HTML

Hungarisztán

Etika, morál és ezek hiánya. Média, közélet, politika, és ezek csődje. Egybites userek, debilek, trollok, droidok, kézivezéreltek és egyéb állatfajok. Magyarország, én így szeretlek!

Friss topikok

Go West – Búcsúzik a Hungarisztán blog

hungarisztan 2012.01.03. 15:40

Több mint 8 hónap telt el azóta, hogy nem írtam (leszámítva az imént posztolt, ausztriai bankszámlanyitásos irományt). Nem lustaságból, hanem mert nem tudtam mit írni. Ez utóbbinak pedig egyáltalán nem a témahiány volt az oka, hanem a tehetetlenség érzése. Nagyipari médiafogyasztó lévén olvastam/hallgattam/néztem a híreket, blogokat, kommenteket, tájékozódtam, beszélgettem, és úgy éreztem, itt már nem érdemes a szó, teljesen fölösleges az érvelés, haszontalan a józan észre apellálás, értelmetlen minden. Egy hihetetlenül élhetetlen, immorális, igazságtalan és boldogtalan ország formálódik-konzerválódik a szemünk előtt napról napra, amihez – úgy tűnik – a társadalomnak egy meglehetősen nagy szegmense asszisztál. Ha úgy tetszik: ők a bűntársak.

Jóllehet azt gondolom, hogy mindenkinek, különösen az úgynevezett „írástudó” rétegnek felelőssége az, hogy gondolkodásra késztesse az arra kevésbé fogékony környezetét, ugyanakkor azt is gondolom, hogy van egy pont, ami után fölösleges. Aki hinni akar, azzal fölösleges érvekbe bonyolódni, mert ő nem gondolkodni akar, hanem hinni. Márpedig a hitnek esküdt ellensége az érvelés, a gondolkodás. Kölcsönösen kizárják egymást. Mit lehet tenni azzal, aki akár a saját boldogságát is feláldozza, csak hogy a hite ne sérüljön? Semmit. Filozófusok, gondolkodók, bölcs emberek évszázadok óta próbálják megtörni a vallásos hitet – hasztalanul. Miért lenne különb a politikai hit? Tehetetlennek érzem magam, és ezzel fel is mentem magam írástudói felelősségem alól.

Mert komolyan, mit is mondhatnék azoknak, akik őszintén el tudják hinni és meg tudják maguknak (sőt, az egész világnak!) magyarázni, hogy ami itt folyik, az jó nekik?

Lehetne itt elméleti(nek tűnő) jó, értelmes és hasznos diskurzusokat folytatni arról, mennyire tud bárhol a világon független lenni a média. De miért tennénk, ha a társadalom jelentős része szerint minden rendben van a médiatörvénnyel, a szólás szabadsága és/vagy a média kiegyensúlyozottsága nem sérült? Szerintük az, hogy a közmédiumokat (igen, amelyeket mindannyiunk adójából tartunk fönn) szakmailag és morálisan vállalhatatlan, cserébe jó pártemberek szállták meg, egy természetes, mitöbb, elkerülhetetlen folyamat, s ez „kijár” a hatalom birtokosainak. (Persze leginkább csak a jobboldalnak, mert ugye „baloldali médiaterror” van, ha meg nincs, akkor az volt, és különbenis.) Mit mondhatnék én annak, aki szerint – pusztán azért, mert az „övéik” csinálják – a manipulatív tájékoztatás jó dolog? Eleve, mit mondhatnék én annak, aki még mindig ott tart, hogy „övéik” vannak és „mieink”, és hogyha valaki nem őhozzájuk tartozik, akkor az bizonyosan gyurcsányista zsidókommunistabérenc? Esetleg liberálbolsevik hazaáruló?

(Facebookon terjedő kép, copyright tulajdonos ismeretlen.
Ha magára ismer, szóljon, kirakom a nevét, vagy engedély hiányában eltávolítom a montázst.)

 

Mit lehet ott tenni, ahol egy kormányzat megmentésként kommunikálva elveszi az emberek nyugdíjcélú megtakarítását, katasztrofálisan rossz gazdaságpolitikával (ill. annak hiányával) maradéktalanul és mindennemű eredmény nélkül feléli azt, majd tovább folytatva a sort, végül attól is elveszi mindezt, aki egy évvel korábban explicite kijelentette, hogy minden zsarolás ellenére nem kívánja a jelen kormánynak kiszolgáltatni az öregkorát, és ahol mindezt az ordítóan antidemokratikus és alkotmányellenes gyakorlatot egyesek meg tudják magyarázni azzal, hogy ez így jó, mert az amúgy sem a polgár megtakarítása volt, ergo nincs is beleszólása abba, hogy egy kormányzat eltapsolhassa.

Mit lehet mondani ott, ahol a társadalom (inkluzíve jogfilozófiával, joggal foglalkozó polgárok!) pislogás nélkül megeszi azt, hogy lehet csinálni visszamenő hatályú törvénykezést? Hogy az alkotmányból simán ki lehet venni a magántulajdon védelmét? Hogy olyan „alkotmánybíró” döntsön alkotmányossági kérdésben, aki pár héttel korábban maga volt az alkotmányellenességi aggályokat felvető jogszabály beterjesztője?

Mit lehet tenni ott, ahol a társadalom elfogadja, illetve megmagyarázza, miért is jó, hogy ugyanezen kormányzat addig telíti pártos káderekkel az összes olyan intézményt, testületet, hivatalt, hatóságot, állami szolgáltatást, ill. addig szűkíti a jogköreiket, míg önmaguknak a tehetetlen paródiái, állampolgársanyargató hatóságok, álfeladatokkal bíbelődő, politikai missziókat teljesítő és/vagy kritikátlan seggnyaló pénznyelőgépek lesznek?

Mit lehet mondani annak, aki szerint a szakértelem ócska bolsi trükk, s az vezet a nemzet felemelkedéséhez, ha az oktatástól a gazdaságon át a közigazgatásig bezárólag mindent talpnyaló nímandok kezére játszunk? Mit lehet mondani annak, aki szemet húny afölött, hogy általános iskolában is elmeszelendő helyesírási hibákat vétő „legfőbb méltósága” van az országnak, és még ő próbálná védeni a nyelvet? Hogy minden létező közgazdasági fórumon körberöhögött („Csak a számok nem zavarnak, ugye, Gyuri?”), szánalmas és hozzá nem értő, konkrétan az emberek pénzét eljátszó (EUR/HUF: 206->320, CHF/HUF: 190->250, USD/HUF: 190->230 stb.) ember vezeti a gazdaságot, aki számára a „meg nem írt tankönyvekből” vezényelt, „láthatatlan eredményeket elérő” unortodox „sikerpolitika” abból áll, hogy újabb és újabb adókat vet ki mindenre és mindenkire, ami/aki bármiféle pénzt/profitot merészelne termelni?

Mit lehet mondani annak, aki a 90% számára előnytelen (értsd: kevesebb pénzt zsebben hagyó) adórendszeri átalakítást fantasztikus adócsökkentésként értékeli? Mit lehet mondani annak, aki szerint az a jó, ha nekimegyünk mindenkinek, aki él és mozog, mer' ez a jó kurucos mentalitás? És mit lehet majd mondani ugyanezeknek, mikor ez visszaüt, és kénytelenek lesznek azt magyarázni, miért is volt jó mégis csődbe vinni az országot?

Mit mondhatnék én azoknak, akik szerint kiváló tudósok, művészek és egyéb szakemberek életművei differenciálatlanul pocskondiázandók, átminősítendők, leértékelendők, pusztán azért, mert nem nézik jó szemmel a politikai kurzus ámokfutását? Mit mondhatnék azoknak, akik ezzel párhuzamosan jószándékkal is legfeljebb középszerű, vagy egyenesen zéró teljesítményű – cserébe legalább nemzeti színekre mázolt – alakokkal példálóznak?

Mit kéne tennem azokkal, akik elhiszik, hogy egy pszichopatologikus szimptómákkal rendelkező, diktatórikus hajlamú, tévedhetetlenségének talmi dicsfényében tetszelgő zsebakarnoknál nincs jobb ember a miniszterelnöki bársonyszékbe?

Hogyan tudnám elmagyarázni azoknak a rövid emlékezetű polgártársaknak, akik már elfelejtették a közelmúltat, hogy igenis diktatúra épül? És végképp mit kezdjünk azokkal, akik szerint ez nem diktatúrának épül, és pont jó így? Akik szerint minden ellenérzés/ellenkezés merő liberálbolsevista/komcsi/zsidó bérrettegés?

Mit meséljek én moralitásról az olyan szavazóknak, akik nem rúgják picsán azonnal azt a képviselőt, amelyik az ő pénzükből gyűjti svájci bankszámlán a fiának a hozományt, és nem átall olyat mondani, hogy mindenki annyit ér, amennyit összeharácsol magának? Amelyik nekiáll bankot zsarolni, hogy ugyan engedje már el az általa felhalmozott városi tartozás egy részét, különben kénytelen lesz megkérni saját magát a parlamentben, hogy hozzon valami jó kis törvényt... Amelyik adófizetői pénzen vesz az adófizetői pénzen vett luxusautóba radardetektort? Ha valaki nem irtózik ettől, vagy csak akkor, ha nem akolbeli csinálja, annak én nem tudok mit mondani.

Mit kéne tennem azzal az Okostojással, aki elhiszi, hogy az általa választott párt kommunistái vagy nem voltak igazi kommunisták, vagy ők voltak a „jó kommunisták”, annak dacára, hogy az Okostojás maga (vagy a gyerekei vagy a szülei) nemhogy Oxfordban nem tudtak tanulni az útlevél- és devizakorlátozásos gulyáskommunizmusban, de adott esetben még csak Csehszlovákiáig sem tudtak eljutni, hogy bevásároljanak műbőr cipőből?

Mit kéne mondanom annak, aki szerint hiteles, hogy a hobbiból vadászgató kereszténydemokrata kompetens életvédelmi kérdésekben? Miről tudnék beszélgetni olyan – magát keresztényinek nevező – képviselőkkel (és támogatóikkal), akik egyetlen hallható ellenvélemény nélkül megszavazzák, hogy a társadalom legelesettebbjei bűnözőkké minősíttessenek? Távol áll tőlem a vallásosság, de mintha a Jézus nevű csávó valami teljesen mást tanított volna!

Mit kéne megbeszélnem azzal, aki szerint a milliárdos kiadásokra rugó, teljességgel értelmetlen, ellenben izomból átnyomott átnevezgetések, a már első nekifutásra is korrupt pénzlenyúlásra játszó stadionépítések, a Puskás emlékét és végakaratát meggyalázó felcsúti fociakadémia, a Kerényi-féle giccsmegrendelés és az operaházi önünneplés elengedhetetlenül fontosak akkor, mikor az ország segge kilóg a gatyájából? Aki szerint a munkavállalókat még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozó, szintén erőből átnyomott új munka törvénykönyve, valamint a tökéletesen átgondolatlan és cinikus „közmunkaprogram” adekvát válasz a munkaerőpiaci kihívásokra?

Mit mondhatnék annak, aki még egy szavát is elhiszi Szíjjártónak, Giró-Szásznak, Selmeczinek, vagy a többi országos fizetett hazudozónak? Hogy közülük a legnagyobbat ne is említsem, aki saját állítása szerint még sosem hazudott? Akinek pusztán a legutóbbi „nem-hazugsága” az volt, hogy ha az IMF jön, akkor ő megy? Aki az egyik héten sikeres gazdasági szabadságharcról papol 300 forint feletti euróárfolyamnál és eladhatatlan állami értékpapírokkal a háta mögött, másnap meg küldi a sameszait a saját bankjának nevezett IMF-hez kuncsorogni? Hogy utána ismét elzavarja őket, azonnali bóvli kategóriába besorolást, valamint 320-as (és folyamatosan romló) árfolyamot generálva?

Miről kéne vitáznom, és kivel? Miért?

Az ország agyhalott. Alapvetően nem a politikusaival van baj, bármennyire is gazemberek, bármennyire is rászolgáltak a lámpavasra egytől egyig. Azokkal van baj, akik mindezt megszavazták, akik mindehhez asszisztálnak, akik mindezt védik vagy egyenesen dicsőítik, és akik még csak a valagukat sem képesek felemelni, ha valaki más legalább szervez egy tüntetést, vagy történetesen elindul egy időközi választáson. Aki egy pillanatig is kollaborált ezekkel, az bűnös. És ezen az sem segít, ha a Gyurcsány-féle elkúráshoz az illető nem asszisztált. A legmagabiztosabb „gyúrcsánytakaroggy”-ozó sem érezheti magát ártatlannak. Sőt, legfőképp ő nem, mert ő elhitte, hogy csak az őszödi böszme szállt be a hazugságversenybe.

A lényeg azonban most már nem ez.

Nagyon sokan nem érzékelik, mekkora a baj, mert most karácsonykor is megvolt még a beigli. Úgy vélik, hogy ezek a megszorítások is csak olyanok lesznek, mint az eddigiek, a magyar mindent túlél. Kvázi jöjjön hát az államcsőd, ha ez az ára annak, hogy a Vezér kurucosan odamond az EU-nak és beint az IMF-nek. Ennyit megér, nem?

Hát a lófaszt. Ezek az emberek elképzelni sem tudják, mit is jelent egy valódi államcsőd. Görögországban egyszerű emberek haltak meg a tüntetéseken, és emberek milliói kerültek kilátástalan helyzetbe. A nagy különbség az, hogy Görögországot az EU meg akarta menteni, egyrészt az euró miatt, másrészt mert ott legalább nem akartak fejjel a falnak rohanni a fene nagy Barroso kioktatással és kurucoskodással. Görögország akarta, hogy az EU megmentse. Itt még ehhez is buták az emberek, és szívesebben hisznek az Orbán-Matolcsy páros ezoterikus légvárainak, dacára annak, hogy saját pénztárcájukon is érezhetnék, hogy valami nem okés a nagyívű retorikával.

Jó lenne, ha valaki egyszer elmagyarázná ezeknek az embereknek, hogy az államcsőd az nem egy elvont fogalom.

Az bizony kurvára azt jelenti, hogy nincs tovább. Az nem megszorítás, hanem az maga a fizetésképtelenség. Instant vereség egy olyan háborúban, amit országhatáron belül vívtunk, és csak magunknak köszönhetünk. Éhínség, betegségek, bűnözés, polgárháború, tömeges halálozások – nagyjából ez a menetrend. Úgy indulunk, hogy első körben megszűnik az oktatás, mert a tanárok nem kapnak fizetést. Ekkor még csak poén lesz, hogy nem kell suliba járni – minden lelkületében gyerek magyar felnőtt álma. Minek is tanulni, úgyse jó semmire, igaz?! Bár valakinek akkor majd otthon kell maradni a gyerekkel – hopp, mínusz egy kereset a családban. Pár héttel később az egészségügy is megszűnik, mert se a kórházakra, se a kórházi alkalmazottakra nem tud pénzt adni az állam. Ekkor picit már durvulni fog a helyzet, mert néhányan kénytelenek vényköteles gyógyszereken élni, ők vagy meghalnak, vagy tettlegességre vetemednek, hogy megszerezzék, ami életben tartja őket. Ez addig megy, amíg tart a gyógyszertári készlet, merthogy utánpótlás nem fog érkezni, ahhoz ugyanis úgynevezett pénzzel (nem a forintnak nevezett játékpapírral) kell fizetni. No, itt már elkezdünk hullani, mint a legyek, mert a nemzetiszín kokárda sajna nem gyógyítja sem a krónikus magas vérnyomást, sem a cukorbetegséget, de még csak dialízist vagy vakbélműtétet sem végez. A baleseti sebészeten és ambuláns osztályokon csak azért nem tűnik fel a nagy halandóság, mert eddigre már nincsenek balesetek, nincs ugyanis üzemanyag a száguldozáshoz, és persze az infarktusos és stroke-os betegek sem jutnak be a kórházba, mert nincs mentőautó. Miként tüzet sem oltanak már, hiszen a tűzoltók sem kapnak egy fityinget sem hetek-hónapok óta. Természetesen ekkorra már rég nincs segély sem, se munkanélküli, se szociális, se semmi. Akinek pedig nincs, az elveszi magának azt, amit az életösztön diktál: az erősebb kutya baszik. Sanszos, hogy nem az átlagpolgár fog túlélni, hanem a kigyúrtkopasz. Az általános magyarkodás közepette az is elég sanszos, hogy beindul egy etnikai alapú polgárháború. Mert miért ne, ők a hibásak mindenért, ugyebár. A rendőr, a katona nem fogja kockáztatni az életét, mert az állam ekkorra már három hónapja nem fizetett neki. Nem hülye, hogy ingyen haljon meg. A munkahelyek sorozatosan szűnnek meg, mert vállalkozásfejlesztési vagy termelési hitelt már rég nem adnak a bankok, mivelhogy bankok már nincsenek is, kábé azóta, mióta az állam őket tette felelőssé a helyzetért és rátette a kezét a banki magánmegtakarításokra. Az a pár ember, aki még egyáltalán keres, nyugodtan lehúzhatja a pénzét a lefolyón, mert semmit nem tud venni a béréből: nemcsak a hiperinfláció miatt, de azért is, mert nincs mit megvenni, a polcok üresek. A termékekért ugyanis megintcsak pénzzel kéne fizetni, az meg nincs. De szállítás sincs, mert ahhoz is üzemanyag, meg pénz kellene. Indulnak a fosztogatások, erőszakos bűncselekmények, hiszen ahol törvény nincs, ott visszatartó erő sincs. Fűtés, eletromosság, telefon és internet sincs, mert ezek bizony mind rút szolgáltató cégek, és pénzzel üzemelnek. (Ez mondjuk annyira bonyolult összefüggés, hogy még Lézer János se bírta átlátni.) Alapvetően semmi nincs, csak háború: mindenki mindenkinek farkasa.

Hogy ezt hagyja-e majd az EU, a nagyvilág? Kérdezzük meg erről a Nagy Manipulátort, meg fog-e alázkodni. Szerintem nem, de alighanem akkor már késő is lenne. Nem biztos, hogy Barroso akkor is borzasztó diplomatikus levelezgetésbe kezdene a Kárpátok Géniuszával. Lehet ugyanis, hogy mindössze egy másodperce lenne ránk, mert el lenne foglalva azzal, hogy miként nyomja át törvényes módon a schengeni határok visszaállítását Magyarországnál, hogy megakadályozza a menekültáradatot és bűnözési hullámot, ami a rábízott polgárokat fenyegeti egy volt EU tagország irányából. Könnyen elképzelhető, hogy a sok munka közepette, amit a Bonsai Duce generált neki, azt az egy másodpercet csak arra tudná kihasználni, hogy felemeli a jobb kezén a középső ujját.

No, hát valami ilyesmit jelent az államcsőd, ez az, amivel a két géniusz és dicső csapatuk kísérletezget. Nemigen játszották még végig sehol, mert az esetek többségében azért valakinek – ha későn is, de végül – megjött az esze, és nem hagyta, hogy minden dominó ledőljön, de hát mindig kell egy első, nem igaz? Az übermensch Magyarország mindig is szeretett rekorder lenni.

Orbánék legeslegnagyobb bűne nem az, hogy ők is pont úgy szétlopják az országot a saját klientúrájuk számára, mint az előzőek. Hanem az, hogy közben megfeledkeznek az „élni és élni hagyni” örök igazságáról. Leszarják, hogy kit taszítanak nyomorba. „Ha nem tudtál eleget harácsolni, annyit is érsz!”
Ha valakinek ez jön be, lelke rajta.

Ugyanakkor azt gondolom, nem róható fel senkinek, ha védekezik, ha próbálja menteni, amiért megdolgozott.

A magam részéről karácsony előtt bankszámlát nyitottam Ausztriában, és igyekszem még a határok átjárhatóságáig lépni. Amíg még nem szitokszó a „magyar” Európában.

A dolgok jelen állása szerint nagyjából ennyi lehetőségem maradt arra, hogy picit beleszóljak a sorsomba. Nem feltétlenül ajánlom mindenkinek, mert az euró sem életbiztosítás – bár eléggé valószínű, hogy 332 millió ember fizetőeszközét, a világgazdaság egyik motorját picit nagyobb vehemenciával fogják megvédeni a bedőléstől, mint az unortodox, legjobb formájában is max. 10 millió nyugatbalkánit érintő forintot.

Azoknak például kifejezetten nem ajánlom, akik hatalomhoz segítették a Nagy Csapatot, és azóta is tapsolnak nekik és saját maguknak. Ők csak finanszírozzák a szoárét, amit feltálaltak ebédre. Tudom, hogy van erre itt egy ilyen igényjellegű dolog, hogy más faszával kéne a csalánt verni, mégis amondó vagyok: ezegyszer nem hagyja, akinek kis esze van.

Első lépésben a pénz mentése, másodikban saját magunké.

Sok sikert, sok szerencsét minden kedves sorstársnak.
A többiek pedig építsék a Bonsai Duce birodalmát – megérdemlik.

 

 


 

Köszönöm az olvasóknak az eddigi megtisztelő figyelmet, a kultúrált vitázóknak/hozzászólóknak pedig a kultúrált hangnemet.
A többinek coki.

Ezennel a blogot – okafogyottsága révén – bezárom.

Címkék: politika orbán viktor apokalipszis magyar ugar butaság hányinger hungarisztán tisztességtelenség közgondolkodás

38 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr593516651

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szent István - Szent Viktor? Az ország megér egy misét. 2012.01.06. 07:42:43

Kölyökkoromban minden este imádkoztam egy új bicikliért. Aztán rájöttem, hogy az Úr nem így dolgozik. Loptam egy biciklit és utána fohászkodtam, hogy bocsássa meg bűnömet.Ezt írtam egy fórumba 2001.07.14 -én: Vajon Orbán Viktor a további kormányfői áll...

Trackback: Vigyázz, jön a fal! 2012.01.05. 14:52:12

A megfigyelők jelentős része arra fogad, hogy az IMF EU tárgyalásokon Orbán elmegy majd a falig. Aki nem, az arra, hogy neki is fog menni. Van azonban egy harmadik lehetőség is: hogy már neki is ment... A „külföld”, amellyel most Orbán...

Trackback: Nem kell Elnök Magyarországnak 2012.01.04. 22:35:49

  Mert az elnökség csak hatalommal és tekintélyelvvel jár és egyik sem egészséges dolog. Helyette az izlandi úthoz hasonló módszerekkel olyan erkölcsi és törvényi alapelvet kell kidolgozni és alkalmazni, amely nagyobb garancia bármely embernél....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.01.04. 22:38:08

Elolvastam és jó és reális a dramaturgiája az írásnak, de én optimista klub tagja vagyok. Rendszerváltás kell. Valódi. Megtörténhet. Nagy rá az esély. vilagnezet.blog.hu/2011/12/31/nem_kell_elnok_magyarorszagnak_1

vomit 2012.01.04. 23:32:19

az osztrak bankszamla sem lesz ertektarto, amikor eloveszik a keszen varakozo uj schillinget, es 10 eurobol csak egyet valtanak at. jar hozza hetekig a megfelelo bankszunet es hatarzar, nehogy a keson eszbe kapok vagonszamra toljak be az orszagba a hulladek eurot.
ha a sok bejart bankban az ugyintezoknek mellekesen felvetetted volna a varhato monetaris reform, a haircut es az uj schilling kerdeset, lathattal volna nehany csodalkozo/remult arcot (nekik bortont igernek, ha illetektelennek elfecsegik).
az instant forradalmat talan megakadalyozo 1000-3000 euros atvalthato alaposszeg felett durvan el fog veszni a megtakaritas.

hungarisztan 2012.01.04. 23:55:21

@vilagnezet.blog.hu:
„Rendszerváltás kell. Valódi. Megtörténhet. Nagy rá az esély”
Itt? Zéró.
Ez nem optimizmus kérdése. Ami a posztban benne van, az csak egy töredéke annak, amit az elmúlt másfél évben megcsináltak ezzel az országgal. Hány kiegyenesített kaszát láttál?
És hány fideszvédő/orbánistenítő kommentet? Pedig konkrétan könyékig a zsebekben, a spájzban és a fejekben turkálnak. Nincs az a mélység, nincs az a hülyeség, amit a hívek ne nyalnának be örömmel.
Az intézkedések töredékének elég kellett volna lennie hozzá, hogy nulla egész nullanullanulla százalékos legyen a támogatottságuk. Ehelyett?

hungarisztan 2012.01.05. 00:09:19

@vomit:
Miből gondoljuk, hogy Frau Schmidt a kleinedorfi helyettes ügyintézősegéd börtönbüntetés terhe mellett már most be van avatva a legtitkosabb polgárkopasztás terveibe?
És mikor lesz a D-day, mikor mindez az össz-európai titkos banki akció (hiszen ezt csak összehangoltan érdemes csinálni!), amiről csak a banki ügyintézők (és vomit) tud, életbe lép?

Vomit például honnan szerzi a bennfentes infót? Elárulhatná, hogy akkor miben érdemes átvészelni a világháborúk és az 1929-es világválság összeszorzott hatását is kedélyes teadélutánná degradáló krízist?

Bocs a szarkazmusért. Tudom, hogy az eurót is kikezdte a fenntarthatatlansága, de ilyen mértékű visszavágást nem tudok elképzelni. Már csak azért se, mert másnap a politikusok és pénzügyi emberek egytől-egyig lámpavasra húzva lengedeznének kifordított belekkel, ez meg nem annyira érdekük.

1000-3000 EUR értékű „nyugtató” egy nyugat-európai polgárnak nem pénz. Egy havi kereset/lakbér, vagy még annyi sem. Az ott kábé annyi, mint a nulla. Márpedig akit lenulláznak, annak nincs vesztenivalója. Akinek nincs vesztenivalója, az semmitől sem fél. Aki semmitől sem fél... nos, azzal nem szeretnék találkozni, mert attól én félek.

Sohse volt ilyen jau 2012.01.05. 02:21:37

Tökéletes elemzés. Akár én is írhattam volna:)). Valóban nincs remény. Nagyon nehéz idők jönnek.

vomit 2012.01.05. 09:49:58

@hungarisztan: a donteseid termeszetesen csak annyira lehetnek helyesek, mint az informacioid. ezek szerint nemetul nem tudod olvasni a tutit. tavaly majus ota az eletkepes orszagok mind ugrasra keszen allnak, hogy eldobjak az eurot. amig kepernyon villogo vagy papirra nyomott "osszegben" kepzeled el a takarekoskodast, ki fognak semmizni a politikus- es bankarbunozok. deritsd ki, melyik az az asset class, amit nem lehet tollvonassal ertektelenne tenni vagy szetinflalni, konnyen mozgathato es elrejtheto, minden orszagban ismerik es megbecsulik, mert counterparty risk nelkul erteket jelenit meg, nem pedig banki tartozast.

hungarisztan 2012.01.05. 10:53:11

@vilagnezet.blog.hu: Azt nem veszed figyelembe, hogy még ha így is lenne, és valóban összeroppanna, semmit nem változtatna. Erről szólt volna az egész poszt: OV csak egy katalizátor, a probléma a nép fejében van. Akik úgy gondolják, jó nekik egy idol, egy vezér, akinek teljhatalmat adnak; aki egypártrendszert, manipulált médiát, hierarchikus függőségi, hatalmi kiszolgáltatottsági rendszert épít – cserébe pár lejárt szavatosságú ígéretért és nemzetiszín kurucosságért.
Ha Orbán ki is dől (amúgy szerintem ez kristálytiszta wishful thinking), tízen ugranak rá a helyére, mert igény van arra, amit csinál, ott a „piaci rés”. Bizonyos értelemben nagyon ügyesen vette észre, hogy egy durván populista, nemzetieskedő, mindenekelőtt érzelmi politizálásra kell építenie a hatalmát, ám az „ügyessége” (cinizmusa) csak annyiban állt, hogy elsőként ugrott rá a lehetőségre. De a technika ismert, sorban állnak a másod- és harmadvonalbeli párttársak, akik egy másodperc alatt átvennék a kieső Kim Dzsong Il személyi kultuszra és populista érzelmi politizálásra alapuló szerepét. Hogy a még populistább, még butább Jobbikról ne is beszéljünk.
De még az ún. „baloldalon” (?) is van egy tekintélyes vezérkultusz, csak ott Ferivel az élen.
Önálló, kritikai gondolkodású, stabil moralitással rendelkező, hitelességet, hozzáértést és tisztességet számonkérő szavazó – na, ez az egyetlen, ami nincs. Vagy minimális számban. Leszarható választói réteg – és pontosan ez zajlik.

hungarisztan 2012.01.05. 11:11:07

@vomit: drága vomit, az úgy nem megy, hogy bedobunk ide néhány vészjósló utalást és pénzügyi szakkifejezést, és magára hagyjuk vele a műveletlen olvasót (mármint például engem).
Tessék szíves lenni megmondani nagy bölcsen, hogy mit kell csinálni. Aranyat venni? Mindenki (mármint a nagy spekulánsok) szabadul tőle éppen. Ettől mondjuk még megérhetné éppen most venni. De a magamfajta pénzügyi analfabétának még az sem teljesen tiszta, hogy konkrétan miképp kell aranyat (vagy valami más értékálló commodity-t) venni/eladni, mert ugyebár a sarki közértben nem árulják, megvenni meg pláne nem veszik meg, no meg mintha régebben lett volna valami olyan jogszabály is, hogy nemesfémet engedély nélkül nem lehet kihurcolni az országból, tehát nem is annyira mobil ez a befektetés. (A papír- vagy monitoralapú adásvétel nem érdekel annyira, mert azt pont ugyanakkora erőfeszítéssel lehet lenullázni 1, azaz egy másodperc alatt, mint a pénzeszközökben, vagy értékpapírokban történő kereskedést.)
Szóval? Mit kell tenni?

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.01.06. 07:39:02

@hungarisztan:

Orbánnak nincs saját ideológiai hülyítési gépezete. A katolikusokét használja. A katolikus "elme-betegség" meg gyógyítható. Tömeges szinten is.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.01.06. 07:44:44

Orbán egyértelműen EGYHÁZI ÁLLAMOT, vagy ÁLLAMEGYHÁZAT szeretne megvalósítani, de bele fog bukni, mint 2002-ben is belebukott. Az egyházi államban ugyan is a tolvajok és gyilkosok nem csak, hogy nem kapnak büntetést, hanem egyenesen szentek és államilag elismert példaképek lesznek.

Kaputykin · http://kittenberger.blog.hu 2012.01.06. 08:24:22

Ez a kemény, nagyjából én is így látom, három gyerekkel, hát nehéz erre mit mondani. Értelmes(nek) hitt barátaim otthon ülnek, vagy éppen a 2-ai tüntetésen uszodába mentek, mondom nekik, én meg tüntetni, azt mondják, minek? Ugyan, nem lesz itt semmi gáz, majd csak lesz valahogy, még az is lehet, hogy jó irányba mennek a dolgok, hiszen a bankok, meg a Gyurcsánnyal tüntetni ... lóf@szt tüntettem én vele, hát ő is odajött, istenem, megteheti, valahol ott szipogott a tömegben, szerencsére nem láttam. Egy másik barátom sms-t küld, hogy hallgatja a tüntetést OTTHON, én meg a helyszínen, írom neki, miért nem vagy itt? Semmi válasz. Szomszédom kétségbe van esve, kijött a banki papír, havi 40-nel több a törlesztője, valamit kéne csinálni, mondja, de a seggét ő sem emeli fel, mert mit számít az ő hangja... na, ezekkel vagyunk körülvéve, birkák sajnos. Ha kimegy egymillió ember, akkor köpni-nyelni nem tudnának, de látom, ez illúzió... bár van, aki azt mondja nekem, hogy március 15., amikor megjönnek a csekkek, fizetések, minden... az lesz a fordulat, de az már késő szerintem. Nehéz ez, nagyon nehéz.

vomit 2012.01.06. 08:25:46

@hungarisztan: irtam maganban.
mindenki mas vizsgalja meg, a foldon fejenkent hany gramm arany es hany gramm ezust jut egy-egy emberre, es dontson belatasa szerint.
www.bullionbullscanada.com/index.php?option=com_content&view=article&id=552&catid=53:featured&Itemid=102
a papiralapu kereskedes 100-400-szorosan haladja meg a mogotte levo fizikai mennyiseget.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.01.06. 09:44:17

@hungarisztan: "Szóval? Mit kell tenni?"

Nyílt színen szerintem ezt (Varanus-nál írogattam be, aztán csokorba gyűjtöttem): hajnalvilag.blogspot.com/2012/01/es-meg-folytatom-is.html

A háttérben meg ezt:
hajnalvilag.blogspot.com/2011/12/korszellem-kiut-magan.html

Szerintem.

hungarisztan 2012.01.06. 18:03:00

@vomit: visszaírtam magánban.
Az euróválsággal meg ugyanaz az önbeteljesítő jóslatos megérzésem van, mint a Nagy Válsággal kapcsolatban: egy hülye kitalálja, egy másik felkapja, a többi meg addig-addig ismétli, meg mindenki el nem hiszi, és akként is kezd cselekedni.
Van ennek pszichés magyarázata is, de a lényeg nem ez. Hány és hány cég röhögött a markába és rakott zsebre zsíros hasznokat pusztán abból, hogy komoly szemmel belemondta az alkalmazottai képébe, hogy nincs mit tenni, válság van, ilyenkor ugye minden eszköz megengedett. (Azért hála a jó égnek, a menedzsmenteknek valahogy mindig jutott jutalom. De nem emelni, visszavágni, elbocsátani – ezekhez milyen jól is jött az Általános Marhaorvosság: „vááálsáááág van!”)

No, nagyjából ugyanezt a tömeghatást vélem felfedezni az euró temetése körül. Egyeseknek kapóra jön, keresnek rajta, a nagy tömegek meg úgy megszívják, mint ide Lacháza. De ez nem szempont, míg azok kereshetnek rajta, akik előidézik.

hungarisztan 2012.01.06. 18:11:00

@Kaputykin:
„Ha kimegy egymillió ember, akkor köpni-nyelni nem tudnának”
Hát, szerintem ez sajna merő wishful thinking. Egymillió embert pont annyi erőfeszítésbe kerül nem mutatni, vagy „leháromnégyezrezni” a híradóban, mint a mostanit. Ha nyolcmillió felnőtt menne tüntetni, az se gátolná meg Selmeczi Picsahülyevagyokdebüszkénvállalom Gabriellát, vagy Matolcsy Láthatatlansiker Györgyöt (Orbán Tévedhetetlen Viktorról nem is beszélve) abban, hogy sikernek, 2/3-os támogatásnak és nemzetközi követőkkel rendelkező unortodox gyorsnaszádnak érzékeljék magukat.

Még ha így is lenne, akkor is késő lenne.
De nem lesz így, mert stabil szavazótáboruk van, akiket a tények messzemenőkig nem zavarnak. Állva fogják végigtapsolni a köztévén közvetített csődbe menetelt.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.01.06. 21:18:10

Az optimizmus bejött.

FMPSZ-KDNP többpárti diktatúrának és egyházi államnak innentől befellegzett. "A héten az Európai Parlament három frakciója, a zöldek , a liberálisok és a szocialisták egymás után bejelentették, hogy az uniós alapszerződés hetedik cikkelye alapján kezdeményezik a Magyarország elleni uniós eljárás megindítását, és azt is felvetették, hogy az Európai Néppárt mozdítsa el Orbán Viktort a szervezet alelnöki posztjáról, és függessze fel a Fidesz tagságát." index.hu/kulfold/ep/2012/01/06/megszolalt_az_europai_neppart/

nmo99 2012.01.07. 15:49:19

Sajnálom, hogy úgy néz ki nem lesz több írás. Valószínüleg a többség sajnos tényleg nem fogékony az értelmes (vagy bármilyen) gondolatokra, és ezért valóban szélmalomharc lehet "felnyitni a szemüket". Mindenesetre nekem jó érzés volt olvasni az enyémhez hasonló véleményeket, gondolatokat.

Az mostani helyzet és amerre tart egyébként egyre jobban emlékeztet Ayn Rand: Veszett világ című könyvére, ajánlom mindenki figyelmébe.

„A pénz egy társadalom erényének a barométere. Amikor azt látják, hogy a kereskedelem nem megegyezés, hanem kényszer alapján működik; amikor azt látják, hogy a termelés érdekében olyan emberek engedélye szükséges, akik nem termelnek semmit; amikor azt látják, hogy a pénz olyanokhoz folyik, akik nem árukkal, hanem kegyekkel kereskednek; amikor azt látják, hogy az emberek korrupcióval és protekcióval gazdagabbak, mint munkával, és a törvényeik már nem önöket védik ellenük, hanem azokat védik önök ellen; amikor azt látják, hogy a korrupciót megjutalmazzák, és a tisztesség önmagunk feláldozása lesz, akkor tudhatják, hogy társadalmuknak vége.” (Ayn Rand: Veszett világ (Atlasz vállat von))

vomit 2012.01.07. 21:46:04

@nmo99: van aki szerint Ayn Rand nem megoldasa, hanem resze volt a problemanak, amit ugye orwell szep szavaival az emberiseg arcan taposo csizmakent kell elkepzelni. nem veletlenul olyan a vilag, mint ahogy a konyveben leirta, hanem a baratai szandekosan kormanyozzak oda. amit mar ezerszer megbantak viszont, hogy a koznep kezebe adtak az internetet. igy eselyed van eloasni, mi a turo ez az egesz.
www.american-buddha.com/finalwarning8.6.htm

miva? 2012.01.08. 13:38:50

@hungarisztan: Sajnálom, hogy bezár a blog!

Köszönjük az eddigieket!

schlumbergerna 2012.01.08. 14:49:52

Az Isten szerelmére, ne add fel! Hátha lelövi már valaki azt a hülye viktort.

schlumbergerna 2012.01.08. 14:50:43

Az talán ébresztené a barmokat...

G.Freeman 2012.01.08. 14:58:10

"Hogy az alkotmányból simán ki lehet venni a magántulajdon védelmét? "

Mármint ki vette ki? Elvileg benne volt.

anonymand 2012.01.08. 16:24:55

Tisztelt hungarisztán!

"Jóllehet azt gondolom, hogy mindenkinek, különösen az úgynevezett „írástudó” rétegnek felelőssége az, hogy gondolkodásra késztesse az arra kevésbé fogékony környezetét, ugyanakkor azt is gondolom, hogy van egy pont, ami után fölösleges. Aki hinni akar, azzal fölösleges érvekbe bonyolódni, mert ő nem gondolkodni akar, hanem hinni. Márpedig a hitnek esküdt ellensége az érvelés, a gondolkodás. Kölcsönösen kizárják egymást. Mit lehet tenni azzal, aki akár a saját boldogságát is feláldozza, csak hogy a hite ne sérüljön? Semmit. Filozófusok, gondolkodók, bölcs emberek évszázadok óta próbálják megtörni a vallásos hitet – hasztalanul. Miért lenne különb a politikai hit? Tehetetlennek érzem magam, és ezzel fel is mentem magam írástudói felelősségem alól." - magam is ezt írtam volna, ha tudnék tisztességesen fogalmazni.

"Ha úgy tetszik: ők a bűntársak." - Te pedig cinkossá akarsz válni? ..."mert vétkesek közt cinkos aki néma."
Babits
Nem szabad elhallgatni!

..."ugyanakkor azt is gondolom, hogy van egy pont, ami után fölösleges." - ha mások, akik érezték az írástudók felelősségét, ugyanígy gondolkodtak volna, még mindig a Nap keringene a Föld körül.

"Mit lehet ott tenni,"... - bármit, amit hasznosnak vélsz, bármit. Csak a hallgatás cinkossá tevő kényelmét nem választhatod.

"Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!"
Madách

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: én, akinek csak a copy megy ennyit tehetek....

anonymand 2012.01.08. 16:29:19

Tisztelt hungarisztán!

Látod-é, még a másolás sem megy.
Bejegyzésemben véletlenül benne maradt egy mondatrész: " és ezzel fel is mentem magam írástudói felelősségem alól." - kérem, hogy ezeket a szavakat tekintsd úgy, hogy nem szerepel a fenti bejegyzésben.
Senki nem menthet fel, még Te sem önmagad.

Tisztelettel:
anonymand

Commandante Jayasuriya 2012.01.09. 03:24:13

Tragikusan igazat szól a posztoló!

anonymand 2012.01.09. 04:25:01

@kelgyo:

Tisztelt kelgyo!

Természetesen igazad van, hogy a részmondattal teljes az idézett bekezdés. A gond csak az, hogy amíg a hiányos bekezdés minden szavát nyugodt lélekkel magaménak hazudnám, mert annyira tükrözi a gondolataimat, a felmentésről szóló ellen berzenkedem.
Nem csak idegenkedem, mint kifejtettem, nem tartom elfogadhatónak.
Végtelenül sajnálnám, ha véglegesen elhallgatna a posztoló.

Tisztelettel:
anonymand

hungarisztan 2012.01.09. 11:50:56

Tisztelt Hölgyek/Urak,

Egyfelől roppant hízelgő a folytatásra való buzdítás (mit buzdítás, egyenesen erkölcsi alapokon álló felszólítás), másfelől viszont szabadhasson megjegyeznem, hogy ez bizony kimeríti a „más bránerével csalán verése” klauzulát.

Az meg egyesen kissé erős kávé volt, hogy épp egyenértékű lenne a felelősségem azokéval, akit eleddig ostoroztam vala.
Gondoljuk ezt újra, ha kérhetném. A morális kioktatást pedig tán csatornázzuk abba az irányba, ahol elkél.

Harmadrészt nem elhanyagolható, hogy míg pozitív visszajelzésből az egész blog folyamán jó, ha egy tucatot kaptam, hazaárulózásból és kapcsolt gyalázkodásokból több százat. Ha úgy tetszik, semmi mást nem teszek, mint tanúbizonyságát adom a demokrácia iránti végtelen elkötelezettségemnek: a többség döntött.
Na jó, nem akarok cinikus balfasz lenni és holmi önsajnáló-önsajnáltató attitűdből picsogni az élet igazságtalanságán, mert ennél azért valóban jóval cinikusabb vagyok, és pont leszarom, hogy ki hazaárulózik és gyalázkodik, pláne ha szerény IQ-m köbgyökének szintjéről teszi; arról nem is beszélve, hogy senki nem tartott fegyvert a fejemhez (hacsak nem önnön morális elkötelezettségem), önként mentem a bránerért úgymond. Szavam nem lehet tehát.

Negyedrészt azonban ismételjük át mindazt, amiről a fönti – nem rövid – iromány első része szólt. Csak slágvortokban, mert a többiért ott van maga a forrás.
Szóval szeretem magamat abba az illúzióba ringatni, hogy logikus, racionális ember vagyok. Ezért tanultam, ezért építgetem magam, ezen alapszik az önbecsülésem – hát nehogy már síkhülyén kaparjanak majd el, ha eljön az idő! Hisz mekkora különség már az univerzum szempontjából!
Ebből viszont az is következik, hogy sajnálatosan gyorsan átláttam (OK, némi gyalázkodó visszacsatolás sem ártott), hogy nem sok értelme van annak, amit itt csinálok. Belenyomok egy csomó időt, energiát, miegymást, merő ingyen (igen, kedves bérrettegőzők, akkora lúzer vagyok, hogy még csak pénzt sem kapok érte!), aztán emberek idejönnek (ha jönnek, mert telemarketingelem a blogketreces futó posztokat a saját trackbackjeimmel, magyarán újabb időt és energiát belefeccölök, hogy saját újságírói hiúságomat legyezgessem azzal, hogy lám, olvasnak, igazi emberek, tán valami hatást is elérek, van értelme a létezésemnek etcetera, etcetera) és annyit böfögnek, hogy húzzakanyámba, mert konkrétan az érdemi vita szépségével, eleganciájával és szellemi luxusával annyira sem tisztelnek meg, hogy végigolvassák és értelmezzék, amiről kékharisnyás terjengősségben ugyan, de mégiscsak sok munkát befektetve fecsegek. Magyarán szólva tök felesleges az egész, mert aki velem egyetért, az magától is egyetért. Épp azért keresi a hasonszőrűek társaságát, én már ehhez nem teszek hozzá, hiszen eleve azért jött, hogy megerősödjön a saját véleményében. Ellenberger aki nem ért velem egyet, az még csak nem is érvel, csak gyalázkodik, terel, gerinctelenkedik. Ő azért jön, mert véletlenül sem akar befolyásolódni. Annál inkább konfrontálódni; gyalázatosan félremagyarázni, szégyenletesen elferdíteni mindent; szájamba adni olyan dolgokat, melyet sem én, sem más hozzám hasonló sosem állított, majd talmi erkölcsi győzelmet aratva morális ítéletet hoz a maga primitív nímandságában. Elbeszélünk egymás mellett, és egy picit unom már. Épp azért, mert nincs értelme így. Mert racionális ember vagyok.
Soha egyetlen embert nem tudtam eltéríteni arról a pályáról, ami megítélésem (illetve bizonyos etikai, tudásbeli, tapasztalatbeli és egyéb sztenderdek) szerint rossz, pedig istenuccse, nem csak internetes hangember vagyok, hanem akár a saját ismeretségi körömben, családomban, vagy facebookon névvel, fényképpel, személyes adatokkal, tehát IRL is nekimegyek bárkinek (mindenkinek!), aki immorális, becstelen, talpnyaló, ostoba (stb.) nézeteket vall és hangoztat.
Szóval – bár ismerem és magam is vallom Babits igazságát – elmehet a sunyiba, aki engem lecinkosoz. Már bocsánat, de én legalább megpróbáltam. Nem rajtam múlt, hogy nincs értelme.
De ha rosszul látom, és akad akár egyetlen olyan, aki az írásaim hatására gondolkodott el és változott meg a vélekedése erről vagy arról, kezeket fel! Én leszek az első, aki revideálja önmagát. (Színlelés, fals bemondás és egyéb turpisság nem ér, mert azt már a kisdobosok 6 pontja is kimondja, hogy szóban forgó személy „igazat mond és igazságosan cselekszik”, márpedig ezt még a legantikommunistább sem tarthatja merő kommunista erénynek.)
Nem mondom, hogy akár egyetlen jelentkező alapján újraindítom magam, mert nem akarok olyan lenni, mint a ... együttes, hogy szakmányban adjam a búcsúkoncerteket (avagy nem mindenki hordja a száját a segge helyén), de ha mondjuk tömegekben jelentkeznek az emberek, hogy igenis, hatással volt rájuk, amit itt csináltam, akkor megfontolom. Értsük meg: ez nem zsarolás, önmagam sztárolásának kikényszerítése, hanem puszta racionalitás. Amit a következő vállalással hitelesítek: jobb napjaiban a blog 10-13ezres látogatószámot hozott, ha mondjuk 1% (tehát nem 50, nem 25, nem 10, nem 5, hanem egyetlen egy százalék!) azt mondja, van értelme, akkor írok még. Fair enough? Azt hiszem, ennél alacsonyabbra aligha pozicionálhatnám a „hiúságomat” (nevezzük inkább önbecsülésnek, az mégiscsak szebb).

Addig, amíg azonban ezt a félelmetes impact factort el nem érem, kéretik mellőzni a „cinkosságomra”, „bűnrészességemre” és egyéb bornírt marhaságokra tett utalásokat.

[Persze, értem én, hogy ennyi erővel akár az egész publicisztikai műfaj létjogosultságát meg lehetne kérdőjelezni – tegyük is meg gyorsan! A hivatalos pulicistáknál sem különb a helyzet: az emberek pont ugyanazon két okból olvassák őket: vagy mert nagyon is egyetértenek vele, vagy mert nagyon is nem értenek egyet vele, középutasság, formálhatóság, véleménycsere és azoknak valami szintézisben történő kijegecesedése ebben az elcseszett ká-európai rögvalóságban valahogy nincs. Bértollnokság és a nem bértollnokok akként pocskondiázása és karaktergyilkolása, na az viszont van dögivel. És dörgedelmeim végére egy kis ajánlott olvasmány arról – minden ítélkezés, felelőskeresés stb. nélkül –, kik is rendelkeznek pontosan ugyanannyi szavazóerővel, mint a kedves olvasó. Kéretik elolvasni belőle 5-6 tetszőleges posztot, aztán visszatérünk rá, van-e értelme nemhogy blogolni, de bármit is kezdeni itt. Íme az abszolút tiszteletet és olvasottságot érdemlő blogger: http://tampi.blog.hu/]

anonymand 2012.01.09. 13:53:59

@hungarisztan:

Tisztelt hungarisztan!

"Egyfelől roppant hízelgő a folytatásra való buzdítás (mit buzdítás, egyenesen erkölcsi alapokon álló felszólítás), másfelől viszont szabadhasson megjegyeznem, hogy ez bizony kimeríti a „más bránerével csalán verése” klauzulát." - nos ez igen faramuci logika.
Ha én elvárom, hogy a TV-ben a riporter merjen kérdezni, akkor...
Ha én elvárom az oknyomozó riportertől, hogy vesézze ki a cikkében a sumákot, akkor....
Ha én azt várom a hallgatásba távozó posztolótól, hogy folytassa, mert jó az amit csinál, akkor...
Nem tudom belátni, nem tudom helyettesíteni, hogy sajátommal járjak a csalánosba verekedni.

"Az meg egyesen kissé erős kávé volt, hogy épp egyenértékű lenne a felelősségem azokéval, akit eleddig ostoroztam vala." - ha Babits idézetemre gondolsz, az korántsem azt akarta közölni, hogy egyenértékű lenne felelősséged az ostorozottakéval (a BTK. sem tesz egyenlőségjelet a "felelős" bűnös, és a kisebb felelősségű cinkos közé), a szándékom pedig egyáltalán nem erről szólt. Arról meg végképp nem, hogy morálisan bárkit is ki óhajtottam volna oktatni. Véleményt fogalmaztam.
Ha félreérthető voltam, bocsánatot kérek.

"Magyarán szólva tök felesleges az egész, mert aki velem egyetért, az magától is egyetért. Épp azért keresi a hasonszőrűek társaságát, én már ehhez nem teszek hozzá, hiszen eleve azért jött, hogy megerősödjön a saját véleményében." - igazságod, csak részigazság. Különben mi a francnak látogatnék például én "ellenséges" környezetbe? Vagy miért marnék bele hithű Fidesz-rajongóba? Lehet, hogy ez csak elfojtott mazochizmus.
Nem gondolom. Annál inkább hiszem azt, hogy ha a hatás nem látszik is azonnal (egy pengeváltás után megváltozik a véleménye ellenfelemnek), előbb-utóbb csak ráébrednek a tévedésükre.
Ha valaki tényleg csak azért jött ide, hogy véleményében megerősítést nyerjen, akkor már fölösleges a végzett munkád?
Ugyan! Ezt Te sem gondoltad komolyan.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem kívántalak megbántani, morálisan kioktatni, véleményemet írtam le.
Ahogy tudtam, ahogy tőlem telik.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.01.10. 04:09:11

@hungarisztan: Kedves "hungarisztán"!

Helyes a döntésed - ahogy valójában minden ember minden döntése helyes, hiszen az eddig ismert legprofibb döntéshozó szerv, az emberi agy választ utat a rendelkezésére álló információhalmaz és tapasztalatok alapján. A döntést nem most hoztad meg, hanem minden esetben, amikor valami zavart, de nem szóltál - most csak belenéztél a tükörbe, és abban reménykedsz, hogy valaki megmondja neked, miért?

Folytatnod pedig szerintem nem akkor érdemes, ha százan megkérnek rá, mert attól még ugyanúgy fáj a 99% tompasága. Akkor folytasd, ha nem tudod nem folytatni, ha önmagadat érzed kisebbnek attól, hogy nem írsz, ha képtelen vagy csendben maradni. Ahogy mondjuk én: tegnap megpróbáltam éjfélig tévézni, de hiába, ahogy mostanában folyamatosan, ma is fél négykor arra ébredtem, hogy mondanom kell valamit. Most éppen ezt, neked, pedig nem tiszteltél meg a válaszoddal, és jó eséllyel ezzel az írással sem fogsz foglalkozni, ugyanis nem értünk egyet.

Te azért hadakozol, hogy itt Magyarországon, politikai és társadalmi folyamatok elemzésével, kommentálásával érdemi vitát folytathass. Pedig amivel küzdesz, JELENSÉG csupán, sokkal mélyebb, globális folyamatok által hajtott változás közepén járunk, és egyelőre minden jel arra mutat, hogy mi leszünk az utolsó civilizált generációja az emberiségnek. Ez a méreg, nem a cián :-)

Sejtem, hogy mit érzel. Tizenöt éve írtam egy könyvet "az emberről", három éve egy másikat a "világról". Amit írtam, továbbra is tartom, egyelőre be is jönnek a feltételezéseim, aminek azonban örülni nem lehet. Megpróbáltam több fórumon megvitatni, de értő olvasással, érdemi vitával nem találkoztam, csak félreértéssel és hárítással. De én legalább tudom, hogy ez szintén természetes és helyes döntése azoknak, akik így reagálnak.

Egy dolog az, ami tartást ad nekem, ami a totális eredménytelenség ellenére hajt: látom, hogy hová tartunk, és attól jobban félek, mint bármi mástól. Nem tudnék saját szemembe nézni, ha azt érezném, hogy bármi is lesz itt tíz év múlva, nem lennék képes a gyermekeim szemébe nézni.

Na ez meg az a motiváció, amit nem lehet kikerülni. Ha ezt megérzed, folytatni fogod akkor is, ha egyetlen ember sem áll melléd.

hungarisztan 2012.01.10. 14:48:32

@anonymand:

„[abbahagyni a blogolást] legalább akkora bűn, mint azoké, akik helyeslik az itt történő dolgokat!” (idézet valóban nem tőled, hanem Kelgyótól)

Bárki gondolhatja így, szíve joga, de én meg gondolhatom úgy, hogy nem, nincs így. Indoklást ld. a cikkben.
Plusz bárki blogolhat, ingyen és bérmentve.
(Mégsem mondok olyat, hogy aki nem teszi, az cinkos.)

„Különben mi a francnak látogatnék például én "ellenséges" környezetbe? Vagy miért marnék bele hithű Fidesz-rajongóba?”
Hát, ezeket ne tőlem kérdezd! :o)
Én – ha egy mód van rá – nem keresem őket. (Úgyis megtalálnak. Elég belemenni az agyzsibbasztó érv-hit összecsapásokba akkor, amikor megtalálnak.)

„Ha valaki tényleg csak azért jött ide, hogy véleményében megerősítést nyerjen, akkor már fölösleges a végzett munkád?”
A saját mércém szerint ez kevés. Túl sok ráfordítással túl kevés (nulla) az elért eredmény. Jó, nem gondolom, hogy csak nekem kellene megváltanom a világot, de egyre inkább úgy érzem, már rég nem csak a választott útvonalak, de a célok is megkérdőjeleződtek-átrendeztettek.
A minap arról folytattam nagyon „értelmes” vitát, hogy Magyarországnak egyáltalán Nyugat-Európa, sőt, egyáltalán Európa felé kell-e haladnia. Nem arról, hogy hogyan lehet a nyugat-európai jómódot elérni, vagy legalább ahhoz közelíteni (lehetőleg fenntartható módon, környezettudatosan etc.), hanem arról, hogy ez egyáltalán cél-e. És vitapartnerem ugyebár nem egy buddhista szerzetes volt, akinek az esetében még védhető-érthető, hogy holmi földi javakban dúskálás teljesen hidegen hagyja. Vitapartnerem egy életét az egyik napról a másikra tengető, eladósodott „panelproli” (csak klasszikust idéztem), aki elhitte, hogy azarohadékmocskosimperializmus... Nem, nem a kommunizmusban hitte el, hanem most. Annak a bandának, amelyik harcos antikommunista (igaz, egytől egyig párttag volt, meg KISZ titkár, miegymás). És a vitapartnerem még csak észre sem akarja venni, hogy tulajdonképpen Hofi-kabaréba illő kommunistaparódiát ad elő. Húsz-huszonkét évvel ezelőtt legalább az világos volt, hogy merre szeretnénk tartani (mellesleg pont ugyanarra, mint az általa bálványimádott I. István is tartott vala), ma megmagyarázza magának, hogy miért is nem jó arra (a jómód fele) tartani. Ilyenkor picit leég az ember CPU-ja, és a józan ész halmazán belül nem tud tovább érvelni. Ez nagyjából válasz is arra, hogy abban bízol, „előbb-utóbb csak ráébrednek a tévedésükre”. Nem, mert nem is akarnak rájönni.

Hasonló tisztelettel,
hungarisztán

anonymand 2012.01.10. 15:42:37

@hungarisztan:

Tisztelt hungarisztan!

"Plusz bárki blogolhat, ingyen és bérmentve.
(Mégsem mondok olyat, hogy aki nem teszi, az cinkos.)" - ezzel nincs mit vitatkozni. Csakhogy. Vannak "írástudók" és itt vagyok például én. Meg gondolom még néhányan. Én, mi, nem rendelkezünk kellő ismerettel, tudással, szókinccsel, stílusérzékkel, retorikai készséggel, stb., ami nélkül jó poszt nem készülhet. Rád, rátok vagyok, vagyunk utalva, s már az is jó, ha visszaigazolást látunk (olvasunk) arról, hogy helyesen gondoljuk, jól értékeljük a helyzetet. Esetleg hozzá tudunk szólni, netán érdemben. Mostantól eggyel kevesebb lesz a lehetőség. Mert Te nem akarsz írni, én meg nem tudok. Félre ne érts, megértelek. Téged igazi neveden sem hívnak Don Quijote de la Mancha-nak (gondolom).
Mondom, megértelek.

A hatékonyságról sincs mit vitatkozni.

Mentségemül még: első, úgy érzem kissé érdemtelen támadásod után bementem a fürdőszobába. Belenéztem a tükörbe, s megkérdeztem:
- Bántani akartad?
- Nem.
- Kioktatni akartad?
- Nem.
- Megváltozott a véleményed?
- Nem.
Ennyi elutasítás után benyomtam kétszer kettő felest, és fájó szívvel mondtam, hogy megértelek.

Tisztelettel:
anonymand

hungarisztan 2012.01.11. 14:05:51

@Kedves Loránd:
Először is: no drama, please, mert nem arról van szó, hogy nem akartalak megtisztelni válasszal, a jövőre vonatkozólag meg végképp ne projektáljunk hamis kiindulási pontból, mert nem elegáns, másrészt meg általában úgysem vagyok provokálható. Most sem emiatt válaszolok, hanem azért, mert egyszer már elkezdtem (még az előző kapcsán), de összeomlott a Chrome-ban Shockwave plugin, és magával rántotta az x-ezer karakteres hsz-t. Látod, tudom, hogy lehet neked ilyeneket mondani, mert informatikus vagy. Vettem a fáradságot, és megnéztem ugyanis, amiket linkeltél. No, ennyit az alap nélküli besértődésről! ;o) A fontosabbak:

„Helyes a döntésed - ahogy valójában minden ember minden döntése helyes, hiszen az eddig ismert legprofibb döntéshozó szerv, az emberi agy választ utat a rendelkezésére álló információhalmaz és tapasztalatok alapján.”
Én is szoktam rá hivatkozni, de te vagy az első, akitől ezt visszahallom! :o) Ebből azonban az is következik, hogy te is tudod, hogy ez viszont felveti az inerciarendszer kérdését, hiszen vezethet teljesen más eredményre ugyanannak a döntésnek a mérlegelése attól függően, hogy az egyén vagy a közösség szemszögéből nézzük. A fönti megállapítás kizárólag az egyén szemszögére érvényes.

„most csak belenéztél a tükörbe, és abban reménykedsz, hogy valaki megmondja neked, miért?”
Ezt nem igazán értettem, de mindegy is: egészen bizonyosan nem reménykedem. Nem vagyok egy olyan típus ugyanis. ;o)

„Folytatnod pedig szerintem nem akkor érdemes, ha százan megkérnek rá, mert attól még ugyanúgy fáj a 99% tompasága”
Ahogy elnézem, téged a tehetetlenség érzése kihívásként inspirál (irigyellek érte), engem viszont épp ellenkezőleg: teljesen demotivál, közömbössé tesz. Olvasgattam a website-odat, végigolvastam még a kulacsos projektet is. Szép és hasznos, de az én meglátásom szerint elég idealista, és ne vedd bántásnak, de kicsit naív. Nem csak azért, mert pragmatikus szempontból picit falanszteres, ami már Fourier idejében sem vonzotta annyira az embereket, hanem azért is, mert picit olyan, mint a kommunizmus: papíron baromi jól néz ki, a puding próbája meg... nos, azt ismerjük. Bármennyire is aprólékosan ki van dolgozva (respect), valahogy nem tűnik működőképesnek, és igen, pontosan a piaci motivációs szempontok elnagyoltsága (tudom, a piac nem körülmény, hanem maga a probléma, tényleg figyelmesen elolvastam), földtől elrugaszkodottsága miatt. Jó ötlet? Jó. A közjót szolgálná? Igen. Elméletileg kivitelezhető lenne? Talán. A gyakorlatban? Soha. Ami még zavart benne (bocs, ezt tán igazságtalannak fogod érezni), az az aránytalanság: emberek azért ölik egymást, mert más a bőrszínük, vallásuk vagy politikai preferenciájuk; egy „tál lencséért” átgázolnak a másikon, imaginárius előnyökért képesek az előnyöket milliószorosan meghaladó hátrányokat okozni – ilyen közegben nekem relatíve marginálisnak, vagy ha úgy tetszik, don quijotei szélmalomharcnak tűnik az emberiség problémáinak kulacs-szemszögből történő megoldási kísérlete. Miközben elismerem, hogy kell az ilyen, meg sok kicsi sokra megy, meg tök jó, hogy valaki gondolkodik ilyenben, sőt, még több ilyen kéne – ezzel párhuzamosan nem áll össze rendszerszintűvé, nem tudok hinni az alulról építkezésben. (Pedig tudok lelkesedni apróságokért!)
Bizonyára igazságtalannak érzed. De ezzel nem a befektetett munkádat, gondolataidat, jobbító szándékodat nem értékelem, csak épp nem tudok azonosulni vele. (Jóllehet nálamnál nagyobb ellensége nemigen akad a fél Európán át idezötyögtetett, egyszerhasználatos műanyagba töltött divatvizeknek.)

„Te azért hadakozol, hogy itt Magyarországon, politikai és társadalmi folyamatok elemzésével, kommentálásával érdemi vitát folytathass”
Ez valóban csak a felszín. Valójában a mindenütt megbújó, mindent átjáró, mindent elborító immoralitás ellen küzdenék. Lett légyen ez a szint politikai (ez ugye szinte túl könnyű célpont), átlag állampolgár vagy egy síkprimitív BKV sofőr.

„minden jel arra mutat, hogy mi leszünk az utolsó civilizált generációja az emberiségnek”
No, hát ez még engem is felülmúl, pedig az már azért kihívás... :o) Én azzal szoktam nyugtatni magam, hogy eddig alighanem minden civilizáció elmondhatta (és el is mondta) ezt magáról, aztán még sosem volt úgy, hogy valahogy ne lett volna...
Ez persze nem teljes indukció, hogy tetszőleges n és n+1 civilizációra levezethető legyen, de egy picit több, mint a semmi.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.01.11. 15:29:02

@hungarisztan:
"no drama, please"
Részemről semmi dráma - nem csak neked szokatlan, hogy szó szerint értem azt, amit írok. "Megtisztel" bárki, aki érdemben válaszol, ha nem kapok választ, az azt jelenti, hogy "nem tisztelt meg vele". Most viszont igen, sőt, értő szándékkal utánaolvastál néhány dolognak, és ennek alapján formáltál önálló véleményt, amit őszintén elmondasz. Ritka kincs! Ismét szó szerint. :-)

"vezethet teljesen más eredményre ugyanannak a döntésnek a mérlegelése attól függően, hogy az egyén vagy a közösség szemszögéből nézzük. A fönti megállapítás kizárólag az egyén szemszögére érvényes."
A döntés mindig az egyénben születik meg, azonban mi képesek vagyunk az empátia varázslatára, bele tudjuk érezni magunkat a másik helyzetébe, így a közösség szempontjai képesek beleolvadni a saját döntéseinkbe. Továbbá, ha az egyén végre felfogja, hogy milyen hatalmas mértékben függ a körülötte lévő közösségtől, abszolút önző szempontokból fog a közösség számára előnyös döntéseket hozni... :-)

"a tehetetlenség érzése kihívásként inspirál"
Hát, nem igazán - pontosan ugyanúgy kétségbe ejt és dühít, mint téged. A mostani aktivitásom abból fakad, hogy végre elértem az örvény alját, és megbarátkoztam a saját tehetetlenségemmel. Ha úgyis mindegy, hogy mit csinálok, miért NE csinálnám azt, ami lehetetlennek tűnik, de legalább értelmét látom? :-)

Óriási ajándékokat kaptam a munkámban: többször volt alkalmam kitalálni, és utána megvalósítani "lehetetlen" dolgokat - bár közben voltak iszonyú kétségbeejtő időszakok is. Úgy is mondhatnám, állandóan a lehetetlent kísértem. Ha érdekel, itt a Szent Grál, épp ma hajnalban fejeztem be: hajnalvilag.hu/projects/dust/dustVezetoi.pdf

"emberek azért ölik egymást, mert más a bőrszínük, vallásuk vagy politikai preferenciájuk..."
Ez megint a felszín. Száz évvel ezelőtt nem volt különös, ha egy gyereket halálra vert az apja, úgyis elvitt a faluban kettőt a farkas, hármat a tél csak úgy. Őrületes indulatok feszülnek bennünk, és képesek vagyunk (főleg álnevek mögött és virtuálisan) ordítozni egymással - mégis hitetlenkedünk egy fentihez hasonló történet hallatán.

Sajnos azonban a viselkedésünket alapvetően (a logikus érvelésnél sokkal mélyebben) meghatározó mintakészletünk katasztrofálisan rossz állapotban van, mert az állandó versengésre ösztönző politikai-gazdasági rendszer termékeivel van tele: lövöldözős filmek, krimik, szappanoperák, celeb-hírek. Az lenne a csoda, ha ilyen alappal képesek lennénk értelmes viselkedésre - az pedig valódi csoda, hogy ennek ellenére még mindig léteznek értékes emberi kapcsolatok és gondolatok. Az én tapasztalatom az, hogy ezek nincsenek is olyan nagyon mélyen a felszín alatt, főleg személyes kontaktusban, ahol a metakommunikáció is segít.

Pontosan tudom, hogy ez szándékosan torzított pozitív kép - de ha már tévedni kell, akkor tévedjek azzal, hogy ok nélkül hiszek az emberben, mintsem azzal, hogy rosszabbnak feltételezem a valósnál. Hát nem? De! :-)

"No, hát ez még engem is felülmúl, pedig az már azért kihívás..."
Akkor keveset tudsz például a termőtalaj kimerüléséről, a talajvízszint drasztikus csökkenéséről, vagy arról, hogy mi történik jelenleg is Fukushimában (és hogy ismétlődésének kockázatát vállaljuk további 400+ működő reaktorban minden nap). Ma tényleg meg tudjuk annyira mérgezni nukleáris hulladékkal az egész bolygót, hogy betegyen nekünk; ha pedig beindulnak az éhséglázadások és népvándorlások, akkor erre jókora esély mutatkozik. Ez az, amit nem szabad megvárnunk.

Ez minőségi különbség ám a korábbi korszakokhoz képest, amikor szintén szó szerint kidőlt ám egy rakás civilizáció (görög, római, dél-amerikai; sőt, ahol nem volt "backup", ott totálisan, lásd Húsvét-szigetek). Jelenleg az egész bolygót lefedő civilizációnk van, sok kimutatás szerint már jó ideje "dőlőben van" - és nincs "backup" a Marson...

Nem azt mondtam, hogy elpusztítjuk "a természetet" - az élet sokkal szívósabb annál. Viszont egyáltalán nem tudatosodik bennünk, milyen mértékben függ a "civilizáció" (amit ma ezen a fogalmon értünk) az ellátó rendszerünk folyamatos működésétől, amit ha hagyunk összeomlani, nem lesz több esélyünk újra felkapaszkodni.

Az én inspirációm innen származik. Látom a falat az út végén, és reménytelennek tartom a "valahogy csak lesz" mondást: elnézést a kifejezésért, de azon a falon szarrá megyünk és kész. Máshogy KELL lennie, és amit lehet, meg akarok tenni azért, hogy máshogy is legyen. Nyilván óriási esélye van annak, hogy ez nem lesz elég, de a fenébe is, ez nem ok vagy mentség arra, hogy leálljak.

Uff, én beszéltem! :-)
süti beállítások módosítása