HTML

Hungarisztán

Etika, morál és ezek hiánya. Média, közélet, politika, és ezek csődje. Egybites userek, debilek, trollok, droidok, kézivezéreltek és egyéb állatfajok. Magyarország, én így szeretlek!

Friss topikok

Az etikaérettségiző magányossága

hungarisztan 2010.05.12. 14:43

Nem tudom, mit ölel fel az etika tantárgy. Őszintén szólva azt sem tudtam, hogy létezik ilyen, pedig nagyon örvendeztem volna már pusztán a tudatnak is. Persze lehet (= valószínű), hogy egy kábé olyan elbaltázott tantárgyi koncepcióval van dolgunk, mint amilyen a történelem órába épített társadalomismeret ill. filozófia tantárgyak voltak abban az időben, mikor én érettségiztem. Nem tudhatjuk, de már csak a tantárgy létjogosultságának felmerülése is boldog perceket szerezhetett volna, ha másként szerzek róla tudomást. Hiszen mindig lehet egy-két tanár, aki személyiségével, műveltségével, pedagógusi kvalitásaival a legdebilebb minisztériumi/tantárgyi koncepciót is képes élvezhetővé, érdekessé, vagy legalábbis elgondolkodtatóvá tenni, és akkor máris megérte, hogy valahol, valamikor, valaki a minisztériumban rábólintott a tárgyra, hogy szükséges ez, mint egy falat kenyér. Hogy adminisztratív tévedés történt-e, vagy valaki belülről bomlasztotta a nemzet- és önpusztításra tartósan berendezett oktatási rendszert, esetleg stikában, ravaszul egy köteg más aláírandó között, úgymond „salátában” (ld. még: „salátatörvény” – mindig tanul az ember valami hasznosat!) nyomták az illetékes elvtárs orra alá az erről szóló dokumentet (aki vagy azért írta alá, mert észre sem vette, vagy azért, mert nem akarta elárulni az alárendeltek előtt, hogy tulajdonképpen gőze sincs róla, mi is az az etika) – nos, ez teljesen mindegy is. Jobb nem bolygatni a valós okokat, mielőtt kiesik a szekrényből valami csontváz. Lényeg az, hogy van nékünk immáron etika tantárgyunk, juhé. Látszatja mondjuk nem sok, de fő a pozitív gondolkodás.

Hogy konkrétan milyen jövőtervvel rendelkezik, vagy milyen felvételire aspirál az, aki etikából érettségizik, még kevésbé tudom elképzelni, mint magát a sillabuszt, hiszen egészen nyilvánvaló, hogy ha van valami Hungarisztánban, amire egyáltalán nincs semmiféle kereslet (értsd: igény), akkor az az etika – lett légyen szó a filozófiai-historikus, avagy a mai mindennapokban történő értelmezéséről (már ha még bárki is képes értelmezni eme avíttos kifejezést).

Nem mondható tehát, hogy – a tárgy puszta lététől eltekintve – különösen meglepett volna, hogy széles e Hungarisztánban mindösszesen egyetlenegy diák akadt, aki az emelt szintű érettségin ebből a tantárgyból is vizsgázott.

Emésztgessük egy kicsit ezt a számot. Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a „lúzerről”, aki ilyen – súlyos élhetetlenségről árulkodó – témából vizsgázik.

Címkék: glossza etika morál magyar ugar érettségi hungarisztán értékválság közgondolkodás társadalmi elismertség

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr731997263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.05.25. 20:27:11

Sokkal szomorúbb, hogy az elmúlt 20 évben elmaradt az etika bármiféle oktatása.

Meg is látszik.

Emiatt van lehetőség ilyen blogokat tartalommal megtölteni. És emiatt olyan e blog minősége, amilyen.

Mi a probléma tulajdonképpen az etika iskolai oktatásával? Ez sajnos nem derült ki.

hungarisztan 2010.05.31. 10:51:24

Ismét értelmezési nehézségek...

(Kíváncsi lennék azonban, ha annyira pocsék e blog minősége, vajon ki miért olvassa/kommenteli.
Ha én egy pocsék blogra tévedek, úgy hagyom ott, hogy csak úgy füstöl. Egy árva további karaktert nem olvasok, nemhogy még kommenteljem is...
Szóval a kérdés adott, tényleg kíváncsi lennék.)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.07.31. 21:52:32

Ez olyasmi érzés kábé, amiért az ember a férget is megnézi az állatkertben.

Érdekes megfigyelés, hogy ha valaki nem tud válaszolni egy kérdésemre, rögtön az én értelmezési nehézségem merül fel. Más sosem.

hungarisztan 2010.08.13. 22:50:34

Az a baj, hogy tényleg nem értetted a posztot, viszont egyből leszóltad. Más posztnál is volt már rá példa, hogy tulajdonképpen ugyanazt mondtuk, csak másképp, viszont valamiért elkönyvelted, hogy ez egy féreg jellegű blog, és mint ilyen, csak olyat írhat, amit ekézni kell. Felőlem nyugodtan, azt azonban elmondom, hogy ebben a posztban az égvilágon semmi kritika nem érte az etika oktatást – mivelhogy nem is tudtam/tudom, milyen. Épp ellenkezőleg: mindösszesen arra a - szerintem - igen sokatmondó tényre akartam (beismerem, némiképp ironikus formában) felhívni a figyelmet, hogy széles e hazában egyetlenegy diák akadt, aki e tárgyat érettségi szinten fontosnak tartotta. Azért ez akárhonnan nézzük is, elég szembeötlő.
Mindenképpen a kortárs hungarisztáni társadalom lenyomata. Akár azért, mert ennyire nincs piaca egy ilyen fogalomnak, magatartásformának, normának, ad absurdum diszciplínának (erről szólt volna a poszt), akár azért, mert már az oktatásába bele van kódolva, hogy senki nem választja (értsd: senki nam tartja fontosnak). Nem tudom, melyik a nagyobb baj...
süti beállítások módosítása