve a jelenleginél jóval kevesebb aktív ki fogja neked termelni az állami nyugdíjadat... Naív vagy, de nagyon.

komment2010 2011.02.02. 13:25:27

@Gyárfás:
"Igen ebből a hozzászólásból szerintem mindenkinek lejött, hogy te milyen jó ember vagy."
Ez a Te mondatod! Ebből nehéz nem levenni milyen emberbnek is gondolsz.
Bár annak ellenére hogy a 9milla szép szám de gondolom arra magad is rájöttél hogy ez ledolgozott évek nélkül sokat nem ér. Nekem ennél kevesebb van benne de ha annyit dolgoztál mint én akkor szép kereset! Hogy miért gondolom hogy más nem becsületes? Ember jársz te olyan emberek között akik nem 500-600.000 Ft bruttóval vannak megáldva? Vannak barátaid és ismerőseid? Csináltam egy röpke felmérést és 50% felett volt a feketén vagy szürkén dolgozók aránya. A minta 100 feletti volt.
Na ilyen az én világképem: realista és elég elszomoritó!!
És a gerinctelen rész azoknak szól akiket érint: tudok akinek nem inge nem veszi magára.
És végül az a pénz az ENYÉM: és tudod miért mert az én munkám termeli meg! Az egy dolog hogy az állam a szolidaritás elve miatt levonja/elveszi és baszik helyette bármit is nyújtani.
Jaj de jó hogy az én pénzem hiányzik valakinek!! A mások által be nem fizetet nem hiányzik véletlenül?
Mit kapok a befizetett adom után: abban a sorban állok az orvosnál mint a feketén dolgozó, abban sorban állok az önkormányzatnál mint a feketén dolgozó annyi jogom van a biróságon mit egy feketén dolgozónak! És mégis dolgoztam... Eddig!
Ha meg Te bent hagysz barátom 9M-át hát csak gratulálni tudok neked!! Valszeg van mivel pótolni és van miből a MAGÁNBA fizetni. Nekem nincs és veled ellentétben csak egy ideig hagyom magam hülyének nézni!
Ja és én bizok olyan manyupban ami fejlett nyugati országban honol és 150 éve van a pénzügyi piacon! Tudod nem szart kellett volna választani anno... Ha te tőzsdézel az a Te dolgod! Gratulálok hogy van hozzá tudások és merszed ja meg persze tőkéd! mert azon kivűl másban forgatni a mai világban nem tudom még miben lehet. Bár már abban sem nagyono!
És ha minden igaz amit leirtál (már pedig ugye miért is ne lenne...) akkor te egy ritka kivétel vagy akire épp nem vonatkoztak az alap állitásaim és tisztellek a szolidaritásod miatt!!
Belőlem az elmúlt 2x év kiölte ezt...

komment2010 2011.02.02. 13:25:58

@Gyárfás:
"Igen ebből a hozzászólásból szerintem mindenkinek lejött, hogy te milyen jó ember vagy."
Ez a Te mondatod! Ebből nehéz nem levenni milyen emberbnek is gondolsz.
Bár annak ellenére hogy a 9milla szép szám de gondolom arra magad is rájöttél hogy ez ledolgozott évek nélkül sokat nem ér. Nekem ennél kevesebb van benne de ha annyit dolgoztál mint én akkor szép kereset! Hogy miért gondolom hogy más nem becsületes? Ember jársz te olyan emberek között akik nem 500-600.000 Ft bruttóval vannak megáldva? Vannak barátaid és ismerőseid? Csináltam egy röpke felmérést és 50% felett volt a feketén vagy szürkén dolgozók aránya. A minta 100 feletti volt.
Na ilyen az én világképem: realista és elég elszomoritó!!
És a gerinctelen rész azoknak szól akiket érint: tudok akinek nem inge nem veszi magára.
És végül az a pénz az ENYÉM: és tudod miért mert az én munkám termeli meg! Az egy dolog hogy az állam a szolidaritás elve miatt levonja/elveszi és baszik helyette bármit is nyújtani.
Jaj de jó hogy az én pénzem hiányzik valakinek!! A mások által be nem fizetet nem hiányzik véletlenül?
Mit kapok a befizetett adom után: abban a sorban állok az orvosnál mint a feketén dolgozó, abban sorban állok az önkormányzatnál mint a feketén dolgozó annyi jogom van a biróságon mit egy feketén dolgozónak! És mégis dolgoztam... Eddig!
Ha meg Te bent hagysz barátom 9M-át hát csak gratulálni tudok neked!! Valszeg van mivel pótolni és van miből a MAGÁNBA fizetni. Nekem nincs és veled ellentétben csak egy ideig hagyom magam hülyének nézni!
Ja és én bizok olyan manyupban ami fejlett nyugati országban honol és 150 éve van a pénzügyi piacon! Tudod nem szart kellett volna választani anno... Ha te tőzsdézel az a Te dolgod! Gratulálok hogy van hozzá tudások és merszed ja meg persze tőkéd! mert azon kivűl másban forgatni a mai világban nem tudom még miben lehet. Bár már abban sem nagyono!
És ha minden igaz amit leirtál (már pedig ugye miért is ne lenne...) akkor te egy ritka kivétel vagy akire épp nem vonatkoztak az alap állitásaim és tisztellek a szolidaritásod miatt!!
Belőlem az elmúlt 2x év kiölte ezt...

Gyárfás 2011.02.02. 13:26:14

@ze11:

Ha lenne hozam reál hozam egyet értenék veled, de mivel nincs ezért ez egy elméleti kérdés.

Az egyéni számlán kezelt pénz nem azt jelenti, hogy a te pénzed amúgy:) nem rendelkezhettél fölötte eddig sem és ezután sem. A virtuális számládat meg ezután is nézegetheted:)

Én nem azt mondom, hogy annak a rendszernek nem lettek volna előnyei, csak azt , hogy ahogy megvalósult ÚGY nem lettek volna.

komment2010 2011.02.02. 13:26:27

Bocs... server error volt de ezek szerint elment mindkettő! Mea culpa...

Attilajukkaja 2011.02.02. 13:26:54

@ze11:
Most elveszitettem a fonalat: milyen 34%-rol van szo?

Amugy en kozalkalmazott vagyok, kulfoldrol is hazajottem (nem maradtam kint, pedig megtehettem volna), adot sem csalok, ket d-vel irom az "Isten aldd meg a magyar"-t,...es maradtam MNY tag.
Lehetek meg valaha sikeres ember? ;o))))

Vad.Korte (törölt) 2011.02.02. 13:31:33

Srácok, ne játszunk a számokkal. A magánrendszer lényege az, hogy az a dolgozó, aki odament, ne tartsa a markát az állam bácsinak, mikor eljön az ideje. Persze az államnak is kell járulékot fizetnie, amiből klasszul(?) fenn lehet tartani a jelenlegi szar rendszert. Persze aki most nyugdíjas, nem tehet róla, hogy a rendszer szar.

Könnyű azzal érvelni, hogy lám, a mnydp-ak alig hoztak. Olyanok ők, mint a versenyló, akinek összekötik a lábát, majd a verseny végén virslit csinálnak belőle, mert nem futott elég gyorsan. Megszabták, hova mennyi pénzt tehet. Tehát ne verjük a mellünket, hogy én is fizettem kamatot, hisz az állam az enyémből is belett annak az állampapírnak a kamatába. Ezt az állam írta elő így. Akkor ugyan nem Orbán volt a góre, de ez másodlagos.

Gyárfás 2011.02.02. 13:33:43

@ze11:

Én azzal a pénzzel eddig sem számoltam, úgyhogy nem érintett meg az ügy. Azt a pénzt már rég betudtam veszteségnek, mint a föld legrosszabb befektetését.

ze11 2011.02.02. 13:35:38

@Gyárfás: Aki visszalép, és a hozzá rendelt tőkére a manyup reálhozamot ért el, az ezt szépen meg fogja kapni. Olyan tőke után, ami szerinted NEM az övé.

@Attilajukkaja: A parlamenti választáson a listás szavazatokat tekintve a választásra jogosultak mintegy 34%-a szavazott a FIDESZ-re, így értem.
Vanm olyan közalkalmazott ismerősöm, aki sokmilliós manyup egyenleg elvesztését volt kénytelen lenyelni, mert finoman értésére adták, hogy a jelenlegi pozíciójából el is lehet küldeni... Ő nem volt döntési helyzetben.

Attilajukkaja 2011.02.02. 13:36:02

@komment2010:
@Gyárfás:
Ne vigyetek el a temat holmi szemelyeskedes fele, mert szetcsapok koztetetek :o)
Ez a baj ezzel az egesz temaval (es nem csak ezzel), foleg az erzelmeinkre hat. A racionkra egyre nehezebb hagyatkoznunk, mert hosszu evek ota hulyenek neznek minket, az ecceru nepet. Mergesek es indulatosak vagyunk, akarmelyik oldalon is allunk. Csak azt tudnam, hogy ennek hogyan lehetne veget vetni? Ez a kerdes sajnos nagyon komolyan foglalkoztat: meddig mehet ez igy es hova vezet?

komment2010 2011.02.02. 13:36:22

@Vad.Korte: ott a pont!
@Attilajukkaja: az a gyanúm jelen kondiciókkal és jelen politikai környezettel nem.. :(
Darálóba az elmúl 20 év összes politikusával... Teljesitmény orientált (ha jól megy jó fizetés ha nem megy jól no fizetés... mint a versenyszférában) szakpolitikusokat (nem megélhetési) keresni és velük kezdeni űjra. Mnimum 20 év elismert szakmai tapasztalat stb
Egyetlen megoldás!

ze11 2011.02.02. 13:37:13

@Gyárfás: Az állami csöcsön lógni nyuggerként az majd jó lesz... Persze...

Gyárfás 2011.02.02. 13:38:24

@Vad.Korte:

Nyilván nem véletlenül írta elő, hogy állampapírba kell fektetni, nem magát akarta szopatni, hanem kénytelen volt az IMF-nek ilyen áron is megfelelni.
98-ban nagyon kockázatos országnak számítottunk nem tehettük meg, hogy egy ekkora összeg teljesen eltűnjön a finanszírozásból.
Csak emlékeztetőül: 98ban az MNB alapkamat 20%-volt.
Ez a magánnyugdíjas téma kényszerpálya volt, nem előrelátás.

(és ez most nem IMF fika hanem ténykérdés)

komment2010 2011.02.02. 13:39:12

@Attilajukkaja: igazad van! csak próbáltam érvelni de lehet személyeskedésbe csapott át!
Elnézést Gyárfástól is ha megsértettem!

Gyárfás 2011.02.02. 13:42:39

@ze11:

Nyilván én nem fogok az állam csöcsén lógni,mert én öngondoskodom.

Viszont

A jelenlegi nyugdíjasok az állam csöcsén lógnak nincs választásuk sem.Ha nincs rendben a nyugdíjkassza ők szívnak.Ill. nem, azok duplán akik dolgoznak.

Attilajukkaja 2011.02.02. 13:43:45

x@ze11:
Ja ertem! Azt hittem valami befizetesi 34%-rol van szo. De a 2/3 akkor is 2/3 marad, mert ilyenek nalunk a valasztasi torvenyek. Es ezt a 2/3-ot csakis az MSzP-nek koszonhetjuk. En egyik nagy partra sem szavaztam, de nem banom a 2/3-ot. Igaz, hogy egyelore a szivoszal kevesbe elonyos oldalan allok, de legalabb ugy jarok, mint az egyszeri lany, aki gyorsabban szabadul, ha hagyja magat.
Az pedig szemetseg, ha valakit akar nyiltan, akar burkoltan, de a meggyozodese miatt diszkriminalnak a munkahelyen. Foleg, ha allami munkahelyrol van szo!!!

Gyárfás 2011.02.02. 13:54:11

@komment2010:

Most mondanám, hogy a szürke(fekete)gazdaság is jobb mint a semmilyen, mert a fogyasztáson keresztül ők is adóznak,(méghozzá sokszor többet,mintha megadóztatnánk őket) de ez attól nem lesz jó, csak árnyalja a képet.

A befektetés nem egyenlő a tőzsdével(csak áttételesen).
Vannak gusztusos befektetési számlák, hozam, tőkegaranciával, viszonylag jó hozammal(10-15%). Érdemes félretenni.És persze nem 7% a kezelési költség...

A manyup-ban lehet is bízni, mert tényleg biztonságosak, van közöttük egy kölcsönös biztosítási rendszer, ha valaki kidől a többiek viszik tovább a zászlót. Egy biztonságos dolog, csak rohadt drága.
De:
A pénzedhez csak akkor jutsz, ha nyugdíjas leszel ami ahogy állnak a dolgok kb 67-70 éves korban történik meg.
Ha hamarabb meghalsz(ne így legyen) akkor ugyan örökölhető, de ő is csak akkor jut a pénzéhez ha nyugdíjas lesz.
Ha valaki végre az öröklési sorban eléri a nyugdíjkorhatárt és úgy dönt hogy életjáradékot kér, de másnap rádobják a földet, akkor minden pénz elveszik.Mert csak a felhalmozási időszakban örökölhető.

Szóval a magyup: drága, és egyáltalán nem praktikus.

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:02:34

@komment2010:
Nagyon elerzekenyultem a valaszodtol es Kozso szelleme lengte be hirtelen az auramat (lehet, hogy ez kepzavar?) :o)
De tenyleg orulnek, ha nem egymassal hadakoznank, hanem egymas velemenyen vitatkoznank. Mert csak az egyik vezet valahova. Na most, hogy kibujt belolem Buddha szelleme, talan vissza is zavarhatom, hogy szunnyadjon meg bennem egy picit.
"Teljesitmény orientált (ha jól megy jó fizetés ha nem megy jól no fizetés... mint a versenyszférában)"
A politikusoknal? Akkor most beloled bujt ki valami, ami nem e vilagra valo! Hol, vagy mikor lattal te ilyen politikust? Csak egy peldat kerek!
A javaslat persze nagyon jo, csak kivitelezhetetlen. Foleg, ha hosszutavu celokrol van szo. Ha 10 even belul nem lesz Magyarorszagon meg egy millio munkahely, akkor kinek a fizeteset vegyem vissza es mibol? Orban Viktornak pl. alig van vagyona, meg egy szerencsetlen Trabantja sincs (ez a napokban derult ki).
Szerintem a politikusaink erkolcsi szinvonala huen tukrozi az egesz lakossaget. Kozulunk kerulnek ki ok is. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fejetol buzlik a hal, vagyis roka fogta csuka. Nemzetkoziul: 22-es csapdaja.
Akkor csillan meg majd a remeny sugara a szememben, ha kiderul, hogy a Fidesz tenyleg kevesebb penzt herdalt el, mint az MSzP. Ha kiderul, hogy ok a becsulet es igaz magyarsag megtestesitoi, barmit is jelentsen ez.
De addig ok is eppen olyan megelhetesi politikusok maradnak szamomra, mint az osszes tobbi.

Messzi Vetek 2011.02.02. 14:03:20

a szerző ott téved, hogy a magántulajdonban és az öngondoskodásban szeretnénk hinni (a többség), csak semmi garantálja a magántulajdonunkat, hogy az az is marad. sajnos az utóbbi 100 évben legalább 2 alkalommal sztornózták az ún. magántulajdont.

abban nem bíznak az emberek, hogy ha a mnyp-ban maradnak, az ott összegyűjtött pénzeik nem einstandolódnak.

komment2010 2011.02.02. 14:05:11

@Gyárfás: a manyup szabályozások után (amit előbb kellett volna a politikai elitnek megtenni és nem most, szóval ez az ő saruk is) már nem 7% és szerintem ez igy praktikusabb még minig mint az állami. Ott ha elpatkolok akkor ugrott minden... és ott sem kapom meg hamarbb mint a másiknál...
A többi rész befektetés stb. engem nem érint több dolog miatt sem. Fő ok hogy nincs mit befektetni...
A fekete/szürke gazdasággal kapcsolatban csak részben értek egyet, mert tényleg jobb mint ha nem lenne semmi,de itt azért nem erről van szó ugye. Ami meg a fogyasztási adót illeti azt mindenki fizeti hisz mindenki él, eszik ruházkodik stb. Szóval itt megint "csak" az a baj hogy amit tőlem a szolidalitást hiányolsz a nyugdijjárulékom benemfizetése miatt azt a fekete meg a szürke gazdaság nem kis számú elemétől meg elnézed mert hisz fizetnek ők nem keveset... Mert az ő ÁFÁ-juk több mint az enyém vagy mi?

Gyárfás 2011.02.02. 14:10:57

@Messzi Vetek:

Arról meg nem is beszélve, hogy egy könnyed becsléssel kiszámítható, hogy egy átlagember átlag fizetésből 40 év munkaviszony alatt megtakarít jelenlegi értéken kb. 10M forintot.
Ez jelenlegi értéken számolva ez havi 30-40e forintos összeget jelent. Ez nem a nyugdíjrendszer megoldása.

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:11:06

x@Gyárfás:
"Szóval a magyup: drága, és egyáltalán nem praktikus."
Szerintem jol erveltel es az MNY egyaltalan nem tokeletes. Most varom, hogy mit irsz: ezzel szemben az allami nyugdijpenztar mennyivel biztonsagosabb vagy olcsobb?
Amugy mar a Bajnai is mondta, hogy ami mostanaig ment az MNY-nel, az nem koser. Valtoztatni kell rajta, de surgosen. Persze az akkori ellenzek ezt is ignoralta vagy lefujjolta,...mar nem emelekszem, mikor mit hogyan szabotalt. De a lenyeg, hogy az MNY is raszorult egy komolyabb valtozasra.

Gyárfás 2011.02.02. 14:16:33

@komment2010:

Nem teljesen így van, mert ha meghalsz a párod kap özvegyi nyugdíjat a jövedelmedből számolva.

A csalókat én sem szeretem úgyhogy nem tudom megvédeni őket:) de az a pénz ami visszakerül nem a jelenleg csalókat segíti , hanem a jelenlegi nyugdíjasokat.
legalábbis az a 8% amit ezentúl az államnak fizetünk a manyup helyett.

komment2010 2011.02.02. 14:18:44

@Attilajukkaja:
egy vigjátékban mondta az egyik szereplő azután hogy hibázott:
"Egy nagyember beismeri hogy ha téved... Ám én nem vagyok nagyember..." :)
Szóval komolyra forditva a szót: nem hiszem hogy ez Kozsós lett volna csak van önkritikám és nem félek beismerni hogy tévedtem. Sajnos ilyen vonás a politikai életben nem jellemző. Hogy ez téged nevetésre ösztönöz az más kérdés.
Én érveltem és nem akartam személyes háborút folytatni senki ellen. Jogosnak véltem a kritikát igy ennek megfelelően válaszoltam!
Visszatérve a válaszodra: milyen világban élek? Olyanban amilyenné maunknak tettük! Tudod a kereslet teremti meg a piacot... Itt külön iglény van szar politikusokra és meg is kapjuk rendre!! Ha elhajtanák ezt a sok semmiházit a véresbe és bevezetnénk ami irtam akkor menne. De amig igy gondolkozunk és igy cselekszünk mint most addig nem is lesz semmi. Attól mert valaki "csak" egy autót lopel el és nem egy házat attól még köztörvényes, tolvaj az is. Legfeljebb nem annyira utáljuk... Na itt a kulcs!
1000000 munkahely... Persze-persze. Ez szlogennek jó, vannak rá vevők szépen. Egy kérdés a sok közül: miből? Ki ruház be nálunk? Kire is gondoltok...
Orbán vagyon... Áááá olyan biztos nincs.. Szerintem a manyup pénzből különitsünk el valamennyit egy a "mentsük meg orbán viktort az nyomortol" nevű alapitványnak, nem?

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 14:19:10

@This_is_Sparta: ez mennyire és MENNYIRE IGAZ!!!
Mi, 102 ezren meg ne is pályázzunk állami állásokra... :) Tudjátok, miért.
(No nem mintha enne a fene, csak...)

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:19:47

@Messzi Vetek:
Nagyon igazad van! De miert biznak akkor az Allamban? Mert nekik all modjukban einstandolni? Na jo, ez igaz. De biztos, hogy 10-20-30 ev mulva is erre hagyatkozhat az Allam? Ha ujra diktatura leszunk, akkor igen. Es ha hagyjuk, akkor igy is lesz.
(Jaj, csak ne igy legyen, "csak 10 ev mulva ne ez a dal legyen", Cseh Tamastol tisztelettel!)

komment2010 2011.02.02. 14:29:08

@Gyárfás: feltéve ha a feleségem (mert élettárs ha jól tudom nem lehet) nem hal meg előbb mint én. Ha igen akkor pech és a gyerenek nem marad semmi...
Marha nagy buli!!

Gyárfás 2011.02.02. 14:31:22

@Attilajukkaja:

semmivel sem jobb, annyival jobb, hogy az a 8% ami eddig a magyup-ba került most végre oda kerül ahová való, ezzel 1,5 %-al csökken a hiány.
És ha tényleg az államadósság csökkentésre fordítják a nagy részét akkor lehet hogy nem borulunk fel.

És szerintem(ez magánvélemény) egy szolidaritás alapú rendszer mindig biztonságosabb mint egy üzleti alapú.

Én annak a híve lennék, hogy a demográfiát kellene helyrerakni bármi áron.A nyugdíjrendszer baszogtatása teljesen értelmetlen, mert az csak a végeredmény, nem az ok.

Gyárfás 2011.02.02. 14:37:34

@komment2010:

Teljesen igazad van. akkor a gyereknek semmi sem marad.
Az örökölhetőség nagy hiányosság egy ilyen rendszernek.
Nincs tökéletes dolog.
Bár ennek ellenére a hiba akkor keletkezett amikor bevezették ezt a rendszert, nem akkor amikor megszüntették.

readya 2011.02.02. 14:38:04

@Gyárfás:
"Szóval a magyup: drága, és egyáltalán nem praktikus."

Az állami meg simán szar.
- mert lényegtelen mennyit teszel a közösbe. Most ugye az utolsó X év után számítják ki, hogy mennyit kapsz. Ha 50 éves korod körül elbukod a jól fizető állásodat és gyengébb fizetésért kelsz el a munkaerő piacon, akkor 30 évig hiába tejeltél sokat, lófüttyöt kapsz cserébe.
- az állami rendszer a jelenlegi helyzetben nem fenntartható és ez tény. Pláne ha megnézzük a demográfiai adatokat és azt, hogy a 10 milliós országból 1 millió sincs minimál bér felett bejelentve. Márpedig 1 millió munkavállaló nem tud eltartani 3-3,5 millió nyugdíjast (vagy többet mire a legtöbben 30-35 év múlva nyugdíjba megyünk). Persze lehet adósságot felvenni, de az nem azt jelenti, hogy a rendszer működőképes.
- ha a teljes nyugdíjjárulékom (saját + utánam a cégem által fizetett) MNYP-be menne, akkor bizony nagyon frankó kis nyugdíjam lenne.
- nem az a lényeg, hogy ki és hogyan választott. Én nem akarlak meggyőzni téged, te se akarj engem. A probléma az, hogy a járulékom nagy része megy a közösbe és cserébe semmit nem kapok. Ezt remélem el fogja kaszálni az AB (nem a teljes törvényt, csak ezt a részét), mivel ez nem kerek jogilag.

Tetszik vagy sem, ez a kerek, lehet választani:
- visszamegyek, mindent az államnak fizetek és cserébe gondoskodik rólam.
- nem megyek vissza, mindent az MNYP-be fizetek és fizetnek utánam. Az állam nem ad semmit, az MNYP-ből megoldom én.
- az én részem megy az MNYP-be, a többi az államnak és mind a kettő fizet nekem nyugdíjat.

Ez viszont nem kerek:
- MNYP-be fizetek, államnak fizetek. Állam nem ad semmit, MNYP ad nyugdíjat.

Ha ezt nem tudod felfogni, akkor nem tudunk tovább menni. Ez nem gazdasági kérdés, hanem jogi.

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:42:15

@komment2010:
""Egy nagyember beismeri hogy ha téved... Ám én nem vagyok nagyember..." :)"
Ezt nalunk ugy modositjak, hogy "bla-bla-bla, am en nem tevedek" ;o)
Es egy pillanatig sem nevettelek ki, ezt gondolom, erezted. De amikor az ember lelket mar szinte osszeszoritja a stressz, akkor ket valasztasa van: fobe lovi magat (esetleg a szerencsetlen jarokeloket), vagy ironizal. Egyikunk sem mentes a stressztol, de muszaj neha elbeszelgetnunk azokrol a kerdesekrol, amelyek foglalkoztatnak minket. Engem ez a MNY kerdese nagyon is foglalkoztat es jo olvasni, beszelgetni olyanokkal, akiknek hasonlo vagy mas a velemenyuk az enyemtol. Veszekedni viszont tovabbra sem jo.
"milyen világban élek? Olyanban amilyenné maunknak tettük!"
Ebben annyira egyetertek veled, hogy a fal adja a masikat!
A vagyonnyilatkozat is szep dolog, de melyik politikus nem tudja kijatszani? En elneztem, hogy gyakorlatilag egyiknek sincs pl. kocsija. Megertem, hogy miert nem!
De a lenyeg, hogy a politikusainktol varod el eloszor a tisztesseget, utana pedig az emberektol? Ha igy van, akkor talan nem is artott volna, ha a nem letezo csontvazak megis csak kipotyogtak volna a szekrenybol. Ehhez persze az is kell, hogy a fideszesekrol ne deruljon ki semmi gyalazat. Na jo, ez elintezheto. Nehogyma' ne!
A lenyeg, hogy imadnam a te forgatokonyvedet, ...csak nem latom a realitasat. A dolgok pedig pont az ellenkezo iranyba galoppoznak.
De ezentul is ertekelem a vitakulturadat,...merthogy ez is hozzatartozik az altalam oly nagyra becsult kulturara :o)

Gyárfás 2011.02.02. 14:47:37

@readya:

A probléma amiket felsorolsz létezik, csakhogy ezt nem oldja meg a manyup.
Az hogy az állam nem fog fizet egy kanyit sem irreális elképzelés.

Egy átlagember 10M Ft-ot takarít meg.
Erre ki fog fizetni biztosító havonta kb. 30e forintot.
Jelenlegi értéken.
Megoldotta nyugdíjproblémát?
Nem.
cserébe éves szinten csinál egy 1.5%os lyukat.

A megoldás nem a manyup.Hanem pl. egy svéd rendszer bevezetése.Ahol a befizetett lóvé arányában kapsz nyugdíjat.
Amúgy azért nem értem ezt a hypot, mert még senkit sem láttam nekiülni és kiszámolni, hogy amit levontak tőle adót, eü járadékot, akármit azt visszakapja e valaha.

Gyárfás 2011.02.02. 14:48:40

Ezt az internal server errort nem tudom ki pénzeli, de nagyon hatékony..:)

Attilajukkaja 2011.02.02. 14:55:28

@Gyárfás:
"még senkit sem láttam nekiülni és kiszámolni, hogy amit levontak tőle adót, eü járadékot, akármit azt visszakapja e valaha."
Engem most sem fogsz latni, de bizony megprobaltam kalkulaciokat vegezni. Akkora a bizonytalansagi faktor, hogy ertelmetlen az egesz.
Arra jutottam, hogy az en nyugdijam (maradtam) annak idejen azon fog mulni, hogy eppen ki lesz hatalmon. Politikai dontes lesz, nem gazdasagi. Sajnos.

Gyárfás 2011.02.02. 15:00:55

@Attilajukkaja:

nem azzal van a baj, ha valaki maradt, az egy racionális döntés, hanem az ha valaki ettől ellenállónak, vagy forradalmárnak hiszi, mint ahogy megjelent több írásban.

Attilajukkaja 2011.02.02. 15:06:47

@Gyárfás:
"a demográfiát kellene helyrerakni bármi áron".
Ja. Ez semmivel sem nehezebb problema, mint komment2010 javaslatai.
Kerem a kovetkezot!

(Most bantas nelkul kerdezem: megis hogyan kepzeled a projektedet? Kefelni szeretunk, de felelosseget hogyan vallaljunk ennel tobb gyerekert?)

komment2010 2011.02.02. 15:08:13

@Gyárfás: nem kötöszködés csak megjegyzem hogy a forradalmár dolog már foglalt: ahhoz elég volt egy fülkében pár hónappal ezelőtt egy x-et rakni... :)
Igy kizárásos alapon marad az ellenálló... Amúgy is a forradalmár olyan magasztos és ilyen aljas dologhoz nem is illik ez a kifejezés... :)

komment2010 2011.02.02. 15:14:51

@Attilajukkaja: nekem a keféléssel de facto semmi bajom!! :) De az én javaslatom esetén (persze csak elvi sikon...) nem kell utána 9 hónap + 18 évet (minimum) várni hogy a dolog gyümölcse beérjen. Az én ötletem (a darálásban még segitek is és akár kommunista szombatnak is hivhatod ha jól esik...) hamarabb kivitelezhető bár működni az sem fog! :)

Gyárfás 2011.02.02. 15:17:48

@Attilajukkaja:

A belső szaporulatot is növelni kellene, de az édeskevés.Bár ez az adórendszer ezt célozza.
Tudom nem lesz népszerű, de a határon túli fiatal magyarok idecsábítása segíthetne.Sokan vannak, magyarok, egyből munkaképesek, nincsenek kulturális különbségek.
Az semmi képen sem lehet megoldás, hogy tényként kezeljük a 30 év múlva bekövetkező állapotot.

Az a baj, hogy tényleg az a közvélekedés, hogy a nyugdíjrendszer farigcsálásával megoldást lehet találni. De ez nem igaz.

Gyárfás 2011.02.02. 15:18:23

@Attilajukkaja:

A belső szaporulatot is növelni kellene, de az édeskevés.Bár ez az adórendszer ezt célozza.
Tudom nem lesz népszerű, de a határon túli fiatal magyarok idecsábítása segíthetne.Sokan vannak, magyarok, egyből munkaképesek, nincsenek kulturális különbségek.
Az semmi képen sem lehet megoldás, hogy tényként kezeljük a 30 év múlva bekövetkező állapotot.

Az a baj, hogy tényleg az a közvélekedés, hogy a nyugdíjrendszer farigcsálásával megoldást lehet találni. De ez nem igaz.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 15:19:56

@mütyür: ja, én is.
Most mi leszünk a szemét, suttyó gazdagok, akik, bár csak sz.ros 3%-nyian vagyunk, kivontunk 10%-ot a lenyúlásból.

Nekem sincs sok pénzem a MANYUP-ban, de 12 év megtakarítása, kamatai, AZ ENYÉM. Nehogymár lenyúlják, KÉT ÉV ALATT ELKÖLTSÉK a havereknek meg ilyenek, én meg ott nyelem az éhkoppot!!!!!!!

Attilajukkaja 2011.02.02. 15:23:59

X@Gyárfás:
Ha valaki a 102 000 emberbol forradalmarnak kepzeli magat, akkor valjek egeszsegere.
Legsziveseben azt irtam volna, hogy En aztan nem. Ugyanakkor hiu es ontudatos vagyok es nekem is jol esett volna a forradalmar cimkeje. De ugy dontottem, hogy megsem vagyok az :o)
Nem akarok mast, mint kiigazodni ebben a zavaros vilagban. Annyi mindenen mentem keresztul es azt hittem, hogy idovel egyre okosabb leszek. De pont az elenkezoje tortent. Ugyanakkor egyre markansabbak lettek a megnyilvanulasaim.
Sokan vagyunk ezzel igy es a legutolso gondolatunk, hogy forradalmarok legyunk. Fogalmad sincs, mennyire faj nekunk ez az egesz folyamat, mennyire nehez.
Azert maradtam MNY tag = luzer, mert nem tudom elviselni azt az onuralmat, amit az eppen esedekes kormany probal ramkenyszeriteni. Egesz eletemben az onkenyuralom ellen kuzdottem, barmilyen nevetseges is volt az en kis kuzdelmem.
1990-ben sem ereztem magam forradalmarnak. Most sem. Csak tettem, amit a zsigereim diktaltak.

ze11 2011.02.02. 15:25:14

@Messzi Vetek: Ez a mostani a hanyadik padlássöprés (kezdete)?@Attilajukkaja: Meg jobbára azon fog múlni, hogy hányan fogják megtermelni a nyugdíjra elosztható pénzt. Megsúgom: Kevesebben mint most. És több nyugdíjas lesz.
@Gyárfás: A Ratkó-korszakot szeretnéd vissza? Ezt érdemes megnézni, és elgondolkodni rajta, hogy 10-15 vagy 20 év múlva hogy is fog kinézni...: hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Hungary_pp_2005.png&filetimestamp=20090427183013

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 15:27:45

@luis5: ebben nincs igazad.

Gondold újra.

A nyugdíjad PONT az a kérdés, aminél nem lehet a jelenlegi törvények alapján dönteni. Ezek megváltoztathatók.

Ami biztos: a felosztó-kirovó rendszer vége. Ami biztos(nak tűnik), előbb-utóbb (de 30 év alatt biztosan) Viktorék mennek. Az új kormány, bárki legyen is, VALSZEG visszaállítja a jogosultságomat a nyugdíjra (államira, a befizetéseim alapján).

PLUSZ az enyém a megtakarításom a számlán. KAMATOKKAL. Materiálisan.

Hapsikám, te mit fogsz tudni felmutatni?

readya 2011.02.02. 15:28:25

@Gyárfás:

Az elején azzal kezdtem, hogy ne akarj meggyőzni. Engem nem érdekel az átlag, én a magam döntéséről beszélek. Nyugodj meg, nem 10 misi lesz ott 35 év múlva nekem.
Az is tiszta sor, hogy ha az utánam fizetett rész nem az államnak megy, hanem az mnyp-be, akkor a nyugdíjam több, mint csodaszép lesz.

De erről kár beszélni, mert itt elmarad a szolidaritás.

A lényeg az, hogy ha mnyp tag maradtam, mert nekem ez a jobb, akkor sem rakhatnak ki az állami pillérből, mert oda is fizetek.

Amit pedig te írsz, valóban. A svéd megoldás megoldás. De itt erről szó sincs. Nincs egyéni számla, nem az állam gazdálkodik a pénzemmel és gyarapítja (svéd modell), hanem felírják, hogy ennyit raktál a közösbe eddig és csók. Ettől teljesen független az, hogy mennyit fogsz kapni, amikor nyugdíjba mész.

Az özvegyi járadék pedig nem öröklés. Mellébeszélni máshol kell, nekem ezt nem fogja eladni senki.

Tehát konkrétan a szarnak adtak egy pofont. Az, hogy az mnyp nem jó, lehet. De amit most csináltak helyette, az sem jó. A svéd modell jó, de itt erről szó nincs.

Ellenben most 2-4 év alatt elköltik ami bejött, a hiány ettől még ott marad a nyugdíjkasszán (kicsit számolj... nem azért van abban hiány mert eddig 8% nem oda ment)

Tudod baromira egyszerű a képlet. Most van 3,3 millió magyar, aki dolgozik. Ebből 950e közül vannak akik nem minimálbéren vannak eltartva. Na ezeknek kellene eltartani mennyi nyugdíjast is? 3 milliót? Nézzük meg mennyire jön ki az átlagbér, számoljuk ki ebből mennyi járadék jön, osszuk el a nyugdíjasok számával és nézzük meg, hogy ez az összeg mennyivel kevesebb, mint amennyit kifizet az állam nyugdíjra. Na ennyi.

komment2010 2011.02.02. 15:29:06

"A 100 százalék nekem is gyanús lett volna" - mondta Orbán Viktor, aki szerint felnőtt és jól megvitatott döntés született, de valóban vannak még bizonytalansági elemek.
Követitek a dolgokat? Nem kell ide ValóVilág... :)

Gyárfás 2011.02.02. 15:30:33

@ze11:

Sehol sem írtam olyat, hogy a Ratkó korszakot szeretném visszahozni. Csak annyit,hogy a Ratkó unokák még tudnak szülni, és az adórendszer nekik is szól.

ismerem ezt az ábrát. Erre írtam hogy nem dőlhetünk hátra, hogy akkor most ez van, hanem még lehet tenni ellene, mert ezek az ábrák semmit sem mutatnak, csak egy tendencia kivetítése 30 évre előre.
Tenni kell ellene.

Attilajukkaja 2011.02.02. 15:31:09

@Gyárfás:
"ha valaki maradt, az egy racionális döntés,"
Nem lehetett racionalis dontes. Eselyunk sincs most a racionalitasra hivatkozni. De abban igazad van, hogy probalkoztunk vele.

Attilajukkaja 2011.02.02. 15:42:06

@ze11:
"több nyugdíjas lesz. :
Ezert nem tennem tuzbe a kezem: ilyen szar egeszsegugyi mutatok mellet, Selmeczi Gabinak nem kell aggodnia. Raadasul az egeszsegugyet is csak szlogenekben tamogatjak, de valojaban a most befolyt penzekbol a debreceni polgarmester birodalmat tervezik boviteni egy vilagszinvonalu foci palyaval.
A nyugdijasaink egeszsegi allapota annyira ross, hogy kevesen elik meg a 70-et.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 15:45:46

@matroid: visszhang nélkül ment le? Nem mondanám. Óriási visszhangja volt a neten is és máshol is.

A médiatörvény (AMI ellen nem a sajtószabadság ellen) egy olyan alkotmányos alapjogot, európai értéket támad, semmisít meg, ami miatt nagyobb visszhangja volt később.

Gyanítom, hogy részben ezért a 3000 milliárd forintért vállalták be a médiatörvény-felzúdulást...

Még hogy az MSZP lopott... amatőrök gyülekezete ezekhez képest. És akkor MOST kacagjatok szegény balek Zuschlagon, aki éveket ül 50 millió forint ellopásáért (ami nem mentesíti, azonban...:).

Kövér meg a többi már az előző Fidesz-regnálás ideje alatt is ki-umbuldált adóhátralékként majdnem milliárdokat (Kaya-Josip), no és most ez a 3500??? (NEM 3000. Hozzá kell adni azt is, amit most az egy év alatt az államnak utalunk!!)

Nem győzöm leírni, de tényleg: szeretném a tavalyi problémáinkat. Mármint Hagyót, meg a Terézvárosi botrányt, meg a BKV-t... a nokiás dobozzal. Legalább senki nem zsarolt meg, a kormányom nem diszkriminált.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 15:54:25

@matroid: visszhang nélkül ment le? Nem mondanám. Óriási visszhangja volt a neten is és máshol is.

A médiatörvény (AMI ellen nem a sajtószabadság ellen) egy olyan alkotmányos alapjogot, európai értéket támad, semmisít meg, ami miatt nagyobb visszhangja volt később.

Gyanítom, hogy részben ezért a 3000 milliárd forintért vállalták be a médiatörvény-felzúdulást...

Még hogy az MSZP lopott... amatőrök gyülekezete ezekhez képest. És akkor MOST kacagjatok szegény balek Zuschlagon, aki éveket ül 50 millió forint ellopásáért (ami nem mentesíti, azonban...:).

Kövér meg a többi már az előző Fidesz-regnálás ideje alatt is ki-umbuldált adóhátralékként majdnem milliárdokat (Kaya-Josip), no és most ez a 3500??? (NEM 3000. Hozzá kell adni azt is, amit most az egy év alatt az államnak utalunk!!)

Nem győzöm leírni, de tényleg: szeretném a tavalyi problémáinkat. Mármint Hagyót, meg a Terézvárosi botrányt, meg a BKV-t... a nokiás dobozzal. Legalább senki nem zsarolt meg, a kormányom nem diszkriminált.

Gyárfás 2011.02.02. 15:56:20

@readya:
Nem akartalak meggyőzni, már nincs is miről.Bár nem csodálkoznék, ha az állam tenne lépéseket a maradék pillér felszámolására.(de ez fikció)

Az egyéni számlák megjelenése, és a közös kalap megmaradása szerintem előkészület egy svéd rendszer irányába.(ez is fikció)A svéd rendszerben amúgy egy 2,5 % ami gyarapodik.És az égész járulék nem 32% hanem 18,5%
Senki sem állította az özvegyi nyugdíjról , hogy öröklés, csak azt hogy a házastárs halála után az az összeg amit befizetett nem vész kárba teljesen.

A nyugdíjkasszában azért van hiány. a teljes államiban meg 1,5%-ot jelent. Nyilván a jelenlegi hiány nem csak abból jött össze, de már régen 3% alatt lennénk ha ez nem lenne a nyakunkon.

Én egyetlen szóval sem állítottam, hogy az állami jobb, válassza mindent azt, csak azt hogy ez a rendszer Borzasztó rossz volt,az országnak.
Az hogy elszórják ne előlegezzük meg nekik, ha jól tudom adósságtörlesztésre kívánják fordítani.

Már írtam korábban ez sosem volt ÖNGONDOSKODÁS, csak valamiért arról beszél mindenki. Mindenki nagyon büszke arra amit "gyűjtött" bár ahhoz voltaképp semmi köze sincs:)

Ezt nem neked célzom, csak mint érdekességet mondom
A környezetemben azok a leghangosabbak, akik felvettek 1 csillió forint hitelt megtakarításuk nincs , hónap végéig sem látnak előre, de most rájöttek , hogy ők öngodoskodók voltaképpen, és aztán kurva nagy öngondoskodást most elveszi tőlük.

Kismacska (BELLA) 2011.02.02. 16:29:08

@kpityu2: azért, te agyhalott, mert VÁLSÁG volt, tudod, mi a válság? Nem? Nahát, szerencsés ember vagy.

Persze, rizikó a MANYUP, de korántsem akkora, mint az állami SZERINTEM.

Természetesen mindenki maga dönti el, mi a jó neki, félreértés ne essék! Az, hogy szerintem ez volt az abszolút jó döntés, nem jelenti azt, hogy másnak is.

De tényleg el kellene szégyellnie magát annak, aki még itt is nyalja a kormány seggét és propaganda szöveget nyom, meg hogy jaj, eltőzsdéztük a pénzünket... nem azért, de nekem a nyugdíjpénztáram 2008-at kivéve még mindig tudott REÁL hozamot biztosítani. A saját számlámon, materiálisan jelen lévő pénzben. Nem egy számsorban a nevem mellett.

Ugyan már, mit jelent programfejlesztésben felvenni még egy pontot, hogy aszongyahogy: magánnyugdíjpénztárból áthozott összeg? Jó, haverek megcsinálják 100 millióért egy perc alatt, de ott egy szám lesz a neved mellett, ami NEM LESZ NAGYOBB. Nem lesz pénzed, nem lesz kamatod, nem lesz semmid. Még az OTP MANYUP is, amelyik köztudottan a legkisebb hozamot hozta is 30 évre biztos többet adott volna a kezedbe, mint így kapsz...

Ennyi. És nem több.

Álmodj királylány / királyfi!

Attilajukkaja 2011.02.02. 16:32:41

@Gyárfás:
"Nem csodálkoznék, ha az állam tenne lépéseket a maradék pillér felszámolására.(de ez fikció)"
Ajaj, ez egyaltalan nem fikcio.
Ugy erzem a mostani nyugdijpenztar reformja sem ert veget. Jonnek meg meglepetesek. Gondolom, az elso ilyen lesz a MNY penztarakban maradt emberek 24%-anak atcimkezese. Mar korabban is probaltak ezt adova atminositeni, de akkor gyorsan visszavontak, mert tulsagosan kilogott volna a lolab. Most azonban semmi sem akadalyozza meg Gabiekat, hogy ezt megtegyek. Muszaj megtenniuk, kulonben alkotmanyellenes lenne az egesz ocsmany kavarasuk. Igaz, ez sem zavarja oket,...de a rend kedveert, biztosan megteszik.

Gyárfás 2011.02.02. 16:35:39

@Attilajukkaja:

ha belegondolsz a második pillér jelenléte bezavar a rendszerbe.
szerintem is szétverik.

Attilajukkaja 2011.02.02. 16:55:37

@Gyárfás:
Az onkentes penztar valoban jo alternativanak tunik, ha valakinek van plussz penze, amit felretehet. Ilyenek az eletbiztositasok is.
De mi van, ha csaladom van es orulok, ha kijovok a szakorvosi fizetesembol?
Akkor csak allamiban vagy MNY-ben gondolkozhatok.

Ha az MNY-t szetverik, az egyertelmu lesz a magamfajta eluldozesevel. Mert akkor nem csak jelenem nem lesz, hanem jovom sem. A gyerekeimnek sem. Igy ibnkabb mas orszagnak nemzek huseges allampolgarokat, akik sohaaem fogjak tudni, miert is szep a fekete szem. Nem baj, a nemeteknel vagy az angoloknal is elkel a szaporulat,...ha mar itthon lemondtak rolam.

Na jo, ezt en sem gondoltam komolyan, de nagyon kozel jarok hozza :o)

kpityu2 2011.02.02. 17:57:05

@Kismac: Persze persze. Válság volt. Máskor meg sokat esik az eső, vagy erősen tűz a nap. Kifogásokat mindig lehet találni, hogy miért nem teljesítenek. Semmi vész. Kezeljék csak szépen az önkéntes pénztárakat. Mindenki azt csinál a saját adózott jövedelmével amit akar. De ne a kötelezővel hazardírozzanak.

Attilajukkaja 2011.02.02. 19:18:12

@kpityu2: Most oszinten. Te elolvastad, hogy mit irtal? Jol vagy?

isssti 2011.02.02. 22:01:58

@elemzo: Oké, elftársak, köszi -most megnyugodtam! Álmodozzatok szépen tovább: álmodjátok a rémálmaitokat. ;o)

2011.02.02. 22:34:29

@A nép fia: Ha kihúznád a buta arcodat a seggedből és őssejtekből növesztenél magadnak agyat akkor rájössz magadtól is a válaszra.

2011.02.02. 22:44:20

@lkjpoi: téged sem zavar, hogy egy agymosott ingyenélő vagy.

zöldzazie 2011.02.03. 08:10:21

Egyetértek az írással és végigolvastam a kommenteket.
Azt gondolom, hogy ezt: http://www.ngm.hu/data/cms2088951/Nyugdíjreform.pdf , mielőtt önállóan okosságokat szül, el kellene olvasnia. Aztán dönthet, hogy milyen mentalitása van és milyen tényekkel vagy manipulatív adatokkal vagdalózik.
A reform lényege, akárhogy is nézzük, a kétpilléres nyugdíjrendszer, egyszer egy állami SZOLIDÁRIS alapú és az öngondoskodás, akinek lesz agy és ereje ehhez.
Az állami pillér: szolidáris! Magyarul nem baszhatunk ki a néppel, valamit kell dobni nekik is.
Továbbá nem elfelejteni azt a sort, hogy ezentúl nyugdíjcélú kifizetés csak nyugdíjcélú befizetésekből teljesíthető, ha az államnak éppen másra nem kell a pénz. Azoknak üzenem, akik az "úgysem hagyják" és az "államatyuska gondoskodik" fílingben élnek, hogy ez egy egyértelmű mondat, szolidárisan nagyon szeretünk benneteket, de annyi lesz mindig is kifizetve, amennyi jut. Ha nem jut, hát nem jut, innentől ennek törvényi háttere van, széttartott kézzel mosolygás és ennyi.
Azt gondolom, hogy Orbánéknak ez egy logikus döntése volt, neki kellett nyúlni a rendszernek, a kommunikációval van bajom, a globális népi hülyének nézés zavar. Miért nem lehet megmondani a valódi célokat? A Nemzetgazdasági Minisztérium anyagában egyértelmű ez, de miért manipulatív a köztájékoztatás?
Tulajdonképpen ezen akadtam ki, azon, hogy tömegek nem fogják érteni a léyneget, belecsattognak saját csabdájukba ahelyett, hogy fejbevernék őket, héJózsi, ez az a világ, amikor az öregkori életedet magadnak kell finanszíroznod, ne edd meg a jövőt ma és ne várj csodát, mivel anyagi fronton csodák nincsenek. Pénzt csak pénz tud teremteni, akárhogyan is úrizálunk ezen, hogy büdös a pénzzel bánás, mindenkinek a saját gazdálkodásával törődnie kell. Talán éppen azért, hogy a szellemisége ne nyavajodjon el.
Bírom ezt az "eltőzsdézték" dumát is, szóval ha a működési költségek levonása után reálhozam teremtődik egy befektetésen, akkor miről beszélünk? Világméretű pénzügyi válságot éltünk túl, világméretű cégek omlottak össze, ez egy példa? A mgánnyugdíkpénztárak befektetői egy év alatt visszahozták a veszteségeket, szerintetek ezeknek a szakembereknek a munkája ingyen van? Te mennyit tettél félre és mit értél el ezen? Mennyit ér az, hogy megőrizték a pénzedet egy összeomlás szélén és most éppen szépen énekelve odaadhatod szolidáris célokra államadósság enyhítésére, apád, anyád nyugdíjára és a szomszédére? Miért gondoljátok, hogy ennek nincs ára? Ezt a pénzt annak köszönhetotek, hogy a megviselt szocik úgy gondolták, hogy az ügyeletes kormány oldja meg a jelenlegi nyugdíjasok életetét a költségvetésből, okoskodjon azon, hogyan, ne toligálja a problémát a jövőre, emrt a jöbőben ez valóságos kézzelfogható alapon kezelhető legyen.
Nem akarok szolidáris lenni.
Az, hogy a jelenlegi nyilatkozatok alapján undorító gazdag vagyok, egyenesen bosszant.
Nem vagyok gazdag.
Az is bosszant, hogy ma, itt, Magyarországon engem, aki tisztességesen adózik, járulékot fizet, undorító túlélőnek neveznek azok, akik nem fizetnek semmit a közösbe és érzésből, információk nélkül osztják az észt.
Kiközösített, "gazdag" forradalmár vagyok, az, aki büszke arra, hogy a tisztességes jövedelmem 24 százalékát beadom a szolidáris közösbe, mert társadalmi feladatom igenis van, viszont a 10 százalékot, igenis, nem nyomon követett ígéretben, hanem valódi, a piac kockázatait elfogadott léptékben saját jövőmre akarom fenntartani és fenntartom.
Számomra a kormány által "A nyugdíjreformot támogató öntudatos tömeg" igazán ÖNTUDATOS, szabad akaratából támogatja a kormány irányvonalát, ne pofázzon ezentúl és élje meg büszkén, hogy ő tartotta fenn a nyugdíjrendszert.
Szabad akaratából.
Viszont fogadja el, hogy van 102 ezer polgár, aki nem akarta ezt.
slussz

salamander 2011.02.03. 10:39:25

@JohnHenry:
"Nem beszél a szarásrúl akinek nincsen székrekedése" mondja a bölcs székely mondás: szóval ha kicsi a faszod, azt ne itt reklámozd, mert ez nem az a fórum. Menjél el szépen a melegbárokba ott a hozzád hasonló szorongásos, bizonytalan identitásúakat is melegen fogadják. Amúgy az iskolákban jelenleg nincs szünet: ha jártál volna, tudhatnád.

Te szerencsétlen res si moventes.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.03. 11:45:22

@Trompf: ebben van valami, de szerintem egyszerre árnyalt és tiszta is a kép (Képzavar, nemigaz?)

Átlátható pártfinanszírozás és állami működés kellene, a hatalmi ágakat pedig nem lenne szabad összemosni - legyen belső fék (vész) a rendszerben. Ezt ugye mst pont kiiktatjuk (ÁB, KT).

Kismacska (BELLA) 2011.02.03. 17:49:09

@KG2000: NEM volt államcsőd, ez tévedés, Viktor csúsztatása.
ARÁNYAIBAN Magyarországnak kevesebb a GDP arányos eladósodása, mint olyan fejlődő, kezdetleges, harmadik világbeli országoknak, mint:
- Franciaország
- Nagy-Britannia.

Nem kellene felülni ezeknek, meg Viktor azon szövegének se, hogy PÁRATLAN ÖSSZEFOGÁS volt, hogy 97% visszament az államhoz. Mintha mind a 97% önként, dalolva, zászlót lengetve vonult volna vissza az államhoz...

Észre kellene venni a hazugságot, a csúsztatást, a manipulálást... de a törzs-fideszesek sose fogják. Mindent megesznek. Örömmel beszippantják Viktor hátsó felének a szelét is.

KG2000 2011.02.03. 22:13:22

@Kismac: Az államcsőd azért következik be, mert az állam nem képes az aktuális törlesztprészletet fizetni ill. nem képes hitelt felvenni. Magyarország lényegesen sebezhetőbb még mindig, mint Franciaország vagy Nagy-Britannia.

KG2000 2011.02.03. 22:26:23

@Neménvoltam!: "Pontosan ez történ. "
Csak éppen nem volt elég, mert az államnak kb. 3000 milliárd Ft hitelt kellet emiatt felvennie. Sőt, mivel még 2 évig egyetlenegy magánnyugdíjpénztár sem fizetett volna, minden hónapban 30 milliárd Ft extra hitelfelvétel, külföldről persze, valutában. Sőt, 2 év után sem lett volna jobb a helyzet, mert a felvett hitel megmaradt volna, sőt, ha mindig kisebb mértékben is, de tovább növekedett volna.
süti beállítások módosítása