HTML

Hungarisztán

Etika, morál és ezek hiánya. Média, közélet, politika, és ezek csődje. Egybites userek, debilek, trollok, droidok, kézivezéreltek és egyéb állatfajok. Magyarország, én így szeretlek!

Friss topikok

Mit üzen a különadó?

hungarisztan 2010.10.18. 13:56

Az úgynevezett „különadó” a kormányzati pénzösszelapátolás egyik csodaszere. „Válság van, emberek, ilyenkor minden eszköz megengedett!” – duruzsolja a bársonyos propaganda az olcsó populizmusra bármikor vevő Zemberek fülébe. Maga a Nagyvezír mondta meg, hogy „onnan veszünk el pénzt, ahol van”, ez máris jó, hiszen végre nem bennünket nyúznak tovább, gondolja az istenadta, ámde egyszeri nép. Tényleg nem bennünket nyúznak?

Pénz márpedig hol van? Naná, hogy a gonosz, internacionalista multiknál. Bank, energetika, telekom, hiperek. Tény, ami tény: gyűlöljük őket mindannyian. Teljességgel irreális szolgáltatási díjak, kaotikus, bürokratikus és hatékonytalan ügymenetek, botrányos szolgáltatási színvonal, kartellezés, piaci erőfölénnyel való visszaélés és ügyfélszolgálati (ügyfélelhárítási) rémálmok. Nem kétséges, hogy az irigységre trenírozott és bosszúra szomjúhozó néplélek jellemrajzát figyelembe vevő kormányzati taktika kommunikációs telitalálat. Az egyetlen probléma a dologgal az, hogy nem népmesében vagyunk – következésképp a népnyúzó-népsanyargató cégek látszólagos megfingatása nagyon hamar népfingatássá fog válni, csak lehet, hogy akkor már a sűrűje is jönni fog...

Épeszű ember ugyan egy percig nem gondolhatja komolyan, hogy a hierarchia csúcsán fosztogató gazdasági elitet meg lehet fingatni bármi módon, mindazonáltal nyilvánvalóan van igen sok ember (nevezzük őket felelős szavazópolgárnak, ha már...), akik hisznek még a mesében; akik szerint a különadó szeretett vezérük „zseniálitásának” újabb megnyilvánulása; és akikre e populista kommunikációs stratégia nyilvánvalóan bazíroz. Ők azok, akik akkor sem akarnák észrevenni a lépések belső önellentmondásait és káros következményeit, ha a szemüket-fülüket kitolnák vele. Tudom, hogy ebből eredően eléggé reménytelen szélmalomharc, mindazonáltal az alábbiakban nekik próbálnám elmagyarázni, mi a baj.

Mi a legnagyobb probléma tehát a „konzseniális” közgazdasági csodaszerrel, a különadóval? Haladjunk sorban.

1) Először is, a legnagyobb hátulütője pontosan az, amit a kormányzati kommunikáció erényként próbál eladni. Nevezetesen hogy onnan veszünk el pénzt, ahol van. Lehetett érezni, hogy ez a mondat még a hívők körében is kissé erős volt, hiszen ez nem más, mint a klasszikus haramiatempó leírása, gyakorlatilag az útonállás, szabadrablás szinonimája („Nekem nincs pénzem, neked van: na add ide szépen, de gyorsan, amíg szépen beszélek!”); jöttek is a finomítások sorban, miszerint ez egyfajta robinhoodi avagy betyáros akció, kvázi mi csak a gonosz gazdagokat sarcoljuk, ami mindjárt más tészta, ideológiával a háta mögött a rablás már nem is rablás, ugyebár...

Ettől függetlenül még az egyszeri ember fejében is ott motoszkál az a kissé kényelmetlen kérdés, hogy WTF – hát ilyet lehet? Megteheti-e a különböző afrikai banánköztársaságokon kívül bármely, magát demokráciának csúfoló állam, hogy egyszercsak ráteszi a koszos mancsát a tejelő vállalatok nyakára, s azt mondja, nem fizettél eleget, fizess még többet? Ilyet ugyebár civilizált helyek azért nem szoktak csinálni, mert rendes cégnél – ellentétben a Hungarisztánként ismeretes országgal – nem napról napra, avagy választási ciklusról választási ciklusra élnek, hanem évekre-évtizedekre előre gondolkodnak. Van úgynevezett üzleti tervük, amely azt tartalmazza, hogy nagyjából hogyan kell teljesíteni ahhoz, hogy ezt meg azt a fejlesztést be lehessen vállalni, záros határidőn belül megtérüljön, a felvett hiteleket vissza lehessen fizetni, s ne kerüljön a cég adósságcsapdába, ad absurdum ne csődöljön be. Ezekhez a keretszámokhoz aztán igyekeznek is tartani magukat, mert éppenhogy a tervezhetőség végett vannak. Namármost ha jön egy előre nem kalkulált tényező, az ugyebár boríthatja az egész tervet; jobb esetben le tudják nyeletni a piaccal az extra költséget (de ez nekünk nem jó), rosszabb esetben csőd, a befektetők meg bukják a pénzüket, az alkalmazottak elveszítik a munkájukat, még több adót kell beszedni, hogy eltartsuk a leszakadókat. (Hogy lesz ebből 1 millió munkahely? – vetődhetne fel a gondolkodó állampolgárban, már ha lenne kedve gondolkodni egyáltalán.)

A hungarisztáni látszattal ellentétben tehát a kormányzatoknak általában nemigen van mozgástere ad hoc kirótt sarcokra, ez ugyanis felrúgja a kényes egyensúlyt, s ezzel együtt a piaci szereplők természetes magatartását. Az adórendszer ugyanis tulajdonképpen egy szerződés, ahol az egyik fél ugyan nem teljesen önként, de vállalja, hogy befizet X egységnyi nemzeti valutát, cserébe a másik fél biztosítja a zavartalan üzletmenethez szükséges hátteret: stabil jogrendet és igazságszolgáltatási rendszert, valamint a működéshez szükséges egyéb feltételeket (melybe a rendfenntartástól a közlekedtetésen át a munkavállalók gyermekeinek bölcsödei/óvodai/iskolai elhelyezéséig nagyon sok minden beletartozik). A szerződéseket pedig nemigen szokás egyoldalúan változtatgatni, mert az éppenhogy a szerződés fogalmának leglényegét, értelmét kérdőjelezi meg. (Nota bene, az egyoldalú szerződésmódosítások gyakorlatának megzabolázása éppen a jelen kormánypárt egyik kampányígérete is volt – vajh milyen hitelességet képvisel, ha magamagára nézvést nem tartja kötelező érvényűnek az általa szorgalmazott – amúgy teljesen korrekt – szabályt?)

2) Látni kell, hogy a rendszerváltás óta meghonosodott gyakorlat, mely szerint bármely adózási, pénzügyi, könyvelési, munkaügyi (stb.) szabályt bármikor, az éppen aktuális kormányzati ötlet (önkény) alapján bármely irányba meg lehet változtatni, erősen piacellenes. Ez nem önmagában, hanem következményeiben baj. A bizonytalanság, tervezhetetlenség, biztonsági tartalékok képzésének árát bizony a végfelhasználókkal – velünk – fizettetik meg. Ha a felhalmozott profit sorsa kérdéses, mert az aktuális politikai széljárástól függ, akkor a biztonság kedvéért több profitot kell felhalmozni – egyszerű ez, mint leesni egy farönkről. Szinte gyógyíthatatlan naivitást (hogy mást ne mondjak) jelent azt feltételezni, hogy a különadóval sújtott cégek a különadó hatására majd jól „meghunyászkodnak”, engedélyt kérnek a lakosságtól tarifáik csökkentésére, sőt, kialakítanak egy megkritizálhatatlan ügyfélszolgálati rendszert, a menedzsment pedig eladja a szolgálati gépjárműveket, hogy a legendás színvonalú tömegközlekedéssel járhasson. Lássunk tisztán: megszerzett anyagi javakról, kivívott privilégiumokról SENKI nem mond le, azok legkevésbé, akik elég agilisek voltak ezen javak/privilégiumok megszerzéséhez. A következtetés adott: mivel a pénzt nem a golyák hordják össze, a különadó összege bizony beépítésre kerül majd a tarifákba, és mi, a sokat hangoztatott Zemberek fogjuk megfizetni. Ennek belátása megintcsak nem egy rakétatudomány, az ennek ellenkezőjét állító propaganga pedig agyzsibbasztó bullshit.

3) A föntieken kívül van még egy zavaró hátsó gondolat, nevezetesen hogy mi van akkor, ha idén ugyan megfejtük a gonosz nagyvállalatokat, de valamilyen érthetetlen koincidencia folytán jövőre sem lesz pénz (őszintén: volt itt olyan év az elmúlt 10, 20, 50, 100, 1000 évben, mikor nem volt válság?), vagy – horribile dictu – még több kellene? Ki következik majd a fejésben? Rám mikor kerül sor? Egyáltalán, próbáljak profitot termelni, vagy fölösleges, mert aki kitör, arra rásüttetik a népnyúzó bélyeg, és javai elvétetnek speciálisan reá kirótt különadó formájában? Esetleg próbáljak ügyeskedni, eltűntetni a vagyont, azaz növeljem a jól ismert lopó-csaló-hazudó vállalkozók sorát? Hiszen milyen garanciám lehetne? A kormányzat éppen most mondta föl az utolsó biztonsági védőbástyámat is, mely a tulajdont védte (volna).

Lehet (és valószínűleg teljesen jogos is) a takaros csokorba szedett nagyvállalatokat utálni. Egy kis átmeneti időszakban, míg az arcunkra nem fagy a mosoly, tán még kárörvendeni is lehet. Egy dolgot azonban tisztán kell látni: a kormányzat itt és most olyan pénzekre teszi rá a kezét, ami nem az övé. Nem termelte meg, nem örökölte, semmilyen formában nem az övé – einstandol, lefölöz, lenyúl, eltulajdonít. Ha nem kormányzatról lenne szó, e lenyúlást leginkább a köztörvényes bűnözés kategóriába sorolnánk. Ön vajon mit szólna hozzá, ha a válságra való hivatkozással a kormány elvenné az Ön megtakarított pénzét (a magánnyugdíjpénztárak esetében nem is nagyon járunk távol ettől!), mondván onnan veszünk el, ahol van? Megtakarítana-e Ön pénzt a továbbiakban, vagy esetleg sürgősen off-shore számlát nyitna, esetleg magamaga is odaköltözne, ahol ilyen szabadrablás nem fenyegeti? A példa didaktikus, de nagyjából ilyen alternatívái vannak a tőkének is. Senki nem szereti ugyanis, ha pofánvágják szívlapáttal. Egyszerűbbek kedvéért még egyszer mondám: nem az adott cégeket védem, van bőven sár és etikátlanság a fülük mögött. Viszont egy etikátlannak bélyegzett „nyerészkedést” nem lehet egy utólag, 1 nap alatt összetákolt törvénnyel (hogy szakmailag milyen minőségűek az ilyenek expressz-törvények, arról most végképp ne ejtsünk szót) megbüntetni. Már csak azért sem, mert a nagy nemzeti együttműködés közepette engem például elfelejtettek megkérdezni erről is, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Gyanítom, hogy a sokszor emlegetett 2/3-os felhatalmazást sem teljesen erre adták a szavazók, és ez még akkor sem változik, ha minden nap ezt harsogják a fülünkbe.

A lényeg az, hogy a különadó – megint egyszer – azt a nem kissé arrogáns üzenetet hordozza, hogy bármit lehet: ha úgy tetszik, a kormányzat gátlások nélkül elvehet, visszaélhet a rábízott hatalommal, nincsenek korlátok, szabályok, racionális megfontolások. Ez a minta pedig egészen pontosan azt a fajta mentalitást erősíti, amely mindannyiunk mindennapjait rombolja a közvetlen környezetünkben is.

A magánnyugdíjpénztári lenyúlás úgyszintén azt bizonyítja, hogy míg a jelen kormányzat az előzőt kárhoztatja annak kapzsisága miatt (tegyük hozzá: joggal), s lépten nyomon hangoztatja a költői kérdést, vajon mi lett volna, ha még erre a vagyonra is ráteszi a kezét, azzal egy időben úgy tűnik, saját magának pillanatnyi megtorpanást sem okoz ugyanennek a vagyonnak az einstandolása. Az igazán szomorú az, hogy míg egy hazudozását beismerő, politikájában, reformelképzeléseiben végül is gyáván meghátráló miniszterelnök közvetve tömegeket tudott demonstrálásra, sőt, utcai harcokra bírni, addig van olyan miniszterelnök, aki nemcsakhogy azt állította, ő még sosem hazudott, de – cinikusan „nemzeti együttműködésnek” csúfolt módon – úgy teszi rá a kezét olyan vagyonokra amelyek nem képezik az ő/pártja/kormánya tulajdonát, hogy eme tevékenységét még csak nem is próbálja álcázni, sőt, rendszeres élményfürdőt vesz a kötelezően kijáró tapsban.

Orbán Viktor egyre veszélyesebb vizekre evez. Tanácsadói csapata sikerrel választ ki olyan stratégiákat, melyek bonyolultságuk folytán egy rutinos kommunikációs csapattal könnyen széppé magyarázhatók a kevésbé pallérozott szavazók fejében, ám ez időzített bomba. A szavazók ugyanis bankolnak, telefonnal és internettel rendelkeznek, fűtenek, valamint – tetszik, nem tetszik ez Tömjén Zsoltnak – vasárnaponként össztársadalmilag hiperbe járnak vásárolni. Betyáros lenyúlásból pedig nem a hazai tőkeerő fog növekedni, hanem a külföldi tőke fog irgalmatlanul itt hagyni bennünket. Van hova mennie, efelől nem kéne kétségeinknek lenni. Csak megérni nem szeretném, hogy vásárláskor a sarki büszke magyar szottyos és a város másik felén lévő büszke magyar szottyos legyen az összes választásom, mert jártam Kubában és láttam az élő kommunizmust.

Nem az a jóléthez vezető út, ez mára többé-kevésbé bebizonyosodott.

Címkék: politika orbán viktor magyar ugar közigazgatás hányinger hungarisztán köztörvényes különadó jogbizonytalanság közgondolkodás

78 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr442380887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz a különadó ellen? 2010.10.19. 01:57:58

"A Robin Hood-adó [enegiaipari különadó] bevezetése csak tovább növelné családok költségeit" László Tamás, a Fidesz szakpolitikus, 2008 Orbán szerdán új, egyes szektorokat érintő különadókat jelentett be. Sok érvet fel lehetne hozni ez a kü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belekotty 2010.10.18. 21:35:32

2/3 Maqyarország. Ez van.

Auris 2010.10.18. 21:43:16

Zagyvaság. A tőke addig marad, amíg lesz hozam (márpedig te elég tájékozatlan vagy, ha elhiszed, hogy azon kívül ami az adózás előtti eredményként szerepel a könyvelésükben nem szivattyúznak ki egy csomó profitot az országból, különböző könyvelési trükkökkel).

Szóval amiből most egy kis adót fizetnek, annál sokkal többet keresnek rajtunk. Egyébként meg nyugodtan mehet egy TeSCO, nem fogunk éhen halni. Nagyon okosan sarcolnak a fiúk, az AUDI-nak (ami nem ehetetlen szemetet, hanem csúcstechnológiát hoz be) nem esik bántódása. Így is kell ezt.

Az üzleti terveikre meg szarok, az én életkilátásaimmal, terveimmel, a gyermekeim jovőjével ki foglalkozott az elmúlt évek megszorító csomagjai során????
Úgyhogy nem tudok meghatódni a zagyvaságaidon...

Buczella Sándor 2010.10.18. 21:53:09

Korrekt írás, kár, hogy Auris majd a saját bőrén fogja megtapasztalni, hogy mennyi igazság van benne!
Lehet homokba dugni a fejünket, de a tények makacs dolgok és nem érdekli őket, hogy a büszke magyar mit szeretne.
Még nagyobb baj, hogy azoknak is szar lesz, akik nem ezekre a dilettánsokra szavazott, akik fél év alatt többet dolgoztak saját zsebre, mint előtte 8 évig a másik bagázs!

Auris 2010.10.18. 22:01:23

@Csak úgy olvasgatok: Nyugi, nem fognak elmenni. Tudod mennyi a TESCO nyeresége rajtad? Most pontosan 10 fillért bukott évente. Itt fog maradni (sajnos), és tovább működteti a pénzszivattyúját.

Akiért kár lenne ha menne, mert termel, azt továbbra sem bántják, és maradni fog.

Kár bután hurrogni, és nem észrevenni, hogy azokat sarcolják csak a multik közül, akik ki vannak szolgáltatva nekünk (hipermarketek, közműszolgáltatók, pénzintézetek). Ha ezek kivonulnak, sec-perc alatt pótolhatók. A termelő üzemek kivonulása lenne veszélyes, de őket senki sem bántja (nem véletlen az AUDI a Mercedes fokozódó befektetési kedve).

Még hogy kubai kommunizmus.... (Szelíd mosoly...)

hidroponi 2010.10.18. 22:15:07

@Auris:
"az AUDI-nak ... nem esik bántódása." egyelore...

Buczella Sándor 2010.10.18. 22:15:55

@Auris:
Bután, ez jó! :-)
Csak mert máshogy gondolom és látom, mint Te?

A gong az, hogy, ha ezekkel a behajtásokkal sem kerül egyensúlyba a rendszer (és miért is kerülne, hiszen az okokat nem szüntetik meg), akkor jönnek azok, akik eddig kimaradtak. (Audi, Mercedes) Egyébként az Audi által befizetett adókból nem megy messzire az ország. Alig több, mint amit a MAL kártérítésként felajánlott. Sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek a magánszemélyek bankszámláiban...
És akkor már tényleg nincs messze Kuba.

Kalmár 2010.10.18. 22:16:29

@Auris: A Tesco pont 0 fillért bukik ezen a bulin.
2,5%-ot kell leadnia.
A beszállítóktól és egy kis áremeléssel behozza.

efi 2010.10.18. 22:19:56

Auris drága, te a cikkben emlegetett Zember vagy, azt hiszem.

sanya18 2010.10.18. 22:23:58

Az audi speciel azt csinálja velünk amit az adidas a vietnámi gyerekekkel (gy.k: marék rizsért dolgoztat). Korrekt írás, én speciel gondolkodom szlovák bankszámla nyitáson, itt van 1 köpésre a túloldal, majd megkérem a főnököt hogy minimálbérre jelentsen be, a megspórolt pénzt meg áthordom a bankba oda, ott (talán) a magyar (k)ormány nem tudja majd lenyúlni és nyugdijra is futhatja :D

JoeMendoza 2010.10.18. 22:24:17

Nem kellett volna csődbe vinni az országot, aminek folyományaként munkanaponként 1O milliárd Ft-nál is többet kell visszafizetnünk az ország által felvett hitelekre. Ezt a mennyiségű pénzt egy ilyen kis országban csak ilyen szélsőséges módon lehet előteremteni.

Kalmár 2010.10.18. 22:25:11

@Csak úgy olvasgatok: Azt nem vágom, mi köze Kubához, ha a multikat adófizetésre kötelezik?
Akik a legtöbbet keresték eddig, most kicsit beszállnak a buliba.
Ez miért nincs rendben?
Tényleg nem értitek, hogy nem lehet több bőrt lehúzni a melósokról?
Hiába nyúznák tovább, csak a fogyasztás esne tovább.
Abból újabb munkahelyek esnének ki és így tovább.
A hitelek már az eget is beborítják.
Szerintem nem sok alternatívája van ezeknek lépéseknek.
Remélem jól sül el.

sanche_ 2010.10.18. 22:27:28

@Auris: Khm..Tescoban vásárol egymillió ember, audit(hálistennek..) pedig nem igazán.

Azonkívül, hogy "mert nekik van pénzük" tényleg nincs más magyarázat erre...

Nagyon jó, hogy téged nem zavar néhány tízezer ember munkahelye(nyilván hirtelen mindenki találna munkát..) azért másokat igen.
Amúgy két dolognak kéne lennie, hogy én is nyugodtan hátradőljek, mint Te.

Az egyik, hogy az első helyen az ország rendbetétele legyen, tehát az ország /parlament képviselői költségek megfelezése. Emellé pedig a legrosszabbul, legfeleslegesebben működő állami cégek(máv, posta, malév) rendbetétele/eladása. A második akciótervben már sutyorgatnak ilyesféle dolgokról, de annak nem másodikra, hanem elsőnek kellett volna lennie és ennél sokkal konkrétabban.

A másik, hogy érdekes módon a CBA talán a második legnyereségesebb élelmiszerlánc. VÉLETLENÜL nekik mégsem kell fizetniük. Az indok az, hogy ők más rendszerben csinálják, nem egy teljesen egységes az áruházlánc.
Ettől fügetlenül van egységes keretük, tehát meg lehetne oldani, hogy fizessék ők a második legnagyobb "különadót". Mégsem teszik. Nyilván ez téged nem zavar...és nem látsz ebben semmi nyugtalanítót.

Nyilván teszkóéknál most megy a számolgatás. Lehet, hogy csak pár embert rúgnak ki, és pár magyar beszállítót tesznek tönkre(Téged ez sem fog érdekelni, itt az audi, minden rendben van..). Továbbá 40 milliárdos fejlesztéeskről mondanak le...(ez nyilván nagyon jó az országnak, hurrá..). Esetleg speciel megpróbálhatnak átszerveződni olyan formába, amibe majd valamiért nem kell fizetniük. De speciel ott van a mód, hogy azt mondják, nyasgem. Nem volnulnak ki, csak leállítják a működés 70%át, kirúgnak hatezer embert, csődbe megy százezer család és majd kinyitnak, ha jónak látják, vagy ha megtalálja Viktor a gyógyszerét.

Csak ismételni tudom, ami a blogban van. Ez nem politizálás. És én nem vagyok multiimádó...De az NEM működhet, hogy egyik napról a másikra elveszünk valakitől pénzt, csak azért, mert. Ezt kár szépíteni, ezt úgy, ahogy van, rablásnak hívják.
Emeljék meg 2011-től az ipraűzési adót(ami amúgy egekben van most is), tegyenek úgy, mintha jogállamban élnénk...Mert így a szelíd mosolyodnak nincs helye..az max csak tudatlan mosoly sajnos.

Kalmár 2010.10.18. 22:30:22

@sanya18: Eddig mindent leadóztál?
Jó helyre ment, köszöni Hagyó, Zchuslag, és a többiek.
Most, hogy csökkentik a terheidet, gyorsan menj Szlovákiába.
Logikus lépés.

sanya18 2010.10.18. 22:34:50

@Kalmár: milyen terheimet csökkentik? havi 7k-val fogok kevesebbet kapni az szja módosítás miatt (éljen a gyermektelen fiatal \o/) a fizetésemből, a nyugdíjjárulékomat meg simán ellopják. ennél jobban járok ha minimálbérre vagyok bejelentve, a különbséget zsebbe kapom, szlovák bankba rakom és itthon vásárolok esetleg a szlovák kártyával. Sajnos nem 500k a bruttóm és nincs 3 gyerekem hogy jól járjak...

mokas_gizi 2010.10.18. 22:42:38

Tisztelettel:

Amit a bankok művelnek globális szinten az elég érdekes dolog, válság okán nem kevés pénzt kaptak utána pofátlanul osztogatták a milliós jutalmakat, amikor az emberek felháborodtak, hogy mi történt akkor fizették vissza...

Igen nagy haszonkulccsal dolgoznak, én úgy tudom külföldön is van ilyen adó akkor itt miért ne lehetne...?!

A másik probléma, hogy itt a bankok olyan dolgokat is megtesznek az "ügyfelekkel" amiket értelmes demokratikus országban nem merne, mert az állam és az ország törvényei nem engedik...

De itt tényleg bármit meglehet tenni...

és igen a multik is igen érdekes dolgokat tesznek a kiszipojozott alkalmazottaikkal...

Bár a dologhoz az is hozzátartozik, hogy az országvezetőinek és volt vezetőinek köszönhetjük, hogy itt tart ez az ország, erről viszont nem a multik és nem is a bankok tehetnek hiszen ők csak és kizárólag azt teszik amit az állam és az emberek engednek nekik...

és a kormány is csak azt tesz/tettamit az emberek az adófizetők engednek nekik, bármit megengednek bármit meg is tesznek...
"Ha meg valakinek ez nem tetszik el is lehet innen menni" ahogy egyik kedves politikusunk fogalmazott...

Tőlünk nyugatabbra több 10.000 ember menne ki tüntetni és már rég elzavarta volna az ilyen politikusokat és börtönben lennének...

efi 2010.10.18. 22:45:17

@JoeMendoza:
Meg ugye pár százmilliárd kell így utólag arra is, hogy meglegyen annak a fedezete, hogy jövőre az egykulcsos adó miatt, akinek sok van, annak még több legyen, akinek meg kevés, hát...szüljön 3-4 gyereket, vagy olvasgassa a NYENYI-t, vagy mit.

mokas_gizi 2010.10.18. 22:46:05

@kubana:

A Tesco és társai alapból tönkreteszik a magyar vállalkozókat, tisztelettel kérlek nézzél utána hogy a beszállítóikkal miket művelnek...

Az viszont igaz, hogy sok embernek ad munkát az másik dolog, hogy éh bérért és a belüket is kidolgozzák, de még mindig jobb mint a semmi...

efi 2010.10.18. 22:47:37

@mokas_gizi:
Nálunk 1 bank kapott (OTP) és az is visszafizette már.
Ja és máris meghirdetésre kerültek náluk az új kondíciók a lakossági folyószámláknál.
Nem a Zemberek fognak fizetni helyettük, mi ?

mokas_gizi 2010.10.18. 22:52:40

@efi:

Globálisan gondoltam...
Természetesen valóban nagy az esélye annak ,hogy velünk kisemberekkel fogják ezt az adót megfizettetni, ennek meg az lesz az oka, hogy az állam hagyni fogja ezt, attól függetlenül hogy az állam azt hangoztatta hogy ezt nem hagyná, sőt a bankok is kijelentették, hogy ők sosem tennének ilyet...

Külföldön nem tehetnék meg, itt szerintem neked van igazad, mert itt simán megtehetnek bármit mint eddig...

OTP-nek elég nagy ám a nyeresége annyira nem kell ám őket sajnálni és a többi bank sem véletlenül van itt, ha páran elmennének az csak jó lenne... (de ne aggódj nem mennek el, mert így is jól megszedik magukat...)

mokas_gizi 2010.10.18. 22:53:56

@efi:

Egyébként OTP elég érdekes bank, elég érdekes költségekkel dolgoznak, ha OTP-s vagy javaslom nézzél meg másik bankot, hogy ott mennyibe kerül egy utalás vagy egy számlavezetés...

sanche_ 2010.10.18. 23:04:33

@mokas_gizi: Ócska duma, hogy tönkreteszik a beszállítóikat. Érdekes módomn átlag felül megélnek.

De oké, mivel verseny van, mindig vannak síró beszállítók is. teljesen jogos, bár ezért tán kevésbé kénne sajnálkozbnunk.

De ha konkrétan _tönkreteszik_ XY multi egyik-másik elemét, akkor nemhogy szivatva nem lesznek a beszállítók, hanem MUNKÁJUK se lesz! Ha senki se zár be, akkor szintén előbb a beszállítók fogják megérezni a keretszűkítést úgyhogy megint nagyon sokan TÉNYLEG rosszul járnak.

Ez a szöveg, hogy a multik tönkreteszik a magyar vállalkozókat egy HIHETETLENÜL nagy csúsztatás és hazugság. ha tönkretennék őket, akkor NEM LÉTEZNÉNEK.

Amúgy csak két pontot írtam, amit a lopás előtt kellett volna csináln, de van egy harmadik is. A beszállítókról jut eszembe, hogy a mezőgazdaságot iszonyatosan megreformálni. Úgy élnek rengetegen, mazkat termelőnek nevezők, állami pénzből élősködők, hogy közben logikátlanul és lehetetlenül működnek. Nagy földek kellenek, egységes irányítás, egységes beruházás. És akkor lehet, hogy nem mennének tönkre és nem az állam tartaná el őket-tisztelet a kivételeknek- hanem pont fordítva, ők termelnének.

Szóval én tényleg azt mondom, legyen adóemelés, fizessen mindenki többet, de akkor előbb lássuk, hogy az a pénz nem a lehetetlen rendszert akarja fent tartani. Is hangsúlyozom. Azonkívül, hogy utálod a multikat, nemlehet csakúgy kirabolni őket. Konkrétan, ha itt tartunk már, a teszkót kifejezetten rühellem. De attólmég nem lopok tőlük lcd tv-t. És Téged se buzdítalak arra, hogy kimenj a rózsadombra rabolni gazdagéktól. Nem szeretjük őket. Mi is megérdemelnénk azt a pénzt. De attólmég lopni bűn és nonszensz megoldás. pont

Kerek négyszög 2010.10.18. 23:19:45

Mit üzen? Mivel hogy már nincs semmiféle válság, de erre fogják a dézsmát, a jövőben akármilyen címszóval akármilyen pénzeket bevasalhatnak a jónépen. Csak fantázia kérdése.

2010.10.18. 23:20:11

@Auris: ilyen nyugodtan ostoba emberrel, mint te, nemigen vet össze a sors magamfajtát minden nap. sem egy indulat, sem egy akármi, csak a nyilvánvaló, szemellenzős, szinte vallásos hülyeség. boldogok a sajtkészítők. :)

Ex0dus 2010.10.18. 23:29:18

Hát bizony, attól fognak majd a multik jól működni, hogy jól megsarcoljuk őket. Jól működik bizony a kommunikáció.
Azonban a legjobb mikor az egymás után felszólaló fideszes honatyáink egymásnak mondanak ellent anélkül, hogy ezt észrevennék. ^^

hidroponi 2010.10.18. 23:30:09

@Kalmár: "Azt nem vágom, mi köze Kubához, ha a multikat adófizetésre kötelezik?"

nem adofizetesre kotelezik, hanem sarcot fizettetnek veluk, amit a hasukra csapva allapitanak meg, ad hoc modon. problemaja van a multikkal mert sok kedvezmenyt kaptak? akkor szuntessek meg azokat. irritalo ahogy a beszallitokkal bannak? etikatlan a hosszuideju szamlakiegyenlites? hozzanak jogszabalyokat, ami buntetne ezt.

Bazinga 2010.10.18. 23:31:43

Nem arról van szó, hogy most konkrétan a tesco, vagy akármi mennyit bukik. Nyilván nem fognak pánikszerűen kivonulni, se csődbe menni. Viszont ha néhány országgal arrébb arról döntenek, hogy hova lenne érdemes befektetni (gy.k. munkahelyet és piaci lehetőségeket teremteni), akkor elég jó eséllyel nem egy olyan országot választanak, ahol kézivezérléssel ötletszerűen és előre nem tervezhetően megy az adóztatás.

És ezért veszélyes ez a lépés: a büdös életben nem fogjuk megtudni, hogy pontosan milyen hatása lett, hány lehetséges befektető, üzleti partner nem jött Magyarországra. (vagy választott kisebb jelenlétet)

Truth-Love 2010.10.18. 23:59:05

@Auris: az AUDI meg a Mercedes fokozódó befektetési kedve nem az idei év termése! Még az is lehet, ha holnap döntene az AUDI vagy a Mercedes, akkor nem ide jönne! Csak hogy tudd az AUDI pl 2007-ben kezdte meg a tapogatózást előkészítést a gyárbővítésre és nagyon sokáig Portugáliával voltunk szoros versenyben, mint lehetséges helyszín. A döntés tavaly született meg, nyilvánosságra pedig idén tavasszal hozták, hogy a telekügylet miatt ne legyen spekuláció!

Ha neked tetszik, az hogy valaki kénye-kedve szerint változtatja a játékszabályokat (pl különadók kivetése ha kedve tartja), akkor mérhetetlenül rövidlátó vagy! Mert emiatt százszor meg fogja gondolni egy olyan szintű cég mint pl az AUDI, hogy euró milliárdokat fektessen be, mert nem kiszámítható a környezet. Ki tudja mikor teszi rá valaki a kezét! Ja hogy a Viktor azt mondja most hogy ilyet nem tesz!!! Ezt bocsi nem hiszik el, a szava kevés ehhez! s tudod miért, mert a leírt törvényeket sem tartják tiszteletben, ha útban van átírják! Hol van ehhez képest a kimondott szó annak az embernek a szájából, aki soha nem hazudott?

Ébresztő!

gitáros 2010.10.19. 00:00:32

@Auris:
Mondd, te tényleg ilyen buta vagy?

Handras · http://www.handras.hu 2010.10.19. 00:13:36

"Szóval én tényleg azt mondom, legyen adóemelés, fizessen mindenki többet"

Viktorek nem azt igertek, hogy ha kormanyra kerulnek csokkentik az adokat, es ezzel majd felporgetik a gazdasagot?

Koltoi kerdes, nem kell valaszolni.

DoubleB 2010.10.19. 00:48:14

Lof***sz az osszes kormanyparti politikus seggebe! en egy tisztan magyar tulajdonu internet szolgaltatonal dolgozok. Akkora extra adot nyomtak rank, hogy decemberben nekunk kaput lesz. Tobb az extra adonk mint az elmult meg az idei ev nyeresege osszesen. Eddig az volt a szoveg, hogy szopatjuk a multikat. Hol vagyunk mi multi?

szita szita péntek 2010.10.19. 00:56:44

Korrekt cikk. Tényleg. Egy kiegészítést azért tennék: Ez a fajta betyárpolitika nem csak azokat sújtja, akiket most megvámol, de mindenki mást is, aki ebben az országban tőkét kezel, de azt is, a aki ide tervezne befektetni. No most majd nem fog - ennyi.

EgyÉlet 2010.10.19. 01:22:44

mert mennyivel jobb ha a kisemberekre mérnek szuper nagy adókat, meg a kis vállalkozásokra, hogy soha, semmi esélyük se legyen

persze, hagyjuk hogy minden a multié legyen, rajtuk kívül meg mindenki dögöljön meg, vagy legyen áruházi rabszolga

100 milliárdokat profitáló szegény multitól ne hogy már egy morzsát is elmerjünk venni, hát hogy képzeljük ezt? hogy merészelünk levegőt venni a multik melett

EgyÉlet 2010.10.19. 01:32:35

az utóbbi 20 évben az volt, hogy a kicsiket halálba adózzuk, meg halálra büntetjük, a nagyoknak pedig mindent megengedünk

továbbra is legyen ez poszt író? továbbra is azt akarod ami az elmúlt 20 évben volt? akkor sajnáld csak a nagy multikat, amik elfele viszik a pénzt, nem pedig befele

EgyÉlet 2010.10.19. 01:35:05

@szita szita péntek: akiknek milliárdos haszna van rajtunk, az plusz 1% adó miatt nem fog elmenni, szegény csak 9,9 milliárdot fog mondjuk keresni 10 milliárd helyett, ááá biztos elmegy innen, biztos

Táskás Tóni 2010.10.19. 02:18:40

@EgyÉlet: Azt hiszem Neked egy élet is kevés lenne ,hogy értsd .Orbán nem a kis embereken segít és Ő is megmondta ,hogy ez rossz üzenet a multik felé. Orbán azért csinálja ,mert Ő mindig igazat mond ezért most be kell vezetni a 16%-os szja-t ,mert ez az Ő nevéhez kötődik és ezt Ő megígérte a népének . Ez a költségvetésben kb 550 milliárd kiesést fog okozni. Tehát a válság igaziból nem a gazdasági válság ,hanem a költségvetés válsága lesz ,ha Orbán a kieső adót nem szedi be a csunya kakás multiktól és a csunya kakás mnyp-i tagoktól. Az Orbán által emlegetett világválság ,nem más mint az általa meghirdetett 16 % költségvetési hiány.Az pedig más kérdés ,hogy ezzel a 16 % szja -val ki fog jóljárni, hidd el nem a kisember.

fzoli77 2010.10.19. 02:19:34

Izé:
Minek menne el bármelyik is? Nem fognak elmenni. Nem hülyék, a fidesz se hülye. Egyszerűen behajtja rajtad a többszörösét és kész, te meg még örülsz is neki, mert "igazságot" tettél / tettek helyetted.
(Dögöljön meg a szomszéd tehene morális alapon...)
Mindenki jól jár, csak te nem, és még nem is tudsz róla. Ez a "gyönyűrű benne".

Komolyan mondom, el kell gondolkodnom azon, hogyha az emberek átverve boldogabbak, mintha nem nézik őket hülyének, és a boldogság cél, akkor mi baj is van azzal ami itthon történik?

A bankok kaptak egy 200Mrd bankadót.
Csak az OTP egymagában 2007-hez képest ennyivel több kamatot szed be az emberektől (nézzé banki gyorsjelentést, nem is titkolja a bank), de örüljünk, mert az állam elveszi az OTPtől, hogy minden mehessen a "régi" megszokott módon.
Te örülsz, hogy az államnál van a pénzed, az állam örül, mert te örülsz, a cég meg örül, mert így is jó neki, hiszen az ő helyzetét még szavatólja is, új beruházó / versenytárs ebbe a közegbe már nem fog megjelenni :). Szóval ez egy mindenki nyer helyzet.
Csak el kell fogadnunk hogy 2+2 az néha 5 és nehogy legyen egy nyugat, mert akkor elöbb utobb rájövünk, hogy ők azért tartanak elöttünk, mert nem hitték el, hogy 2+2 az 5. Addig is boldogság és kitartás.

Unomamanimat 2010.10.19. 02:21:44

@EgyÉlet: Szegény zOrbánisták és társaik! Ébresztő! Még hogy nem a kis ember fog megint szívni? Egy kis záremeléssel simán átterhelik a multik, kultik, szolgáltatók, mint eddig! Ők a kultik, mi meg a kulik.
Ez kb olyan, mint hogy emelkedik a gáz/benzin ára, akkor számomra nem értelemszerűen, de mindennek emelkedik (átterhelődik). És ki szív? Mint mindig, az él/végfogyasztó...

Gizike különben már jól megmondta, tőlünk nyugatabbra simán meglincselnék az ilyen diktatórikus vezetőket! De ilyen a magyar ember: vagy nagyon megvezetett buta, vagy inkább már valami elkerülő okosságon törpöl, és leszarja a többit

Táskás Tóni 2010.10.19. 02:30:33

@fzoli77: Orbán pedig ezt a néphergelést csak azért csinálja ,mert csak ehhez ért és erre vevő a" magyar nemzeti" oldal. A gazdasághoz pedig annyira konyít ,mint Te és Matolcsi

sanya18 2010.10.19. 02:31:19

A demagógia jó dolog, melengeti az ember lelkét, csak hát a közgazdasági folyamatok nagyívben tesznek rá.

Nézzük pl a gonosz Tesco-t, ezt a céget aktívan szeretik szidni. 22.000 embert foglalkoztat Magyarországon, beszállítói (ex has) hasonló nagyságrendet. Magyarországon 3.800.000 körüli foglalkoztatott van, azaz a Tesco önmagában alkalmazza a dolgozó magyar lakosság 0,6 %-át, beszállítói kb ugyanennyit. A Tesco és társai egyébként a beruházásaikon keresztül évi több milliárd forintot forgatnak a gazdaságba (úgy kb többet, mint amit tavalyelőtt az állam pl vasútépítésre fordított), ezzel további sok száz (ezer) embernek biztosítanak megélhetést.

Az, hogy majd a mikro és kkv szektor fogja itt a fellendülést hozni, az nagy, habos mese. Ezek a cégek önmagukban tőkeszegények, illetve specializált terméket képesek gyártani vagy szolgáltatást nyújtani (5-10 fővel, ha becsinálsz sem tudsz marsjárót gyártani...) Alapvetően nagyobb cégek beszállítóiként működnek az egész világon mindenhol.

Egy egyszerű példa: Borsod megyében az egyik faluban van egy kis cég, ami a Volvo-nak gyárt bőrtokokat, amibe a szervízkönyvet, kezelési kézikönyvet helyezik el. Ezt a kisvállalkozást nem boldogítja ha a "gonosz multi" Volvo-t megszívatják és csak feleannyi autót tud eladni. Ellenkezőleg, ez a cég erősen érdekelt abban, hogy a Volvo megduplázza a forgalmát, ezzel ugyanis a kis cégünktől kétszer annyi bőrtokot fognak megrendelni, duplázódik a forgalom, nő a profit, van miből fizetést emelni, több alkalmazottat felvenni.

Amit viszont 16 éve folyamatosan elbaltáztak, az a túlzott kedvezmények osztogatása a multiknak. Ezek a cégek előbb-utóbb jó eséllyel úgyis idetelepültek volna, kár volt az állam részéről lemondani n+1 féle adóbevételről. Most meg kicsit olyan a helyzet, mint ha utólag akarnál valakit pofánverni azért, mert 5 évvel ezelőtt adtál neki önszántadból egy kosár almát. Viszont ezt a pénzt kisvállalkozásoknak adni értelmetlen, foglalkoztatottságot nem tud belőle növelni, érdemben fejleszteni sem, egyszerűen felélnék a működésben.

Ezekből a forintokból az infrastruktúrára kellett volna költeni, az úthálózatunk siralmas állapotban van, az autópálya-hálózatunk nevetségesen gyér Nyugat-Európához képest, a vasúthálózat állapotán szerintem már Indiában is sírva nevetnének, az alföldön sok helyen arzénnal szennyezett a vezetékes víz, számos településen nincs szennyvízcsatorna, hiányoznak gátak, a csapadékelvezető rendszerek vagy esetlegesek vagy botrányos állapotban vannak, stbstbstb. Ezek a feladatok iszonyú mennyiségben teremtenének munkahelyet, csak mintha az akarat hiányozna...

Na de vissza a gonosz Tescohoz, "Az Opten számításai szerint a Tesco-Global Áruházak Zrt., amely 9.7 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta a tavalyi évet, 11.4 milliárd forintos különadót fizethet ki, a tavaly veszteséges Spar Magyarországot 7.2" milliárdot. Ha megnézed a számokat, a Tesconak adózás előtti eredményét meghaladó adót kell megfizetnie (azaz várhatóan veszteséges lesz), a Spar meg plusz 7.2 milliárd veszteséget kapott a nyakába. Egyébként pedig ezek a cégek eddig is pontosan annyi adót fizettek, amennyit a törvények előírtak. Ja kérem, hogy a kormányok eddig ilyen minőségű jogalkotásra voltak képesek, az nem hiszem, hogy a vállalkozások felelőssége...

rajnaig 2010.10.19. 03:19:25

Speciel ha az AUDI-t adóztatták volna, az tökös tett lett volna. Merthogy az exportra termelő vállalatoknak nincs sansza arra, hogy a zembereken verje le a kieső bevételét. Így ez csak a hülyéknek teccetős köntösbe bújtatott áfaemelés.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.19. 03:28:16

"a kormányzat itt és most olyan pénzekre teszi rá a kezét, ami nem az övé."

Ezt hívják adóztatásnak. Az állam adóztat, és onnantól a pénz már az övé.

S azt adóztat, amihez csak kedve van.

Akinek nem tetszik, csinálhat forradalmat.

---

Aztán meg rengeteg az ilyen kritika manapság, és nyugodtan el is lehetne fogadni, hogy jogos.

Csak valahogy egyikben sincs benne az alternatíva, hogy ha nem így, akkor ugyan hogyan is lesz jövőre 3% alatt a költségvetési hiány, amit ez EU követel.

A korábbi módszer, összevissza hazudozás, EU kívánalmak soha be nem tartása egyetlen tagállamként, államadósság megduplázása bármiféle haszon nélkül a továbbiakban nem megy.

Vagy csődbe megy az állam, vagy IMF gyarmatává válik, vagy ezt csinálja, amit csinál, vagy ...

Na ez utóbbira még nem láttam javaslatot. Úgyhogy addig kár kritizálni, míg jobbat nem tud senki, még a cikkíró sem.

aritus 2010.10.19. 06:10:31

Én azon csodálkozom, hogy bárkit is meglepetésként ért ez a "betyáros" einstandolás. Akinek van attól elvesszük. Pécsen pontosan ezt történt, mikor az időközi választáson fideszes polgármester lett. És pontosan ilyen rabló módon. Éjszaka einstandolták a Pécsi Vízmű Zrt-t, reggel már nem mehettek be a dolgozók, biztonsági őrök álltak az ajtóban. Jobb lett Pécsnek? Több pénze lett? Na ugye! Mit csodálkoztok.

EvilHedgehog 2010.10.19. 06:11:43

A KKV szektor minimálbéres vállalkozóit 20 év után látom még mindig senki sem akarja adófizetésre bírni. Pedig ott több a pénz mint a multiknál....

aritus 2010.10.19. 06:14:21

Páva Zsolt se molyolt olyan avitt dolgokkal, mint szerződés, jog. Odament, elvette, lenyúlta. Lett valami következménye? Lett. Narancsba borult az ország. Innen (is) tudhatta a fidesz, hogy bármit megcsinálhat. És meg is teszi.

Sieg 2010.10.19. 06:25:44

Respekt, nagyon jó összefoglalója annak, hogy miért is rossz ez a lépés, és miért is egy újabb zemberkenek szóló populista öntökönszúrás.
Közép- és hosszútávon sokkal többe fog kerülni, mint amennyit "nyerünk" ma (már ha a gazdasági rendszerből (végső soron a fogyasztóktól) egyszeri einstanddal költségvetésbe átcsoportosítás nyerésnek nevezhető): az ország kockázati prémiumának emelkedésével és csökkenő beruházásokkal a jövőt éljük fel, éppen a kiszámíthatatlanság miatt. Az "akinek jól megy, attól vegyük el" elv pontosan azt a mozgatórugót támadja, ami miatt a szabad piaci kapitalizmus sokkal jobbnak bizonyult bármely más gazdasági rendszernél, és nagyon sokba fog kerülni.

De a zembereknek tetszik, hosszú távon meg ha baj lesz, ráfogjuk a Gyurcsányra vagy valami zsidó konspirációra, hajh.

De a legnagyobb probléma nem is az, hogy ez egy populista, adminisztrációs jellegű kozmetikai lépés. A legnagyobb baj, hogy már megint ilyet kapunk "gazdasági programként". A probléma gyökeréhez (rettenetes hatékonyságú és színvonalú állami szolgáltatások, állami vízfej) úgy látszik, 2/3-dal sem mernek nyúlni, csak az egyik zsebből a másikba pakolászás megy, amitől semmi sem lesz jobb, csak ki lesz az idei és a jövő évi költségvetés kozmetikázva. Pont ugyanaz az elkúrás, amit eddig a szocik csináltak, csak jobb PR-rel.

McDobbent 2010.10.19. 06:58:34

Úgy látom a többség még Moszkvában járt iskolába.... Nem baj, most szépen nézitek baloslibsik, ahogy rendbe tesszük az országot, úgy, hogy végre azok is adóznak, akik eddig csak a pénzt vitték ki. Ha lenne eszetek tunatok, hogy a multik belso elszamolassal folyamatosan emelik a beszallitoi arakat, es itt csak az eloirt 4% nyereseget mutatjak ki, mig a tobbit viszik kifele. Ehhez merten pedig a munka kevesebb mint 10%at adjak. A legjobb, hogy kisember baloslibsik uvoltoznek a multik extra profitjaert.... Ha valamiben a kommunista mszp sikeres volt, akkor ez. Agymosottakkent, sajat erdeketek ellen uvoltoztok.

Sieg 2010.10.19. 07:12:37

@McDobbent: Úgy látszik, az olvasás nem az erős oldalad. Senki sem a multik profitjáért aggódik, hanem a lépés hosszú távú következményei miatt, ami mindenkit érint. Az, hogy végső soron az adó beépül az árrésekbe, kamatmarzsokba az se éppen atomtudomány.

Csak hogy ezt meglásd, le kellene venni a szemellenzőt és végre el is gondolkodni valamin ahelyett, hogy megrémülnél attól, hogy így esetleg ellenkező véleményed lesz, mint a Pártnak.

panteon 2010.10.19. 07:24:44

Akkor ebbe a post-ba is beírom:
Ha valaki csak pofázni meg nyafogni tud, hogy "ez az intézkedés szar, az meg nem jó, a harmadik meg 'jaj istenem'", anélkül, hogy el tudná böfögni, hogy mit lehetne csinálni, az fogja be. Ugatni a legkönnyebb, mindenféle saját vélemény nélkül.
Valahonnan el kell venni pénzt mert hiányzik!!!
Ezen mi nem világos?!
Most mindenki nyafog hogy "jaj-jaj a nyugdíjammmal mi lesz?!!"
Semmi bakker.Biztos, hogy törvény lesz róla, hogy mennyi pénzt kell majd a kormánynak a nyugdíjpénztárakba visszafizetni.
Lehet hogy buksz rajta majd nyugdíjas korodra 1000-2000ft-ot, de a gyerekeidnek lehet, hogy jobb lesz.
Addig pedig azt a leendő, hiányzó 2000-et tedd a párnád alá, vagy tedd be egy önkéntes nyugdíjpénztárba.De ha valakinek most elmondják ezt a lehetőséget, hogy takarékoskodni kellene a saját nyugdjíjjaddal kalpcsolatban, mindíg ugyan az a válasz: "kit érdekel, úgysem fogom megérni!"
Ez a post is csak arról szól ,hogy sírjunk, nyafogjunk,személyesen ne tegyünk semmit, hanem a kormány hozzon olyan intézkedéseket ami mindnekinek jó...

inebhedj - szerintem 2010.10.19. 07:39:42

Khm.

Önök komolyan azt gondolják, hogy ha mondjuk bezár a Teuschan, és kivonul a megélhetésre és profit termelésre alkalmatlan, a multinacionális vállalkozások mélyszegénységének korát elhozó Magyarországról, akkor az általa itt hagyott termelői, beszállítói, munkaerőpiaci, értékesítési és fogyasztási piaci erőforrásokra nem csap le senki, így aztán jól kereskedelem- és munkanélküli lesz mindenki aki oda vagy ott dolgozott, vásárolt?

Önök komolyan gondolják, hogy ha nem vesszük figyelembe az egyetlen valódi (viszont épeszű ember számára világos, hogy a hatályos politikai és gazdasági tótumfaktumok miatt soha sem realizálható) megoldást (azaz egy teljes és radikális reformot, beleértve a politikai és gazdasági szereplők eltávolítását, a korrupció, és féllegális bűnszövetkezetek és módszerek felszámolását, a teljes jogrendszer gyökeres átalakítását, stb), akkor van bármilyen más alternatíva a forrásbevonásra ill. költségcsökkentésre, minthogy közvetlenül a legjövedelmezőbb szektorok főbb haszonélvezőit, közvetve és rajtuk keresztül a terhek részbeni áthárításával az adófizetőket vonjuk be a költségek fedezésébe? Mi volna ez? És hol bújkált az elmúlt 50 évben?

F173 2010.10.19. 07:50:23

A blog író és a hozzászólók 90%-a is tévedésben van! Nem a multikat sarcolták meg, hanem azokat a nagy cégeket, akik szinte 100%-ban a belföldi piacon dolgoznak! Ezek a cégek nem fognak kivonulni három okból is:

1. A magyar piacot nem tudják hazavinni és onnan ellátni. Fizikailag és jogilag is Magyarországon kell lenni ahhoz hogy telekom, bankszolgáltatást, kiskereskedelmet és stb. tudjál adni.
2. Ezek a cégek oligopol piacon dolgoznak, ahol elég könnyű áthárítani az ügyfelekre a többlet terheket.
3. A különadót gyakorlatilag értelmezhetjük ÁFA emelésnek is.

Sieg 2010.10.19. 07:51:03

@inebhedj: Ha már a modoroskodó magázódásnál maradunk: Ön komolyan azt gondolja, hogy a reform az, hogy egy szar rendszer miatt állandóan újratermelődő hiányt toldozogatjuk-foldozgatjuk az egyik zsebből a másikba pakolással, ahelyett, hogy a rendszeren javítanánk?

Magyarvagyok_Nemturista 2010.10.19. 07:59:32

Ezt a bejegyzést úgy kellett végigolvasnom, hogy közben a gyomrom is görcsbe rándult, de nem akartam kihagyni belőle egy betűt sem, nehogy rám fogják, hogy igazából el sem olvastam.

A post zseniális! Zseniális példája a semmitmondásnak. De most tényleg, ez olyan mint egy félmondat!

A kormány egy szemét rablóbanda, mert ellopja a pénzt a gazdaságból...

És? Mi a javaslatod? Mit kellene csinálni? Mi az ami szerinted kiutat jelentene a válságból? Mit csinálnál másképp mint OV? Be kellene fejezni a gondolatot!

No majd én befejezem helyetted. Embereket kell elbocsátani a közigazgatásból, közcégektől és egyéb állami vállalatoktól. Ezzel ugyan nő a munkanélküliek száma, de majd biztosan találnak állást a tescoban. Adót és járulékokat kell emelni, mert tízmilliós országunkban az a 2 - 2,5 millió adófizető ember szívesen adna még! Csökkentsük tovább a nyugdíjakat, az öregeket meg összeköltöztetjük valami hombárba, mert így olcsóbb az ellátásuk, ráadásul talán hamarabb elpusztulnak, és nyugdíjat sem kell fizetni. (Végül is ők aztán tényleg nem hoznak semmi hasznot ennek az országnak.) Igggeeeen! Ez lehet a megoldás!

Édes apa... Vagy anya! Biztosan nem erre gondoltál, de sajnos az ötleteidet nem sikerült megosztanod a közzel. Fejtsd ki bővebben! A számítógép billentyűit könnyű ütögetni, mert nem ütnek vissza! Tedd le a téliszalámis szendvicset, igyál egy korty tejecskét, menj el gyúrni egyet a fitneszbe, hogy elégesd a felesleges kalóriákat és kezd újra.

Sieg 2010.10.19. 08:12:43

@Magyarvagyok_Nemturista: Aha, szóval a jó irány az, ha még több embert felveszünk a közigazgatásba (merthogy ha jól látom, a közigazgatás csökkentése gonoszság nálad). Fantasztikus gazdasági rálátás és érzék. Miért nem vesszük fel az összes embert a közigazgatásba, hogy ne zsákmányolhassa ki őket a gonosz Tesco?
Majd nyom az állam pénzt, vagy különadót vetünk ki a... Ó várj csak, az így nem fog menni... Sebaj, megadóztatjuk az állam által kifizetett jövedelmeket. Hajrá!

midnight coder 2010.10.19. 08:21:17

Érdekes, amikor Fletó rakott pluszterheket az élőmunkára akkor senki sem sírdogált ballib oldalon. Most pedig hogy a szegény csóringer multikat adóztatja a gonosz Orbán minden ballibes elvtárs szíve vérzik. Ez azért elég érdekes. Valamelyik elvtárs utánaolvashatna már a wikipédián hogy mit jelent a baloldal, és kinek az érdekeit kellene képviselniük a multi vs kisember felállásban.

Nem mellesleg a versenyhivatal is ránézhetne időnként a bankokra, mert míg a telekommunikációban valóban van verseny, és normális árak és szolgáltatások vannak, legalábbis többé-kevésbé, addig a bankok szvsz kartellben vannak. Nemrég végre eljutottunk odáig, hogy egy nap alatt átmegy az átutalás az oszágon belül. Kíváncsi lennék, mondjuk Angliában mennyi ideig tart egy ilyen. Vagy mennyi ideig tart az hogy a bankkártya lehúzása után a pénztárnál lerendezze a tranzakciót a rendszer Pl. egy vásárlás után. Gyanítom nem tart tovább a dolog mint ha készpénzben fizetne mint idehaza.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2010.10.19. 08:31:58

@Magyarvagyok_Nemturista:
Egy kérdésem hadd legyen hozzád. Az általad említett ötleteket, javaslatokat, megoldásokat, nem az erre tartott szakembereknek kellene meghozniuk? Ha a srác a blogban írná le a tutit, és fél posztban megoldaná a komplett államháztartási hiányt az elég csúnya lenne, ahhoz több kell mint józan paraszt ész, ahhoz viszont nem, hogy belássuk a jelenlegi törvényrendelet pont annyit ér mint egy zacskó gumicukor, tudom mert multinál dolgozom, olyan multinál akit meg fognak sarcolni és nem egy pénztár mögött ülök.
Az életben maradáshoz nem szükséges bal vagy jobb oldali gondolkodásmóddal rendelkezni, ennél sokkal egyszerűbb a történet, nem csak nézni, látni is kell.
Mintha OV-nak nem lett volna esélye megmutatni, hogy ő a legjobb, volt. Nektek még is az MSZP kellett, utána visszanyalt a fagyi most megint a FIDESZ van nyeregben, ez nem az egészséges kibaszott japán chi körforgás. Mi változott? Ez pont olyan mintha választhatnál a hígfosás és a véres hányás között...
Ebben az országban egy a lényeg, mindent úgy csinálnak, hogy abban valakinek a valakiének valami haszna legyen amiből később lehet profitálni, csak kibaszott nagy kár, hogy egy veszteséges államot nem lehet barter alapon irányítani..

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.10.19. 08:41:57

Aki szerint nyugodtan mehet a teszkó a francba az tudja, hogy hány ember megélhetését biztosítja ez az áruházlánc manapság? Belegondolt akár egy másodpercig is valaki abba, ha a teszkó kiteszi innen a lábát ez a sok ember mit fog csinálni?

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2010.10.19. 08:47:03

@Sparhelt:
Jaj ne viccelj már rohadt tetves külföldi multi hadd menjen úgy is sokkal többet keres így nem veszít sokat -.-'
Csak az a kár, hogy neki így éri meg, ha le kell adózni azt amit most el tud kerülni és tartalékokhoz kell hozzányúlnia, akkor azt valaki megszívja, alkalmazott, fogyasztó tökmindegy. Itt van aki komolyan azt hiszi, hogy ha a multikat megkurelják akkor a magyar kisvállalkozók majd feltörnek? Mert ez véletlenül sem fog kihatni a nagykereskedelmi árképzésre ugye, meg a sarki közértes biztosan tud háromnál több embert alkalmazni nem?

pali923 2010.10.19. 08:47:17

@EgyÉlet: Ha kevés a pénzed, akkor 2 lehetőség van: növeled a bevételedet, vagy csökkented a kiadásaidat. A kiadáscsökkentés miért nem jutott eszébe senkinek? Akkor nem kéne elvenni a melósoktól, se a gaz multiktól. Ja, csak ezen dolgozni kéne, meg gondolkodni? Akkor nem megy, valóban...

fraki 2010.10.19. 08:52:52

Tájékozatlan, buta írás alapvető érvelési hibával, ti. nem az alternatívával szemben értékel egy lépést.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2010.10.19. 08:54:36

@panteon:
meséld el szépen személyesen mit tudok tenni? Ha megszakadok is az lesz amit a kormány akar, mindegy melyik...itt a demokrácia arról szól, hogy kiválaszthatod ki szopat meg..
De most hogy mondod, van egy ötletem: Mindenki fizesse vissza az elsikkasztott pénzösszegeinek irreálisan magas végkielégítéseinek csak a felét (még maradhat is neki leszarom) és nem csak a politikusokról beszélek hanem olyan cégekről amikben az állam valamilyen módon résztulajdonos. Szerinted ez hány milliárd forintot jelentene? És ez nem demagógia hanem tény. Csak az nem látja aki nem akarja, vagy aki hülye..

orient 2010.10.19. 09:17:15

@Kalmár:

"Azt nem vágom, mi köze Kubához, ha a multikat adófizetésre kötelezik?
Akik a legtöbbet keresték eddig, most kicsit beszállnak a buliba.
Ez miért nincs rendben?
Tényleg nem értitek, hogy nem lehet több bőrt lehúzni a melósokról?
Hiába nyúznák tovább, csak a fogyasztás esne tovább.
Abból újabb munkahelyek esnének ki és így tovább.
A hitelek már az eget is beborítják.
Szerintem nem sok alternatívája van ezeknek lépéseknek.
Remélem jól sül el."

Kicsit összetettebb a dolog ennél.

Érintette a posztíró is és pont ezt a pontot szajkózom én is mióta megjelent ez a válság adó vagy minek hívják:

"rosszabb esetben csőd, a befektetők meg bukják a pénzüket, az alkalmazottak elveszítik a munkájukat, még több adót kell beszedni, hogy eltartsuk a leszakadókat. (Hogy lesz ebből 1 millió munkahely?"

Csőd nem lesz az biztos viszont két eshetőség van.
1. Hogy az adott multik egy az egyben kivonulnak. Tudom sokan ennek nagyon örülnének, de hidd el a sok 10-100ezer ember akinek nem lenne munkája ez után annyira nem tartaná viccesnek. Az meg röhej amit a Jobbik állított hogy majd a hazai kereskedések megerősödnek és felszívják a munkaerőt. Persze marad a CBA meg Reál aki örül majd hogy a versenytársainak a 80% kivonul és mivel nem lesz verseny annyiért adja majd a cuccot amennyiért akarja, mert máshol úgysem kapod meg. Mellesleg én néhányszor vásároltam csak a CBA-ban mondjuk, mint magyar üzletlánc és rá kellett jöjjek a termékeik szarok, és drágák. A kedvenc francia sajtomat csak nagyobb és külföldi üzletláncnál kapom meg, és így tovább. Nem akarok állandóan szar trappistát enni. Nagyon sok terméket nem forgalmaznak, amit meg igen azt nagyon drágán. (Ismerős mikor csak Tibi csoki volt a boltban, milka meg sehol? Visszasírjuk azt a rendszert mi?)

2. Valószínűleg nem vonul ki a multi, de mit fog tenni? Az hagyján, hogy árat emel amit mi fizetünk meg, ez a kisebbik rossz. A nagyobbik, hogy ha marad akkor is ezreket fog az utcára tenni mert spórolni kell, a maradék akit nem rúg ki nem fog bért emelni, és 2x annyit kell majd dolgozzon mert a munkát kevesebb embernek kell majd elvégezni. Ez egy ördögi kör. Ezek az emberek, nem fizetnek majd adót, mert nem lesz munkájuk, fogyasztani sem fognak, sőt munkanélküli segélyen fognak tengődni, vagy leszázalékolják őket. Vagyis, elvesznek x milliárdot a multitól, és 2x milliárdba fog kerülni az államnak hosszútávon a dolog. Nem tudom milyen gazdasági szakemberek dolgoznak a kormánynak, de hogy matekból nem voltak jók az fix.

Én örülnék a legjobban, ha a hazai piac erősödne meg a multikkal szemben, de sokszor nincs is hazai versenytársa az adott multinak. - Matáv és távközlési cégek pl. Energetikai cégek... Én örömmel vásárolnék a magyar üzletláncnál, ha értelmes áron, vagy akár drágábban is , de JÓ MINŐSÉGŰ terméket árulnának. Ez sajnos nincs meg, kipróbáltam sokszor, tehát azzal ha a multit szívatom még nem hozom előnybe a magyar láncot, csak mindkettő drágább lesz és amint írtam sok ember fogja elveszíteni a munkáját ez miatt.

Gazdaságot kellene erősíteni és munkahelyet teremteni, nem elvenni.

A multiprobléma hosszútávon megoldódna, ha alacsony adókkal a magyar cégek is versenyképesek és a piac úgyis megoldja a dolgot. Alacsony adókkal a magyar cég is olcsóbban tud árulni, és ha figyelne a minőségre is akkor sokan járnának oda szívesebben a külföldi láncok helyett.

ezt írtad: "Szerintem nem sok alternatívája van ezeknek lépéseknek."
Tévedsz nagyon sok alternatívája van ezeknek a lépéseknek. Egy pl.: önkormányzati rendszer reformja. 2000!Milliárd! forint évente. Azzal megoldódna magyarország anyagi problémája a köv. 10 évre, ha ahhoz valaki hozzá merne nyúlni. De nem mer...szent tehén a dolog, egyszerűbb az emberek állásával játszadozni.

jet set 2010.10.19. 09:17:23

Demagóg írás.
A hiánycélt tartani kell. Tehát pénz kell valahonnan, amit beszednek különadó formájában. Vagy a kiadást kell lefaragni drasztikusan. Tehát nem lesz decemberi nyugdíj. Vajon melyiket lehet jobban eladni? Az előző kormány tönkrevágta az országot, valahogy ki kell lábalni ebből a szarból. A kormány munkáját majd 3,5 év múlva kell megítélni. A mostani válságadók ideiglenesek. Remélhetőleg azt a célt szolgálják, hogy addig betömjék a költségvetési lyukakat, amíg a strukturális változásokat véghezviszik, amiket nem lehet egyik napról a másikra megtenni, alapos elemzésekre van szükség.
Lehet hőbörögni a magánnyugdíjpénztári pénzek lenyúlásán is. De az a pénz mikor volt az enyém? Van egy ígéret, hogy 30-35 év múlva megkapom. Ha megérem. Vagy ha nem emelik tovább a nyugdíjkorhatárt. Az nem volt baj, hogy a pénztárak játszanak a zemberek pénzével? Nézd már meg a tavalyi hozamokat! A legtöbbnél negatív. Azzal takaróznak, hogy válság van. Én meg konkrétan leszarom. Azért bíztam rájuk a pénzt, hogy gyarapítsák. Ha nem tudnak tőzsdézni, akkor ne vigyék a tőzsdére a pénzt. Szóval nem ennyire fekete-fehér a helyzet.

orient 2010.10.19. 09:33:33

@midnight coder: "Érdekes, amikor Fletó rakott pluszterheket az élőmunkára akkor senki sem sírdogált ballib oldalon. Most pedig hogy a szegény csóringer multikat adóztatja a gonosz Orbán minden ballibes elvtárs szíve vérzik."

Te mekkora egy barom vagy! Persze hogy a fletót is szapultuk mikor adóztatott az egekbe. Ugyan ez ment csak mivel te vagy egy jobbos katona azt észre sem vetted. Csak azért mert úgy látjuk ez a kormány szarul csinálja ezt a lépést miért következik ebből egyenesen az hogy a feltónak-bajnainak meg tapsoltunk? Azokat is anyáztuk rendesen.

A probléma pont ugyan az hogy ők sem, és a fidesz sem a lényegi dolgokkal foglalkozik hanem csak adókkal és bevételekkel. Lenne hol pénz fogni, sokat adók nélkül is, úgy hogy az embereknek nem fáj.

Én például remek ötletnek tartom a jövő évi adórendszert, az egy kulccsal és család támogatással. Ezt már 5-10 éve meg kellett volna lépni. De szerintem jobb lett volna ha nem adóztatják meg a multit ennyire, csak kevésbé, és mondjuk jövőre 19% lenne mint szlovákiában. Már az is versenyképes lenne és évről évre csökkenthetnék le 1% -kal 16%-ig. Már az is sokkal jobb lenne mint az idei adórendszer, mehetne egy kisebb multi adó is, amivel nem veszélyeztetik a munkahelyeket. Mellette reformokat csinálni, de hatékonyan és értelmesen nem úgy mint az mszp tette. Valami indul MÁV-Volán-BKV vonalon aminek nagyon örülök, csak remélem belenyúlnak kő keményen a dologba és rendbe teszik a pénznyelőket. Ez dícséretes. Hiányolom az önkormányzati reformot és, azt hogy szó sem esik róla. Mintha teljesen rendben lenne a dolog.

Összességében szerintem jobban csinálják a dolgot mint a szocik, még a bankadóval is 100% egyet értettem, ez az egyetlen lépés amit megkérdőjelezek, és nem mert a multikat sajnálom, hanem az embereket akik ez miatt utcára fognak kerülni.

orient 2010.10.19. 10:13:53

@Magyarvagyok_Nemturista: Önkormányzati reform még mindig. Szerintem ezt leírtam eddig 200 blogban több ezer kommentben, de az okos emberektől sosem jött válasz eddig. Na érdekes menne anélkül is hogy emelnénk meg kirugdosnánk? Mellesleg a közszférából el kell bocsátani sok embert. Nem egyszerre és gyorsan csak szépen lassan, de előtte egy adócsökkentéssel ahogy teszik is helyesen beindítva a gazdaságot, hogy felszívja az elbocsátott közszolgákat a versenyszféra. De ezen a folyamaton nem segít a multi adó. Bankadó igen az rendeben van.

Még egyszer: Önkormányzati reformot!!!

EvilHedgehog 2010.10.19. 10:16:01

Kéne nekünk egy Margaret Thatcher....

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.10.19. 10:23:32

Nemrég volt, hogy egyik közgizda kiszámolta, a (rohadt kapitalista, burzsuj, ... de ezt ezek a komcsik jobban tudják) bankok a korm.váltás óta kb. 240milliárt többletet "gazdálkodtak ki"... Szóval azt a 200-at röhögve behozták, meg még a bónuszok is megvoltak. Na kifizette, fizeti azt is ki? Nem Viktor elvtárs. 2010-ben ezzel a szar komcsi dumával lenyomja a sok droid agya helyén, azért az szép. :) Bár az a duma sem semmi, hogy az állam utal a magánynyugdíjpénztáraknak havi 30 milliárdot... Nem, wazze, te utaltál - eddig, magadnak, takarékoskodva. Innentől pápá zsé. Illetve utalni fogod, de Viki és csapata ráteszi a mancsát. Mert ott biztonságban lesz. :) Ennél jobban már csak az olasz maffiánál lenne biztonságban.

Magyarvagyok_Nemturista 2010.10.19. 11:04:52

@Sieg: Félreértettél. Azt jeleztem, hogy a post nem több puszta sírdogálásnál. Egy félmondat csupán. Nincsenek válaszok, csak kérdések. Érzelmeket próbál gerjeszteni, de utat nem mutat. Egyetlen célja, hogy azt érezzük milyen rossz. Húúú. Én is rosszul lettem tőle! :) A közigazgatás csak egy hasraütésszerű példa volt csupán, azt bizonyítandó, hogy a hülyeséget és féligazságokat könnyű kiragadni a valóságból.

@Jin_Ke (mozivandal.blog.hu): A kérdésedre a válasz egy egyszerű de. Az országot nem politikusoknak, hanem szakembereknek kellene irányítani. Nem vagyok pártkatona, és soha nem is leszek. Annyit akartam csak mondani, hogy ennek a blognak az egyetlen célja, hogy szarjunk be. Nos nekem még tiszta a gatyám! :)

@orient: Neked is megismétlem, hogy a közszférából történő elbocsátás csak egy vad példa volt. Tudom én is, hogy az ország egyik legnagyobb problémája az óriásira hízott adminisztráció, aminek az adja a legtöbb munkát, hogy kitalálja min is dolgozik valójában.

Harmadszorra is elismétlem, hogy a blog hagulatkeltő volta miatt írtam amit írtam. Nem az a baj, hogy leírja mi a baj, de a stílus szakadozott rongyai mögül túlságosan szembetűnik az író elkötelezettsége a másik oldal mellett. Még ez sem lenne baj egy demokráciában, de gyűlölöm a félelemkeltést. Ezt a cikket valószínűleg egy anti-KrakkóÁkos írta! :) :)

orient 2010.10.19. 11:34:56

@Magyarvagyok_Nemturista: ez lehet, nem tudom kiírta, lehet elkötelezett hívő valamelyik oldalra azonban én nem. Objektíven látom a helyzetet.

Mszpnél jó volt: 13. havi nyugdíj eltörlése. Kórházi napidíj, vizitdíj.

Rossz volt: Hogy az egészségügyet nem javították az extra bevételekkel. Kórházbezárásokkal egy időben a maradékban nem javult az ellátás. Mérhetetlen korrupció, pofátlan lopás, óriási adók, gazdaság fékezése maximálisan.

Fidesz, jó: a jövő évi adócsökkentés családi kedvezménnyel. Bankadó. MÁV-BKV reform ha lesz tényleg. Valamilyen közszféra reform ahogy említették, ez is ha tényleg lesz.

Nem jó: Az önkormányzati reform elmaradása, pedig a 2/3-d megvan hozzá. Ez a válság adó a multikra ami túlzó mind a mértékében és hosszában. Kisebb és rövidebb ideig kéne, hogy a munkahelyek ne kerüljenek veszélybe.

Amint írtam is az adóreformmal a hazai cégek is olyan helyzetbe kerülnek amivel versenyképesek lesznek a multikkal szemben. Innentől a szabad versenynek meg kell oldania a multiproblémát, dee a belenyulkálás csak ront rajta. Ha más nem abban hogy a következő multik majd mennek szlovákiába, csehországba, meg lengyelországba. Igen senki se mondja, hogy milyen rossz egy audi, mercedes, vagy nokia beruházás itt ami nagyon sok embernek ad munkát és a hazai cégeket nem üti ki. Ha villamos vagy busz kell a BKV-nak akkor rendelje hazai cégtől, a külföldi multi meg termel tovább exportra, neki úgy is megéri.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2010.10.19. 12:07:11

@Magyarvagyok_Nemturista:
:)

Nos, egyelőre még nekem is tiszta, de egy kicsit azért tartok tőle, hogy kell egy váltás garnitúra is. Ne legyen igazam :)

hungarisztan 2010.10.19. 19:17:33

No, nem is gondoltam, hogy ennyi komment befut, mindenesetre köszönöm a hozzászólóknak a többnyire kulturált hangnemet.

2 dolgot mondanék el ismét, nagyon egyszerűen, nagyon érthető módon, hátha egyszer átmegy (bár elég reménytelen...):

EGY: TANULJUNK MEG DISZTINGVÁLNI!
Az, hogy valaki a pacalt nem szereti, még nem jelenti azt, hogy viszont a zsírszalonnáért rajong. Lefordítom: az, hogy valaki a jelen establishmentet (pontosabban a határozataikat, döntéseiket, elgondolásaikat) kritikával illeti, nem jelenti azt, hogy az előző establishment fenekét nyalogatná éjt nappallá téve. Szörnyen sajnálom, hogy tönkreteszem a napját azoknak, akiknek fekete-fehér a világ, de nem vagyok se a maszopnak, se a szadesznek, se a jobbiknak (se semmilyen más pártnak) elkötelezett híve – mint ahogy nagyon sok lekommunistázott, lebibsizett, lenácizott ember nem kommunista, nem zsidó és nem náci csak azért, mert valaki annak minősíti őket. Le kéne erről szokni, mert nem előre visz.
Politikai hovatartozás helyett értékrendem van, ami vagy passzol egy adott párt által képviseltnek hazudott értékrenddel (vagy annak egy részével, motívumával), vagy nem. Mindenekelőtt például azt kellene látni, hogy Hungarisztánban semmi nem is az, mint aminek látszik. Sopánka, nem sopánka, ez van: a szóban leginkább kommunistázó pártkatonák támogatják a legkommunistább elgondolásokat, míg a legszociálisabb szólamokat zengő pártvezérek a legnagyobb és leggátlástalanabb kapitalisták, és akkor a liberalizmus legnemesebb európai hagyományából, eszmeiségéből gúnyt űző, azt felelőtlen szabadossággá züllesztő szadeszről még nem is szóltunk. És ha mindezt látjuk, akkor még mindig egy újabb lépés azt belátni, hogy még ha ki is lennének bogozva az eszmék és az őket fedő szavak, akkor sem valószínű, hogy egy adott személy tisztán ez vagy amaz lenne.
Ami az értékrendet illeti: bizonyos dolgokban (pl. igazságszolgáltatás szigorítása) kőkemény konzervatív vagyok, míg másfelől meg igen, van egy bizonyos liberális minimum, amit minden körülmények között nemcsakhogy fontosnak, de életbevágónak tartok. Nem véletlenül: tessenek megnézni azokat az ún. jóléti országokat, melyeket - beismerik ezt egyesek avagy sem - annyira irigylünk. Ha jobban górcső alá vesszük őket, látni fogjuk, hogy egyfelől van egy nagyon stabil polgári értékrenddel bíró középréteg, másfelől meg van egy kikezdhetetlen liberális minimum, amiből nem enged senki, függetlenül attól, hogy milyen oldalra szavaz. Olyan dolgok vannak benne, hogy tiszteletben tartjuk a törvényeket, a tulajdont, az életet, mások jogait, etikusan viselkedünk, elítéljük a bűnözés minden formáját, teljesítjük állampolgári kötelességeinket, nem gyűlölködünk, nem éltetjük és nem szítjuk az erőszakkultuszt, és úgy általában véve nem élünk úgy, amit mástól is rossz néven vennénk. A jó hír az, hogy ezek a társadalmak működnek, a többi vegetál. A rossz hír az, hogy ez egy Kolumbusz tojása, ugyanis amíg nem kezdünk el így élni, addig nem lesz jómód, cserébe az is igaz, hogy a nagyon sok minden rossz gyökeréül szolgáló általános frusztrációt leginkább a jómód bírja legyűrni, ami meg ugyebár nincs. De valakinek lépnie kell, és az alighanem nem a sültgalambként iderepülő jómód lesz...
Igen, a Fidesz ill. Orbán Viktor miniszterelnök úr legutóbbi agymenését szídom ebben a blogposztban. Miért? Nagyon egyszerű: ő kormányoz, ő hozza a – nem feltétlenül jó – döntéseket. Kit/mit kéne kritizálnom helyette, a maszopot vagy a szadeszt? Ezek micsodák, hol vannak? Látta őket valaki az elmúlt pár hónapban? Hoztak bármiféle komolyan vehető döntést?
Tessék végre elfogadni, hogy a kritika NEM FELTÉTLENÜL annak a jele, hogy az ember elköteleződött a másik oldal fele. (Van ilyen, nem kétlem, de fölösleges és nem célravezető összemosni a két kategóriát.) Épp ellenkezőleg: ha valami képes lenne Hungarisztánt kiemelni ebből a mocsárból, az az lenne, ha az emberek elkezdenének kritikusan gondolkodni, mégpedig attól függetlenül, hogy éppen milyen zöldség van a kedvenc pártjaik logóiban. Mondjuk legelébb az ún. kritikai értelmiségnek lenne ez a dolga, már ha létezne ilyen Hungarisztánban, nem pedig tál lencséért megvett, szánalmas pártszócsövek lennének.

KETTŐ: À CHACUN SON MÉTIER (AHOGY A MŰVELT FRANCIA UTCASEPRŐ MONDJA)
Mások azt kritizálták, hogy csak kritizálok, ahelyett, hogy megmondanám a frankót. Ez egyfelől ostobaság, mert a suszter maradjon a kaptafánál: engem senki nem választott meg vezetőnek (pedig ötleteim lennének bőven), következésképp nem is az én dolgom, hogy megmondjam a frankót. Erre Orbán Viktor miniszterelnököt és zsebben hordozott pártját állítólag 2/3-nyi Hungarisztán hatalmazta föl jól, és ennek megfelelően ő mondja is a frankót rendíthetetlenül. Az én dolgom az, hogy ha rosszat mond, szóljak, aztán a többi vagy nekem hisz, vagy neki. Valószínűbb, hogy neki fognak, eddig is neki hittek. Ugyanakkor egy zenekritikusnak attól ugyebár még lehet igaza, ha amúgy a gesz-mollt nem tudja megkülönböztetni a szonátaformától... Másfelől meg azért is ostobaság számon kérni rajtam, hogy nem mondom meg a frankót, mert biza attól függetlenül, hogy nem az én dolgom, nagyon is sokszor megmondom, például itt a blogon is. Van például egy kifejezetten olyan sorozatom, amelyben – mint relatíve világlátott ember – azt próbálom elmesélni, hogy olyan országokban, amelyek működgetnek, hogyan van másképp, mint itt. Hátha közérdeklődésre tartana igényt, hiszen csak le kék kopizni. (Nem tart, de ez más tészta.) Harmadrészt azért is ostobaság ezt számonkérni rajtam, mert ellentétben sok élősködő „tanácsadóval” engem nemcsakhogy nem fizetnek meg érte, de még csak nem is gondolom úgy, hogy iszonyatosan komplex gazdasági-társadalmi rendszereket varázsütésre rendbe lehet rakni (miként azt egyes, felelősnek tartott politikusok sugalmazzák az ilyen „csodaszereikkel”). Ilyen szempontból nem irigylem kritikáim alanyait, mert nincs könnyű dolguk – na de ha azt látom (márpedig itt azt láttam!), hogy meg se próbálják, akkor c'est la vie, ők mentek önként házhoz a bránerért... Negyedrészt meg azért is ostobaság számonkérni rajtam, mert itt van mindenki szeme előtt, beleértve a számonkérőket is: miért pont tőlem kell megtudniuk? Jó, rendes leszek és merő karitativizmusból és altruizmusból elárulom itt nekik, hogy azért van b+ az átgondolatlan kapkodás, mert a) ők is csak a nyúlásra hajtanak, nem a valódi jobbításra (kézivezérelt hívek ezt nyugodtan átugorhatják), b) nem értenek hozzá ők sem (kézivezérelt hívek ezt is nyugodtan átugorhatják), c) nem is akarnak érteni hozzá, mert kényelmes így (kézivezérelt hívek... a többit tudjátok), d) tény, hogy kiváló kooperációs partnerekkel (úgyismint szadesz-maszop), de részben maga OV és pártja idézte elő a lehetetlen helyzetet azzal, hogy 8 évig mást se csinált, csak az élő fába is belekötött, hátráltatott, leszavazott, kivonult, képes volt milliárdokat eltapsoltatni egy értelmetlen érzelmi népszavazásra, csak azért, hogy még az a pitiáner zsenge reformkezdeményezés is elvetéljen, ami a tízmillió megteendő lépésből egy lett volna, és azzal, hogy felelőtlenül ígérgetett nyakra-főre, ami mögött egy kibaszott terv sem állt, eleinte úgymond azért, nehogy lenyúlják, utólag meg már indoklás sem volt, csak vártuk a Nagy Csodasemmit. Egymásnak ellentmondó ígéretek tömkelegeivel kell most szembenézniük, mert annyi eszük nemvolt, hogy felelőtlen, betarthatatlan és inkoherens ígérgetések nélkül üljenek be a garantált kormánypozícióba. Saját maguk szabták még szűkebbre az amúgy is repedező ruhát! Amint más is mondta már, többek között az adócsökkentésnek álcázott bullshit miatt kell most így navigálniuk, arconköpve jónéhány nagy munkaadót, balkáni törvénymódosítgatásokkal pénzt lopván „onnan ahol van” (milyen tempó már ez?), szembeszállva akár barrosoval is, csakhogy valahonnan össze tudja kaparni a pénzt arra, hogy a társadalom jól kereső része eztán még kevesebbet fizessen a közösbe. Hát sorry, nem tudom rá azt mondani, hogy csak a körülmények (és persze Gyurcsány) áldozata... (kézivezérelt hívek tulajdonképpen az egészet nyugodtan átugorhatják, bár most már késő). Hogy most mit kellene csinálni, miután már ő is beleszart a ventillátorba, hátha senki nem veszi észre és mindent az elődjére kenhet? Ezt ne tőlem kérdezd, már csak azért sem, mert a nagy nemzeti összefogás, meg konzultáció, meg összeborulás meg miatököm során még egyszer sem kérdeztek meg sem engem, de szerintem benneteket sem, de állítólag még saját párttársait is meglepte. Ez ám a vezír, a nagy csapatjátékos! Mindegy, a csapat majd találgat, finomhangol, apróbetűzik, tüzet olt, mi meg a vezírre bízzuk (önként és nemzeti koncultációs alapon) a nyugdíjunkat, valamint dalolva fizetjük a drágább energiát, telekomot, bankot és hipermarketeket. Meg simán fizetjük azt is, hogy a minisztériumokban április óta nem folyik munka, mert azonnal ki kellett rúgni mindenkit (volt akit úgy, hogy már a személyes cuccáért nem tudott visszamenni!), a párthű brancs meg semmihez nem ért, semmit nem tud, de gyanakvással figyeli azt, aki elég jelentéktelen volt, hogy túléljen, és mostanra már szétunta a fejét az államilag fizetett tétlenségben. Cserébe már az Állami Számvevőszék is alkotmányozással van elfoglalva, legalábbis odáig, hogy legyen benne szentkorona, mert anélkül egy tapodtat sem. És akkor én mondjam meg a frankót MOST? B+, ezt húsz éve kellett volna megkérdezned. De ők majd megoldják kommunikatíve, csak figyelj!

L2245wg 2010.10.21. 08:19:34

Elolvastam az írást. Következő gondolat merült fel bennem.

Pénz kell sürgősen, az nem kérdés. Milyen gyors források állnak rendelkezésre? Hát nem a munkahelyteremtés, hanem az adók.

Emeljünk adót akkor? Az igencsak kevés embert érint, hiszen mindenki minimálra van bejelentve (kivéve én).

És éppen ezért tartom nagyonis jó ötletnek ezt a különadót. Mert kimenni a cégek nem fognak, ahhoz túlságosan nagy itt a bevétel, még adó után is az marad. Nem az abszolútértéket kell nézni, hogy az milliárd, hanem a százalékot! Nagyon kevés az!

Persze, a cégek nem lesznek hülyék lemondani erről sem és árat fognak emelni. De a megemelt árat hányan fizetjük majd? Hát jóval többen, mint amennyien adót, azt elhiheted! Ugyanis telefonja, kábeltévéje a legalja maffiózónak is van. Így legalább ő is beszáll a rendszerbe és nem csak az adózók szívnak, mint mindig.

L2245wg 2010.10.21. 08:25:53

Boccs, azt még kihagytam, hogy az áremelés ellen védekezhet is a talpasparaszt egyszerű nem-fogyasztással. Nálunk nincs otthon kábelTV például, mert nem telik rá.

hungarisztan 2010.10.21. 21:16:22

@L2245wg: Igen, maga az elgondolás, miszerint a jövedelmek adóztatása helyett a fogyasztást adóztassuk, mert ott éppen azt fogjuk meg, aki ugyan jól keres (és ebből következőleg fogyasztana is), csak épp minimálbérre van bejelentve (vagy épp segélyre), nos, az elgondolás alapja helyes. Egyetlen probléma van vele, hogy ezt nem lehet a végtelenségbe tolni, mert igen közel van az az átváltási pont, amikor a fogyasztás adóztatása miatt már az ország közepéből is megéri inkább a szomszédos országokból vásárolni, onnantól kezdve pedig se jövedelemadó, se fogyasztási adó forrása nincs az államnak. Az olyan öszvér megoldás pedig, hogy legyen mindkettő, az pont nem nyugtatja meg az embert, mert ugyebár megintcsak az szív, aki mindkettőt megfizeti... Jelen helyzetben ugyebár pont ez történik. Neked konkrétan azért nincs otthon kábeltévéd, mert nemzeti sport az adó- és járulékbefizetések elcsalása.
No meg egy másik nemzeti sport az állami pénzek magánzsebekbe folyósítása. Ld. még: a kormány egyik kezével beszed, másik kezével szórja a pénzt a haveri körnek (ország légifotózása haverokkal, állami cégek Pintér cégével történő őriztetése, műkincsek haveri céggel történő szállíttatása stb. És még csak most kezdték a harácsot!)

hungarisztan 2010.10.21. 21:20:00

@L2245wg: "az áremelés ellen védekezhet is a talpasparaszt egyszerű nem-fogyasztással". Ugye ezt nem mondtad komolyan? Miért nem mindjárt azt javaslod, hogy haljunk meg kollektíve, mert azzal még többet lehet spórolni...

orient 2010.10.21. 21:46:27

@hungarisztan: Mindenről a rohadt multi tehet! Azért van Kínában is akkora recesszió mint mindenhol a világban. A rohadt multik a válság közepén is 10% GDP növekedést nyomnak ott, míg az egész világ vagy - vagy 0.8% GDP növekedést produkál. Vagy csak arról van szó hogy kínában amit a multik kitermelnek és pörgetik a gazdaságot azt az állam nem lopdossa szét és nem szórja szét két kézzel? Ha egy politikust korrupción találnak kivégzik??? Lehet nem a multikkal van a gond hanem, hogy a kedves politikusaink hogyan használják fel a gazdaság által megtermelt javakat? Művészek ezek ott fönt, gyurcsányék kezdték, bajnai folytatta, orbán is viszi tovább a vonalat. Ámítsuk tovább a népet hogy mindenről a rohadt kapitalista nagytőkés világ tehet nem is ők. Tönkre tették Kínát. De meg lehet nézni a rohadt nyugat európát és USA-t is. Szlovákia, Lengyelország és Csehország ahova sokkal több multi ment szintén mind éhezik. Bezzeg Kuba és Venezuela. Már költözök is oda mielőtt a szemét multik tönkretesznek mindent, és szegény politikusaink semmiről sem tehetnek.

index.hu/gazdasag/vilag/2010/10/21/elkepeszto_gdp_novekedes_kinaban/

Elképesztő mennyire megvezethető ez a nép...és jön mindjárt valami ökör aki engem fog le ballibsizni, csak mert nem ugrálok boldogan mikor ilyen böszmeségeket csinálnak. Mintha nem anyáztam volna eleget a gyurcsányék alatt sem akik szintén az egekbe vitték az adókat és megölték a gazdaságot. Nem, nem akarok magyar cégnek dolgozni. Dolgoztam és sumákolnak, csalnak, lopnak, hazudnak. Nem azért mert magas az adó és csőd szélén állt. Nagyon is jól ment a cégnek, csak azért is mert ha lehet akkor miért ne lopjon.

Mióta multinál vagyok, többszörösét keresem. 100x jobbak a munkakörülményeim, minden legális és tiszta. És úgy kerültem ide hogy senkit sem kellett ismerjek, nyaljak, csak mert jó tapasztalatom, tudásom van amit elismernek. Persze szidjátok a multit, mindenről az tehet nem ez a szerencsétlen ország ahol senki sem akar dolgozni, tisztességes, becsületes lenni...kezdve sajnos a politikusainkkal!

hungarisztan 2010.10.21. 23:56:36

@orient: A józanság nevében annyit azért lássunk, hogy a) Kínának van honnan hova fejlődnie (onnan könnyebb látványosat produkálni), illetve b) Kínát egy csomó olyan piaci körülmény nem gátolja a növekedésben, ami a fejlett országokat viszont igen – gondolok itt mindenekelőtt a környezetvédelem szinte teljes hiányára, ami igen komoly versenyelőnyt (és ezáltal piaci részesedésnövekedés) jelent például az európai konkurenciával szemben, ill. nagyjából ugyanez mondható el az ipari jogvédelem hiányáról, a szabadalmi oltalom figyelembe nem vételéről (értsd: másolnak-koppintanak, amit nem szégyellnek). Kínát ezek miatt én nem tartanám összehasonlítási alapnak, mert teljesen más játékszabályok szerint játszik. A korrupció pedig – a valóban drasztikus szigor ellenére – él és virágzik a társadalom minden szintjén. Az az évi párszáz kivégzett tisztviselő, akivel példát akarnak statuálni, egy akkora országban a statisztikai hibahatár értékét sem éri el, a jéghegy csúcsának a kapirgálása.

orient 2010.10.22. 08:11:52

@hungarisztan: a növekedésben igazad van azonban:

1. A multik generálják a fejlődést nem a nagy kínai csoda.
2. A korrupció nem olyan rossz mint gondolod. Nem csak a kivégzések miatt...több ismerősöm is él kint, és a korrupció nincs meg napi emberek vagy üzletek szintjén. Nem úgy mint nálunk ahol mindent átjár sajnos.

És a kommentem kis része utalt kínára. Azért hozhatnánk példának, a többi kelet európai államot is akik velünk együtt indultak, sőt talán le is volt maradva (pl. Szlovákia) és mind sokkal előrébb járnak. Ott is többnyire a multik húzzák a gazdaságot, meg persze az, hogy a politikusaik sokkal kevésbe korruptak, és meg mernek lépni sok olyan dolgot ami itthon tabu és szent tehén. Ne értsd félre mint Kínánál. Nem azt mondtam, hogy szentek és nem dolgoznak saját zsebre, de sokkal kevésbé pofátlanul mint a mi politikusaink!
süti beállítások módosítása